Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha Pianocraft 640, problem z głośnikiem niskotonowym

mariuszitb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jakiś czas temu podczas słuchania muzyki strzeliło coś w lewej kolumnie i bass zaczął grać cicho. Po odkręceniu głośnika niskotonowego w tej kolumnie sprawdziłem kable, stykają się dobrze, lecz wystarczy że troszkę je poruszę i gra z większą mocą, ale wciąż to nie jest full. Już przestawiałem kolumny lewą na prawą i dalej w tej samej bas gra słabo. Słyszałem, że w środku tego suba może coś się poluzować i wtedy nie ma dobrego styku. Proszę o pomoc!

• 3 tygodnie później...

Odkręciłem głośnik niskotonowy i wyjąłem z obudowy (kolumny), przy włączonej muzyce, jak poruszam lekko tym głośnikiem to zwiększa się głębia basu, efekt stereo się uwydatnia bardziej, to raczej coś przy głośniku, to jest głośnik nówka, nie ma żadnych pęknięć przy membramie, kable są dobrze przymocowane. Coś nie łączy tylko nie wiem co ?

Powiedziałbym, że głośnik jest do wymiany, gdyby nie to że przy paru dotknięciach głośnika zaczyna grać głośniej a nawet idealnie, ale cóż z tego skoro po podniesieniu głośnika i przykręceniu znów zanika bas. :(

Jak jest na GW :)

Prawdopodobnie albo zimy lut albo pekł przewód albo coś koło tego

Pytanie gdzie :) i jak na oko cieżko coś powiedzie

Pytałem się serwisanta Yamahy ale instrumentów, powiedział że w środku głośnika jest taki "cycek" i mógł się odkleić. Hmm zimny lut to widać, a tu jest gruba warstwa dobrej cyny przy łączeniach.

ciekawy fachowiec, wszędzie widzi cycki ;) jeżeli już to cewka była źle wycentrowana, lakier się przetarł i jest teraz przebicie do masy, jak masz gwarancję to skorzystaj bo sam tego nie naprawisz jeżeli już tego nie robiłeś.

ciekawy fachowiec, wszędzie widzi cycki ;) jeżeli już to cewka była źle wycentrowana, lakier się przetarł i jest teraz przebicie do masy, jak masz gwarancję to skorzystaj bo sam tego nie naprawisz jeżeli już tego nie robiłeś.

Już 2x wysyłałem na gwarancji i nic nie naprawili. Za drugim razem napisali że głośnik jest uszkodzony i wymienili na nowy. Tylko niepotrzebnie towar jeździł w te i we w te.

Zgodnie z prawem po 3 razach albo muszą ci wymienic sprzęt na nowy albo oddać kase i sobie wziąść szajs

Jeśli będziesz w tym grzebał stracisz gwarancje i kase

Nie kombinuj - głupio !!!!!!!!!!!!!!

Zgodnie z prawem po 3 razach albo muszą ci wymienic sprzęt na nowy albo oddać kase i sobie wziąść szajs

Jeśli będziesz w tym grzebał stracisz gwarancje i kase

Nie kombinuj - głupio !!!!!!!!!!!!!!

Już jest po gwarancji. Myślę, że jedynym wyjściem teraz jest wysłać kolumne do serwisu Yamaha w Warszawie i zapłacić.

no to zonk

Choć nie wiem czy nie można by yamahy pomęczyć jesli 2 razy naprawiali to samo i się zepsuło po GW ale to trzeba by pytać W UOKIKu

Wszystko zalezy od czasu, co wpisali w Karte GW - w naprawy itd .... ale myśle ze za naprawę zawołają kilka stów wieć jest powód aby im nie odpuścić

Na czym polega wycentrowanie cewki ? I to ma aż tak wielki wpływ ? Ten głośnik basowy gra ale bardzo słabo i męczy szybko ucho. Trochę poruszam kolumną i gra mocniej bas i przyjemniej, poprawia się stereo.

tak po w skrócie: trzeba zdjęć kopułkę przeciwpyłową paznokciem albo nożem, żeby było widać cewkę, następnie nożem odciąć od membrany, obejrzeć czy nie jest uszkodzona, jeżeli jest spalona to wkładasz/nawijasz nową, jeżeli tylko emalia się przetarła to poprawić odrobinkę jakimś lakierem, włożyć na miejsce ustawić i wkleić odpowiednim klejem

poszukaj sobie filmów na YT o wymianie cewki, to będziesz miał lepsze wyobrażenie

tak po w skrócie: trzeba zdjęć kopułkę przeciwpyłową paznokciem albo nożem, żeby było widać cewkę, następnie nożem odciąć od membrany, obejrzeć czy nie jest uszkodzona, jeżeli jest spalona to wkładasz/nawijasz nową, jeżeli tylko emalia się przetarła to poprawić odrobinkę jakimś lakierem, włożyć na miejsce ustawić i wkleić odpowiednim klejem

poszukaj sobie filmów na YT o wymianie cewki, to będziesz miał lepsze wyobrażenie

Czy po za cewką może jeszcze coś innego powodować taki wielki ubytek w dźwięku ?? Podczas grania nic nie trzeszczy ani nie strzela (raz strzeliło i to na tyle - coś w rodzaju spięcia).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.