Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo TX-NR609 i kolumny

Paweł Laszenko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zastanawiam się nad zakupem kolumn do Onkyo TX-NR609, Dali Zensor 7 Pack 5.0 lub Klipsch SYNERGY F3 5.0 co byście mi doradzili, zależy mi na pewno na wyglądzie jak i na dźwięku w kinie, pokoj 22m2

https://www.audiostereo.pl/topic/95010-onkyo-tx-nr609-i-kolumny/

Witaj,

osobiście wybrałbym zestaw kolumn Dali Zensor 7 Pack 5.0. Klipsch Synergy to dobry zestaw, jednak w połączeniu z amplitunerem Onkyo będzie jasno, agresywnie i ostro. Jeśli Klipsch w takiej konfiguracji, to zdecydowanie pomyśl o subwooferze.

Dali Zensor grają łagodniej, co w połączeniu z Onkyo zaoferuje bardziej zrównoważone, spokojniejsze brzmienie. Na początek także możesz zrezygnować z subwoofera ze względu na charakterystykę kolumn, grających bardziej basem.

Zapraszam w miarę możliwości na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziekuje za odpowiedz, a jak wypadły by klipsch RF-62 do tego onkyo, posiadam również denona AVR-1611 . Może własnie denon dał by radę zagrać ładnie tylko moze wyższy model

RF-62 to model lepszy, jednak charakterystyka brzmieniowa jest podobna. Zdecydowanie lepiej Klipsch zagra z amplitunerem Denon ze względu na trochę łagodniejszą górę.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

No nie do konca tak jest. Kolega pisal o kino. A F3 w kinie rozniesie wiele konkurencyjnych modeli. Maja wlasnie to co do kina jest potrzebne. Ostrosc agresywność i potężny bas. 62 zagraja lepiej srodkiem w kinie przeczuwam roznica niewielka. Denon wytepi Ci nieco gorne pasmo. Doda niewielkiego ciepla. W kinie chyba nie do konca o taki efekt chodzi. 609 to wyższy model niż 1611. znacznie mocniejszy. A może jakas Yamaha? Z kolei w 671 może brakowac dynamicEQ

Jeżeli mogę coś dodać od siebie, to Seria RF gra lepiej w kinie od Synergy. Przed zakupem odsłuchiwałem F-2 i RF-52 Jak dla mnie przepaść, i oczywiście zakupiłem Reference. Grają u mnie z Denonem 1911

Pozdrawiam.

Jeżeli mogę coś dodać od siebie, to Seria RF gra lepiej w kinie od Synergy. Przed zakupem odsłuchiwałem F-2 i RF-52 Jak dla mnie przepaść, i oczywiście zakupiłem Reference. Grają u mnie z Denonem 1911

Pozdrawiam.

a seria RB 61 może słuchałeś lub ktoś słuchał zastanawiam sie nad F-1, B3, lub własnie RB-61

RB-61 i B3 nie za to F-1 jak na kolumny za 500zł mogą być.Jak dla mnie zbyt dziwna góra, mało średnicy (jak to w Klipschach) Za to słuchałem RB-81 i jak na monitory, po za wielkością, bo są ogromne. Grają całkiem przyzwoicie. Do 20m2 się nadają. Słuchałem ostatnio u znajomego Klipsch RF-82 II i jest to udana powtórka z rozrywki. Lepsza średnica, jak by bardziej dosadny bass, oczywiście tak dosadny jak w pierwotnej wersji. Najlepiej idź odsłuchać, a sam się przekonasz czego potrzebujesz. Ja ze swojej strony polecam serię Reference od Klpscha.

Z tych dwóch wybrał bym Dali. Klipsche grają bardzo efektownie, ale na dłuższą metę stają się bardzo męczące. Jeżeli mógłbym polecić to posłuchaj jeszcze kolumn Roth Oli, napewno są warte zainteresowania.

z jednego z forów...

No i stało się - kupiłem Roth Oli 40 + Onkyo 690. Słuchałem Denona 1912 i Onkyo 690 z QQ5000, Diamondami 10.5, Dali Zensor, Roth Oli 40 i Klipsch F1

Powiem tak -

QQ5000 szły na start - z onkyo dla mnie było za dużo góry, ogólnie jak na pierwsze kolumny były ok.

Później Zensor - pierwsze odczucie, brak basu - z Denonem grało lepiej ale jakoś tak jakby w tunelu

Diamond był ok i pod tym i pod tym, ładnie wyglądały ale cena..

Klipch - mega fajnie grał z Onkyo, z Denonem za dużo dołu i cena..

Roth Oli - wedlug mnie najlepiej, z onkyo cel w 10, z denonem za duzo dołu i cena rewelka.

Przeczytales to na innym rofum lub zasugerowales sie opinia. Co w nich meczy?

Nie wybral bym RB jesli na przeciw stanela by F1 dynka

można wiedzieć czemu ??

staje przed wyborem F1,F2 lub B2,B3,RB61(ze względu na miejsce)

B2 posiadam na tyłach i bardzo dobrze grają (czysto)

zastanawiam się również nad Monitor Audio BX6 oraz Mission MX5 oczywiście w konfiguracji 5.0 -5.1 , grały by z Onkyo TX-NR609 lub HARMAN KARDON

jeszcze CANTON 490.2 przypadly mi do gustu

można wiedzieć czemu ??

staje przed wyborem F1,F2 lub B2,B3,RB61(ze względu na miejsce)

B2 posiadam na tyłach i bardzo dobrze grają (czysto)

gdyż głośniki podłogowe zagraja zawsze dzwiekiem glebszym. bardziej dynamicznym i zdecydowanym. Rb sprawdza sie w konfiguracji kinowej jednak w stereo mozna odczuc niedosyt

jeszcze CANTON 490.2 przypadly mi do gustu

Monitor audio super glosniki. Dobrze wykonane i przystepne cenowo. Missiony troche na odpoczynek jak ktos relaksuje sie przy muzyce to dobry wybor. Cantony gle starsznie dudniace. Dość dużo gory. Glosniki efektowe. nie do kazdej konfiguracji. Przy niektorej muzyce zagraja przyzwoicie przy innej pokaza olbrzymie wady. Polecono Ci je w media saturn prawda?

Mam podobny problem. Posiadam Voyager 350 i przymierzam się do kupna Onkyo TX-NR609, tylko zastanawiam się jak to będzie ze sobą współpracowało.

Zaznaczam że to mój pierwszy wpis na forum, więc jeśli komuś wlazłem w paradę to przepraszam!

Mam podobny problem. Posiadam Voyager 350 i przymierzam się do kupna Onkyo TX-NR609, tylko zastanawiam się jak to będzie ze sobą współpracowało.

Zaznaczam że to mój pierwszy wpis na forum, więc jeśli komuś wlazłem w paradę to przepraszam!

Widzę że nie ma nikogo kto by się wypowiedział na temat takiego zestawienia, szkoda, myślałem że ktoś coś doradzi.

witam, sprzęt bede kupował za jakieś 2 miesiące, tak wiec jeszcze mam czas do namysłu i odsłuchu, do moich poprzednich zestawie doszły jeszcze dwie propozycje...Paradigm MONITOR 9 v.6 lub Kef Q500 może by się udało dołożyć do 11v6 i Q700

jaki wtedy amplituner do tego onkyo mi się strasznie podoba lub nieco droższa Yamaha RX-A810

i znów wtrącę swe 3 grosze....

a więc posiadam hk 255 +klipsch f1 .. jak to gra? efektownie... dance techno hip hop itp.... teraz po dłuższym czasie zmieniłem nastawienie muzyczne... chillout... gitara ... spokojne rytmy... no niestety tu im brakuje ... brak im soczystości i detali... sam przymierzam się do zmiany kolumienek.. ale tylko dlatego że zmieniłem nastawienie..... w kinie jest extra... suba nie potrzeba w ogóle.... bynajmniej dla mnie .... szkoda na to kasy... one mają dobry bass mimo swych 13cm głośniczków nie jedne kolumny zawstydzają.... ktoś tu pisał o denonie... też się z lekka wypowiem ... moim skromnym zdaniem denon 1912 + dali koncept... to klęska... jakoś to gra tak "sztucznie" i bardzo twardo... ale to moje zdanie... podłączając te same kolumny do hk właściciel denona zdębiał i zdziwił się że tak lekko to gra i nabrało wyrazu i kształtu mimo że to najniższy model ... ale to wszystko odsłuchy kupującego.. jednym podobają sie góry innym morze ... i tu jest tak samo .... szukasz góry onkyo ... szukasz twardości ... denon.... lekkości hk.... tak to widzę .... pozdrawiam i trafnej decyzji

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.