Skocz do zawartości
IGNORED

Equilibrium sun ray

tomii241

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem posiadaczem kabla sun ray.

Jego brzmienie opisałbym raczej jako neutralne.

Charakteryzuje się on jak wspomniał kolega wyżej sporą rozdzielczością(góra nie jest przy tym ostra czy natarczywa).

Nie mogę się jednak zgodzić, że bas jest skromny, u mnie jest on zarówno szybki ale i odpowiednio sprężysty, wypełniony i zróżnicowany, a przy tym potrafi zejść naprawdę nisko(ale bas w dużej mierze zależy od wzmacniacza).

Własnie, bas, srednica i wysokie zaleza od wzmacniacza, a jeszcze bardziej od kolumn, dlatego osadzajac przenoszone pasmo i finalny dzwiek, kazdy posiadacz owego kabla napisze co innego :) Tak wiec jedynie sprawdzajac go we własnym systemie, mozna ocenic sensownie, czy jest sens kupic cos takiego. Tu nie ma drogi na skróty.

Bas jest skromny porównując do takiego XLO Signature 2 czy XLO Reference 3. Brakuje najniższego basu a ten wyższy może i jest super sprężysty szybki, ale jest go o jakieś 1/3 mniej niż z ww. kabli. Średnica w XLO a tym Sun ray to juz zupełnie inna bajka tu nie ma co porównywać. Góra po stronie Sun ray, bardziej szczegółowa. Naturalność brzmienia zdecydowanie lepsza z XLO. Jack-90 rozumiem, że jak się ma kolumny z podbitym basem o 5-6dB to wtedy ten kabel może mieć w sam raz bas :-)

Jak zawsze odpowiedz brzmi czego akurat potrzebujemy. Jeśli mamy zmulony system to może ten kabelek pomóc. Jeśli obecnie system brzmi lekko przejrzyście i trochę brakuje mięsa to są lepsze.

tomii241

Moim zdaniem kabel jest świetny i na pewno warto go posłuchać. Proponowałbym wypożyczenie kabla z jakiegoś sklepu lub od samego producenta, bo żadna opinia nie zastąpi odsłuchu we własnym systemie.

Iceman007

Niekoniecznie, sun ray`a dużo słuchałem również na zestawie lampowym TRI z kolumnami Audio Physic Tempo VI.

Tam dopiero można było usłyszeć naprawdę niski basik:)

Świetny kabel o neutralnym, wyrównanym w całym paśmie brzmieniu. Efekt końcowy zależy od podłączonej elektroniki. Jest to kabel który może być idealnym rozwiązaniem w konkretnym systemie, jeśli jednak jeden z elementów nie będzie pasował do reszty, Equilibrium dodatkowo to uwypukli.

Reasumując do dobrze dobranego systemu idealne rozwiązanie.

Zapraszam na odsłuchy oraz wypożyczenie do testów we własnym systemie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Efekt końcowy zależy raczej od kabli ;) a dobry kabel głośnikowy nie ma prawa nic uwypuklać. Powinien za to nadać barwe i zarys instrumentów, głębie, plany, odpowiednie wybrzmiewanie czy definicje basu.

Brzmienie zależy oczywiście od systemu, ale jeszcze niestety nie słyszałem takiego w którym Equilibrium zagrałoby dobrze, a testowałem w conajmniej 6 systemach. Chyba że ktoś lubi dźwięk ostry, twardy i szorstki. Mnie sun ray w ogóle nie leży i zastosowałem kabel Transparenta który okazał się nie dość że tańszy to lepszy, bardziej plastyczny, bardziej przestrzenny z lepiej kontrolowanym basem. Z sunray scena była ewidentnie uwięziona w głośnikach i wypchnięta do przodu. Więc nie ma co się spuszczać nad tymi drutami.

Już w ogóle pomijam że ceny Equilibrium to jakiś absurd... chyba że kupujemy z drugiej ręki.

Witam.

Mialem okazje sluchac kilku modeli EQUILIBRUM w roznych systemach,drozszych i tanszych.Kable zawsze prezentowaly swoja maniere do utwardzania i wyostrzania dzwieku .Scena byla tak jak napisal "locker" pierwszoplanowa. Kable malo plastyczne i malo muzykalne.Cena kosmiczna ,nieadekwatna do jakosci.

Ja kupilem swoje Tary Labs dla ozdoby, nie slucham kabli, ale Sun Ray wyglada tanio, ohydnie i nie ma w nim absolutnie nic za 1000zl, a oni chca za 5 metrow prawie 6 tysiecy. Chora sprawa, to juz wolalbym Nordosta, czy jakas inna marke z tradycjami, zakladajac, ze kabli bym sluchal. Za miedz sie nie placi, co najwyzej za marke, tradycje, jakis tam belkot marketingowy a firma Equilibrium poki co ma tylko belkot.

Nie marudzić, bo was wytną zaraz na wyraźną prośbę producenta :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tak należy się zachowywać ! :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ależ Lacki tam już dba o należyty poziom wypowiedzi :-) w końcu to ambasador marki :D

Tak oczywiście ;-), stąd też recenzje Equilibrium i Enerra są bardzo, bardzo "rzetelne" jedyne takie tylko w tej gazetce ;-).

Tak w ogóle to proponowałbym przeniesienie tego wątku raczej do zakładki STEREO nie hajend, bo tam na szczyty jeszcze długa daleka droga ...

Dostałem go na testy włączyłem w system Accuphase E 550 i DP 75 kolumny MA RX8 po tunningu all na Mundorf gold silver itd interkonekt to equilibrium athem 2 a sieciówki to Furutech 3ts 762. Powiem tak myslałem że nic mnie nie zaskoczy i że wszystko w moim systemie było dograne a przerobiłem już Harmonixa GP 101 na interkonekcie i głośnikach. System na Harmonixie był zmulony niby detale grały niby muzyka płyneła ale bas zero kontroli im głósniej tym wieksza poducha przełom srednicy i wysokich nic nie zmieniał przestrzeń nie angażowała i co z tymi waszymi uznanymi markami za gruba kase plujecie na polskie firmy tylko po to żeby coś napisać ilu z was słuchało sun ray???? Słuchałem monlighta i rzeczewiście mnie nie zaskoczył grał i momentami przypominałem sobie że niby cos zmienia potem wpiąłem sun raya i szczena mi opadła a dodam że mało co może mnie zaskoczyć. Mój accu ożył nauczył się co znaczy kontrola basu i co to uwypuklenie detali, z słodkiego zamulacza zamienił sie w dobrego rozpierdalacza rodem z amerykańskiej szkoły muzyki. Przewód klasa cena ?? Jaka ma być ? wiem że dla niektórych z nas wszystko co polskie równa się gorzej niż chińskie. Ale czym zachodnim mam się jarać acrolinkiem??? śmiech na sali marketingowe popierduchy które mają usprawiedliwić ceny z planety mars. Miałem acrolinki po 10 tys na stanie i co ?? i chu.... Musiałbym zwariowac żeby wywalić tyle kasy na jaką japońską ściemę. Panowie 6000 za kabel polskiej firmy to dużo??? a zachodniej niby z tradycją ciągnięcia druta to nie ??? ODP jasne że to dużo i dla mnie również ale jak sie kupuje sprzet za 50 tyśi to chyba nazbiera się na kabelek?? POZDRAWIAM

Trzeba zacząć od tego, że na MA RX8, to raczej nie usłyszy się tego co trzeba usłyszeć. To równe i dynamiczne kolumny i grają bardzo przyjemnym dźwiękiem, ale do np. ATC, PMC, ART Loudspeakers czy ProAc trochę im brakuje.

Kabel zrobił dobre wrażenie w pierwszych minutach, a to nie jest dobry znak. Po drugie nie ma tych rzeczy o których pisałem kilka postów wyżej. Detale nie mają być uwypuklone, tylko lepiej czytane a to duża różnica.

Myślę, że jeszcze długa droga przed tobą, ale tutaj skrótów nie ma i każdy z nas musi przeżyć takie zachwyty.

To po to się kupuję Accuphase E-550, aby kablem zrobić z niego "dobrego rozpierdalacza rodem z amerykańskiej szkoły muzyki"?? Hehe, dobre. To jakby dokonać tuningu, którego celem jest przerobienie traktora na stylowe sportowe auto. Trzeba było kupić Krella S300 za dychę i bez kabla za 6 tys., lub z każdym lepszym mieć amerykańską szkołę brzmienia. Nie moja kasa, nie mój problem, ale nonsens wyszedł. Solić herbarę w sumię też można...nawet, jeśli uprzednio się ją przesłodziło. Gratulacje!

Dostałem go na testy włączyłem w system Accuphase E 550 i DP 75 kolumny MA RX8 po tunningu all na Mundorf gold silver itd interkonekt to equilibrium athem 2 a sieciówki to Furutech 3ts 762. Powiem tak myslałem że nic mnie nie zaskoczy i że wszystko w moim systemie było dograne a przerobiłem już Harmonixa GP 101 na interkonekcie i głośnikach. System na Harmonixie był zmulony niby detale grały niby muzyka płyneła ale bas zero kontroli im głósniej tym wieksza poducha przełom srednicy i wysokich nic nie zmieniał przestrzeń nie angażowała i co z tymi waszymi uznanymi markami za gruba kase plujecie na polskie firmy tylko po to żeby coś napisać ilu z was słuchało sun ray???? Słuchałem monlighta i rzeczewiście mnie nie zaskoczył grał i momentami przypominałem sobie że niby cos zmienia potem wpiąłem sun raya i szczena mi opadła a dodam że mało co może mnie zaskoczyć. Mój accu ożył nauczył się co znaczy kontrola basu i co to uwypuklenie detali, z słodkiego zamulacza zamienił sie w dobrego rozpierdalacza rodem z amerykańskiej szkoły muzyki. Przewód klasa cena ?? Jaka ma być ? wiem że dla niektórych z nas wszystko co polskie równa się gorzej niż chińskie. Ale czym zachodnim mam się jarać acrolinkiem??? śmiech na sali marketingowe popierduchy które mają usprawiedliwić ceny z planety mars. Miałem acrolinki po 10 tys na stanie i co ?? i chu.... Musiałbym zwariowac żeby wywalić tyle kasy na jaką japońską ściemę. Panowie 6000 za kabel polskiej firmy to dużo??? a zachodniej niby z tradycją ciągnięcia druta to nie ??? ODP jasne że to dużo i dla mnie również ale jak sie kupuje sprzet za 50 tyśi to chyba nazbiera się na kabelek?? POZDRAWIAM

Nie jestem zdziwiony, że Harmonix sie nie sprawdził. Do "gęsto" grającego systemu podłączyłeś kable wypełniające na średnicy to musiała być buła.

pozdr. Jacek

Czyli wszystko się zgadza. Sun ray ożywił zamulony system :-) MA RX8 i dobry bas :-) Jak ktoś chce podobnie brzmiący kabel za podobną cenę ale z logo znanej marki polecam Wireworlda. Ta sama szkoła brzmienia żyłowanie rozdzielczości, szybki ale trochę pomniejszony bas i średnica i tak chyba trochę lepsza od Sun ray. Kabel wygląda za to dużo ładniej :-)

Czyli wszystko się zgadza. Sun ray ożywił zamulony system

Trochę przejaskrawiasz.

Dla jednych zmulony, a dla drugich grający ciepło, przyjemnie i z wypełnieniem. Sam słuchałem podobnej estetyki i wiem, że niekoniecznie pokazując prawdę daje wiele przyjemności.

pozdr. Jacek

Co do accuphaseów miałem ich az i tylko dwie sztuki 450 i 550 została 550 i co do maniery grania accu a słyszałem ja w różnych konfiguracjach jest tak to piękny detaliczny dźwięk nie męczący ale też nie angażujący i nie wciągający w zabawe gra po prostu równo i niczego niby nie brakuje. Prócz tego że czasami przydałoby mu się mocne pierodlnięcie tam gdzie jest to potrzebne i lepsza kontrola basu który im głośniej gramy bardziej staje się poduszkowaty i pulchny jak francuski pączek. Przy tym kładąc cieniem inne detale brzmienia. Co do długiej drogi przedemną w hi endzie to myślę że ona się skończyła bo nareszcie z sun ray usłyszałem to co MI SIE PODOBA i to co ja uznaję za HI END. Wystawiłem accuphase na hi fi gieldzie ale zamierzam go sciągnąć bo z tym kablem za słucham go już 3 dzień nie nudzę sie i wszystko mi pasuje. A troszkę tych kabli przerobiłe włącznie z shynuata itp wiec Panowie szanujcie Polskie firmy

Panowie zazdroszczę wam. Mieć taki odlot.

Mnie tylko stać na skręta za 35zł. Brzmienie jest czadowe wtedy.

Najbardziej podobają mi się fleciki i trąbeczki. Mają taki słodkawy i czasami fiołkowy wyraz brzmienia a jak zaczyna się kierownica robić kwadratowa to wyłączam sprzęt.

No cóż chciało by się takiego kabelka.

Do locker z całym szacunkiem albedo do sun ray to jak porównanie 55 calowej gónianej plazmy do mojego 140 calowego ekranu i projektora JVC X 90 niby gra i wygląda a właścicielowi 55 calowej plazmy czy lCD daje złudzenia prawdziwego kina ale to tylko tania ściema prawdziwa jakość to 140 calowy ekran i porządny projekotr (sun ray w zamyśle porównanie do muzyki) Albedo srebrny drut z piękną obudową z jakośćią budżetowego monkey cable. Ale tyle gustów ile opinii jedni wolą 55 calowe plazmy bo na to ich stać (albedo) drudzy kupują sun ray (JVC X 90) bo stać ich i już

Witam jestem ciekaw waszej opinii o w/w kabelku głośnikowym czy i jak sprawuje sie w waszych systemach i jak pozycjonować go wśród produktów z zachodu.

Pozdrawiam

W sumie to jaki jest cel tego wątku, kogo intersuje "jak pozycjonować go wśród produktów z zachodu", w sensie co bezstronnego potencjalnego klienta mogłyby obchodzić "pozycjonowanie" jakiegoś kabla?

W sumie to jaki jest cel tego wątku, kogo intersuje "jak pozycjonować go wśród produktów z zachodu", w sensie co bezstronnego potencjalnego klienta mogłyby obchodzić "pozycjonowanie" jakiegoś kabla?

Myślę że dużo może obchodzić pozycjonowanie polskiego produktu względem porównywalnych zachodnich.

Bo może być tak że dany produkt polski jest bardzo dobry i dużo tańszy niż równie dobre zachodnie i można mieć tan sam lub porównywalny dźwięk za połowę

ceny produktów zachodnich.

Ale może być też tak że polski produkt jest równie drogi jak inne, podobne zachodnie a gra gorzej i do tego nie ma pozycji rynkowej.

Wtedy jego zakup nie ma sensu bo później nie uda się go sprzedać nawet za 20% wartości a uznany, zachodni powinno się udać sprzedać za 40-50% ceny nowego.

Każdy z czasem chce swój kabel czy sprzęt sprzedać i kupić inny, nowy lepszy i wtedy okazuje się czy nasze wcześniejsze decyzje zakupowe były rozsądne czy nie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.