Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe pod Yamaha RX-V396RDS

essien

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jak w temacie, chciałbym stworzyć kino domowe na podstawie tego amplitunerka. Co możecie o nim powiedzieć, czy jest to dobry sprzęt warty w ogóle inwestowania?

Mam jeszcze jedno pytanko. Czy da się kupić przejściówkę (nakładkę), żeby podpiąć głośniki przez jack? Bo normalnie to się obiera kabelek z osłonki i tak wpina. A słyszałem, że da się do tego dokupić nakładki i wpiąć to poprzez jacki.

Od razu dodam, że nie jestem profesjonalistą w dziedzinie audio, także proszę o wyrozumiałość. Z góry dzięki za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/95079-kino-domowe-pod-yamaha-rx-v396rds/

no to teraz napisz coś więcej :

-masz ten amplituner czy chcesz go kupić ?

-masz już jakieś kolumny czy chcesz kupić ?

-jak duży masz pokój ?

-czy będziesz słuchał na tym muzyki czy w większej części używał do kina ?

-masz już subwoofer ( słabe amplitunery nie napędzą odpowiednio kolumn , aby one dobrze zagrały basem w kinie ) ?

to dość stary model i w dodatku nie za mocny , jak większość najniższych modeli ( u Yamahy 3.. )

Tak jak tu kolega powiedział i nie tyle z wyższej półki co nowszy bo leciwa ta yamaha, nie ma bardzo dużo dekoderów w tym dekodera dts co już dyskwalifikuje jako amp do kina nie mówiąc o tym że jest po prostu słaba.

no to teraz napisz coś więcej :

-masz ten amplituner czy chcesz go kupić ?

-masz już jakieś kolumny czy chcesz kupić ?

-jak duży masz pokój ?

-czy będziesz słuchał na tym muzyki czy w większej części używał do kina ?

-masz już subwoofer ( słabe amplitunery nie napędzą odpowiednio kolumn , aby one dobrze zagrały basem w kinie ) ?

to dość stary model i w dodatku nie za mocny , jak większość najniższych modeli ( u Yamahy 3.. )

Amplituner posiadam, nie jestem maniakiem jakimś, nie oczekuję że w pokoju będę miał jakieś studio. Chciałbym mieć po prostu dobry fajny dźwięk 5.1 jeżeli to możliwe na nim. Kolumn nie mam, chcę właśnie dokupić je + subwoofer. Pokój ok. 35^2. Zestaw ma być do kina i muzyki, przy czym muzykę bym słuchał dość sporadycznie (głównie cięższy rock, metal). Subwoofera nie mam.

Tak widząc co piszecie to się zastanawiam, czy jest sens pakować w jakieś kolumny do tego (no chyba, że używane) czy nie lepiej kupić jakiś tańszy amplitunerek ale z tymi wszystkimi nowymi dekoderami? Co sądzicie? Kasy nie mam za dużo, 600-700zł bym na to miał. Wiem, że to nie za dużo no ale może coś polecicie w tej cenie.

Kasy nie mam za dużo, 600-700zł bym na to miał. Wiem, że to nie za dużo no ale może coś polecicie w tej cenie.

ale te 600-700zł to też na sam amplituner , bo jak tak to tylko używki pozostają tylko

ile masz kasy na kolumny + sub ?

pokój masz spory , wiec przydały by się duże kolumny + dobry sub, a to wszystko kosztuje

z kolei od biedy ten amplituner by wystarczył w kinie pod warunkiem zakupu mocnego suba , który to dodawał by sporo basu w kinie

jak kolega pisał wyżej , brak dekoderów moze go dyskwalifikować aby w pełni cieszyć się dźwiękiem przestrzennym

Trudno coś wybrać w tej cenie ja bym się trzymał firmowych nie kupuj wynalazków typu VK mozna się przejechać do tego amp bym kupił

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w tym budżecie suba bym odpuścił ale mimo wszystko moja rada to zmienić amplituner i dokupić dobre kolumny do tych 35m2

Ukryta Zawartość

w tym budżecie suba bym odpuścił ale mimo wszystko moja rada to zmienić amplituner i dokupić dobre kolumny do tych 35m2

a ja napiszę inaczej , przy tym amplitunerze i tych kolumnach w dużym pokoju sub to konieczność

co innego mając dobre kolumny ( u mnie mam pokój 30m2 i kolumny mające bas 1x17cm , ale kolumny schodzą bardzo dużym basem do 35hz ) i dobry amplituner ( u mnie Onkyo 609 ) przy odpowiednich ustawieniach amplitunera można uzyskać sporo basu w kinie nie używając suba ( ale zaznaczam że kolumny muszą być niezłe ) kosztem przekazania oczywiście więcej basu na frontowe kolumny

suba mam też ale u mnie Dali AW-8 ( z 20-to cm głośnikiem ) całkiem sprawnie nagłaśnia pokój 30m2 , ale też nie był tani , bo jak na 20cm głośnik kosztował kiedyś 1.300zł - ja kupiłem go okazjonalnie tanio z rozbitego zestawu Dali Concept za 720zł , więc była to super oferta , a w połączeniu z dobrymi kolumnami w sporym pokoju powoduje niemały dreszczyk podczas oglądania filmów

a ja napiszę inaczej , przy tym amplitunerze i tych kolumnach w dużym pokoju sub to konieczność

Ja to rozumiem Maciejosss:) ale essien musiał by szykować na suba co najmniej 2 tyle

suba do 1000zł bym szukał z 2 ręki

np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.