Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC po Nuforce udac-2?

Delirium

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie (i Panie ;) , niedawno skompletowałem sobie następujący zestaw:

- wzmacniacz: Harman Kardon HK 980

- kolumny: Audio Roth Oli 40

- DAC: Nuforce udac-2

- przewody głośnikowe: Inakustik/MONITOR ATMOS Air 195 silver (na górę) / Monster Reference Z2 (na dół)

Chciałbym w tym zestawie wymienić DAC na coś lepszego. Nie wiem czy w takim zestawieniu lepszy DAC zagra lepiej ale chciałbym spróbować - może się uda :)

Po przeczytaniu paru wątków mam w głowie galimatias. W jednych testach zachwalany jest jeden DAC, w innych jest jechany po całości (np. Nuforce Icon HDP).

Po krótkich przemyśleniach postawiłem na dwa następujące urządzenia:

- Nuforce Icon HDP

- Hegel HD2

Zaznaczam, że ze słuchawek praktycznie nie korzystam dlatego zależy mi głównie na jakości wyjścia po RCA na wzmacniacz.

Który z tych dwóch DACów wg Was lepiej się sprawdzi w moim systemie?

Napisałem do q21 i mam możliwość wypożyczenia do testów tych 2 urządzeń, jednak za pełną odpłatność. Na razie mnie na to nie stać stąd moja prośba o poradę :)

https://www.audiostereo.pl/topic/94534-jaki-dac-po-nuforce-udac-2/

Brawa dla Q21 za umożliwienie Ci testów. Jak nie masz kasy na wypożyczenie zabawek i posłuchanie A/B to zapakuj swój sprzęt do bagażnika i przejedź się do Pabianic na testy.

Jestem pewien, że udzielą Ci wszelkiej pomocy - to chyba najlepsze wyjście.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Ja mam na sprzedanie Arcama rDACa jesli chcesz :) jest jeszcze na gwarancji. Poza tym, serio do Oli Roth i HK potrzebujesz DACa ? Nie wiem czy warto ;) Hmm, no chyba ze jedziesz z muza z kompa to ok ...

Właśnie innego źródła jak komp. nie mam. Dlatego szukam w miarę optymalnego rozwiązania pod to co mam :)

Niestety co opinia to inna. rDACa też rozważałem, rozważałem Matrixa i Mini... ale do czegoś musiałem zawęzić obszar poszukiwań.

Ponoć udac-2 nie jest taki zły i zbliżył się brzmieniowo do Icon HDP (wyczytane na forum ang.).

Jeśli chodzi o HDP to jedne osoby zachwycają się nim (tylko nie wiem czy ze względu na wyjście słuchawkowe, które nie jest mi potrzebne) i wskazują na spory skok jakościowy pomiędzy nim a udac-2. Z drugiej strony inny jadą po nim ostro i piszą, że nie jest wart swojej ceny.

Z kolei w Heglu HD2 martwi mnie słabe napięcie na wyjściu.

Dlatego mam 4 rozwiązania:

- nie warto pchać się w nic więcej (jest względu na klasę sprzętu) i nie usłyszę żadnych większych różnic,

- wybrać Icona HDP,

- ---//---- Hegla HD2,

- ----//---- wybrać inny DAC.

Podstawa to wzmak ,kolumny i .. .... akustyka w to warto inwestować bez ograniczeń ,reszta jak zostanie kasy ,zresztą zawsze na podorędziu znajdzie się jakiś komp i dobrze zripowane płyty ,nawet 16 bitowe.

To pisałem ja ,posiadacz wypasionego wzmaka lampowego ,CD-ka lampowego ,kolumn wysokoefektywnych ale niestety nie głuchy na to co daje współczesna technika cyfrowa.

Hmm... kolumny i wzmak dopiero kupiłem. Na lepsze i droższe na razie mnie nie stać. Poza tym nie wiem czy jest sens... pomieszczenie raczej nie jest duże i myślałem nawet o monitorach albo Oli 30. No ale zdecydowałem się na Oli 40 jako rozwiązaniem bardziej przyszłościowym.

Wzmacniacz też kupiłem jako inwestycja bezpieczna i ponoć dobrze zgrywająca się z tymi kolumnami.

Także wszystko co mogę na chwilę obecną zrobić to ew. wymiana DACa i ew. interkonektów na posrebrzane (na razie jakieś zwykłe 0.5m).

Kup chinola , najlepiej z wyjsciem lampowy. Jezeli chodzi o arcama, bylem kiedys w krakowie w salonie monitor audio zeby przetestowac lampe,

i w porownaniu z moim dac lite 60, rdac wypadl naprawde blado. Odradzam Ci tez jakies asusy. Jezeli nie ma, poczekaj, nie napalaj sie.

Chociaz 1 lampa w torze da Ci naprawde duzo.

Witaj.

Sympatyczny kolega Zenek ma właśnie tego HK 980 , Matrix Mini-i oraz Koda B-2000. Powiem szczerze , że jestem pod dużym wrażeniem jak za nie duże pieniadze fajnie się zgrywa ten systemik . Polecam i Tobie tą konfigurację.

Tak samo jak Ty , Zenek leci na PC Audio .

Jeżeli masz tylko możliwość posłuchania ...

Pozdrawiam.

Maciej

I jak zwykle...pytanie o DAC-a a każą zmienić cały system...jeszcze trochę i w tematach o podkładkach anty-wibracyjnych będziecie proponować zmienić miejsce zamieszkania albo przebudowę domu. Miałem u-DAC 2, gra jak karta w netbooku tylko że głośniej, jak ustawiłem poziom głośności porównywalny na obu urządzeniach...to Nuforca sprzedałem. O wiele lepszy okazał się Musicstreamer II (cena / jakość dźwięku jak dla mnie bardzo dobra) a jeszcze lepszy r-DAC z jak na razie standardowym zasilaniem.

O i to jest konkretna odpowiedz :) Wlasnie negocjuje sprawe rdaca :)

System jak system - wiem, ze mozna lepsze kolumny, wzmacniacz ale nie chce wydawac majatku i upychac sprzet w malym pokoju, bo to mija sie z celem.

Na tym co mam slyszalem nawet roznice po zrobieniu biwiringu i podpieciu na dol Audiomonster Ref Z2. :) Teraz bas jest taki jak trzeba wg mnie. A to znaczy, ze jednak sprzet nie jest taki zly, zeby go od razu wymieniac.

Czytałem o konwerterach USB SPDIF. Ktoś nawet twierdził, że sprawdzają się o wiele lepiej niż dobre kable USB. Warunkiem powinno być jednak odseparowanie komp. od DACa.

Sprawa neg. zakupu rDACa z dodatkowym zasilaniem jest w toku ale z tego co wiem, to akurat ten przetwornik ma najlepsze wejscie po USB.

Potwierdzam, ze plytki 24/96 brzmia bajecznie i bede celowal wlasnie w taki material.

No a dzisiaj zachwycam brzmieniem dolu na kablach Audio Monster Z2 :)

Dziwi mnie to, że jeśli przychodzi nam zmieniać sprzęt, bo coś nie odpowiada zawsze szukamy w rzeczach droższych. Nie zawsze droższy = lepszy. Dla mnie na przykład Hegel HD2 przegrał z V-DACem, bo brzmienie V-DACa bardziej mi odpowiada. Poszukaj czegoś może w niekoniecznie droższych rzeczach, ale na przykład przetrzep Allegro w poszukiwaniu DACów z drugiej ręki. A nuż coś fajnego się znajdzie.

Pozdrawiam

Panowie, przyszedł rDAC z zasilaczem. Podłączyłem swojego uDACa-2 oraz rDACa do laptopa i przełączałem pomiędzy sobą - także test był dosyć wiarygodny.

Niestety żadnej różnicy nie słyszę - dosłownie żadnej. No może uDAC-2 gra trochę głośniej ale to wszystko.

Nie wiem czy to wina mojego sprzętu ale nastawiałem się chociaż na jakieś różnice, a tutaj wychodzi na to, że kable głośnikowe wniosły do systemu więcej niż droższy/lepszy DAC

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Dlatego mam 4 rozwiązania:

- nie warto pchać się w nic więcej (jest względu na klasę sprzętu) i nie usłyszę żadnych większych różnic,

- wybrać Icona HDP,

- ---//---- Hegla HD2,

- ----//---- wybrać inny DAC.

Krótko i na temat, z rozważanych urządzeń, wybrałbym HDP. Zdecydowanie niedoceniane na naszym rynku urządzenie. A jest bardzo funkcjonalne i gra naprawdę zacnie.

EDIT

Widzę,że już wybrałeś rDACa, więc to co wyżej to piszę dla innych, którzy będą stać przed podobnym dylematem. HDP warto brać pod uwagę, bo to, moim zdaniem, taki czarny koń, całej grupy sprzętów w przedziale cenowym do 2 tys. zł.

Panowie, przyszedł rDAC z zasilaczem. Podłączyłem swojego uDACa-2 oraz rDACa do laptopa i przełączałem pomiędzy sobą - także test był dosyć wiarygodny.

Niestety żadnej różnicy nie słyszę - dosłownie żadnej. No może uDAC-2 gra trochę głośniej ale to wszystko.

Nie wiem czy to wina mojego sprzętu ale nastawiałem się chociaż na jakieś różnice, a tutaj wychodzi na to, że kable głośnikowe wniosły do systemu więcej niż droższy/lepszy DAC

dlaczego Wy wciaz popelniacie ten sam blad, jedziecie na popularnosci i myslicie ze to dobre... a pozniej takie kruczki... puki tak bedzie przecietny sluchacz wybieral puty najbardziej bedzie sie oplacalo robic zwyczajne budzetowe mocno sponsorowane i reklamowane dace w stylu rdac... a szkoda bo powinniscie wybierac kierujac sie jakoscia... to jest szkodliwe bo prowadzi do zachamowania rozwoju wysokiej jakosci urzadzen w przystepnej cenie...

obserwuje jak nastepuje wybor dacow, i juz ktorys z kolei wybral rdaca bo jest popularny i duzo ludzi o nim slyszalo i juz ktorys z kolei zauwaza ze to nic specjalnego a duzo kosztuje... i wciaz wpada jeden po drugim w te sidla...

chwilowy brak działalności w audio.

• 2 tygodnie później...

TRIBUL - w czym był lepszy u Ciebie Music Streamer II i rDAC od uDAC-2?

W wątku o rDAC napisałem swoją opinię i napiszę tutaj, bo kupiłem rDAC z osobnym zasilaniem transformatorowym.

No i po ustawieniu głośności na jednakowym poziomie różnica jest taka, że uDAC-2 ma więcej najniższego basu... i tyle. rDAC nawet na osobnym zasilaniu do mojego systemu nic nie wnosi, wszystko jest takie samo, kontrola wyższego basu, średnie oraz jakość wysokich rejestrów. uDAC-2 gra przyjemniej, bardziej bezpośrednio, ma więcej podstawy basowej (ale wyższy bas jest tak samo dobrze kontrolowany), scena jest taka sama.

dlaczego Wy wciaz popelniacie ten sam blad, jedziecie na popularnosci i myslicie ze to dobre... a pozniej takie kruczki... puki tak bedzie przecietny sluchacz wybieral puty najbardziej bedzie sie oplacalo robic zwyczajne budzetowe mocno sponsorowane i reklamowane dace w stylu rdac... a szkoda bo powinniscie wybierac kierujac sie jakoscia... to jest szkodliwe bo prowadzi do zachamowania rozwoju wysokiej jakosci urzadzen w przystepnej cenie...

obserwuje jak nastepuje wybor dacow, i juz ktorys z kolei wybral rdaca bo jest popularny i duzo ludzi o nim slyszalo i juz ktorys z kolei zauwaza ze to nic specjalnego a duzo kosztuje... i wciaz wpada jeden po drugim w te sidla...

Mądre słowa !

Żaden złoty kabel USB nie zrobi tego dobrego , co konwenter . Pomiędzy jedym i drugim napewno się przyda dobry USB , ale konwenter to podstawa .

Maciej

Czy próbowałeś różnych konwerterów i jeśli tak , to który według ciebie jest wart uwagi ? Z góry dziękuję za rady i sugestie!

Piotr

Tu masz odpowiedź

- wzmacniacz: Harman Kardon HK 980

- kolumny: Audio Roth Oli 40

Skręciłem uDAC-2 do poziomu głośności odpowiadającemu rDACowi. Po paru dniach odłuchu i porównaniach uDAC-2 stał się drazniący - tzn. jego niski bas. rDAC gra jakby łagodniej i dostojniej. :)

Chyba dam mu jednak szansę. Poza tym za kaucją idzie do mnie do testów Nuforce Icon HD - zobaczymy co ten DAC pokaże :)

• 2 miesiące później...

(...) Miałem u-DAC 2, gra jak karta w netbooku tylko że głośniej, jak ustawiłem poziom głośności porównywalny na obu urządzeniach...to Nuforca sprzedałem (...)

Pozwolę sobie się z Tobą całkowicie nie zgodzić. Po zakupie uDaca 2 i kilku godzinnej sesji ze swoimi ulubionymi utworami/płytami (materiał flac ale mp3 również) otworzyły mi się oczy! Porównanie dotyczy oczywiście standardowej dziurki w laptopie. Do dnia dzisiejszego jestem pod olbrzymim wrażeniem tego co to małe urządzenie robi z dźwiękiem.

Moda na rDaca chyba już się kończy. Tu na forum co jakiś czas pojawiają się jakieś urządzenia okrzyknięte wybitnymi w swojej cenie. To takie bicie piany i szybko się okazuje, że szału nie ma. A widać to chociażby po tym ile rDacków pojawia się na allegro używanych kilka dni/tygodni. Ludzie kupują, emocje opadają i idzie taki na allegro. Miałem przez kilka dni u siebie wypożyczonego rDaca i też mnie jego dźwięk specjalnie nie zachwycił. Może za dużo się po nim spodziewałem. W tym samym czasie testowałem też Icona HDP i ten wyszedł już moim zdaniem lepiej (chociaż też się na niego nie zdecydowałem).

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

W owym czasie testowałem u siebie w jednym momencie 3 przetworniki. Heed Dactilus, NuForce Icon HDP i rDaca. Dźwiękowo podobał mi się najbardziej ale miał dziwną przypadłość, że potrafił "gubić" synchronizację ze źródłem (po optyku i coaxialu), co powodowało zaniki dżwięku na ułamek sekundy połączone z stuknięciem rozłączanego i natychmiast załączanego przekaźnika wewnątrz daca. Powodowało to także dość głośne pyknięcie z kolumny raz lewej raz prawej. To dla mnie rzecz nie do przyjęcia w przetworniku za 1600zł. Nie wybrałem żadnego z nich, bo przyrost jakości okazał się dla mnie zbyt mały żeby wydać ~1500zł. Żaden dac nie wypadł w moim odczuciu lepiej niż karta w komputerze (Audiotrak Prodigy HD2) za około 300zł. Parę dni później natknąłem się na allegro na tani NOS dac na 4xTDA1543. Cena była tak niska, że kupiłem w ciemno. Dac przyszedł, zacząłem słuchać i wydawało mi się że góra jest trochę zamulona. Na 1 kostce tda było ok z górą ale brakowało dynamiki (dac ma pasywną konwersję I/V, bez opampa). Ostatecznie zostawiłem 2 kostki i gra to bardzo przyjemnie i przestrzennie w porównaniu do wyjścia analogowego ze Squeezeboxa Classic, a koszt około 200zł.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

A ja polecę Audinsta HUD MX-1. Gra bardzo przyjemnie i tak jakby trochę analogowo. Przesiadłem się z Prodigy HD2 i różnica na plus jest - dźwięk jest po prostu milszy w odbiorze, mniej cyfrowy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.