Skocz do zawartości
IGNORED

stereo do 15 000zł

kostropaty

Rekomendowane odpowiedzi

nowy, żadnych używek, chciałbym kupić w sklepie, cobym mógł posłuchać na miejscu, mała awaryjność mile widziana

muzyka od klasycznej po jarre'a, jakieś tomy waitsy, dead can dance, czasem coś rockowego a wręcz mocniejszego

pokój ok.20 metrów, będzie zrobiony pod sprzęt

proszę o porady

https://www.audiostereo.pl/topic/94765-stereo-do-15-000z%C5%82/
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Byś musiał pójść do sklepu czegoś ( paru zestawów) posłuchać i nam tu wyartykułować co ci pasowało, a co nie.

bo tak to możemy sobie gdybać na zasadzie:

jasno: Audiolab, Arcam, Creek

cieplej: Roksan

jeszcze cieplej Chińczyki

to jesli chodzi o zestawy wzmak+CD

A może na gramofonik się Pan dodatkowo skusi?

:)

Kolumny..... Są setki modeli... Potrzeba danych, danych, danych co do preferencji, ustawienia w pokoju i takich tam pierdół

to może tak

obejrzane w necie zestawienie - denon pma1510 + dcd1510 + dali ikon 6 mk2

lub nad c356 + c565 + focal chorus 816v

może któreś z takich

właściwie chciałbym, coby to grało cieplej, ale w stronę jasnego

ostatnio miałem niewątpliwą przyjemność posłuchać dali euphonia ms4 podpiętych do wzmacniacza i odtwarzacza accuphase (modeli nie znam) i zwariowałem

gdyby to jakoś podobnie grało (takie pobożne życzenie)

Witaj,

kwota 15 tys. zł. pozwala na zakup naprawdę dobrze grającego zestawu, który jednak musi być skonfigurowany dokładnie pod Twoje wymagania. Dlatego przed dokonaniem zakupu koniecznie proponuję odsłuch. Z Twojego opisu wynika, że szukasz systemu uniwersalnego, dlatego z mojej strony mogę Ci tylko zaproponować kilka ciekawych konfiguracji.

Zwróć koniecznie uwagę na elektronikę Marantz PM Ki Pearl Lite / SA Ki Peral Lite z kolumnami Monitor Audio Rx6 lub Dali Lektor 6. Bardziej ciepło, plastycznie oraz ze świetną, trójwymiarową sceną zagra system oparty na elektronice hybrydowej Vincent SV-226mk2 / CD-S1.1 oraz zestawie kolumn Kef R500. Znacznie mocniej zagra system Audiolab 8200A / 8200CD z kolumnami Epos Elan 30 lub Audio Physic Classic 10.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Hej

Z tym ze musisz byc nowe przesadzasz. Kupilem 2 miechy temu Quadral Auntum VII za 1K, nowe 6K.

Do tego Mingde 368b-se za 2500. Dac Lite 60 - za 1K. + dobre kable. Nowy zestaw 15K, a wyszedl mnie 5K.

Powiem Ci jedno. Wstega + lampa, miazdzy :) Wymienilem w dacu lampy na ecc88 amperexy.

Wzmak jest na Kt100. (2x40w /2x70w)

Wokal, miesisty, gesty, emocjonalny. Lampa na drutach to jest jednak to. Dla mnie bez wad. Brak zaokraglenia dzwieku, mulacego basu czy czegokolwiek co moze sie nie spodobac.Tryska energia.

Wstega pokazuje wszechobecne mikro dzwieki. Dynamika powala.

Szczerze Ci powiem, olej hybryde. Ta lampe, nawet jak za 5000zl nowa, moge Ci polecisz ze szczerego serca.

Oczywyscie jezeli chodzi o dzwiek to pelne 3d. Dzwiek nie wydobywa sie z kolumn. On poprosu wypelnia obszar za kolumnami, niekiedy nawet pare metrow za.

Jezeli Ci sie chce mozesz wpasc posluchac. Mieszkam kolo Krakowa.

Gwarantuje Ci : posluchasz i zachorujesz:)

właściwie chciałbym, coby to grało cieplej, ale w stronę jasnego

ostatnio miałem niewątpliwą przyjemność posłuchać dali euphonia ms4 podpiętych do wzmacniacza i odtwarzacza accuphase (modeli nie znam) i zwariowałem

Cieplej w stronę jasnego, to mniej więcej to samo jak cofać się do przodu ;)

A jeśli chodzi o wariowanie podczas słuchania klocków akufejsa , to najpierw rzuć okiem na ich ceny

i później jak już ochłoniesz zastanów się jeszcze raz nad sensem kupowania w salonie sprzętu nowego,

który straci na wartości 40-50 % zanim dojdziesz z nim do drzwi...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Q21 w tym przypadku dobrze radzi... Ja dorzuciłbym zestaw Denon'a 1510 z Dynaudio - bardzo dobre połączenie, ja gram tylko z DM 2/8 i jest bardzo dobrze... Może jeszcze Q21 ma Focusa 140...?

NAD'a wystrzegaj się jak ognia, miałem kilka egzemplarzy i żadnemu nie udało się dotrwać do roku bezawaryjnego użytkowania... Żenada!!!

Ja również zawsze kupuję sprzęt nowy i nie zmieniam go co sezon, używki to zawsze ryzyko, większe lub mniejsze...

Np. jedni kupują auta w salonie, inni polują na okazję w komisach... niektórym się udaje...

Sluchalem denona cd+wzmak, za 8K + Cantony za 16K. I w porownaniu z tym co ja mam ewidentnie gorzej.

Kup lampe z autobiasem i po problemie. W tej cenie nie pchaj sie w tranzystor. Prosze :)

Na Twoim miejscu kupilbym tego wzmaka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Glosniki:

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

do tego DAC, wg.uznania. Za reszte jakis laptop, lub stary pc z karta z wyjsciem optycznym i tablet za 300-400zl z Androidem.

Bedziesz mogl sobie sluchac i wybierac na co masz w tej chwili ochote. Do tego pliki 24bit.

Brak cd jest dla mnie mega zaleta, nie musze sie bawic w szukanie, wstawanie,zmienianie plyt.

Zreszta jak wolisz:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny:

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Wzmak

Ukryta Zawartość

l

DAC Asus xonar essence one.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I tyle, coś te podłogówki WB dziwnie tanie?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Ograniczając się do sprzętu nowego i słuchając w/wym porad - zmarnujesz 15 tysiaków.

Za taką kasę możesz mieć WYBITNIE grający zestaw, ale... nie moje małpy, nie mój cyrk.

W mojej prywatnej i subiektywnej opinii: kupowanie nowego stereo to dokładnie taka sama pomyłka jak kupowanie nowego Renault czy Opla zamiast kilkuletniego Mercedesa, BMW, czy Audi, kosztujących TYLE SAMO albo i taniej.

Za kilka lat takie nowe Renault będzie kilkuletnim Renault i będzie kosztować czapkę śliwek, podczas gdy na odsprzedaży używanego auta solidnej marki niemal nic się nie straci.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

akurat w temacie samochodów siedzę i wiem, że czasami serwisowanie używanego mercedesa jest droższe niż zakup nowej renówki ;)

wszystko zależy od konkretnego egzemplarza, a na taki w bardzo dobrym stanie ciężko jest trafić (przynajmniej jeśli o samochody chodzi)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.