Skocz do zawartości
IGNORED

DAT i MD jako DAC

Gummo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak się mają DACi w magnetofonach DAT i odtwarzaczach MD do oddzielnych dedykowanych DACów klasy Arcam rDAC, Beresford TC-7520 czy innym w zakresie cenowym 1000-1500zł?

Na alledrogo jest wysyp w/w w cenach +/- 500zł.

Sony DTC-55ES, DTC-57ES, DTC-59ES, DTC-670ES, DTC-690ES

Marantz DD-82, DD-92

Philips DCC-900

Sony MDS-JE510, MDS-JE520, MDS-JE530, MDS-JE330, MDS-JE700

Czy w/w odtwarzacze są coś warte jako DACi, czy nie zawracać sobie nimi głowy?

Nie szukam czegoś topowego z serii ES za 2000zł. Ma być tanio i na sensownym poziomie. Powiedziałbym okazyjnie ;)

Po odtwarzacz będzie podłączony komputer.

https://www.audiostereo.pl/topic/94573-dat-i-md-jako-dac/

Jest na forum taki temat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co prawda chodzi o zrobienie czegos po kosztach (np z nagrywarki/dat/md) ale moze jakies przydatne informacje tam znajdziesz.

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

https://www.audiostereo.pl/topic/94573-dat-i-md-jako-dac/#findComment-2490063

Wielkie dzięki.

Trochę mi się rozjaśniło. Taniego MD nie opłaca się kupować ze względu na kompresję na wyjściu analogowym (może się mylę, przynajmniej tak zrozumiałem). Warto natomiast kupić DAT. Z sensownych cenowo zostaje mi Marantz DD, jego klon Philips DCC oraz średnie Sony DTC ES. W sumie w budżetowym systemie może być ciekawie.

https://www.audiostereo.pl/topic/94573-dat-i-md-jako-dac/#findComment-2490111

DAC w magnetofonach MD to bardzo fajne rozwiązanie. Nalezy jednak miec na uwadze, że nie wszystkie magnetofony MD oferują opcję pracy jako samodzielny przetwornik. Zazwyczaj taka opcja występowała niemal we wszystki MD firmy SONY i z tego co wiem niektóre wyższe Kenwoody oraz Denony posiadały taką możliwość.

Opcja przetwornika uaktywnia się bez wkładania nośnika do odtwarzacza. W SONY wystarczy wcisnąć przycisk 'rec' by na wyswietlaczu pojawił się napis D/A. Uaktywnia sie miernik wysterowania sygnału i magnetofon MD pracuje teraz jak rasowy samodzielny DAC.

Podobnie ma się sprawa z magnetofonami DCC - tam aby funkcja przetwornika się uruchomiła musimy włożyć kasetę do napędu.

W magnetofonach DAT opcja przetwornika uaktywnia się bez wkładania nośnika do magnetofonu.

O przetwornikach w magnetofonach DAT jest sporo napisane tu i ówdzie więc nie ma się co powtarzać.

W rejestratorach MD siedzą bardzo dobre przetworniki - zwłaszcza wyższe modele SONY. Niczym nie ustępują tym w magnetofonach DAT a często są to nowsze i parametrami lepsze konwertery.

Tak, rejestracja na Mini Disc i na magnetofonie DCC to kompresja stratna. Jednakże klocki te pracując jako samodzielny konwerter D/A/D nie dokonują kompresji!! W opcji przetwornika sygnał nie przechodzi przez kompresję więc mamy czysty klasyczny przetwornik cyfra/analog/cyfra.

Bardzo lubię rejestratory MD jako przetworniki. Wyższe modele SONY maja zazwyczaj po dwa wejścia optyczne i dwa koaksjalne oraz wyjście optyczne. Mało który z przetworników na rynku posiada taką ilość wejść i wyjść - poza tym są śmiesznie tanie.

Oczywiście próbkowanie max 48kHz. Rozdzielczość przetwornika to zazwyczaj 20 bit

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

https://www.audiostereo.pl/topic/94573-dat-i-md-jako-dac/#findComment-2490121
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Marantz z serii DD i Philips DCC to kompletnie inny standard niż DAT. Kaseta DCC oferuje jednak gorszą jakość niż DAT. A dźwięk z kaset analogowych CC pozostawia sporo do życzenia. Obawiam się że nie tylko tanie chińskie przetworniki ale także te ze średniej półki mogą przegrać w konfrontacji z DATem. Nie ma czegoś takiego jak magnetofon MD. Mini disc jest formatem stratnym opartym na algorytmie kompresji ATRAC. Są to zwykłe rejestratory na dyskietki z zapisem optycznym a nie magnetycznym. O magnetofonach można mówić w przypadku DCC lub DAT gdyż jako nośnik występuje kaseta. Nie znam żadnego MD który jakością przetwornika dorównywałby DAT. Liczy się przede wszystkim aplikacja. Tutaj DATy są o wiele bardziej zaawansowane technicznie. Żaden MD nie podskoczy dźwiękowo magnetofonowi DAT z prostej przyczyny: zapis MD jest zapisem stratnym.

Z magnetofonów DAT polecam:

Sony DTC 2000 ES

Sony DTC 77 ES

Denon DTR 2000

Pioneer D-07 (Pioneery jako jedyne oferują zapis z częstotliwością 96kHz)

Tascam DA 30 - głównie ze względu na niezawodność a nie dźwięk

https://www.audiostereo.pl/topic/94573-dat-i-md-jako-dac/#findComment-2490122

Mini disc jest formatem stratnym opartym na algorytmie kompresji ATRAC [...] Nie znam żadnego MD który jakością przetwornika dorównywałby DAT. Liczy się przede wszystkim aplikacja. Tutaj DATy są o wiele bardziej zaawansowane technicznie. Żaden MD nie podskoczy dźwiękowo magnetofonowi DAT z prostej przyczyny: zapis MD jest zapisem stratnym.

Z magnetofonów DAT polecam:

I znowu się pakujesz w temat nieprzeczytawszy uprzednich postów.

Wyraźnie zaznaczyłem, że w opcji przetwornika nie zachodzi kompresja sygnału. Kompresja pojawia sie przy zapisie na nośnik. Jednakże kiedy MD pracuje jako samodzielny DAC opcja kompresji nie jest aktywna.

Identycznie ma się sprawa z DCC - tam także kompresja nie wystepuje podczas pracy urzadzenia jako DAC. Kompresja pojawia sie dopiero na bloku zapisującym.

Nie mówimy w tym wątku o zapisie!! Mówimy o korzystaniu z opcji konwertera bez zapisu!! Nie mieszaj człowiekowi w głowie.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

https://www.audiostereo.pl/topic/94573-dat-i-md-jako-dac/#findComment-2490136
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

I znowu się pakujesz w temat nieprzeczytawszy uprzednich postów.

Wyraźnie zaznaczyłem, że w opcji przetwornika nie zachodzi kompresja sygnału. Kompresja pojawia sie przy zapisie na nośnik. Jednakże kiedy MD pracuje jako samodzielny DAC opcja kompresji nie jest aktywna.

Identycznie ma się sprawa z DCC - tam także kompresja nie wystepuje podczas pracy urzadzenia jako DAC. Kompresja pojawia sie dopiero na bloku zapisującym.

Nie mówimy w tym wątku o zapisie!! Mówimy o korzystaniu z opcji konwertera bez zapisu!! Nie mieszaj człowiekowi w głowie.

Zgadza się. Warto jednak wspomnieć że nie kazdy DAT pracuje w opcji zewnętrznego przetwornika. Poza tym te w MD i DCC są zdecydowanie gorszej jakości (chodzi o aplikację). A swoją drogą rozbawiło mnie sformułowanie magnetofon MD;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/94573-dat-i-md-jako-dac/#findComment-2490139

Zgadza się. Warto jednak wspomnieć że nie kazdy DAT pracuje w opcji zewnętrznego przetwornika. Poza tym te w MD i DCC są zdecydowanie gorszej jakości (chodzi o aplikację). A swoją drogą rozbawiło mnie sformułowanie magnetofon MD;-)

Tak, nie każdy - to racja. Dlatego należy zwrócic na to uwagę w manualu. Ale chyba kazdy SONY posiada opcję przetwornika - nawet chyba te niskie modele też. Kenwood miał osobny przycisk uaktywniający opcję samodzielnego przetwornika - np. fajowy Kenwood DM-7090

A ta gorsza jakość to jakiś mit. Przetworniki w MD są te same co w DAT a nawet nowsze i bardziej zaawansowane. Aplikacja? - hmm, spierałbym się. Jak niby się to przekłada w rozwiązaniach technicznych? Poprosiłbym o jakieś przykłady na schematach (np na tych schematach z serwisówek).

Magnetofon MD to z rozpędu :) Zawsze tak na to mówiłem, choć to niepoprawne oczywiście sformułowanie.

https://www.audiostereo.pl/topic/94573-dat-i-md-jako-dac/#findComment-2490145
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tak, nie każdy - to racja. Dlatego należy zwrócic na to uwagę w manualu. Ale chyba kazdy SONY posiada opcję przetwornika - nawet chyba te niskie modele też. Kenwood miał osobny przycisk uaktywniający opcję samodzielnego przetwornika - np. fajowy Kenwood DM-7090

A ta gorsza jakość to jakiś mit. Przetworniki w MD są te same co w DAT a nawet nowsze i bardziej zaawansowane. Aplikacja? - hmm, spierałbym się. Jak niby się to przekłada w rozwiązaniach technicznych? Poprosiłbym o jakieś przykłady na schematach (np na tych schematach z serwisówek).

Magnetofon MD to z rozpędu :) Zawsze tak na to mówiłem, choć to niepoprawne oczywiście sformułowanie.

Mit czy nie mit, wydaje mi się że obcując z tymi urządzeniami na co dzień mam prawo wyciągnąć taki wniosek. Aplikacja przetwornika decyduje o dźwięku nie tylko w przypadku DAT DCC MD ale także - a może przede wszystkim - CD. To dlatego między innymi dwa urządzenia oparte na tym samym przetworniku potrafią zupełnie inaczej zagrać. Przy obecnym postępie technicznym (choć w sumie od początku lat 90-tych) sama kość w niewielkim stopniu decyduje o jakości dźwięku.

I jeszcze jedno: dźwięk z tanich rejestratorów MD jako przetworników jest... Tani. Pozostawiający wiele do życzenia.

https://www.audiostereo.pl/topic/94573-dat-i-md-jako-dac/#findComment-2490150

Aplikacja? - hmm, spierałbym się. Jak niby się to przekłada w rozwiązaniach technicznych? Poprosiłbym o jakieś przykłady na schematach (np na tych schematach z serwisówek).

Tu się nie ma co spierać, masz doczynienia z ekspertem, chociaż ekspert ten sam stwierdzil, że nie ma przygotowania technicznego. Ale to przecież nieistotne - można to z łatwością nadrobić olbrzymim doświadczeniem kolekcjonerskim.

https://www.audiostereo.pl/topic/94573-dat-i-md-jako-dac/#findComment-2490168
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tu się nie ma co spierać, masz doczynienia z ekspertem, chociaż ekspert ten sam stwierdzil, że nie ma przygotowania technicznego. Ale to przecież nieistotne - można to z łatwością nadrobić olbrzymim doświadczeniem kolekcjonerskim.

Kochasz ataki i wyssane z palca zarzuty. Tak już było w wątku magnetofon. Naprawiłeś kilka decków i uznajesz siebie za znawcę który może wartościować co jest dobre a co złe. Tak jak we wszystkim: bufonada na maxa i zero doświadczenia. Klaszczą Ci ignoranci bo piszesz to co oni chcą przeczytać.

PS Kilkanaście lat pracowałem w studio na DATach różnej maści. Miałem je także w domowym systemie. Jakie jest Twoje doświadczenie z tymi urządzeniami? Takie jak ze wszystkim?

https://www.audiostereo.pl/topic/94573-dat-i-md-jako-dac/#findComment-2490170

Nie zajmuję się naprawą decków. Ale potrafię to zrobić. Nie muszę obcować bezpośrednio z jakimś urządzeniem, aby mieć wyrobione na jego temat zdanie. Na tym to polega. Tyle, że trzeba do tego prawdziwej wiedzy, a nie katalogowej albo użytkowej.

I nie chodzi tu o brzmienie takiego czy innego DATa. Chodzi o słowo aplikacja. Śmiesznie ono brzmi w ustach kogoś, kto, jak sądzę, nie potrafi nawet czytać schematów. I niech nie zabrzmi to zlosliwie. To tylko stwierdzenie faktu. Eksperci o wiedzy kolekcjonerskiej i użytkowej, często lubią powoływać się na doświadczenie i uważają, że nie powinien się wypowiadać na temat np. jakiegoś DATa ktoś, kto nie miał go w rękach. Będąc konsekwentnym ekspert taki nie powinien zabierać głosu na temat aplikacji układowej, ponieważ nigdy niczego nie projektował, a więc jego opinie oparte są jedynie na czymś co kiedyś, być może usłyszał, bądź przeczytał. I nie jest w stanie powiedzieć autorytatywnie, czy usłyszane różnice wynikają z różnych aplikacji tego samego przetwornika, czy też może z zupełnie czego innego, bo przecież nie są w stanie przeanalizować budowy urządzenia z dostateczną precyzją. Trudno w takim wypadku mówić o doświadczeniu.

https://www.audiostereo.pl/topic/94573-dat-i-md-jako-dac/#findComment-2490178

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Nie myślałem, że temat się tak rozwinie.

W sumie nie ma dla mnie znaczenia czy będzie to MD, DAT czy DTC. System mam budżetowy (NAD C325bee, Mordaunt Short 906, Marantz CD48). Chciałbym coś do czego podłącze komputer i obecny odtwarzacz CD i da mi dźwięk na poziomie Marantza CD6003. Jak widzicie wymagań nie mam dużych a może tanim kosztem da się je uzyskać.

re Discomaniac71

Sony DTC 2000 ES

Sony DTC 77 ES

Denon DTR 2000

Pioneer D-07 (Pioneery jako jedyne oferują zapis z częstotliwością 96kHz)

Tascam DA 30 - głównie ze względu na niezawodność a nie dźwięk

To nie jest moja liga. Sprzęt za drogi i IMO za dobry do mojego zestawu.

Spróbuję chyba z Marantzem i którym z ES (DTC-55ES, DTC-57ES, DTC-59ES, DTC-670ES, DTC-690ES)

https://www.audiostereo.pl/topic/94573-dat-i-md-jako-dac/#findComment-2490181
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie zajmuję się naprawą decków. Ale potrafię to zrobić. Nie muszę obcować bezpośrednio z jakimś urządzeniem, aby mieć wyrobione na jego temat zdanie. Na tym to polega. Tyle, że trzeba do tego prawdziwej wiedzy, a nie katalogowej albo użytkowej.

W zasadzie na tym można zamknąć dyskusję. Szkoda na nią czasu. Oceniaj dalej teoretycznie sprzęt ale nie wchodź mi proszę więcej w drogę. Nie szukaj zwady i nie zaczepiaj.

Spróbuję chyba z Marantzem i którym z ES (DTC-55ES, DTC-57ES, DTC-59ES, DTC-670ES, DTC-690ES)

Z Marantzem nie próbuj. To DCC. O wiele lepiej zachowa się niemal każdy DAT Sony ES. Dodatkowo będziesz miał wysokiej klasy rejestrator cyfrowy. Zapytaj neomammuta - on będzie wiedział który ES dokładnie pracuje jako DAC a który nie.

https://www.audiostereo.pl/topic/94573-dat-i-md-jako-dac/#findComment-2490186
Z Marantzem nie próbuj. To DCC. O wiele lepiej zachowa się niemal każdy DAT Sony ES. Dodatkowo będziesz miał wysokiej klasy rejestrator cyfrowy. Zapytaj neomammuta - on będzie wiedział który ES dokładnie pracuje jako DAC a który nie.

Dzięki. O takie coś mi chodziło.

https://www.audiostereo.pl/topic/94573-dat-i-md-jako-dac/#findComment-2490192

Nie szukam zwady, tylko próbuję wykazać, do czego może doprowadzić tzw. podejście praktyczne. Nie ma ono tak naprawdę wiele w spólnego z praktyką. Chyba, że katalogowanie uznamy za taka praktykę. Jest to niewątpliwie jakiś rodzaj wiedzy, bo pozwala na podział i skategoryzownie tego czym się archiwista zajmuje. Jednakże jest to rodzaj wiedzy bardzo powierzchowny, ponieważ nie mówi nam nic o zawartości i sposobie działania katalogowanych przedmiotów.<br />

Ponadto wypowiedzi archiwisty dotykające problemów związanych z budową i działaniem tychże przedmiotów są być może ciekawe, ale ponieważ opierają się na przypuszczeniach, a często wręcz na czystej spekulacji - nie mogą być traktowane poważnie, jako źródło wiarygodnej informacji, a nawet mogą wyrządzić dużo szkody, poprzez wprowadzenie w błąd mniej zorientowanego odbiorcy takich wywodów.<br />

<br />

Co do pytania zawartego w temacie wątku, uważam, że lepiej jest kupić jakiś nie drogi zewnętrzny przetwornik z wejściem USB niż stosować urządzenie, ktore bylo wyprodukowane ileś lat temu i co do kondycji ktorego nie możemy mieć pewności. Nie bez znaczenia jest fakt, że aby wykorzystać taki przetwornik w budowany w DATa, jako urządzenie dolączane do komputera, niezbędny będzie jeszcze konwerter USB/SPDIF a to wiąże się z dodatkowymi kosztami.

https://www.audiostereo.pl/topic/94573-dat-i-md-jako-dac/#findComment-2490195
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Co do pytania zawartego w temacie wątku, uważam, że lepiej jest kupić jakiś nie drogi zewnętrzny przetwornik z wejściem USB niż stosować urządzenie, ktore bylo wyprodukowane ileś lat temu i co do kondycji ktorego nie możemy mieć pewności. Nie bez znaczenia jest fakt, że aby wykorzystać taki przetwornik w budowany w DATa, jako urządzenie dolączane do komputera, niezbędny będzie jeszcze konwerter USB/SPDIF a to wiąże się z dodatkowymi kosztami.

Brawo znawco-teoretyku! Poczytaj wpis tomeckiego_es i zobacz jaką gafę strzeliłeś. Teoretycznie pewnie tak ale praktycznie na pewno nie. I to jest ta subtelna różnica;-) Najbardziej rozbawiła mnie ta kondycja urządzenia która zwłaszcza jest potrzebna do pracy jako DAC :D

https://www.audiostereo.pl/topic/94573-dat-i-md-jako-dac/#findComment-2490199

Zgadza się. Z logiczne punktu widzenia tak jest ale ....

Dobry budżetowy DAT czy MD kosztuje max 500-600zł z uwagi na niski popyt. Osobny dedykowany DAC to wydatek od ok. 1500zł. wzwyż. Może się mylę ale taki DAT będzie miał lepsze zasilanie itp od taniego DACa. Po za tym ma trzy wejścia. Co pozwala mi podłączyć komputer i odtwarzacz CD. Pisząc komputer mam na myśli HTPC tylko do muzyki z wyjściem SPDIF.

https://www.audiostereo.pl/topic/94573-dat-i-md-jako-dac/#findComment-2490206

Brawo znawco-teoretyku! Poczytaj wpis tomeckiego_es i zobacz jaką gafę strzeliłeś. Teoretycznie pewnie tak ale praktycznie na pewno nie. I to jest ta subtelna różnica;-) Najbardziej rozbawiła mnie ta kondycja urządzenia która zwłaszcza jest potrzebna do pracy jako DAC :D

Wybacz, ale napiszę wprost, piszesz głupstwa ;-))))

A co do gaf, to w porównianiu z Twoimi, to kropla w morzu ;-))))

No i czego ten wpis dowodzi - moim zdaniem niczego.

Jeśli masz jakieś konkrety, to napisz o nich proszę.

Na marginesie - teoretykiem - wg oczywiście Twojej definicji jesteś Ty, ponieważ Twoja elektroniczna praktyka i doświadczenie jest równe zeru ;-)))

https://www.audiostereo.pl/topic/94573-dat-i-md-jako-dac/#findComment-2490249

...O wiele lepiej zachowa się niemal każdy DAT Sony ES. [...] Zapytaj neomammuta - on będzie wiedział który ES dokładnie pracuje jako DAC a który nie.

Każdy DAT pracuje jako DAC. Niezależnie czy to SONY czy SRONY - to niemal podstawowa funkcja, która była aplikowana do każdego DATa

https://www.audiostereo.pl/topic/94573-dat-i-md-jako-dac/#findComment-2490258
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Każdy DAT pracuje jako DAC. Niezależnie czy to SONY czy SRONY - to niemal podstawowa funkcja, która była aplikowana do każdego DATa

Niestety nie każdy DAT. O ile dobrze pamiętam to Denon DTR 2000 lub Tascam DA 20 nie mają takiej opcji.

Wybacz, ale napiszę wprost, piszesz głupstwa ;-))))

A co do gaf, to w porównianiu z Twoimi, to kropla w morzu ;-))))

No i czego ten wpis dowodzi - moim zdaniem niczego.

Jeśli masz jakieś konkrety, to napisz o nich proszę.

Na marginesie - teoretykiem - wg oczywiście Twojej definicji jesteś Ty, ponieważ Twoja elektroniczna praktyka i doświadczenie jest równe zeru ;-)))

Dowodzi braku wiedzy na temat brzmienia urządzenia. Wstyd że facet który jest co najmniej 10 lat starszy ode mnie zachowuje się w ten sposób. Żałosne gówniarskie odbijanie piłeczki.

https://www.audiostereo.pl/topic/94573-dat-i-md-jako-dac/#findComment-2490296

Niestety nie każdy DAT. O ile dobrze pamiętam to Denon DTR 2000 lub Tascam DA 20 nie mają takiej opcji

Kazdy DAT posiada opcję pracy jako samodzielny przetwornik. Każdy DAT ma guzik 'rec', którym zazwyczaj wyzwala się tę funkcje bez wkładania tasmy do urzadzenia.

TASCAM DA20 / 20 Mk2 jak najbardziej może pracowac jako samodzielny DAC. Tak samo zresztą wspomniany Denon DTR 2000.

Co ciekawe kilka lat temu sam Discomaniac71 pisał o używaniu tych dwóch DATów w roli samodzielnego przetwornika. Do sprawdzenia w tym wątku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/94573-dat-i-md-jako-dac/#findComment-2490300
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tematem DAT nie zajmuję się od kilku lat. Urządzeń miałem kilkadziesiąt i jestem niemal pewien że któreś z nich nie miało możliwości pracy jako zewnętrzny przetwornik. To że podałem błędne nazwy konkretnych modeli o niczym jeszcze nie świadczy.

https://www.audiostereo.pl/topic/94573-dat-i-md-jako-dac/#findComment-2490311

Pomyliłeś katalogi? A jakie to ma znaczenie czy któryś deck miał czy nie miał możliwości pracy jako DAC - był to zapewne wypadek jednostkowy. I nie ma o co się kłócić.

Wracając do Twojego poprzedniego wpisu. Przytoczona opinia jednego użytkownika niewiele znaczy, bo jest subiektywna. Nie sądzę, aby ktokolwiek wybieral sobie sprzęt na podstawie czyjejś opinii odsluchowej, bo to jest absurd.

https://www.audiostereo.pl/topic/94573-dat-i-md-jako-dac/#findComment-2490331
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie kłócę się. Zwyczajnie nie zgadzam się z opinią że wszystkie miały taką możliwość a tak napisał yayacek. Pamiętam że któryś z tych które miałem nie pracował w tym trybie a miałem ich kilkanaście. Służyły między innymi do nagrywania reklam, do nagrywania wyprodukowanych już audycji, do nagrywania sygnału z emisji (w przypadku ważnych audycji). Także programy z zewnątrz przychodziły w latach 90-tych na kasetach DAT. Tak nagrywali między innymi Nieustraszeni Łowcy Dźwięków. W domu DAT służył mi do archiwizacji winyla i do robienia składanek z różnych źródeł. Brzmieniowo (z tych które miałem) najlepsze były Sony DTC 2000 ES oraz Pioneer D-07.

https://www.audiostereo.pl/topic/94573-dat-i-md-jako-dac/#findComment-2490386

re Discomaniac71

Jeden temat mnie nurtuje. Dlaczego wg Ciebie deck DD-82/92 Marantz-a jest nie wart uwagi. Wszędzie spotykam się raczej z pochlebnymi opiniami. Jeśli możesz to porównaj do odtwarzacza CD Marantz-a (może być z epoki).

https://www.audiostereo.pl/topic/94573-dat-i-md-jako-dac/#findComment-2490430
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

re Discomaniac71

Jeden temat mnie nurtuje. Dlaczego wg Ciebie deck DD-82/92 Marantz-a jest nie wart uwagi. Wszędzie spotykam się raczej z pochlebnymi opiniami. Jeśli możesz to porównaj do odtwarzacza CD Marantz-a (może być z epoki).

Nie magnetofon jest zły tylko standard: DCC. Zdecydowanie gorszy od DATa pod każdym względem.

https://www.audiostereo.pl/topic/94573-dat-i-md-jako-dac/#findComment-2490441

System mam budżetowy (NAD C325bee, Mordaunt Short 906, Marantz CD48). Chciałbym coś do czego podłącze komputer i obecny odtwarzacz CD i da mi dźwięk na poziomie Marantza CD6003. Jak widzicie wymagań nie mam dużych a może tanim kosztem da się je uzyskać.

ale po chcesz cokolwiek dodawać ? to że masz tani odtwarzacz CD, to nie znaczy, że zły. Bywalcy tego forum nie potrafią wykazać, że te droższe są lepsze, więc można założyć, że nie są wcale lepsze. A parametry elektryczne są te same. Fachowcy od obsługi urządzeń, wiedzący świetnie, gdzie jest jaki przycisk na obudowie, szermujący słowem "aplikacja", którego nie rozumieją, nie są najlepszymi doradcami...

Aplikacja przetwornika decyduje o dźwięku nie tylko w przypadku DAT DCC MD ale także - a może przede wszystkim - CD. To dlatego między innymi dwa urządzenia oparte na tym samym przetworniku potrafią zupełnie inaczej zagrać.

Jakie aplikacje są dobre, a jakie złe ?

https://www.audiostereo.pl/topic/94573-dat-i-md-jako-dac/#findComment-2490456
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.