Skocz do zawartości
IGNORED

Dobrze zrealizowane płyty rockowe

ciekawy

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wiemy wszyscy płyty bywaja różnie zrealizowane.Szczególnie rock jest dość zaniedbany pod tym względem porównując. np do Jazzu. Posiadam Private Investigatin - Dire Straits która jest wydana w HDCD i brzmi bajecznie.Szukam czegoś rockowego o podobnym poziomie bo Gunsów czy Queen się nie da słuchać. Ktoś poleci coś ciekawego?

https://www.audiostereo.pl/topic/94942-dobrze-zrealizowane-p%C5%82yty-rockowe/

Pod jakim względem nie da się słuchać Quenn ?

Oni bardzo starannie pod względem technicznym nagrywali swoje płyty.

Faktem jest, że brzmieniowo jakby trochę dźwięk był "zamulony", ale to wynika już ze specyfiki samego rockowego grania. Tam najwyższe tony wydaje z siebie głównie wokalista ( max 4-4,5 kHz ), reszta skupia się w niższych partiach. Potrzeba też dobrych kolumn żeby to wszystko wyraźnie oddać. U mnie dopiero na słuchawkach da sie posłuchac porządnie "The miracle".

ps: wcześniej też myślałem, że to z płytą jest coś nie tak. Na dobrych słuchawkach jest całkiem inne granie.

Płyty Raz, Dwa, Trzy np. płyta "Trudno nie wierzyć w nic", muzyka fajna i świetna realizacja.

Lao Che ma dobrze nagrane płyty.

Tutaj na forum polecał ktoś świetnie nagraną i świetną muzycznie płytę Godsmack "The Other Side" - też polecam.

Witam.Ostatnio kupiłem ScorpionS-Face The Head SHM CD Uniwersal Music-Japan.Rewelacja, serdecznie polecam.

Budgie-Power Supply z 1980 r.remaster Reperoire Records 1993r. też fajnie zrealizowana.

Pozdrawiam.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Proszę Państwa! Jest dużo dobrze zrealizowanych płyt z muzyką rockową. Niestety, trzeba odrobić zadanie domowe! Zachęcam do poszukiwań. Dla zachęty, propozycja: Lynyrd Skynyrd i płytka Twenty, albo akustyczny projekt Endangered Species. Co prawda bez Ronnie'go, lecz nie ma to aż takiego znaczenia, ponieważ pałeczkę po bracie przejął Johny i też jest bardzo dobrze!

Pozdr, M.

Parker's Mood

Też spróbowałem The Miracle. Ale mam wrażenia odwrotne. Na kolumnach jest bardziej czytelnie, bez dodawanego lekkiego pogłosu, naturalnego dla odsłuchu głośnikowego, a na słuchawkach zbyt bazarowego. Płyta fajnie zrealizowana. Polecam też Satrianiego, Prince'a czy nade wszystko klasykę jak Aerosmith; szczególnie The Pump (z "uprawiającymi" ciężarówkami), albo Honkin on Bobo. Van Halen też nieźle daje radę, ale dla mnie wzorcem jest The Seventh One grupy Toto. Zresztą, moim zdaniem to i On Every Street czy Stevie Ray Vaughan (Couldn't stand the Weather), albo Ry Cooder (ten od Buena Vista) wytrzymują i wygrywają porównania z dzisiejszymi realizacjami.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Płyty rockowe zawsze charakteryzowały się brakiem należytej jakości.

Chodzi przede wszystkim o płyty stricte rockowe, bo taki np. Dire Straits też zaliczamy do rocka, a ich płyty są nagrane OK.

Jeśli chodzi o hard rock, to sprawa nie ma się dobrze.

Cała masa płyt jest źle nagranych, a ich remastery nie pomagają, a pogarszają brzmienie.

Przytoczone tu płyty zespołu Queen brzmią źle od samego początku.

Natomiast Budgie - Power Supply brzmi wręcz tragicznie. Wszystko się zlewa, a gitara na tej płycie momentami to jeden wielki zgiełk.

Kiza - wszystkie wcześniejsze płyty Budgie brzmią dużo lepiej, szczególnie Bandolier, If I Were Brittania..., czy Squawk. Tam jest selektywność brzmienia. Na Power Supply tego nie ma - dźwięk jest skostniały i mało przejrzysty. Być może taki był zamiar zespołu.

Z klasycznych rockowych płyt NAJLEPIEJ nagranych polecam:

Led Zeppelin - Houses of the Holy (szczególnie japońskie wydanie)

Genesis - A Trick of the Tail

Black Sabbath - 1, Master of Reality (wydanie Swirl), Sabbath Bloody Sabbath

Grand Funk - Grand Funk (1969 - niesamowity power, powalający bas).

CDN.

• 2 miesiące później...

Przyzwoicie zrealizowane płyty Lao Che to "Gospel" i "Prąd zmienny/prąd stały". Wcześniejsze albumy - czyli "Gusła" i "Powstanie Warszawskie" - brzmią raczej słabo. Powstaniu niewiele pomógł nawet mastering, choć jest nieco lepiej. Na szczęście muzycznie są doskonali.

Z polskich realizacji rockowych dobrze brzmią płyty np. Voo Voo, późny Hey, ostatnie Strachy na Lachy czy album Bończyka/Krzywańskiego "Ideologia snu".

Pozdrawiam www.sklepkultura.pl

Także ostatnia płyta Tomasz Budzyńskiego "Osobliwości" brzmi dobrze.

Genesis - A Trick of the Tail

Fajna płyta, ale mi osobiście nie podoba się jej realizacja, jak też większości starszych płyt Genesis (za wyjątkiem Lamb). Perkusja brzmi tak... kartonowato.

W temacie, polecam AC/DC 'Back in Black'.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Z winyli Kiss, które mialem wszystkie grały o niebo lepiej niz odpowiedniki na CD.

Jak ja żałuję, że w pewnym okresie musiałem sie pozbywać płyt w tym The Elder, Dynasty z dwiema epkami na rózowym vinylu.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Nie jestem wielkim fanem Judas Priest, Ale słucham Defenders Of the Faith wersja nieremasterowana i jest to bardzo dobrze zrealizowana płyta z bardzo dobrymi utworami.

A Perfect Circle-Mer De Noms,eMotive oraz Thirteen Step (wszystko Virgin)

Voivod-Nothingface (Noise)

Dire Straits-Communique (wzorowa realizacja,mnóstwo wydań:XRCD,japońskie SACD....itp,brzmi dobrze nawet w aucie)

Anglagard-Hybris (kilka wydań CD,miałem wspaniale brzmiącą kopię wydania CD z 1992r,mam oryginał Anglag. Rec. z 2009,brzmią inaczej,poluję na oryginał z '92 w ludzkiej cenie)

l'enfant sauvage

Dzisiaj sobie włączyłe winyl Scorpions "Love at first sting" 1st press UK Harvest o ile pamiętam.

Gra bardzo dobrze.

Mam to wydanie na CD-Japan, także jest dobrze.Pozd.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Witam

Polecam coś nowszego z proga metalowego i rockowego . Podobają mi się wszystkie płyty OSI , Fates Warning - Disconnected i FWX , Ale także ostatnia ARENA- The Seventh Degree of Separation , Deexpus -King of number 33 , AYREON - np Human Equation - polecam odsłuch . Sam mam sprzet raczej budżetowy więc nie mogę powiedziec jak to gra na super Hi-Endzie po prostu nie wiem :) Wiem tylko tyle ,że wiele w/.w płyt mam w swojej kolekcji i zgadzam się z większością głosów kolegów . Najlepsze to to że mając tą samą płytę w kilku wydaniach - jest ona zupełnie inaczej nagrana - inne studio , inny sprzet i brzmi to albo lepiej ,albo gorzej - nie będe się wypowiadał ale nie które wydania to jakby były nagrywane na kosiarce połaczonej ze snopowiązałką :)

Pozdrawiam wszystkich

Jedne z najlepszych produkcji rockowych w/g mnie to większość płyt Porcupine Tree, Opeth od "Blackwater Park" do "Heritage" (te starsze takie sobie, zaczęli brzmieć od momentu jak Steven Wilson im pomógł), Dave Matthews Band, King Crimson "Thrak", Pantera "Great Southern Trendkill", Aghora.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.