Skocz do zawartości
IGNORED

OBBLIGATO CAP - Opinie, odsłuchy, porównania - Co sądzicie ?

zjj_wwa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

##### OBBLIGATO CAP #####

Czy Szanowni Forumowicze mają jakieś doświadczenia z tymi gigantami ?

OBBLIGATO - to chyba na tyle ciekawe zwierzę, iż zasługuje na oddzielne omówienie ( .. a nie znalazłem podobnego wątku .. )

Kondensatory foliowe, w oleju, często o gigantycznych rozmiarach.

Ponoć odsłuchowo bardzo korzystne ?

Czy ktoś z Was słuchał ich ? Czy nadają się do toru sygnałowego ? ... lub chociaż do filtra zasilacza ?

Są różne wersje: Premium, Copper, Gold. Jak one "stoją" pod względem jakości do ceny w porównaniu do bardziej "sztandarowych" producentów ?

Wchodzimy w to ?

Grupowe zamówienie jakieś ?

Pozdrawiam,

zjj_wwa

Cisza ? .... trudno .... ryzyk fizyk - zamówiłem, kupiłem.

4x 70 uF / 630 V.

Dość znacznych rozmiarów.

Jak dojdą - o ile dojdą - spróbuję je gdzieś wsadzić i zobaczymy czy to coś dało.

Hmmm, a do czego to ma być zasilanie, i jakim układzie CLC, CRC, aktywne ?

W mojej opinii rzucanie sie na kondy tylko dlatego że mają "dobrą" nazwę i są olejowo papierowe nie jest kluczem do sukcesu..

Należało by wyjść od schematu zasilania, zrobić symulację i zweryfikować przede wszystkim jakie będziesz miał tętnienia po takiej filtracji..Zasilanie w układach SE jest tak samo ważne jak dobór lamp czy topologia układu.

A wracając do pytania, mam i używam Obligato 2,2uF/600V jako pierwszy kond za lampą prostowniczą. Porównywałem w tym miejscu klika kondów od elektrolitów przez foliowe. Oblgato nie powaliło w żadnym aspekcie, dobry kond ale bez objawienia.

Po podłączeniu nowego Obligato oraz za każdym razem kiedy leżał dłużej słuchać jak wydobywają się z niego dziwne odgłosy (po około godzinie pracy przechodzi ;-).

Testowalem Obbligato(film oil) w zwrotnicy i jak dla mnie te kondy maja najlepszy stosunek cena/jakosc oraz jakosc z kondow do 50-60zl(dla wartosci 6.8uF)

Ale kolega zjj_wwa chce je stosować w zasilaniu. Zwrotnica głośnikowa a zasilanie to dwie różne sprawy ;-)

No chyba że ma 4 kolumny głośnikowe i potrzebne mu są kondy do wofferów ..

Mnie polecił Mcgyver "goldy" wstawiłem je za sprzęgające w chińskiej konstrukcji na 2A3 - odbieram lepiej niż oryginały chińskie - zapytaj Adama....

jakie będziesz miał tętnienia po takiej filtracji.

Ok, tętnienia - tętnieniami ... to mogę wrzucić na PSE Simulator - załatwić odpowienim łańcuszkiem elektrolitów ( ... i czar prysł ! ).

Ok, elektrolity mają jakąś tam indukcyjność, są obwodem rezonansowym przy pewnej częstotliwości, powyżej której są indukcyjnością, a nie pojemnością .... No dobra, to kupię jakieś "lepsze" - .... może zbocznikuję je jakimś Miflex propylenem - ale to też nie załatwia sprawy. .... bo dźwięk nadal jak z kibla ....

Więc tak sobie myślę, że tutaj bardziej wkraczamy na teren "snake oil" i/lub spraw odsłuchowych, a nie symulatorów.

Ja szukam konda który będzie "muzyczny" na tyle, aby nie bruździł od strony zasilacza .... przy topologiach typu SE, gdzie zasilacz jest niestety wprost w torze sygnału.

Ale dzięki za sugestię.

Pozdrawiam,

zjj_wwa

@zjj_wwa - ostatnio założyłeś sporo wątków, drążysz temat. OK, ale na większość z pytań masz sporo informacji w kilku na prawdę ciekawych wątkach. Owszem długich, ale sorry, oczekujesz odpowiedzi 0:1 na luźno postawione pytania.

Jest taki fajny wątek na forum lampa o zasilaczach, są schematy i sporo odnośników. Zrób sobie porządne zasilanie z filtracją aktywną, przeczytaj świetny artykuł wskazany w tym wątku autorstwa Troelsa Loescha - dokładnie prawi o zasilaniu (ultra kluczowym) w SE.

Masz tam jak byk wyliczone nawet wartości końcowego konda.

W skrócie, dobre elektrolity dużej pojemności (np. BC Components, Philips), nie zmulone CRC (R małe), filtracja aktywna, za tym ostatni kond to polipropylen o wartości 20-47uF, im mniej, tym większy wpływ na brzmienie będą miały elektrolity. Zamiast wydawać kupę kasy na Obbligato, są specjalne kondy np. Mundorf'a z serii TubeCap do zasilania, wyjdą taniej i bardziej kompaktowo, a są do tego specjalizowane.

Użyj wyszukiwarki i poczytaj.

Ja mam dwa kondy obligato. Jak grają? U mnie nie grały, ale jak sie nimi potrząśnie to fajnie chlupoczą:P A tak na serio. używałem w SRPP na końcu. Nie powaliły mnie:) Leżą i zastanawiam sie jak je kiedyś wykorzystać..

• 7 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.