Skocz do zawartości
IGNORED

Fisher CA-550 pali bezpieczniki

Borelli

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam następujący problem wzmacniacz Fisher CA-550 pali bezpieczniki, jednak nie ten od zasilania, tylko te od kolumn, kolumny na 100% sprawne podłączyłem pod "wieże" i gra wszystko.

Co może być powodem tego, czy moge to jakimś sposobem naprawić poza serwisem, jeżeli jednak nie bedize innej opcji to jaki koszt naprawy moze byc?

https://www.audiostereo.pl/topic/94497-fisher-ca-550-pali-bezpieczniki/

Spalona końcówka mocy...

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Stopnie końcowe w tym wzmacniaczu oparte sa o układy scalone STK8280II, w sklepie anex dostępne są w cenie 65zł (potrzebujesz 2szt). Wadą tych układów jest oczywiście brak jakichkolwiek zabezpieczeń, nie współpracują z kolumnami o impedancji mniejszej niż 8ohm, co jest regułą bardzo ścisłą (układy STK są niesamowicie wrażliwe na przeciążenia jak i różnice napięć zasilających). Przy wymianie STK należy zwrócić szczególną uwagę na elementy realizujące sprzężenie zwrotne itp (bardzo często również są uszkodzone, co po wymianie układu i podłączeniu urządzenia do prądu automatycznie wzbudza układ i prawdopodobnie ponownie go uszkodzi), oraz należy rozładować kondensatory w zasilaczu do 0V.

Pomijam fakt, że wzmacniacz jest bardzo stary i jak to kiedyś było - solidnie poskładany, więc wymiana wiąże się z rozebraniem na części pierwsze calutkiego wzmacniacza.

Powiem Ci tak moja kolumna ma tonsile gdwt 9/70/1 oraz tuningowany tonisil 30/50 z 6ohm cewką. Od ponad pół roku w sumie gram teraz na wieży i działa wszystko okey, ale zależałoby mi na tym wzmacniaczu żeby go zrobić. Czy istnieje jakaś możliwość wrzucić tam inny układ czy to już raczej nie możliwe.

Raczej nie ma takiej możliwości. Układ 8280II jest najwyższym z rodziny 82xx co oznacza że zasilany jest najwyższym napięciem, oraz ma najwyższą moc. Do rodziny tej należą również 8250 (II), 8260 (II), 8270 (II), i każdy z nich można wymienić na wyższy, nie wstecz. Napięcie zasilające tego STK powinno wynosić +/-65V co jest dość wysoką wartością eliminującą z kombinacji praktycznie wszystkie znane kostki (popularne TDA i LM-y są zasilane napięciem nie wyższym niż ok +/-40V). I tak najlepszym i najtańszym rozwiązaniem jest przywrócenie wzmacniacza do stanu oryginalnego, co sie z kolei wiąże z kosztem ok 200zł.

Scalaki TDA można zasilić sporym napięciem np TDA7293 .i są bardzo tanie.

V max zasilania bez wysterowania jest podane +/- 60V .

Należałoby zmierzyć jakie napięcie jest w tym sprzecie .

Osobiście nie wiem ile wytrzyma ten TDA ale gdzieś czytałem o zastosowanych napięciach około +/-60V w wzmacniaczu mostkowym estradowym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.