Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny kina domowego 5.1 do 3,5k zł

Michał Bochniak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niedawno byłem prawie przekonany do kolumn JBL Cine Pack.

Naczytałem się trochę w sieci i już nie jestem taki pewien.

Co do amplitunera zdecydowałem się już praktycznie na Harman Kardon AVR 165.

Jakie jeszcze kolumny polecacie, na jakie zwrócić uwagę - DALI, JAMO, TAGA??

Chciałbym przed zakupem ich odsłuchać. Co waszym zdaniem jest godne polecenia

Witaj,

nie napisałeś jakie będzie przeznaczenie zestawu - muzyka czy film - oraz jakie duże masz pomieszczenie. Podaj proszę szczegóły.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

zgrywa sie dobrze ale mimo to wciaz brakuje :)

Posluchaj glosnikow i wybierz te ktore Ci sie najbardziej pdoobaja. Wedlug mnie osobiscie. Dali d omuzyki beda znacznie lepsze niz Cinemapack do kina jednak na odwrot

no właśnie an pewno będę chciał aby było zarówno do kina jak i muzyki. Myślę, ze tutaj po połowie. Pytam się dlatego na jakie zastawy mogę zwrócić jeszcze uwagę, czego mogę ewentualnie odsłuchać.

Pomieszczenie w jakim będą grały to ok. 25m

Jeśli system kolumn będzie wykorzystywany po połowie do muzyki i do filmu, zwróciłbym Twoją uwagę na zestaw Kef C5 / C1 / C6LCR / C4 lub Wharfedale Diamond 10.6 / 10.1 / 10.CS z jednym z subwooferów Wharfedale lub innej marki (np. Jamo Sub 260). Dobrze zagra także konfiguracja Mission m35i / m30i / m3c2i.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Oficjalnie rozważam między:

• Roth Oli30 C20 Oli20 KH2
  • Monitor Audio MR4 MR1 MR1 MSW-10

w zestawie Oli --> KH20 na ten metraż

w tym zestawie MR4 brak centralnego ? subwoofer z serii M, nie MR (niby podobny)

Jeśli lubisz dużo basu zostałbym przy JBL Cinema Pack, tym bardziej ze do kina będzie extra.

Jeśli wolisz delikatniejsze brzmienie w klasie cenowej to Dali Concept lub Wharfedale Diamond 10.6 - to podobne brzmienie.

Jeśli dołożysz to KEFy C7

w zestawie Oli --> KH20 na ten metraż

w tym zestawie MR4 brak centralnego ? subwoofer z serii M, nie MR (niby podobny)

KH20 - co sugerujesz za mocny? ogólnie nie biorę go jednak pod uwagę jako jedyny nie podchodzi mi do tego zestawu

Co do zestawu Monitor Audio oczywiście chodzi o cała serię MR czyli MR center, MR4, MR1, MRW

JBLa nie biorę wogólę pod uwagę.

Zostaje jeszcze DALI Concept , które mogę kupić w dobrej cenie

KH20 - co sugerujesz za mocny?

Sugeruję, że KH2, który wymieniłeś w zestawie w poprzednim poście, jest za słaby na 25m, jeśli już to KH20 (choć on tez jakiś potężny nie jest, za to obydwa są uniwersalne, tj nadają się również do muzyki nieźle), testowałem je obydwa.

Dali Concept chyba cenowo na takim samym poziomie w zestawie jak Oli 30, chyba że masz na oku jakiś używany zestaw. Z Concept 6 będziesz miał dość kulawy bas w tym metrażu, ale same kolumny są już przyzwoite jeśli idzie o średnicę i górę, choć i tak nie tak dobre jak w/w Monitor Audio z tej serii i przede wszystkim Oli. Dla MR4 to też trochę za wysoki metraż, chyba że lubisz dźwięk odchudzony, albo będziesz wspomagał się subem (nie chodzi o moc tylko o wypełnienie dźwięku na dole).

• 2 tygodnie później...

Witam

Moje uwagi po zakupie amplitunera HK AVR165.

Słuchałem, oglądałem i mogę napisać co nieco. Porównując do mojego poprzedniego zestawu: wzmacniacza Sony i kolumn tonsila, przestraszyłem się na początku. Zakupiłem do HK kolumny Dali Concept 6. Zdecydowałem się na taki wybór bo mogłem je dostać w dobrej cenie. Na początku słuchałem bez suba i tutaj było moje rozczarowanie. Grały bardzo płasko, bez dynamiki, praktycznie sam środek i góra. Aby było więcej dołu trzeba trochę rozkręcić potencjometr ale wtedy nie da się słuchać. Tutaj się zawiodłem bo mój poprzedni zestaw wydaje się grał lepiej. Różnica dopiero nastąpiła w momencie jak dotarł do mnie Concept Sub. Tutaj dopiero zaczęła się zabawa i przyjemność z oglądania filmów czy słuchania muzyki. Słychać każde pasmo bardzo wyraźnie, czytelnie. Przy dobrym ustawieniu i wyregulowaniu można usłyszeć wszelkie niuanse, szczegóły. Sub wtedy kiedy trzeba potrafi potrząsnąć kanapą a przy muzyce ładnie dopełnia dołem. Niestety z frontów będzie mi brakowało ciepłego i niskiego basu, którego niestety nie ma. Ale myślę, że w przyszłości będę mógł pokusić się na coś innego. Póki co jestem zadowolony z wyboru. /NA pewno posłuży mi przez dłuższy czas a różnica teraz z poprzednim zestawem jest naprawdę ogromna.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.