Skocz do zawartości
IGNORED

Modele odtwarzające SACD

PauliPF

Rekomendowane odpowiedzi

Mam uprzejme pytanie. Czy ktoś testował (słuchał) i porównywał modele które za chwilę wymienię pod względem jakości dźwięku w SACD. Które z niżej wymienionych modeli polecacie i dlaczego?

Denon DVD 1400

Pioneer DV 565 A

Philips 963 SA

Philips 763

A może jest jeszcze jakiś godny polecenia odtwarzacz SACD godny polecenia - 0czywiście do kwoty 2000 (ale na allegro :-) )

https://www.audiostereo.pl/topic/9453-modele-odtwarzaj%C4%85ce-sacd/

Moge sie wypowiedziec na temat Pioneera DV- 747A , ktorego to posiadam - jako odtwarzacz video jest bardzo dobry natomiast SACD kiepski ,w DVD Audio jest juz duzo lepiej.(Podobno wszystkie Pioneery tak maja) Z tego co wiem nie ma jeszcze dobrego odtwarzacza uniwersalnego . Wiec bedziesz sie musial sie zdecydowac albo na DVD lub SACD . Dobre opinia ma najtanszy odtwarzacz SACD Sony SCD XB790 - cena 350 euro. Odradzam kupowania najtanszych odtwarzaczy ! Roznica pomiedzy CD a SACD bedzie mizerna .

• 3 miesiące później...

Zdarzylo mi sie kupic PHILIPS 963SA za 50$ na EBAY :-). Chcialem sprawdzic o co tyle krzyku z tym SACD. Odtwarzacz gra calkiem przyzwoicie. Narazie nie mam zamiaru sie z nim rozstawac. Mam jedyne porownanie z innym SACD, a byl to SONY, caly zestaw (nie pamietam symbolu......player taki z zintegrowanym wzmacniaczem cyfrowym). Zestaw ten wypadl bardzo blado przy moim.

Z tych, ktore wymieniles najlepszy pod wzgledem dzwieku jest Philips 963 SA. Gdy wybieralem swoj sprzet (Sony DVP NS-999ES), to dzwiek tego Philipsa bardziej mi odpowiadal od Denona 2900 - ma 'delikatniejsza' gore. O ile dobrze pamietam obraz tez byl ciut lepszy. Jak wiesz Philips w porownaniu z Denonani nie odtwarza DVD Audio. Tych plyt jest jednak tak malo, ze male zmartwienie.

Jedna uwaga: czytalem gdzies w sieci, ze Philipsy czesciej sie psuja od Denonow. Zatem jesli kupujesz na Allegro, radzilbym Ci upewnic sie, ze masz gwarancje na sprzet...

Od niedawna sie ciesze posiadaniem 963SA i yamahy 750. Przedtem uzywalem sony bez SACD.

Philips

W porównaniu z DVD sony i CD JVS to po prostu przepaść. Róznica w jakości olbrzymia. Testowalem głownie na polaczeniach analogowych. Od niedawna jade na cyfrowym z umpsalingiem 96/24 (192/24 sie nie sprawdza w moim systemie).

KINO DOMOWE no coz po prostu jak w KINIE prawdziwym! Wrazenia dzwiekowe niesamowite, co najciekawsze po prostu przestaje sie wsluchiwac w dzwiek, tylko o nim zapominam i sie czasami lapie na tym ze to tylko film :-)

CD

Umpsaling 96/24 bardzo pomaga szczegolnie na optyku, i niestety okazalo sie ze niektore plyty ktore dotychczas mi sie podobaly sa do d... Po raz pierwszy przekonalem sie ze wazne jest, jak jest nagrana plyta.

Generalnie przekonalem sie ze istniej cos takiego jak scena ktora jest nie tylko wszerz ale i w glab. No i ze mam fatalne kolumny (Quadral PlatinX)

SACD

W sumie róznicy w stereo pomiedzy CD a SACD jakiejs drastycznej nie ma (jest lepiej ale bez rewelacji). Za to mch no... to robi wrazenie. Po raz pierwszy slysze ze w symfonice instrumenty sa w roznych miejscach. Przestrzen niesamowita :-) Jak pogrzebalem troche w ustawieniach to nie kolumny zniknely, zniknal caly pokoj! Cos fantastycznego! Nie wypowaiadam sie na temat barwy, srednicy etc. etc. bowiem kolunmy mam szajs (przedtem wydawaly sie dobre). Aczkolwiek w SACD mch poprawia sie dramatycznie szczegolowosc dzwieku, i jego jakosc, slychac lepiej ze smyczki sa rozne, a np Sting nie spiewa do sluchawki telefonu. Generalnie teraz odkladam kase na kolumny.

Z ciekawostek:

Przy CD i umpsalingu 192/24 znika bas, 96/24 jest swietny mozna rozroznic ze w gitarze basowej graj rozne struny, przy upsaling off jest dobrze.

Podsumowujac jak na razie jestem bardzo zadowolony z Philipsa, spodziewalem sie ze bedzie dobrze ale i tak mnie zaskoczyl. Wypadl lepiej niz Marantz 6400, pionier odpadl w przedbiegach. Polecam szczegolnie do SACD mch.

pozdr/bartek

"Umpsaling 96/24 bardzo pomaga szczegolnie na optyku, i niestety okazalo sie ze niektore plyty ktore dotychczas mi sie podobaly sa do d... Po raz pierwszy przekonalem sie ze wazne jest, jak jest nagrana plyta"

albo przez to zle gra bo słuchasz na optyki ;)

"Umpsaling 96/24 bardzo pomaga szczegolnie na optyku, i niestety okazalo sie ze niektore plyty ktore dotychczas mi sie podobaly sa do d... Po raz pierwszy przekonalem sie ze wazne jest, jak jest nagrana plyta"

albo przez to zle gra bo słuchasz na optyku ;)

hmmm niekoniecznie, przetestowalem i coaxial i optyka i analog. jak wlaczam umpsaling 192/24 po prostu znikaja niskie tony (te najnizsze), przy 96/24 sa dokladne i precyzyjne, bez zadnego rozlazenia sie po kontach. A co do plytek, uwielbiam/uwielbialem SARAH BRIGHTMAN, i niestety stwierdzilem po zakupie nowego sprzetu, ze dwie jej plytki ktore aktualnie posaidam "FLY" i "HAREM" brzmia fatalnie, instrumenty wszystkie sa drewniane, piszcza straszliwe, przestrzen jest generowane sztucznie chyba na jakim kiepskim PC. W samochodzie jak slucham jest OK, ale w domu dzwieki wydobywajace sie z glosnikow po prostu gryza w uszy, sa plaskie i ostre. Dla odmiany jak np. slucham "Galdiatora" czy tez "13 wojownik" to nie dość ze slysze ze orkiestra sklada sie z instrumentow, to w dodatku jak wchodzi na "obroty" to wymiata kurz z pokoju bez zadnego buczenia i warczenia szyb i szklanek. SACD mch to inne zagadnienie tam po po prostu wydaje sie ze nie ma niskich tonow i nagle z zaskoczeniem dostajesz szybki bardzo precyzyjny "cios w zoladek" :-) W SACD slychac cisze, a dzwieki tylko te ktore graja :-)

Aczkowliek SARA-ach moga niszczyc moje kolumny, caly czas ludze sie nadzieja ze po prostu jej plytki sa tak wymagajace ze obnazaja slabe pkt systemu, czyli aktualnie drewniano, plastkowo polipropylenowe Qaudarle ;-(

pozdr/bartek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo www.ti.com

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dodam jeszcze ze sa to producenci hajendowej elektroniki :) sam zmieniłem w moim Cd opampa z JRC na Burr-Browna OPA2604 i to co usłyszałem po zmianie było niebywałe,za 60zł zmiany takiej w brzmieniu sie naprawde nie spodziewałem.

Rozgryzlem dlaczego przy 192/24 znika bas :-)

Po prostu przy polaczeniu cyfrowym, procesory sygnalowe (kolumny w stereo razem z subem) maksymalna rozdzielczosc pracy maja 96/24. Przy wlaczonej funkcji w "750", odloczania procesorow obrobki sygnalu Yamaha dekoduje nawet sygnal o rodzielczosci 192/24 i musze przyznac robi to wrazenie. Muzyczka zmienia sie niewiele, ale za to pojawia sie wiele "smaczkow" zwiazanych na przyklad z rozmiarami , akustyka sali etc.

pozdr/bartek

P.S.

Co raz bardziej mi sie podoba duet 963SA Yamaha 750 :-))

a jak jeszcze byc opampy wymienił to bys usłyszał co to szczegóły i akustyka sali.Przynajmniej w moim wypadku było to sopre zdziwienie ale nie wiem jak bedzie to w DVD które moze nie lubic tego tak jak dobre do tuningu CD yamahy.

• 11 miesięcy później...

Witam!

Przymierzam sie do kupna Denona DVD-1400. Chodzi mi szczegolnie o dzwiek sacd i cd. Prosze o jakies wpisy z praktyki. Wady i zalety tego sprzetu. (Prosze nie pisac, ze do odtwarzania cd nie powinno sie uzywac odtwarzaczy dvd).

Z gory dziekuje!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.