Skocz do zawartości
IGNORED

Tuner radia Internetowego

Bobcat

Rekomendowane odpowiedzi

Sittku podobno w sieci są stacje nadające muzykę 5.1.

Czy masz rozeznanie jak zachowa się mój tuner? On nie ma w specyfikacji podanego DD (czy inaczej AC-3). Na ściance czołowej jest napisane Internet Stereo Tuner. Czy po S/PDIF wyjdzie strumień AC-3 aby amplituner sobie go odkodował na 5.1? Ma również wyjścia analogowe, ale co tam w takim przypadku będzie - nie mam (jeszcze) pojęcia. Chyba nie DD zamienione w dół do stereo, gdyż do tego musiałby mieć na pokładzie dekoder Dolby Digital. A nie ma, inaczej byłoby stosowne logo na ściance czołowej.

Dlaczego pytam? Sagemcom (od Cyfry+) też jest tylko tunerem. Ale w danych technicznych jest wyszczególniony AC-3 (również AC-3+ nie wiadomo po co, skoro z satelity może przyjść tylko AC-3, na + nie ma nawet normy w DVB-S2). Po wyjściu cyfrowym wypuszcza AC-3, natomiast po analogowym - ten sygnał zdekodowany w dół do stereo. I dlatego musi mieć dekoder AC-3. Logo jest.

Dokładnie nie wiem, ale czy w sieci znajdą się stacje większe od 320kb/s? Z tego co wiem dla 5.1 bitrate to minimum 448 kb/s a transfer danych w formacie SACD czy DVD-A to minimum 4,5 mb/s.

Może i są o większym bitrate ale chyba tylko w płatnych kanałach premium, gdzie jakosć może być zdecydowanie lepsza.

Poza tym jeśli idzie o 5.1 to zależy od oryginalnego sygnału podanego w sieci a nie o sztuczne przetworzenie go w amplitunerze.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Poza tym jeśli idzie o 5.1 to zależy od oryginalnego sygnału podanego w sieci a nie o sztuczne przetworzenie go w amplitunerze.

Wiem, to jest oczywiste. Chodziło mi o to, czy przez S/PDIF wypuści bitstream 5.1, jeśli z sieci taki dostanie. A potem już amplituner ten bitstream obrabia i wypuszcza dźwięk wielokanałowy na głośniki.

Zwróciłeś uwagę na bardzo ważny aspekt sprawy. Faktycznie, stacje w sieci są do 320 kb/s a do strumienia AC-3 potrzeba minimum 448 kb/s.

Mam już tuner radia Internetowego. Mieć tak jeszcze tuner Sat (radio only) i radiowy na pełen zakres, wszystkie fale bez przerw pomiędzy zakresami (pisałem wcześniej). Rozmarzyłem się...

Niestety. Wielkie rozczarowanie. Badziewie rzadkiej klasy. Ale po kolei.

Ładny, co już pisałem. Eleganckie matowe srebro, odcieniem pasujące do reszty sprzętu. Przycisk Standby/Off podświetlonyna czerwono, po włączeniu zmienia kolor na niebieski. Elegancko to wygląda.

Wyświetlacz mały. Za mały. Przez co napisy czytelne dopiero po (niemal że) przystawieniu nosa do urządzenia. Menu w wielu językach do wyboru (w tym polski), jest nielogiczne i bardzo nie-user-friendly. Są urządzenia w których menu jest intuicyjnie oczywiste. Ten Blaupunt się do takich nie zalicza.

Włączam do sieci. Kiedyś była w innym wątku ożywiona dyskusja, w której niektórzy imputowali telewizorom plazmowym brzęczenie. Nie wiem o czym mówimy, mój G30 - absolutna cisza. Może mi się trafił taki dobry egzemplarz. Za to ten Blaupunkt... Ooo, to jest brzęczenie. Słychać wyraźnie w całym pokoju. Niczym w poblizu dużego transformatora.

DAB+ nie próbowałem, chwilowo nie ma sygnału. FM - totalna porażka. Nie wiem wogóle po co wtyk anteny DAB+/FM jest typu F, jaki się daje do tunerów Sat. Pół biedy gdy ktoś chce słuchać na dołączonym w komplecie kawałku kabelka, mającym robić za antenę. Tam jest taka wtyczka. Ale ja mam na dachu zainstalowany przez zaprzyjaźniony serwis antenowy pół-profesjonalny zestaw anten, w tym FM, sygnał rozprowadzony po domu. Na szczęście miałem stosowny kabelek, po jednej stronie standardowa wtyczka do antenowego gniazdka w ścianie, po drugiej - właśnie wtyk typu F. Podłączam anternę i analogowym wyjściem audio (tylko tędy wypuszcza sygnał FM) idę na wejście Aux amplitunera. Dźwięk - porażka. Myślałem, że tak kiepsko ta audycja jest nadawna. Przełączam więc na amplituner, który dostaje sygnał z sąsiedniego gniazdka antenowego. Idzie pięknie. W porównaniu z dźwiękiem z Blaupunkta - toż to omal Hi-End. Volume na -42 i jest bardzo głośno. Przełączam z powrotem na Aux (czyli Blaupunkta). Dźwięk stłumiony, zduszony, bez góry i dołu. Volume amplitunera daję na -20 i jest dopiero względnie głośno. Może inne wejście analogowe? To samo.

Radio Internetowe. Dużo się trzeba było bawić, aby poprzez to nielogiczne menu złapać moje domowe Wi-Fi. W końcu się udało. Sygnał z radia Internetowego poszedł przez koaksjalny S/PDIF na wejście cyfrowe CD w amplitunerze. Posłuchałem sporo stacji. Jakość dźwięku - patrz wyżej przy opisie FM.

Nie wiem na jakiej podstawie oparte są w sieci pochlebne opinie na temat tego urządzenia. Moim zdaniem razi uszy i obraża pojęcie dobrej jakości. A nawet akceptowalnej jakości. W poniedziałek Blaupunkt odwożę do sklepu gdzie go kupiłem i odstępuję od umowy sprzedaży. Szkoda kasy.

Przestrzegam wszystkich przed Blaupunktem IR+ 40. A ja chyba skutecznie się zraziłem i zostałem wyleczony z ciągotek radio-Internetowych.

Pozdrawiam.

No coz nie trafiles z tym blaupunktem;-) Zreszta blaupunkt kojarzy mi sie tylko z dobrymi telewizorami kineskopowymi z przed 15 lat kiedy takowy uzytkowalem;-)

Cofnij sie troche i zerknij na propozycje kolegi wiatraka moze to bedzie lepsze jakosciowo?

Zawsze bedziesz mogl oddac jak sie nie spodoba.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Bobcat wielkie dzięki za opis tego ustrojstwa ( niech tak zostanie). Widać, że wyjątkowy chłam ( opinie .....wiesz dobrze, jak można to robić).

Z powyższego widać, że aby cieszyć się jakością trochę grosza trzeba jednak wydać. Ja jestem przed zakupem albo Rotela RT-12 albo Cambridge Audio Stream Magic 6. Cena wydaje się podobna, z jedną zasadniczą różnicą. CA nie ma radia FM ani DAB+. Poza tym niedociągnięciem ma jednak dużo lepsze wyposażenie od Rotela ( jest o 500 złotych droższy) Nie wiem jednak ile to się przekłada na jakość dźwieku i funkcjonalność. Gdy pojawi się ten Rotel na rynku to porównam.

Zreszta blaupunkt kojarzy mi sie tylko z dobrymi telewizorami kineskopowymi z przed 15 lat kiedy takowy uzytkowalem;-)

a mnie z radiem w niemieckim aucie :)

Bobcat, jeszcze jedno, a czy jeśli odbierałeś osobiście sprzęt w sklepie możesz odstąpić od umowy?

Przecież to nie jest zakup dokonywany przez Internet, poza siedzibą firmy!

Sittek jestem bardzo ciekaw Twojego porównania Cambridge Audio StreamMagic 6 / Rotel RT-12. Napisz proszę swoje spostrzeżenia, gdy tylko będziesz miał okazję pobawić się jednym i drugim. Myślałem żeby zamknąć ten wątek, ale może na razie nie zrobię tego w oczekiwaniu na Twoją recenzję.

Na razie (jak wspomniałem) przeszła mi ochota na eksperymenty muzyczno-sieciowe. Jestem za przyczyną tego Blaupunkta totalnie zniesmaczony. Nie oczekiwałem od niego żadnych wzlotów jakościowych, ale przez myśl mi nie przeszło że może on reprezentować poziom bazarowej tandety.

Nigdy jednak nie należy mówić "nigdy". Nie wykluczam więc, że może zechcę za czas jakiś coś takiego mieć. Ale chyba raczej będzie to Rotel, właśnie dlatego że ma DAB+.

Stecko dzięki. Przejrze raz jeszcze propozycje w tym wątku.

Sittek odbierałem sprzęt osobiście w sklepie. W tego co wiem to Kodeks Handlowy daje w takich przypadkach prawo odstąpienia w ciągu 14 dni bez podania przyczyn.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Sittek odbierałem sprzęt osobiście w sklepie. W tego co wiem to Kodeks Handlowy daje w takich przypadkach prawo odstąpienia w ciągu 14 dni bez podania przyczyn.

To ciekawe. Nie wiem skąd masz taką informację? Możesz coś więcej na temat tego przekonania? Ułatwiło by to zakupy.

Ciekawe że trafiłeś na taki chłam. Już pisałem ze mam tani Maximum MR-2000 i tam jakość stacji z netu jest na przyzwoitym poziomie. Naprawdę miło się tego słucha. Oczywiście po zastosowaniu zewnętrzego przetwornika C/A.

Bobcat.

Kodeks daje taką możliwość , ale nie nakaz :( Liczy się tylko dobra wola sprzedającego , że przyjmie . Sam przekonałem się , jak to jest ze zwrotem w EuroAGD .

Mam nadzieję , że coś zmieniło się na plus . Ale teraz w kryzysie liczy się każda transakcja .

Pozdrawiam .

Maciej.

Gość Gość

(Konto usunięte)

nie rozumie rozczarowania Bobcata przecież radio internetowe nadaje z przepływnością 128kB/s góra, więc jaką dobrą jakość chce mieć.

Nie masz racji. Np. Linn radio daje 320kB/s. I tego już słuchać się da.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Kompletnie się na tym nie znam. Ale na tunerze widzę z jakimi prędkościami nadają. No chyba że mnie tuner robi w ...... .

Skąd wiesz że żadna stacja nie nadaje wiecej niż 128?

Sprawdź to Linn Radio. Zresztą takich stacji jest więcej.

Sittek

Akurat trafiles na slaba sztuke. Ja na swoim dune hd spokoknie moge sluchac radia internetowego. Sa stacje gdzie naprawde jakosc jest przyzwoita - dla malzonki nie ma roznicy czy radio czy cd...;-)

Wiadomo gorzej niz cd ale spokojnie mozna sluchac. Zwlaszcza stacje w acc+ bodajze tak to sie pisze;-) Polska Trojka tez przyzwoicie gra...

Poszukaj a napewno dorwiesz odpowiednia sztuke.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Tak jak wspomniałem: nie oczekiwałem po tym urządzeniu żadnych cudów. Ale przez myśl mi nie przeszło, że będzie aż tak źle. Słucham różnych stacji radiowych z satelity. Niektóre mają faktycznie dźwięk jak z telefonu (i to kiepskiego). Ale niektóre idą bardzo dobrze. Myślałem, że z Blaupunkta będzie porównywalna jakość.

Tu muszę pochwalić Cyfrę+. Gdy poprzednio używałem tunera FTA - słuchałem między innymi austriackiej Oe1. Nadaje z dźwiękiem PCM Stereo, ale również to samo DD 5.1. Głównie muzyka klasyczna i dobry jazz, czasem również rock i pop. W tunerze Cyfry+ Oe1 też jest, na kanale 911. Włączyłem kiedyś: PCM Stereo. W przeciwieństwie do tunera FTA tutaj nie można sobie samemu złapać nic. Jestem niejako "skazany" na to, co umieści operator.

Napisałem więc na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Spytałem dlaczego Oe1 jest PCM, skoro na satelicie jest również DD 5.1. Podałem nazwę satelity i wszystkie niezbędne parametry. Odpisali natychmiast, że przekazują do Działu Technicznego i muszą wyjaśnić kwestie formalno-prawne. Kilka dni temu e-mail z Cyfry+: "Prosimy włączyć kanał 911, jest już DD 5.1, Miłego słuchania".

Moim zdanie to jest budujące. W świecie powszechnego olewania klienta - wielka firma, jaką jest Cyfra+, spełnia prośbę (można to również nazwać zachcianką lub kaprysem) pojedyńczego abonenta. Przyznam, że mi zaimponowali w najlepszym tego słowa znaczeniu.

Sittek

Akurat trafiles na slaba sztuke. Poszukaj a napewno dorwiesz odpowiednia sztuke.

To akurat nie Sittkowi, ale mnie trafiła się tandeta. Nie wydaje mi się, aby to była kwestia felernego egzemplarza. Po prostu badziewny model.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Aż miło się zrobiło , że biorą pod uwagę indywidualne każdego abonenta :)

Tak trzymać , taka mała rzecz , a cieszy .

Powiedz jak skończyło się zwracanie radia .

Miłego dnia .

Maciej

co sądzicie o tanich tunerach WLAN takich za ok 500zł zza naszej zachodniej granicy nigdzie nie podają ich parametrów które są dla minie ważne tzn sygnał/szum itp jaki dac blb bla bla

Blaupunkt też jest zza naszej zachodniej granicy. I nie kosztował 500 zł, ale 1000 zł. Jakość opisałem powyżej. Więc za połowę tej ceny napewno będzie "lepsza" (inaczej).

Max720: jakiego DAC-a?

FM przychodzi jako analog i wychodzi jako analog. Dźwięk do d.....

Stacje Internetowe wyszły w postaci cyfrowej przez S/PDIF i korzystałem z DAC-ów w amplitunerze. Znawcy przedmiotu poinformowali mnie, że są one na całkiem przyzwoitym poziomie: Cirrus Logic CS44212 na kanałach L/R, CS52526 na pozostałych (wszystkie 24 bit / 192 MHz). Zresztą słyszę jak brzmi dźwięk z BD, CD, czy niektórych stacji DVB-S.

Więc z DAC-ów z Blaupunkcie nie korzystałem wogóle. Po prostu od początku do końca jest zrobiony z podzespołów wątpliwego autoramentu.

Sam oceń. Podałem jakie DAC-i siedzą. Ja się na podzespołach nie znam. Powiedzieli mi, że są całkiem porządne. Co zresztą słychać na innym sygnale cyfrowym.

Bobcat gratuluje zwrotu towaru.

Zastanawiałem się dlaczego dźwięk miałeś tak beznadziejny i wydaje mi się, że przyczyną jest to co opisywałeś.

Jutro napiszę więcej na temat porównania CA i Rotela jednakże pochwale się, że zakupiłem oczywiście Rotela RT-12.

CA SM6 przegrał z uwagi na brak funkcji radia internetowego. Ja jak na razie nie bawię się w pliki i serwery więc najbardziej zależało mi na radiu internetowym. te są jeszcze pewnie przede mną.

Krótko mówiąc CA prezentował może trochę ciekawszy dźwięk i więcej możliwości podłączeń, jednakże gdy podłączyłem Rotela w domu to do dzisiaj kopara mi nie podniosła się. Dźwięk z radia internetowego jest REWELACYJNY ( oczywiście jak na moje finansowe możliwości i oczekiwania). Dynamika, stereofonia, przestrzeń i czystość przekazu. Oczywiście wszystko jest względne, ktoś mi zaraz napisze, że na NAIM czy LINN będzie 100 razy lepiej, ale jakość zależy od towarzyszącego wzmacniacza i kolumn i zależne jest też od zasobności portfela, dla mnie jak na taką sumę jest świetnie.

Porównując radio analogowe uważam, że do jakości z sieci nie ma szans. Nie wiem dlaczego? Przy nim jest jakieś takie płaskie i nijakie. Tak mi się przynajmniej wydaje. Fakt, tuner analogowy w RT-12 wydaje mi się, że jest dużo gorszy niż w tym który miałem uprzednio, czyli RT-06. Nie znam szczegółów budowy jednak cena RT-11 ( samo radio FM i DAB+) będąca na poziomie 1500 złotych do RT-06 kosztującego ponad 2500 złotych mówi sama za siebie. RT-12 kosztuje 3300 złotych i cena jest trochę wyższa niż RT-06, więc klasą powinny być zbliżone.

Być może też zależy to od anteny ( ja w obu przypadkach na FM jadę na firmowej rotelowskiej antenie DAB) albo po prostu jakość radia internetowego powala sygnał FM. Można bezpośrednio porównać te same stacje na FM i z internetu i różnica jest kolosalna.

Aha.

Bobcat. Słuchając jakości stacji z sieci i porównując je do jakości radia DAB zaczynam rozumieć dlaczego ten system nie pojawia się w Polsce. Po prostu jakość będzie taka sama, więc po co powtarzać to samo?

Miałem okazję słuchać DAB w UK i wydaje mi się że przy stacjach radiowych nadających powyżej 128 kb/s przy mp3 lub w formacie wma czy aac wydaje mi się, że DAB był bardzo podobny.Tak więc przy dobrym radiu internetowym jakim jest ten Rotel wydaje mi się, że DAB będzie zbędny.

Ponadto gdy włączę dla porównania CD naprawdę nie słyszę różnicy, a w paru przypadkach jakość, jak na moje ucho, była nawet lepsza !

przecież radio internetowe nadaje z przepływnością 128kB/s góra,
W sieci działają stacje o bitrate 320kb/s

Ukryta Zawartość

Przepustowość danego tunera może być jednak ograniczona. Np Rotel RT-12 ma 224kb/s max, tak więc 128kb/s nie jest górną granicą. Jednakże przyznam, że posłuchałem kilka stacji o bitrate 128 kb/s w mp3 jak też ok.90 w acc i przyznam że niespodziewanie jest bardzo a to bardzo dobrze. Znalazłem na razie kilka stacji nadających w 160kb/s i jest równie świetnie.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.