Skocz do zawartości
IGNORED

Jak/czym czyścić płyty CD?

winylon

Rekomendowane odpowiedzi

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Jeśli nie masz rysek, to umyj płyty w letniej wodzie, możesz dodać trochę Ludwika... ;-) przetrzeć miękką sciereczką i po sprawie!

Jeżeli są rysy, to możesz, przy odrobinie cierpliwości wyczyścić płyty... Kiedyś się trochę tym bawiłem... Kupiłem kiedyś specyfik w dwóch buteleczkach - jedna "pasta zgrubna" druga "pasta polerska" u tego użytkownika http://allegro.pl/listing/user.php?listing=&listing_sel=2&listing_interval=7&buy=&us_id=2058224 Efekt był całkiem ciekawy, ale na pewno do stanu fabrycznego płytkom jeszcze brakowało. Jak widać teraz nie ma tego w ofercie, ale można napisać czy zadzwonić... Komplet ze ściereczką kosztował coś ok. 80zł, płynu wystarczyło na kilkanaście płyt i chyba jeszcze trochę tego mam, o ile nie zaschło... ;-)

Szmatki Raypath czy inne bdb do optyki.

Chucham na płyty żeby pokryły się parą i czyszczę ( zresztą w ten sposób można stwierdzić czy płyty są czyste - równomiernie pokrywają się parą ).

Może i śmieszny pomysł ale stosuję go od lat i jest skuteczny.

Chyba że płyty są mocno zapaskudzone to ludwik też dobry pomysł.

Nigdy nie używaj środków (najczęściej w postaci pianki w areozolu) do szybkiego czyszczenia szyb i luster. Czasami agresywnie mogą zareagować z nadrukiem etykiety.

Najlepiej te najmocniej zabrudzone umyć w wodzie z mydłem a potem...wychuchać i dopieścić delikatną tkaniną.

Ale też nigdy nie chwytam płyt za ich powierzchnię, zawsze za krawędzie, lepiej sobie ułatwiać :)

Jeśli to delikatna ściereczka to nic się nie stanie. Można śmiało wycierać jak się chce.

Co do samych rys, lepiej jak biegną w poprzek ścieżki z zapisem (ewentualna ich szkodliwość będzie na mniejszym odcinku ścieżki z zapisem) niż wzdłuż (dłuższy odcinek pokrywający się ze ścieżka z zapisem). Lepiej dla systemu korekcji błędu w odczycie.

Generalnie świetnie nadają się ściereczki do okularów z biedronki lub rossmana. Na bardzo intensywne zabrudzenia bardzo dobrze i bezpiecznie działa izopropanol i chusteczki bezpyłowe.

Pozdrawiam

Nie myśl - słuchaj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.