Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA 1500AE czy Emotiva XPA-2

Vonda

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z Was miał okazję porównać Denona PMA 1500AE (czy też 1510 AE) z Emotivą XPA-2 (+z jakimkolwiek ;-) przedwzmacniaczem - a najlepiej UMC-1 tej samej firmy ...)

Zdaję sobie sprawę iż wierząc zapisom w sieci to powinienem porównywac z czymś 2 x droższym od Emotivy a nie tańszym ;-) ale ... coż, taki wzmacniacz (denon) posiadam, jestem z niego zadowolony i nie wiem czy jest sens się "szarpać", czy różnica będzie jednoznacznie na plus czy nie koniecznie ...

( Całość grać ma w systemie opisanym tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/94896-denon-pma-1500ae-czy-emotiva-xpa-2/

Napiszę tak z Emotivą nie pomogę,ale Denona PMA-1500AE którego miałem i sprzedałem żałuję do dziś ;-)

Mam obecnie inny wzmacniacz bardzo dobry i cofać sie nie będę do Denona,ale gdybym miał cofnąć czas w którym miałem Denona to zdecydowanie zostałbym przy nim a reszte pieniążków spożytkowałbym na cos innego ;-)

Ewentualnie kupiłbym wyzszy model PMA-2000AE .

Kusi mnie wyglądem i nie tylko ;-)

Każdy ma inne preferencje co do brzmienia i nie muszą się wszyscy ze mną zgadzać oczywiście.

Poza tym gra cały system audio ;-)

Ja też mam Denona właśnie 1500 od 5 lat, wziąłem Hegla H100 na odsłuch, nad którym sapie prasa i parę osób, myślałem, że Denon polegnie jak Endru w starciu z Tysonem, a tu lipa. Parę aspektów na plus, ale żeby go na łopatki położył.... nic z tych rzeczy, a o wiele droższy. Odpowiadając koledze wyżej, o ile nie potrzebujesz tych 300 wat na 8 omach i nie masz salonu wielkości stadionu, to nie widzę sensu. Oczywiście mocny piec to swoboda grania, łatwość wysterowania kolumn, ale czasem też kiepściutki dźwięk. Nie piszę, że ten konkretny brzmi cienko, bo go nie słyszałem, ale na ślepo bym nie kupował, chyba że potrzebujesz wielkiej mocy, wtedy Denon polegnie, jest urządzeniem słabszym jednak.

> arcam-a32 ; Mario_77 - dzięki za słowa "wsparcia" ;-) czyli jednak nie mam tak do końca spaczonego gustu ;-)

... ale oczywiście chciałoby sie lepiej, więcej itd. ... stąd pytanie o Emotivę ... może jednak ktoś miał okazję słuchać obu ?

> Kriso81 - nie napisałem, że chcę "coś nowego w dźwięku" ... chcę tylko "lepiej" ;-) mam dość "ciepło" grające kolumny ... raczej potrzebuję wzmacniacza który weźmie je "w garść" niż rozmuli jeszcze bardziej ...

Bardziej przejrzysty od Denona jest Creek Destiny lub Bladelius Tyr:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale Denon to naprawde swietny piec w tej cenie. Nie ma sie czego wstydzic, serio.

Glownym problemem sprzetow popularnych marek jest ich mentalnie niska wartosc. Zupelnie jak Toyota spotykana co kawalek na drodze, nie jest tak wysmakowana jak stare modele Jaguara, ale trudno sie przyczepic, to wygodne i bezawaryjne z reguly auto. Denon w srodku ma naprawde dobre komponenty i gdyby zrobil go Hegel, czy Creek, to tez kosztowalby 8-10 tysiecy. W ludzkiej swiadomosci, audiofilskie nigdy nie bedzie to, co powstaje na wielkoseryjnej tasmie produkcyjnej, ale to problem mentalny jak mowie, a nie dzwiekowy. Oczywiscie sa urzadzenia lepsze brzmieniowo, mocniejsze, jeszcze lepiej wykonczone, ale trzeba slono za to zaplacic i wtedy ta relacja jakosci do ceny wcale nie jest juz wybitna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mario_77, czytałem Twoje porównanie Denon vs Hegel, pisałeś że Hegel100 ma buczące trafo, czyli jednak potwierdza się ta irytująca przypadłość, o której pisanie w niezależnym klubie Hegla, założonym przez "niezależnego recenzenta" Violeta jest nagradzane banem.

Czy przy nocnym słuchaniu słychać to buczenie z miejsca odsłuchowego?

To zalezy, bo on nie buczy w sposob permanentny. Zyczyna i przestaje kiedy chce. Siedzisz, sluchasz, jest noc i nagle sie zaczyna. To slychac niestety przy cichym sluchaniu. Po chwili ustaje, aby za jakis czas znowu zaczac. Przypomina to w swojej specyfice dzialanie wentylatora silnika przy chlodnicy w aucie. Jest, nie ma, nie ma i znowu jest. To zenujace, zwazywszy ze piecyk kosztuje ponad 10 tysiecy i nie jest tania, chinska lampa. Nie slyszalem takiej przypadlosci w duzo tanszych konstrukcjach, Denon milczy jak nieboszczyk, a Hegel niestety lubi grac transformatorem. W tej klasie cenowej to juz zwyczajnie nie przystoi. A dzwiekowo to dobry sprzet, ladna gora, srednica, niezly bas, aczy nie tak rozciagniety jak w Denonie. Ogolnie warty tych 6 tysiecy, dycha to gruba przesada, choc wyjasnia ta cene norweska roboczogodzina, choc na tylnej sciance nie bylo Made in Norway. Stoi tylko Norwegia, Oslo, co nie wyklucza, ze robia go gdzies poza.

Miałem kiedyś PMA1500AE, wykonanie pierwsza klasa (bez względu na cenę), dźwięk też w porządku.

Ma jedną zasadniczą "wadę" - nie jest jednym z obcmokanych brandów, które muszą mieć wszędzie swoich ambasadorów.

Poza tym swego czasu było w bardzo dobrym tonie sktytykować denona, co miało świadczyć o wyższym stopniu audiofilskiego wtajemniczenia głoszącego takie poglądy.

W zasadzie nic dodac, nic ujac. Dzis elektronika produkowana na skale masowa jest tak tania, ze aby mozna bylo na niej zarobic, trzeba sprzedawac ja w skali masowej (japonskie king kongi) albo ubrac marke w filozofie (najczesciej niezrozumiala dla kupujacego), ambasadorow, bogaty marketing, splendor. Pamietam jak odsluchiwalismy z kolega Lavardina za 14 tysiecy, ta marka moze sie wlasnie pochwalic licznymi patentami, sa to wzmacniacze o lampowej filozofii i lampowe mocy. Okay, brzmienie gladkie i przyjemne, co jednak z tego, skoro w piecu za 14 tysiecy nie ma walniecia, porzadnej dynamiki, solidnej podstawy basowej, tego wszystkiego o co walcza audiofile, czyli przyblizenia sie chociazby do realnego brzmienia. Takich pulapek, prob sprzedania filozofii jest masa, bo firmy musza sie krecic. Juz dawno osiagnieto taki poziom techniki, aby za w miare przyzwoite pieniadze zrobic bardzo dobre urzadzenia. Dzis jednak otwierasz wzmacniacz a tam w srodku transformator, mala plytka z kilkoma kondensatorami, plastikowy pilocik i cena 15 tysiecy. Duzo by mowic, moze wlasnie stad ta nienawisc do marantzow, denonow etc. bo za 20-30% ceny brandow audiofilskich otrzymujesz 90% ich brzmienia, a czesto rownowazne brzmienie. Pamietam cene Accuphase E213 z 2009 roku bodajze. Wtedy kosztowal 9990 zl, jego nastepca na poczatku kosztowal 14900, teraz poszedl w gore i podstawowy piecyk sprzedaja za 19900. Piekny i dopieszczony, waluty poszly w gore, ale i tak jest to chore. Trudno znalezc usprawiedliwienie.

(...) Glownym problemem sprzetow popularnych marek jest ich mentalnie niska wartosc. Zupelnie jak Toyota spotykana co kawalek na drodze, nie jest tak wysmakowana jak stare modele Jaguara, ale trudno sie przyczepic, to wygodne i bezawaryjne z reguly auto. Denon w srodku ma naprawde dobre komponenty i gdyby zrobil go Hegel, czy Creek, to tez kosztowalby 8-10 tysiecy. W ludzkiej swiadomosci, audiofilskie nigdy nie bedzie to, co powstaje na wielkoseryjnej tasmie produkcyjnej, ale to problem mentalny jak mowie, a nie dzwiekowy. Oczywiscie sa urzadzenia lepsze brzmieniowo, mocniejsze, jeszcze lepiej wykonczone, ale trzeba slono za to zaplacic i wtedy ta relacja jakosci do ceny wcale nie jest juz wybitna.

Trudno się z tym nie zgodzić - tylko, ze Emotiva o którą pytam działa chyba podobnie ... "własna" produkcja na dalekim wschodzie, sprzedaż wyłącznie bezpośrednia - stąd "uczciwe" ceny, Jeśli wierzyć wpisom na przeróżnych forach - tym również - to ich sprzęt ma właśnie wyjątkowo dobry stosunek jakości (wartości poszczególnych części) do ceny ... tylko czy ma to przełożenienie na dźwięk ?

Tu właśnie potrzebuję opini osób które miały okazję słuchać ;-)

Darex, nie miałem nigdy sprzętów z wysokiej półki - porównywałem do Aarcama a90, Yamahy dsp ax-1, i CA 640A, chętnie porównałbym z czymś lepszym - może nadarzy się kiedyś okazja.

Kolego Vonda, jak masz niedaleko do Bochni - zapraszam na odsłuch - mam rzeczoną Emotivę XPA-2 + USP-1.

Pozdrawiam Misza

Bardzo dziękuję za zaproszenie ;-) mieszkam pod Krakowem, co więcej średnio raz w miesiącu przejeżdżam przez Twoje miasto ;-) mógłbyc przywiźć Denona dla porównania ... ale boję się, że nie w najbliższym czasie ... "zarobiony" jestem ;-) odezwę się kiedyś na PW

• 4 lata później...

No i temat się skończył...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.