Skocz do zawartości
IGNORED

Oryginał czy Pirat ?

Woland_D

Rekomendowane odpowiedzi

Przecież ta Metallica to lewus. Panowie, tu nawet nie ma nad czym myśleć. A skoro Metallica to pirat to zakładać, że reszta towaru to oryginały to nieporozumienie. @ jest litewski? Łotewski?

13 płyt SHM-CD za 245 zł :) Oczywiście nowe, zafoliowane :))

Gość

(Konto usunięte)

pirat czy oryginał? Najważniejsze się zgadza czyli nr katalogowy SICP 2760 i kod EAN. Box nie jest drogi ale nie jest podejrzanie tani też

jestem w kropce . Brać?

Nie brać! Przynajmniej ja bym tego nie kupił...

Moje poparcie dla tego, co napisał smykus_likas.

1. Sprzedawca ma w swojej ofercie ewidentnie pirackie wydania.

2. Mimo że nic do Litwy nie mam, ale jeśli chodzi o płyty pochodzące stamtąd, to jest to "kraj podwyższonego ryzyka", niestety.

3. Okazje cenowe zdarzają się, ale bez przesady.

4. Obecność numeru katalogowego i kodu EAN nie przesądza o oryginalności. Od dawna już pirackie wydania posiadają je, a bywa, że posiadają również wytłoczone nr IFPI.

Wtedy pozostaje jedynie doszukiwanie się błędów w tych numerach... ;)

I bezpośrednia konfrontacja z oryginałem.

Jeśli to nie jest znana mi osoba, znajomy, który wyprzedaje kolekcję, czy też jakiś zaufany sprzedawca, to, tak jak napisałem, nie kupiłbym od litewskiego sprzedawcy, mimo że taka okazja... ;)

Witam

Mam pytanie do forumowiczów czy powyższy box Pink Floyd to oryginał czy też pirat (dostępny na Ebay)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam

Mam pytanie do forumowiczów czy powyższy box Pink Floyd to oryginał czy też pirat (dostępny na Ebay)

Ukryta Zawartość

Nowy w Polsce kosztuje powyżej 400zł. Tak mi namieszali w głowie, że teraz trudno cokolwiek powiedzieć. Jeśli zdjęcie jest real photo, to widać że jest nalepka na froncie. Podrobiony box nirvany np nalepki nie miał. Cena nie jest szokująco niska więc BYĆ MOŻE nie jest to pirat. W czasach gdy piraty mają kody EAN i nr katalogowe czy matrycy, nie wiem co doradzić.

edit: sprzedawca z hong kongu. To może byc pirat. Lepiej dozbierać i kupić w sklepie w Polsce

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

sprzedawca z hong kongu. To może byc pirat. Lepiej dozbierać i kupić w sklepie w Polsce

I dla mnie wszystko w temacie... Odpada w przedbiegach! ;)

_______________________________________________________________________________________________

Mały off-topic:

działa Wam Discogs (http://www.discogs.com/)?

Ja od 2 dni nie mogę wejść... :(

Może to "oni" mnie zablokowali?:

pewnie służby od molestowania dzieci w sieci,

;)

Gość

(Konto usunięte)

Wszystko działa bez zarzutu.

A jeśli można wiedzieć, z jakiej przeglądarki korzystasz?

U mnie nie działa ani na właśnie zaktualizowanym Firefoxie, ani na IE (na co dzień nie używam, ale sprawdziłem).

Sprawdziłem również na wszelki wypadek ustawienia antywirusa, a wszystko przedtem działało bez zarzutu.

Historię, cookies wyczyściłem i bez pozytywnego skutku :(

Gość

(Konto usunięte)

I u mnie lipa... :(

Edit:

Chyba znalazł się "winowajca"...

http://www.audiostereo.pl/discogscom-nie-wiecie-co-sie-dzieje_100414.html/page__hl__discogs

Dialog (mój dostawca netu) od jakiegoś czasu stał się własnością Netii.

Uzytkownik allegro iolar wystawił własnie płytę Davida Bowie never let me down w wersji toshiba 2007. Z tego co wiem nie ma podróbek tej serii płyt Bowiego. Moze jednak prócz piratów gość sprzedaje oryginały?

• 3 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Jak widać, "piractwo" ma się bardzo dobrze. Praktycznie same pozytywny, a jeśli negatyw to związany z długim czasem oczekiwania. Najlepsze jest to, że nikomu nie zapaliła się ostrzegawcza lampka w związku z niską ceną. Wniosek, skoro książeczka jest to musi być oryginał ;)

Ukryta Zawartość

Czy ktoś z forum kupowal już u sprzedawcy z powyższego linku?

Może było już to w wątku omawiane, w takim razie nie było mojego pytania...

Ale tak szczerze mówiąc trochę nie chce mi się wierzyć, że ktoś piratuje np. płytę Davida Johansena czy starą płytę Donalda Fagena...

pozdrawiam

A.

Bardzo proste doświadczenie. Porównanie kodów na płycie. Ja to zrobiłem z kilkoma płytami. Czy człowiek handluje też legalnymi towarami? Być może, tego nie wykluczam, ale wydaje mi się to mało prawdopodobne.

Witam,

Znalazłem na Allegro dość ciekawą ofertę,

mianowicie box Pink Floyd z edycji Discovery w wyjątkowo niskiej cenie 295 PLN.

Wydaje mi się być ona jednak trochę za niska biorąc pod uwagę,

że w sklepie takie boxy kosztują około 400 - 500 zł.

Co o tym myślicie? To oryginał czy pirat?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapytaj człowieka co to za wydanie. Sprzedał tego kilkanaście sztuk w ciągu dwóch miesięcy.

Dotyczy tego z allegro. Tego z ebay sobie odpuść.

Gość

(Konto usunięte)

Zapytaj człowieka co to za wydanie. Sprzedał tego kilkanaście sztuk w ciągu dwóch miesięcy.

Dotyczy tego z allegro. Tego z ebay sobie odpuść.

smykus_likas, a to w moim wpisie widzisz ";)"?

Właśnie o to chodzi - ten z eBay to pirat jak stąd do Hong Kongu!

I przypuszczam, że stamtąd może pochodzić wiele wydań w tak "atrakcyjnych" cenach...

Witam,

Znalazłem na Allegro dość ciekawą ofertę,

mianowicie box Pink Floyd z edycji Discovery w wyjątkowo niskiej cenie 295 PLN.

Wydaje mi się być ona jednak trochę za niska biorąc pod uwagę,

że w sklepie takie boxy kosztują około 400 - 500 zł.

Co o tym myślicie? To oryginał czy pirat?

Gosc potrzebuje 22 dni na realizacje zamówienia

ewidentnie pirackie aukcje i kolejne wcielenie goscia sprowadzajacego płyty z HK

• 5 miesięcy później...

witam

No ja niestety jestem jednym z tych naiwniaków który kupił CD od gościa na allegro o nicku iolar.

Kupowałem wczesniej w podobnej cenie używane płytki (od innych sprzedawców) i te tez wystawione były jako używki więc nie było podejrzeń. Okazało się że jakość drukowanych książeczek (ale tez źle dopasowana do wielkości pudełka) oraz wykonanie nadruków na płycie od razu wzbudziła moje obawy że to piraty.

Kupiłem 3 płytki Queen i mając na porównanie polskie odpowiedniki (jestem kolekcjonerem) zauważyłem wielką różnicę.

CIekawe jak teraz będzie z odzyskaniem kasy... Podobno do 10dni można zwrócić płyty. No zobaczymy czy gość będzie uczciwy...

Na razie wysłałem mu maila ze chcę to zwrócić... Ktoś juz zwracał jakiś towar jemu?

witam

No ja niestety jestem jednym z tych naiwniaków który kupił CD od gościa na allegro o nicku iolar.

Kupowałem wczesniej w podobnej cenie używane płytki (od innych sprzedawców) i te tez wystawione były jako używki więc nie było podejrzeń. Okazało się że jakość drukowanych książeczek (ale tez źle dopasowana do wielkości pudełka) oraz wykonanie nadruków na płycie od razu wzbudziła moje obawy że to piraty.

Kupiłem 3 płytki Queen i mając na porównanie polskie odpowiedniki (jestem kolekcjonerem) zauważyłem wielką różnicę.

CIekawe jak teraz będzie z odzyskaniem kasy... Podobno do 10dni można zwrócić płyty. No zobaczymy czy gość będzie uczciwy...

Na razie wysłałem mu maila ze chcę to zwrócić... Ktoś juz zwracał jakiś towar jemu?

Iolar na 99 proc sprzedaje piraty. To bardzo podejrzane aukcje

CCC, Cena Czyni Cuda. Ludzie kupują świadomie (bądź nie) lewusy, tylko ze względu na cenę. Co do "iolar", adres strony chyba litewski, czas realizacji absurdalny, cena niska. Naprawdę tak ciężko załapać, że coś jest nie tak?

A wracając do jednego z moich "ulubionych" sprzedawców piratów, czyli knawrocki2012. Taka oto odpowiedź na negatywny komentarz... "Licytował Pan wydanie standardowe a nie DELUXE które ma więcej stron. Płyta posiada IFPI więc nie jest piratem. Proszę na przyszłość zakupić sobie w sklepie. U mnie czarna lista!!!"

Jakie to proste, jest ifpi, nie ma mowy o piracie :)

357 pozytywnych komentarzy w ciągu miesiąca. To pozostawiam bez komentarza.

Gość

(Konto usunięte)

Iolar na 99 proc sprzedaje piraty.

Taka mała uwaga, ale bardzo istotna - nie przekręcaj i nie myl nicków, bo komuś możesz wyrządzić krzywdę...

Właściwy nick to iolar!

Bo tak się składa, że jest również Allegrowicz o nicku lolar, a on nie ma z tą sprawą nic wspólnego!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.