Skocz do zawartości
IGNORED

Odbiór DWB-T W KRAKOWIE

ted125

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie,może ktoś by się z Krakowa wypowiedział na jakość odbioru,trudności ewentualnych z odbiorem,Osobiście na Prądniku Czerwonym mam trochę trudności z odbiorem.Czy trzeba posłużyć się wzmacniaczem antenowym,czy może lepiej postarać sie o antenę z większym zyskiem energetycznym?Może ktoś się podzieli spostrzeżeniami swoimi.M.Europy już tuz tuż,stąd mało czasu na experymentowanie.

https://www.audiostereo.pl/topic/94794-odbi%C3%B3r-dwb-t-w-krakowie/

Właśnie z okazji Euro pojechałem wczoraj do MM i kupiłem antenę pokojową Thomson o wzmocnieniu 40dB. Mieszkam na Ruczaju i odbiór jest bardzo dobry, TVP1 w jakości HD :-) Trzeba jednak z anteną pochodzić, bo na półce z TV sygnału nie ma, a na kolumnie głośnikowej 1 m obok już jest bardzo dobry sygnał. Tak czy siak jestem zadowolony, będę oglądał Euro a to najważniejsze :-)

Jak w temacie,może ktoś by się z Krakowa wypowiedział na jakość odbioru,trudności ewentualnych z odbiorem,Osobiście na Prądniku Czerwonym mam trochę trudności z odbiorem.Czy trzeba posłużyć się wzmacniaczem antenowym,czy może lepiej postarać sie o antenę z większym zyskiem energetycznym?Może ktoś się podzieli spostrzeżeniami swoimi.M.Europy już tuz tuż,stąd mało czasu na experymentowanie.

Po pobieżnym sprawdzeniu przy pomocy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) myślę że powinno odbierać bez wyszukanych anten i tym bardziej wzm. antenowych np. z Chorągwicy. A TV analogowa odbiera? Może nieodpowiedni symetryzator ?Jaką masz antenę?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Można też na tym forum zapytać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Właśnie z okazji Euro pojechałem wczoraj do MM i kupiłem antenę pokojową Thomson o wzmocnieniu 40dB. Mieszkam na Ruczaju i odbiór jest bardzo dobry, TVP1 w jakości HD :-) Trzeba jednak z anteną pochodzić, bo na półce z TV sygnału nie ma, a na kolumnie głośnikowej 1 m obok już jest bardzo dobry sygnał. Tak czy siak jestem zadowolony, będę oglądał Euro a to najważniejsze :-)

Dzięki za odpowiedż!Też raczej jestem skazany na antenę pokojową,mieszkam na parterze,właśnie jest kłopot z miejscem na antenę,balkon niestety z drugiej strony bloku.I faktycznie pokojowa antena ze zmacniaczem,by może sobie poradziła z odbiorem z pokoju akurat skierowanego w kierunku Chorągwicy.Mógłbyś zdobyć co nieco o tej antenie,jakąś fotkę?Wygląda na to że to dobra konstrukcja,Faktycznie to próbowałem nędzną zdezelowaną antenką,posiadam kablówkę,antena poszła na straty dość dawno.

Jednak piszesz że miejsce odbioru jest zróżnicowane,i trzeba go poszukać,a mógłbyś podać z jakiego piętra łapiesz,podejrzewam że to nie parter?Sorry,ale to może być też problem,stąd dociekliwość.Dziekuję i pozdrawiam!

Po pobieżnym sprawdzeniu przy pomocy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) myślę że powinno odbierać bez wyszukanych anten i tym bardziej wzm. antenowych np. z Chorągwicy. A TV analogowa odbiera? Może nieodpowiedni symetryzator ?Jaką masz antenę?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Można też na tym forum zapytać.

Dzięki!Fajne forum!Na razie to praktycznie antenka zdezelowany shit,ale musze wymienic,bo mam złom.O symetryzatorze już gdzieś czytałem,faktycznie stare wersje się nie nadają te z trafem ferrytowym,mam na mysli.Liczyłem że ktoś jest z Prądnika Czerwonego,podejrzewam że mam troche trudniejsze miejsce i jeszcze ten parter.Liczyłem na info kogoś z osiedla.Dzięki!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mieszkam na 2 piętrze w pięciopiętrowym bloku. Widok na wewnętrzne podwórko tak że nie są to najlepsze warunki do odbioru. Przed zakupem nie wiedziałem nic o tej antenie, po prostu kupiłem taką z największym wzmocnieniem jakie było na półce z antenami pokojowymi w MM. Wklejam fotki.

Ukryta Zawartość

post-33771-0-11571500-1338736359_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Łukasz

Wielkie Dzieki!Zwłaszcza że chyba samodzielnie wykonałeś fotki,domyślam się że skoro stoi na kolumnie,jak pisałeś wcześniej.

Fajnie się prezetuje,i jeżeli do tego dobrze odierasz,to jest to!Jak dasz radę to jeszcze jakbys podał cenę,to byłby fool pełne zainteresowanie tą antenką!Jeszcze raz Dziękuje!Pozdrawiam Serdecznie!Tadeusz.

W miejscu dobrego sygnału (interaktywna mapa kolor zielony ) lepiej stosować klasyczne anteny skierowane na nadajnik niż wynalazki (pokojowe) z wzmacniaczem, jak już to z regulacją wzmocnienia np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bo DVB-T nie lubi przesterowanego sygnału. Gorzej jak nadajnik jest zasłonięty można szukać obicia sygnału lub antena wyżej lub na dachu. Można podejrzeć u sąsiadów jakie mają i zapytać jak z odbiorem. Jeżeli odbierają analog z tego samego nadajnika to będzie działać DVB-T.

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Zapłaciłem za nią 135 zł. Były tańsze ze wzmacniaczami ( chyba od 70 zł ) ale z mniejszą mocą wzmacniacza. Wybrałem najmocniejszy żeby w razie wpadki dwa razy nie jeździć :-)

Koszt dośc,jak na pokojówkę niemały wprawdzie,ale jak się sprawdziła u Ciebie,to napewno warto się zdecydować!Dzięki!

W miejscu dobrego sygnału (interaktywna mapa kolor zielony ) lepiej stosować klasyczne anteny skierowane na nadajnik niż wynalazki (pokojowe) z wzmacniaczem, jak już to z regulacją wzmocnienia np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bo DVB-T nie lubi przesterowanego sygnału. Gorzej jak nadajnik jest zasłonięty można szukać obicia sygnału lub antena wyżej lub na dachu. Można podejrzeć u sąsiadów jakie mają i zapytać jak z odbiorem. Jeżeli odbierają analog z tego samego nadajnika to będzie działać DVB-T.

Również dziękuję, za dobre porady,skorzystam z nich,mam na mysli sąsiadów,ta regulacja rzeczywiście wydaje sie być pomocna!Trzeba przyznać że cena jest budżetowa.Dzięki!

Ukryta Zawartość

Prawdę mówiąc mój budżet na antenę był równy 1/2 kwoty jaką w końcu wydałem :-) Ale pomyślałem sobie - nie mam siły jeździć, szukać, próbować. Kupuję i finał :-) Ta antena z linku powyżej wygląda ciekawie.

Prawdę mówiąc mój budżet na antenę był równy 1/2 kwoty jaką w końcu wydałem :-) Ale pomyślałem sobie - nie mam siły jeździć, szukać, próbować. Kupuję i finał :-) Ta antena z linku powyżej wygląda ciekawie.

Właśnie wczoraj,powalczyłem z taką antenką,z linku z allegro.Poszedłem jednak na taniość.W moim przypadku to raczej słuszne,nie spodziewałem sie za wiele,ale i tak oglądnąłem,zdążyłem na godż.przed meczem,w TVP-1HD

Jest jednak co by nie mówic frajda,z jakości odbioru,szczegółowość,super!Odebrałem Mux1 i Mux2.O Mux3 narazie trzeba zapomnieć,zaledwie chyba 2kW!?Wracając do antenki,to stwierdziłem że zdecydowanie lepiej odbiera na Mux2,mniejsza pikseloza,jak mozna tak nazwać,i też na kolumnie,tylko jeszcze z nieco wyżej,odbiera najlepiej,mimoże ze częściowo jest osłonieta ścianą,reszta w świetle okna.Tu Mux2 jest stabilny.Natomiast Mux1 tylko z parapetu na podwyższeniu,w srodkowej części okna,co dziwne Mux2 nie bardzo chce w tym miejscu stabilnie odbierać,pikseloza.Spodziewałem się że jednak parter swoje minusy wnosi,nawet i samochody z ulicy,mocno zakłócały,ale też zauważyłem ze namniejszy wpływ miało to na kanałTVP-1 HD.Niewiem dlaczego?Za to miałem przyjemność zobaczenia w końcu,na czy polega Fool HD!Robi wrażenie!Dziękuje za zaiteresowanie tym problemem i pomocą!Chociaż trzeba będzie jeszcze trochę z tym powalczyć!Ale wiem na czym stoję!Pozdrawiam!

Przyznam że z ulgą (umiarkowaną) czytałem wpisy powyższe. Posiadam podobną do antenki z linku (mojego) ale dopiero teraz się na 100% przekonałem że nie warto takie kupować, chociaż niewykluczone że w wielu wypadkach mogą być wystarczające.

Mam utrudniony odbiór ze względu na kompletnie zasłonięty nadajnik (osiedle ,bloki) i mimo przyzwoitej mocy i niedużej odległości miałem zawsze problemy z odbiorem TV naziemnej analogowej(odbicia sygnału). Rozwiązałem to przez wysoki maszt i anteny kierunkowe. Teraz gdy nastało DVB-T myślałem że pozbędę się z dachu tego złomu po próbach z tę antenką mam wątpliwości. Na tunerze do komputera (not only tv LV5TDELUX) jedynie MUX 1 odbiera przyzwoicie, MUX 2 praktycznie nie nadaje się do oglądania no i zakłócenia (mikrofalówka, samochody). O antence dołączonej do tunerka to nawet nie wspomnę . NA antenie z masztu nawet po rozdzieleniu sygnału na dwa odbiorniki  (TV i laptop) idealnie dwa muxy.

Wniosek.

Do odbioru stabilnego (bez pikselozy) w utrudnionych warunkach ( odległość, zasłonięty lub słaby nadajnik itp!) sygnału DVB-T potrzeba anteny klasycznej zewnętrznej która odbiera sygnał pasma 470-790 Mhz (21-69 kanał) dobrze by to była kierunkowa np. taka

Ukryta Zawartość

z odpowiednim symetryzatorem, w razie potrzeby (słaby sygnał) wzmacniacz albo (i) antena z większym zyskiem. W wielu przypadkach sprawdzają się tzw. siatki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystkie inne wynalazki (zwłaszcza pokojowe) od których roi się na allegro to ryzyko bo nieprawidłowa antena ze wzmacniaczem tylko może popsuć odbiór. a wzmocni wszelkiego rodzaju zakłócenia co bardzo utrudnia odbiór o czym się przekonałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Maju

Niepotrzebnie się przejąłeś,i tak jest nieżle,jeszcze wczoraj powalczyłem i znalazłem miejsce,obniżając antenkę.Dosłownie 30cm,pryczepiłem do kolumienki na bocnej ściance,tąśmą samoprzylepną,antenka jest b.lekka.I jest całkiem nieżle!Tym razem już chodżą 1 i 2 Multiplex,stabilnie,no może czasem troszki od ulicy zakłócenia istnieją.Ale doszukałem sie też akłóceń od laptopa,raczej zasilacza,tak myślę,co jednak najbardziej zakłócało!Cały czas miałem włączony i nie mogłem lokalizować tych zakłóceń!Eureka,dosłownie!

Na szczęście ratuje mnie okno od strony nadajnika.Cały problem że niemam gdzie ową antenę zewnętrzną zainstalować!Balkon z drugiej strony,a więc zasłonięty blokiem,a to już większy problem!Na dzisiaj jestem całkiem zadowolony,oglądam,chociażby dla samego M.Europy się opłaca!A co dopiero że jednak jest nieżle!Dięki!Pozdrawiam i życzę również dobrego odbioru!Tadeusz.

Ted 125

Masz rację w zasadzie nie polecałem tych anten ale link podałem i ktoś mógł pomyśleć opacznie. Z tym DVB-T nie jest (przynajmniej u mnie, zwłaszcza na tunerze do komputera - słaba czułość) tak różowo (odbiór na kawałku drutu) jak mówiono. Myślę jednak że rację mają ci wszyscy którzy polecają anteny klasyczne (dipolowe, yagi) kierunkowe na odpowiednie pasmo z prostej przyczyny - w przekazie cyfrowym (podobnie jak satelitarnym) moc sygnału to nie wszystko równie ważna jest jego jakość. Nie wszystkie urządzenia (tunery) do odbioru DVB-T mają wiarygodne wskazania sygnału (siła, jakość, niektóre niestety tylko siła) co dodatkowo utrudnia wybranie i ustawienie anteny. W wielu miejscach kanały i moce nadajników są tymczasowe, może to powodować potem problemy.

W Twoim przypadku (być może) sprawdził by się zwykły dipol półfalowy skoro z okna widać nadajnik lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oczywiście za oknem i odpowiednio ustawiona.

Ukryta Zawartość

Maju

Witaj!Wyobraż sobie że odbieram już muxa 3!Otóż w pewnym momencie przestała pracować antena,zgasła dioda na zasilaczu,sygnalizująca wmocnienie.Otwarłem wtyczkę,kątowa składana na zaczepy,i kabel wyoadł!Tak to montują dla klienteli,zmontowałęm i tchnęłó mnie aby spróbować zaprogramować mux3,no i załapał!Oniemiałem!I chodzi nawet dość,stabilnie,niewierzyłem że to możliwe,owe 2kW,nie dawało,jak sądziłem szans,a jednak ku zaskoczeniu mojemu,działa!

Ale myślę o polepszeniu wzmocnienia samej anteny,np.widziałem taką podwójną siatkową na dwa elementy",wąsy"czynne.albo jakąś jednak krótką dipolowa.Może faktycznie lepiej się sprawdzi,mimo to musi byc pokojowa,i nie zawielka,mało miejsca które by nie kłuło po oczach,i jakoś dyskretnie dało się zaadaptować,miedzy kolumną a ścianą zewnetrzną,około 0.5metra tylko,ale zato do zaakceptowania.No i akurat tu chodzi,najlepiej!Zauważyłem że raczej potrzebuje,niestety szerszą chrakterystykę ukierunkowania odbioru,coś jak mam teraz,musiałem "wyposrodkować"troche kompromis był potrzebny,skręcanie inne nieco niz na 2 multipleksach.Telewizor niestety nie pokazuje warunków,wielkości sygnału,tylko tak na wyczucie trzeba dość trudno to ustawic było.Ogólnie trochę lepszy zysk plus zmacniacz i powinno być niezle.Wiem ze,doszukałem się,antena siatkowa ma swoje wady,zbiera wszystkie sygnały,również te zbedne i stąd wiecej zakłóceń z pewnością wprowadza,ale może też dlatego daje radę z trzema multipleksami,Ale z czasem powinno się udać,rozwiązać wszystkie niedogodności,może faktycznie dipolowa typu yagi ale krótka sie sprawdzi lepiej,liczę na lepszą jakość sygnału,mniej zakłóceń również.Ważne że wiem iż jest szansa na odbiór poprawny!Pozdrawiam!

Ted 125

W Twoim przypadku konkretną poprawę może dać antena zewnętrzna i tutaj pomyślałbym o jakimś sprytnym zamocowaniu w końcu to są maleństwa. Antena zewnętrzna wewnątrz może nie zdać egzaminu ze względu na słaby zysk energ.(db) i kierunkowość (mogła by nie odbierać wszystkich mux-ów w jednym miejscu) w stosunku do pokojowej ze wzm. zwłaszcza mux 3 mógłby ucierpieć. Jak ważna jest widoczność nadajnik - antena można dowieść na moim przykładzie (3-4 km od nadajnika, 20kW - praktycznie nie odbiera mux 2 na pokojowej!). Dobór innej pokojowej to wg. mnie loteria chyba że ma się możliwość zwrotu do sklepu można eksperymentować. Bierz też pod uwagę że mogą się zmienić moce nadajników i nr. kanałów i inne parametry co może mieć wpływ na odbiór w przyszłości i to niekoniecznie na plus w Twoim przypadku.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.