Skocz do zawartości
IGNORED

Sterownik wzmacniacza: selektor+regulacja wzmocnienia (ALPS/PGA2310/PVC/..), II generacja by JarekC

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Jarku,

miałeś może chwilę, żeby podłubać przy sterowniku ?

Pewnie wszyscy czekają na nowe wieści.

AMB

• 4 miesiące później...

Czekamy, czekamy...a tu żadnych wieści (nawet tych najgorszych)

Czy Kolega Jarek będzie kontynuował projekt? Czy też może 1.11 zapalimy znicz (oby nie)?

• 1 miesiąc później...

Jakiś czas temu również opracowałem podobny moduł , dorzuciłem komunikacje przez WiFi, USB,oraz LCD z wyświetlaniem FFT sygnału , dodatkowo potem dałem pomiar poziomu sygnału audio ,w dalszych częściach projektu doszedł zegar RTC,wykrywanie DC na wyjściu wzmacniacza,pomiar temperatury w kilku miejscach wzmacniacza ,oraz soft start dla transformatora ,od tamtego czasu sporo pomysłów w programie zamieściłem,jak np obniżanie poziomu sygnału przez PGA w przypadku przesterowania,auto wyłączenie wzmacniacza przy braku sygnału .Powstała również aplikacja na PC do sterowania preampem. W chwili obecnej czekam na finalną wersję PCB z zakładu ,na której umieściłem 30 pasmowy equalizer oraz kończę powoli aplikacje na PC (w załącznikach screeny).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-48706-0-72894900-1384626846_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>sterowiec

Widzę totalny wypas:), przewidujesz użycie PVC? Chętnie bym się pisał na takie rozwiązanie i domyślam się, że kilka osób również, myślę, że dyskusje trzeba by przenieść do nowego wątku, ponieważ ten należy do JarkaC i jego ...jak dla mnie doskonałemu rozwiązaniu:)

Witam ,co do finalnej wersji sterownika ,myślę że w okolicach marca będzie gotowe.Obecnie mam sporo pracy przy projektowaniu centrali inteligętnego domu dla siebie :) ,na PCB umieściłem selektor wejść 4 na przekaźnikach,oraz obsługe pilota RC5/RC6 o czym zapomniałem wspomnieć wcześniej ,symetria od początku wejścia do wyjścia ..Koszt samego PCB to ok 200zł (wymiary 240mm x 180mm dwuwarstowy) .Jeśli będą chętni z was ,nie widzę problemu w skompletowaniu zamówienia ,po kosztach produkcyjnych PCB .

Preamp projektowałem dla siebie ,dla wzmacniacza 6 kanałów na klonach Jeff rowland , co daje mi 36 kostek LM3886 w wewnątrz bebechów .

Sterowiec.

Czy to Ty kilka miesięcy temu pisałeś tu o swoim projekcie zamieszczając przy okazji fotki?

Jeśli tak to spróbuj to odnaleźć i podaj link.

O, znalazłem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zbymar

zbymar zgadza się ,temat wtedy się nie wykazał większego zainteresowania, więc nie poruszałem już topicu

............ więc nie poruszałem już topicu

Może warto odświeżyć temat.

Napisz coś o postępie prac i ewentualnie podziel się z nami schematami itp.

• 5 miesięcy później...

Temat się nieco przykurzył a przecież projekt ma b. duży potencjał. Chciałem odświeżyć temat i zapytać Jarka czy coś udało się może podziałać w temacie przez ostatnie miesiące?

Czy płyta główna będzie miała jeden zasilacz z kilkoma uzwojeniami czy dwa (lub więcej zasilaczy)?

Moim zdaniem zasilacz do +/- 15V dla PGA mógłby być na osobnej płytce.

We wzmacniaczach/przedwzmacniaczach z reguły jest mało miejsca i im więcej osobnych drobniejszych modułów tym łatwiej pomieścić wszystko wewnątrz i tym wyższa uniwersalność całego rozwiązania.

Mam nadzieję że sterownik w wersji drugiej powróci.

Obecnie używam pierwszej generacji i naprawdę jestem zadowolony. Jednak chciałbym zamienić sterowanie głośnością z potencjometru z silniczkiem na PGA :-)

Witam,

Temat rzeczywiście na dłuższy okres został odstawiony do szuflady.

Aktualnie piszę alternatywny soft dla projektu Volcano.

Przy czym pisząc go startam się uwzględniać wszystkie załażenia związane z II generacją mojego sterownika.

Jest też szansa, że w najbliższym okresie będę miał więcej czasu na DIY Audio.

Pozdrawiam

JarekC

• 7 miesięcy później...

Witam,

Czy ktoś z okolic Katowic dysponuje złożonym i pracującym sterownikiem konstrukcji JarkaC?

Chciałbym oglądnąć i ewentualnie ocenić jego przydatność do sterowania moich monobloków 845.

Pozdrawiam,

Jarek, Katowice.

• 2 lata później...

Wiem że to stary temat, ale ma może ktoś jakieś zdjęcia złożonego układu? Głównie chodzi mi o PGA

Volumio -> ES9038Q2M -> TPA3255 -> Scan-Speak 18W/8545 + D2905/9900

• 4 lata później...
W dniu 29.12.2014 o 10:45, jareks napisał:

Witam,

Czy ktoś z okolic Katowic dysponuje złożonym i pracującym sterownikiem konstrukcji JarkaC?

Chciałbym oglądnąć i ewentualnie ocenić jego przydatność do sterowania moich monobloków 845.

Pozdrawiam,

Jarek, Katowice.

Jarek, jaki jest koszt kompletu? Sterownik, selektor, drabinka, pilot?

• Pokaż nowe odpowiedzi