Skocz do zawartości
IGNORED

FILHARMONIA - pierwszy raz, prosze o poradę ;)))

lukaszstach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na pierwsza wizyte w Filharmonii, co byscie polecili?

Chciałbym wybrac się z rodzina, córka 6 lat, zona ..... lat;)))

1. Która filharmonia (jestem mobilny po Polsce - chce jechać do uznawanej za najlepszą, kupić bilety zapewniajace optymalny odbiór ;))))

2. Na jaki koncert polować?

Wiem, że to troche wstyd, mimo iż słucham bardzo dużo muzyki, jeszcze nie byłem nigdy na koncercie w filharmonni....prosze o wyrozumiałość ;))))

Za wszystkie podpowiedzi z góry dzieki

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Polecam Królewnę Śnieżkę - dziecko powinno być zadowolone, a rodzice zaczną obcować z większą sztuką na żywo od coś bardziej lekkiego... Później zobaczysz, czy reszta rodziny dalej będzie chciała kontynuować obcowanie z "żywą" klasyką...

Pytam tez z tego wzgledu, wybieram sie do warszawy, slysżalem ze Warszawska filharmonia duzo lepsza od krakowskiej (do niej mam blisko)?

Ktos potwierdzi/ zaprzeczy?

Pozdr

Witam

Na pierwsza wizyte w Filharmonii, co byscie polecili?

Zdecydowanie polecam Filharmonie Krakowska, co do repertuaru - proponuje Szymanowskiego.

Bylem kiedyś w owej filharmonii na Szymanowskim i nie zapomnę tego do końca życia.

Pierwsza atrakcja (dzieci beda zachwycone!) - za drzwiami jest ruchliwa ulica, po ktorej jezdza tramwaje wprawiajac krzeselka w przyjemne drzenie. Slychac takze dzwonki, klaksony, no bajka!

Druga atrakcja - orkiestra grała koncert. Może muzyka Szymanowskiego jest za trudna dla orkiestry nawet nieźle wytrenowanej, może kartki im się posklejały ale w każdym razie na owym koncercie orkiestra calkowicie się pogubiła i od czasu do czasu wpadała w coś co nie da się inaczej określić jak 'kocia muzyka'. Co jednak najfajniejsze, w tych momentach całkowitej kakofonii i hałasu wszyscy muzycy wpadali w niepohamowany chichot co z kolei ładnie udzieliło się widowni. Dzieci zapewne nie zrozumieją sytuacji ale Ty będziesz miał sporo frajdy. Wychodząc widziałem same rozradowane twarze.

Krakow, tylko Krakow, Szymanowski, tylko Szymanowski.

pzdrw

soso

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

...może od razu do La Scali...? Mówisz, że idziesz pierwszy raz do filharmonii i od razu chcesz posłuchać kogoś z najwyższej półki... i jeszcze żeby to pasowało 6-latkowi! Zastanów się...! Zacznij chodzić na koncerty, to będziesz mógł sam stwierdzić co jest dobre a co lepsze i jaki repertuar wybrać...

A ja odradzam pierwszą wizytę z dzieciakiem.

Sami z Żona połaźcie trochę. Właściwie wówczas wybierzecie i miejsce i repertuar.

Ja zrobiłem ten błąd i moja Córka stała się na znak protestu Metalówą... ;)

Może operetka z jakimś fikuśnym repertuarem...?

PS:

Co Wy z tym Krakowem? To kolejny głos o tych tramwajach...

W biednym Szczecinie budują nową filharmonię, a w starej dało się posłuchać tego i owego...

no teraz to już jest koniec sezonu to koncertów nie ma za dużo

najlepsze orkiestry w Polsce to NOSPR, Filharmonia Narodowa, Sinfonia Varsovia, poza tym w Białymstoku nieźle mogą zagrać, we Wrocławiu(może Leopoldinum), w Łodzi, Krakowie czy innych większych miastach - głównie zależy od dyrygenta.

Zależy wszystko jak jestes osłuchany z muzyką klasyczną - bo jeśli generalnie mało słuchasz, to sądzę że wykonanie póki co nie ma większego znaczenia - bardziej program - coś co jest dobre na początek - jakieś symfonie romantyczne - Brahms, Czajkowski itp. albo jakieś Requiem Mozarta, czy Verdiego

jeśli jednak chcesz super poziom, akustykę itd. to Berlin jest stosunkowo niedaleko

"Zacznij chodzić na koncerty" - no własnie chcę zacząść....

a że Alfa i Omegą nie jestem, a jak juz coś mam zamiar robić, lubię to zrobić porzadnie, i potem nie żałować, to prosze tych co trochę juz maja pojęcia w temacie o pomoc

zdaje sobie doskonale sprawę, że po pierwszje wizycie, ogląd na temat jednak mizerny bedę miał, ale chciałbym, zeby jednak początki nie musiały być trudne....

Za wszystkie rzeczowe podpowiedzi dzięki ;)))

Cześć Łukasz !

Nie słuchaj podpowiedzi tych , co tylko kultywują problemy między regionami. Kiedyś najlepszą Orkiestrą Symfoniczną w Polsce była orkiestra WOSPR z Katowic. Teraz najlepszą jest NOSPR też z Katowic -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ani Warszawa , ani Kraków, W Warszawie nawet członkowie swojej orkiestry mówią " fabryka " - czy w takiej instytucji może się coś ciekawego wydarzyć - bardzo w to wątpię . W latach 70-tych gdzie studiowałem w Katowicach ( urodziłem się w W-wie , i tu mieszkam do tej pory ) wiem że były plany żeby przenieść cały WOSPR - do W-wy. To upadło , ale do stolicy ściągnięto paru pedagogów ( instrumentalistów ), m.in słynnego puzonistę - w Katowicach , kiedy studiowałem , pierwsi którzy brali klucz od ćwiczeniówek i ostatni , którzy ten klucz oddawali, byli puzoniści. Czy w takim terrorze można mówić o muzyce i sztuce ?

Jedź do Katowic.

Taka moja rada. pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzięki, konkretną i rzeczową podpowiedż - do katowic, mam 30 min samochodem, postaram się po Euro na coś fajnego zapolowac ;))) - pewnie po sezonie wakacyjnym dopiero na coś się uda dostac ;)

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.