Skocz do zawartości
IGNORED

AcuHorn w HiFiClubie

Papamek

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie o to chodzi... w stałej ofercie jest a oficjalnego dystrybutora z tego co wiem nie ma. A może jest ??? Gdyby jednak był to sam fakt że się zastanawiamy nad tym jest wystarczającym powodem do zmiany dystrybutora przez ARC.

Pzdr.

Witam,

Bylem w Hi Fi Club i sluchalem kolumn Acu Horn.

Na poczatek wrazenia estetyczne: Proste (pozornie) skrzynki ze sklejki.

Sklejka okolo 19-20 mm grubosci. Wykonczenie bejca plus wosk. Wspolczynnik akceptacji przez zone raczej niski :-). Zaciski glosnikowe zamocowane z boku na wysokosci glosnikow. Wiszacy z boku przewod bedzie skutecznym "potykaczem".

Dzwiek: Malo szczegolwy. Bardzo silnie zabarwiony na przelomie srednicy i dolu. Od pierwszej chwili slychac podbicie pasma w tym zakresie. Ograniczenia w gornej czesci pasma, to akurat jest zgodnie z oczekiwaniami. Niestety dzwiek trudny do akceptacji. Zmiana ustawien kolumn nie przyniosla poprawy.

Generalnie rozczarowanie.

Szkoda :(

Lubie wzmacniacze SE i glosniki szerokopasmowe. Mialem cicha nadzieje na dobry dzwiek. Uwazam, ze slabosc tych kolumn nie lezy w tanich przetwornikach (ARZ 6608 lub 6604). Mam takie przetworniki na plaskiej odgrodzie. Po powrocie do domu podlaczylem je na chwile.... Zagralo lepiej choc bez basu.

pozdrawiam grupowiczow - to moj pierwszy wpis na tej grupie :-)

Artur

Arturmis-> Pisales:"Zaciski glosnikowe zamocowane z boku na wysokosci glosnikow". Jak wysoko sa glosniki? Jesli wysoko to bedzie bardzo ciezko zastosowac grbsze przewody bez dodatkowej podporki i zwiekszy to dlugosc potrzebnego kabla. Do tego dojdzie ciezar zwisajacego kable,cigle ciagnacy w dol co ma zly wplyw na polaczenia.

Nie moge zrozumiec producentow sprzetu stosujacych wyjscia/wejscia z boku lub z przodu danego urzadzenia (wyjatek amlitunery do kina domowego). Moze ladnie wyglada to jak nic nie jest podlaczone, ale nie o to przeciez chodzi.

Parsec > Kolumna to byl chyba (nie jestem pewien) model AcuHorn nero125. Wymiary szer. 204 x głęb. 460 x wys. 1250 mm. Dane pochodza ze strony producenta. Glosnik jest zamocowany nieco powyzej polowy wysokosci kolumny. Czyli dosyc wysoko.

A jeszcze jedno. To model z wylotem tuby z tylu. Mozliwe, ze wersje z wylotem z przodu beda graly lepiej.

Wiem, wiem, że dane techniczne nie opisują dźwięku, ale jak patrzę na parametry tego głośnika, to mam wiele obaw...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 5 lat później...

Drodzy Panowie,

przeciez to nie może być nic genialnego. Nie z takim przetwornikiem (nawet, jeżeli jest robiony na specjalne zamówienie przez Teslę) i nie z taką uproszczoną konstrukcją. Od kilku lat robię kolumny tubowe. Czasmi wychodża lepiej, czasami gorzej. Po kilkunastu róznych konstrukcjach mogę powiedzieć, ze kolumny tubowe maja kilka niesamowitych zalet, ale maja też swoje wady. Rzeczywistą zaletą może być całkiem wysoka skuteczność głośnika szerokopasmowego, natomiast jego wada bedzie szerokość pasma i barwienie. W wypadku nieudanych konstrukcji, a za taką uwazam AcuHorny, dzięki duzym uproszczeniom konstrukcji i jej bylejakości, nie udało się wyeliminowac rezonansów obudowy i zamiast słuchać muzyki słuchamy odgłosów niczym z betonowego kanału (efekt rurowy). Zresztą, nie ma co się oszukiwać. Z kiepskiego, taniego głośnika nie da się zrobic nie wiadomo czego. Zauważam przy robieniu kolumn naturalną tendencję, że najczęściej głośnik znanego producenta, przetestowany przez innych i zwyczajnie droższy, jest lepszy od tańszego. Zdarzają sie oczywiście perełki, ale nie znam zadnej perełkowej produkcji naszego południowego sąsiada.

W moim warsztacie leżą tesle i jedyne ich zastosowanie, to magnetyczne "poduszki" na śruby i gwoździe. Głosniki nie trzymają parametrów pracy, a ich parametry indywidualne T/S nie potwierdzają specyfikacji, ba nie sa nawet zblizone do marzeń producenta. Głosniki szerokopasmowe Tesli nie maja ani brakujacej góry, ani niskich, ani tez magicznej średnicy. Owszem, da się tego słuchać, nawet przez chwilę - szczególnie, gdy podoba nam się konstrukcja tuby, ale jak porównamy to z czymkowliek innym - tak na sucho i bez emocji, to nie chce sie tego juz dłuzej słuchać. Głupi Visaton B 200 mający cała masę wad miażdzy teslę bezlitośnie. Nie będę pisał jak wypada porównanie tesli z Nirvanaaudio, fostexami, Lowtherami... jak to się mawia z gówna bata nie ukreci.

Nie słuchałem konstrukcji Acuhorn. Natomiast zrobiłem kolumny na tej Tesli. Trzeba dać filtr RLC żeby wyciągnąć górę i uspokoić wyższą średnicę. Jednak nadal brakuje niższego basu. Słychać podbicie wyższego. Kierunkowość wysokich tonów mocno denerwuje. Trzeba jednak przyznać, że Cohen zabrzmiał bardzo ciekawie. Duży dźwięk. Tyle, że wymiary konstrukcji mogą być nie do zaakceptowania przez wiele osób. Ja miałem obudowy zamknięte, 70-cio litrowe. Lepszy bas i lepsze wysokie można uzyskać z byle jakich monitorów. Podbarwienia tego głośnika są nie do zniesienia. Lepiej się do tego nie przyzwyczajać. Można sobie wypaczyć słuch.

Zresztą cena jest delikatnie przesadzona, jak za tak starą technologię. W tej cenie można kupić hi-endowe monitorki.

Gość vasa

(Konto usunięte)

>jozefkania, 4 Gru 2009, 13:10

Acuhorn nie cieszy się na tym forum zbytnią sympatią, co rusz zbiera od kogoś jakieś cięgi.

A z drugiej strony wszyscy przyznają, że nie słuchali... ale przecież na Tesli się nie da itd, itp...

O ile się zorientowałem to autor tego wątku jest jednym z bardziej osłuchanych i doświadczonych uczestników forum, zadawanie mu kłamu jest ryzykowne.

Konstrukcje szerokopasmowe mają swoje ograniczenia, tego nikt nie zmieni. Ale mają też zalety, które urzekają mnie, papamka i wielu innych. Nie znam konstrukcji szerokopasmowej, która nie podbarwia, zniekształca itd ale nie znam też współczesnej konstrukcji wielodrożnej, która gra przyjemniej niż Lowther z lampką.

I chyba o to chodzi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.