Skocz do zawartości
IGNORED

Tuner radia Internetowego

Bobcat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przymierzałem się do Cambridge Audio StreamMagic 6. Jest to jednak swego rodzaju "kombajn": DAC, przedwzmacniacz, upsampler, odtwarzacz strumieniowy, odtwarzacz plików i co tam jeszcze. Funkcję radia Internetowego też ma, niejako "na przyczepkę" i "przy okazji". Otóż mnie interesuje tylko radio Internetowe. Pozostałe funkcje nie bawią mnie i zajmować się nimi nie będę. Nie widzę więc zasadności wyrzucania kasy na funkcjonalności zupełnie mi niepotrzebne.

Prośba więc do znawców tematu: poradźcie jakiś klocek, mający tylko funkcję tunera radia Internetowego. Nie gorszy poziomem jakościowym od mojego pozostałego sprzętu (patrz: "O Mnie"), ale i nie lepszy (bo i po co?). Mile widziane gdyby miał również możliwość odbierania DAB+, ale nie jest to warunek konieczny.

Pozdrowienia.

https://www.audiostereo.pl/topic/95001-tuner-radia-internetowego/
Gość Gość

(Konto usunięte)

Bobcat zobacz na Maximum MR-2000. Mam i jest O.K. Ma wyjście cyfrowe. Dobrze wykonany jak klocek z wyższej ligi. Sporo aluminium. Przyjmuje też po USB pliki WMA. Duży czytelny wyświetlacz. Ma FM i DAB. Oczywiście łączy się z netem bezprzewodowo. Nie trzeba mieć kabla przy sprzęcie. Można go konfigurować z kompa.

Witaj,

Cambridge Audio Stream Magic to naprawdę świetne urządzenie pod względem jakości dźwięku oraz wyposażenia i idealnie pasowałoby do Twojego systemu. Zwróć uwagę, że w przyszłości będziesz mógł także korzystać z Stream Magica jako odtwarzacza plików.

Jeśli zależy Ci na zmniejszeniu budżetu, masz do wyboru Pioneera N-30 lub N-50, Denona DNP-720AE oraz CA Sonata NP-30. Każde z wymienionych urządzeń oferuje podobny poziom jakościowy i do odsłuchu stacji radia internetowego powinno wystarczyć.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziekuję za wpisy. Wszelako wszystko, co mi proponujecie - to są wielofunkcyjne "kombajny", głównie odtwarzacze strumieniowe. A mnie chodzi tylko i wyłacznie o radio Internetowe. Jest coś tylko z tą funkcją? Jak wspomniałem - nie widzę sensu wydawania kasy na funkcjonalność, z której nie będę korzystał.

Może to urządzenie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Może to urządzenie

Ukryta Zawartość

Byłoby bardzo interesujące, gdyby nie ta szkaradna brzydota :(

Ukryta Zawartość

Może Sonos?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z wyglądu najbardziej mi pasuje CA StreamMagic 6 lub Denon DNP-720AE. Klasyczny klocek do innych w zestawie. Te inne wynalazki mają wygląd bazarowych boom-boxów.

Nie pasuje mi w CA czy Denonie fakt, że są nafaszerowane nieprzydatną dla mnie funkcjonalnością, za którą jednak trzeba zapłacić.

Gość Gość

(Konto usunięte)

No podałem Ci powyżej Maximum MR-2000. W testach wypadł lepiej niż Revo i zbytnio jest to wybitnie tuner internetowy. Wygląd O.K. bo masz kawał szczotkowanego aluminium a nie tandetny plastik. A cena znacząco niższa niż CA czy Denon.

Oglądałem. Wygląd ma (nazwijmy to) osobliwy. Popatrz jak wyglądają CA StreamMagic 6, albo Denon DNP-720AE, będziesz wiedział o jaki wygląd mi chodzi. Klasyczny, coś w tym typie.

Jest coś takiego nawet z DAB+

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest coś takiego nawet z DAB+

Ukryta Zawartość

Dzięki. Ciekawe. I wygląda po ludzku.

Ukryta Zawartość

Gość Gość

(Konto usunięte)

Dzięki. Ciekawe. I wygląda po ludzku.

Wiem Ty szukasz kolejnego klocka żeby nie odstawałod całości. Tylko zwróć uwagę ze ten tutaj proponowany chyba nie ma wyjścia cyfrowego. Obawiam się że jakość będzie cienka. MR-2000 ja podłączę pod dobry DAC to naprawdę jestem zadowolony z dźwięku przy dobrej stacji.

"Od zawsze" stoję na stanowisku, że sprzęt audio ma nie tylko cieszyć ucho, ale również oko i być ozdobą pokoju. W związku z tym nie pójdę na żadne kompromisy (jakie mi proponuje Remi23) i jakiejkolwiek szkaradnej paskudy nie kupię. Mam te same obiekcje co Ty odnośnie Sangean-a. Brak wyjścia cyfrowego. Przetworniki DAC w takim sprzęcie lubią być "cieniutkie", więc w reasumpcji: wygląd mógłby być (jeszcze lepiej, gdyby był srebrny), ale są obiekcje odnośnie parametrów. Szukamy dalej. Nic pilnego. Może chciałbym to mieć, ale nie jest to MUST (jak mawiają w Mongolii). :)

Pozdrawiam.

Niestety czarny i bez DAB+ ale z wyjściami cyfrowymi. Sam o nim myślę :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety czarny i bez DAB+ ale z wyjściami cyfrowymi. Sam o nim myślę :)

Ukryta Zawartość

Powiecie, że się zachowuję jak rozkapryszony mały Jasio. I przyznam Wam rację. Jak wspomniałem: sprzęt już mam skompletowany. Tuner Internetowy to taka moja dodatkowa fantazja, która fajnie gdyby była, ale nie musi. Usystematyzujmy więc jaki byłby klocek moich marzeń:

* Wygląd: klasyczny. Żadne tam cudaki i maszkarony. W stylu zaproponowanego przez Darro9.

* Kolor: srebrny (taka jest reszta sprzętu).

* Funkcja tunera Internetowego. Żadne inne funkcje sieciowe nie są mi potrzebne.

* Musi mieć wyjścia cyfrowe.

* Kontakt z siecią poprzez Ethernet i poprzez Wi-Fi.

* FM mieć nie musi. Przecież mam amplituner. Tam FM jest.

* Natomiast dobrze by było, gdyby miał DAB+

* No i marzeniem było by (tzw. "gwiazdka z nieba") gdyby odbierał również satelitarne stacje radiowe FTA (tylko radiowe, do oglądania telewizji mam tuner Cyfry+).

* W przypadku DAB+ powinien mieć "przelotkę" sygnału antenowego, aby w drugiej kolejności podłączyć amplitner (antena FM).

* W przypadku możliwości odbioru programów Sat powinien mieć "przelotkę" sygnału anteny Sat, aby w drugiej kolejności podłączyć tuner Cyfry+.

Prawdopodobnie jest to tzw. "marzenie ściętej głowy", gdy urządzenie spełniające wszystkie w/w wymogi po prostu nie istnieje.

Ukryta Zawartość

...

Prawdopodobnie jest to tzw. "marzenie ściętej głowy", gdy urządzenie spełniające wszystkie w/w wymogi po prostu nie istnieje.

Zgadzam się całkowicie ;)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Może po prostu skontaktuj się ze sprzedawcami tych czarnych i zapytaj, czy są w ofercie srebrne.

Próbowałeś ?

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

@Bobcat - trochę Cie nie ogarniam. Jak byś zapłacił odrobinę więcej za klocek to pomimo wielu dla Ciebie nieprzydatnych funkcji otrzymasz dokładnie to co chcesz. Nie chcesz słuchać z plików to nie - nie musisz nikomu mówić że ten klocek taką funkcję ma jeżeli ona jest w jakiś sposób drażniąca. Masz sprzęt skompletowany za niemałe pieniądze. Teraz na samym końcu szukasz oszczędności - moim zdaniem bez sensu. Zauważ, że normalne tunery radiowe są w okolicach 1000 zł, więc za te same pieniądze nie dostaniesz tunera plus mase innych Twoich potrzeb. Takie urządzenia istnieją ale kosztują 2 x tyle. Mają więcej funkcji niż potrzebujesz?? Ale czy to źle? To chyba na plus dla nich, że są przyszłościowe.

Zamiast szukać dziwnych rozwiązań firmy "krzak" przyjrzyj się "kombajną", które były już wyżej proponowane.

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

Zgoda Gokar83. Mam sprzęt, który ileś-tam kosztował. I ze znakomitej większości funkcji tego sprzętu stale korzystam.

Wśród mojego sprzętu również są 2 całkiem niedawno kupione telewizory. Poczytaj wątki "Plazma vs LCD" i "Panasonic 42-50 cali, jaki model wybrać?". Zastanawiając się nad konkretnymi modelami - od samego początku pisałem tam, że NIE CHCĘ telewizorów z funkcją 3D, gdyż mnie to totalnie nie bawi (uzasadniałem dlaczego) i nie będę z tego korzystał. No i mam dwa dobrej klasy telewizory, obydwa 2D. Mimo, że czasie gdy je kupowałem były oferowane inne modele, z 3D, tańsze od moich. Przynajmniej wiem, że zapłaciwszy więcej - wyższa cena ma swoje przełożenie nie na zbędny mi gadget (3D), ale na wyższą jakość całego telewizora.

Ja po prostu taki jestem, że nie lubię płacić za coś o czym z góry wiem, iż będzie mi totalnie nieprzydatne. To samo jest tutaj, w przypadku tunera radia Internetowego. To nie jest kwestia szukania groszowych oszczędności. Jeden z proponowanych mi klocków kosztuje 600 zł. CA kosztuje 4000 zł i jest nafaszerowany tyloma funkcjami, że dzieląc koszt na poszczególne funcjonalności - na radio Internetowe przypada może 200 zł. Co samo przez się mówi jakiej jakości jest to radio. A ja chcę taki klocek, co ma tylko radio Internetowe. Niech kosztuje nawet i 2000 zł. Ale będę wiedział, że jest ono godnej jakości.

Jako samego radia internetowego używam tego :

Ukryta Zawartość

to na kościach Avox a że produkowane pod marka sprzedawaną bodaj w Austrii....

Ładnie wykonane, logiczne menu, wielkość standardowe 43cm

Natrafiłem na to urządzenie gdy zaczęły mnie denerwować zakłócenia radia analogowego (w świecie śmieci elektromagnetycznych...)

Przez WiFi odbiera właściwie tysiące internetowych stacji pliki do 128 MP3 i inne formaty

LinnRadio w jakości 320 mp3 już lepiej mieć przewód z routera i to nawet lepszy niż 5 kategorii

A że przy okazji z pena i SD czyta i nagrywa to juz niewiele.

Jedyna wada to brak wyłączania wyświetlacza który może na dużych częstotliwościach dawać z siebie coś na wyjściu słuchawkowym, na RCA już tego jakoś nie słyszę bo wzmacniacz jest na zewnątrz wtedy.

Ma za to coax cyfrowy więc.gdy ma się lepszego DACa...... regulacja poziomu na wyjściu też się przydaje.

Wybierasz np rodzaj muzyki Lounge i masz całą dobę bez gadania......

Da się też 9 stacji najpopularniejszych zapamiętać.

Wiele stacji analogowych nadaje też w internecie bez szumów za to z szerszym pasmem, ale nie zawsze z mała kompresją, wybór jest ogromny.

Rozumiem Twoje rozterki, bo ja na analogowy Tuner czy DAB który nigdzie nie łapie nie wydałbym np 1kzł - 5kzł, bo wtedy musiałbym mieć idealne warunki, idealną antene itd..... czyli wszystko zależy od sygnału radiowego/w internecie od jakości strumienia - nie ma co przesadzać.Dopiero gdy ma się odtwarzacz dyskowy NAS albo inny gdzie się FLACi uruchamia, warto mieć "kombajn" z DACiem i innymi modułami lepszej jakości.

Proponowane wyżej firmy Sangean integruje w sobie różne tunery,ale też po co... a koszt o 400 większy, mimo że to nic lepszego

Ukryta Zawartość

Kontaktowałem się ze sprzedawcami, przestudiowałem sporo w Internecie. Nawet rezygnując z osobliwych zachcianek typu DAB+ czy też Sat radio - oferty nie ma. Przynajmniej dla mnie. Wybór jest bowiem jak poniżej:

* wśród klocków o wyglądzie klasycznym: tylko czarne;

* cudaczno-pokraczny wygląd (choć tutaj są srebrne);

* kombajn za 2000 - 4000 zł, płacę za 90% funkcjonalności które są mi totalnie niepotrzebne.

W sumie większość ludzi wybiera technikę a nie wygląd czy kolor.

U mnie tak jest.

Gdybym się uparł jednak to istnieją metody zmiany wyglądu , na poziomie estetycznie dobrym.

Jeśli urządzenie nie ma manipulatorów i tylko 1 przycisk (jak Scott), nie ma problemu ofoliować albo cienką blaszkę nakleić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.