Skocz do zawartości
IGNORED

Infinity Renaissance 90 - ma ktoś w okolicy Wrocławia ?

wisior

Rekomendowane odpowiedzi

noszę się ze zmianą moich 8.2i na wyższą ligę i nie wiem czego mogę się spodziewać - słuchałem ich raz ale to było dawno...

chętnie bym posłuchał i ocenił czy aby na pewno tego oczekuję od nowych paczek

z góry dziękuję za pomoc w odsłuchach !

elektronika jaką posiadam to Rotel RB-990BX i RC-990 + Denon DCD 1560

Notorycznie WSZYSTKICH chętnych do zapoznania się się z brzmieniem (i wyglądem:) R90 ZAPRASZAM!

Jakby co - nie w celu sprzedaży.

Swoja drogą, to chętnie posłuchałbym znowu 8.2i, które miałem naście lat temu...

Mieszkam w okolicy Leszna ok. 100 km na północ od Wrocławia, więc może?

Pozdrówka!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7648-0-18658200-1337206471_thumb.jpg

post-7648-0-37672700-1337206484_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Notorycznie WSZYSTKICH chętnych do zapoznania się się z brzmieniem (i wyglądem:) R90 ZAPRASZAM!

Jakby co - nie w celu sprzedaży.

Swoja drogą, to chętnie posłuchałbym znowu 8.2i, które miałem naście lat temu...

Mieszkam w okolicy Leszna ok. 100 km na północ od Wrocławia, więc może?

Pozdrówka!

ZukZuk przepiękne kolumy a w high glossie wyglądają bardzo atrakcyjnie.Najważniejszy jest dżwięk - wiadomo.

Jak znajdę czas dam znać na prive. Napisz gdzie takie cacka mozna zdobyć,orientacyjną cenę i czym aktuaalnie je napędzasz.

Pozdrawiam

noszę się ze zmianą moich 8.2i
Cyzbzys mowil o Kappach 8.2. ? Mialem je a, obecnie posiadam Kappy 9.2. (To te same konstrukcje tyle ze 9.2 wieksze z dolozonym jeszcze jednym glosnikiem basowym)

Rowniez w mojej opinii to swetne kolumny, stac je na wiecej, ale one sa niedopracowane.

Infinity R90 graja rewelacyjne, ciekawa prezentacja wysokich tonow dzieki obecnosci wstegi.

Mialem wymienic Kappy na cos z tej polki. Jednak po odsluchach i wymianie okablowania plus precyzyjne dostrojenie na zamowienie zwrotnic, Kappy zagraly jeszcze lepiej niz takowe R90 ! Gdyby ktos o tym mi powidzil raczej bym nie uwiezyl, a jednk prawda. Moze jest w nich inny sposob prezentacji wysokich.

Nie mniej jednak to dowodzi jednego - jakze fantstyczne glosniki musza tam byc.

Fakt ze napedzam je piecem Accuphase P5000. Sily wysterowania ze wzmacniacza wymagaja sporo, ale odwdzieca sie fenomenalnym basem. Jak wszystkie Infinity z wielkimi basowcami.

Jednak bez przerobek od nowosci, to R90 lepjej zagraja. Polecam zwrocic baczna uwage czy membrany sa w dobrym stanie, to wazna kwestia.

ZukZuk przepiękne kolumy a w high glossie wyglądają bardzo atrakcyjnie.Najważniejszy jest dżwięk - wiadomo.

Jak znajdę czas dam znać na prive. Napisz gdzie takie cacka mozna zdobyć,orientacyjną cenę i czym aktuaalnie je napędzasz.

Pozdrawiam

A dziękuję:)

W istocie, w fortepianowym lakierze pasują nawet do najnowszych pomieszczeń:)

Ale i te zwykłe są śliczne (jasne i czarne). Akurat znajomy sprzedaje. Są w ogłoszeniach forum.

"Fortepianowe" R90 (bo są i mniejsze R80) pojawiają się coraz rzadziej.

Ukryta Zawartość

Gość za 2000 euro daje też oryginalne kartony oraz płyty marmurowe pod kolumny.

Sądzę, że 100 euro jest śmiało do stargowania.

O dziwo. Od jakiegoś czasu stoją we Wrocławiu za 11.000 kzł... A więc tak, czy siak SPORO drożej.

Żeby tylko wiedzieć, że są technicznie i wizualnie OK i czy nie były grzebane?

A dźwięk?

Każda pliszka swój ogon chwali...

W każdym razie, bardzo dobrze opisuje ich brzmienie pewien przydługawy post z 11 strony Klubu Infinity Classics (oryginał w jęz. angielskim na stronie 9). I jak słusznie się tam twierdzi, wielu muzykolubów kiedyś, a także i dziś postrzega inne głośniki jako lepsze, mające więcej basu lub wysokich, grające efektowniej itd...

Ukryta Zawartość

Tu też można sobie poczytać.

Pewno nie słuchałem jeszcze wielu kolumn za $$$$$$, ale nie żałuję, bo te co zdążyłem usłyszeć starczą...

No. Może jeszcze MBL 101E?

Lecz Areczek jakoś nie może ukończyć projektu i chyba trzeba będzie odwiedzić salon firmowy. A tam (jak to na przeważnie pokazach) wyjdzie niezła kiszka, a potem będą pewno stare śpiewki: akurat nie mamy odpowiedniego wzmacniacza, metrażu czy kabli...

post-7648-0-44724200-1337255815_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Gość Gość

(Konto usunięte)

Mialem wymienic Kappy na cos z tej polki. Jednak po odsluchach i wymianie okablowania plus precyzyjne dostrojenie na zamowienie zwrotnic, Kappy zagraly jeszcze lepiej niz takowe R90

Możesz coś więcej na temat modyfikacji 8.2i napisać? Na czym polegała przeróbka zwrotnic? U kogo to robiłes?

Cyzbzys mowil o Kappach 8.2. ? Mialem je a, obecnie posiadam Kappy 9.2. (To te same konstrukcje tyle ze 9.2 wieksze z dolozonym jeszcze jednym glosnikiem basowym)

Rowniez w mojej opinii to swetne kolumny, stac je na wiecej, ale one sa niedopracowane.

Infinity R90 graja rewelacyjne, ciekawa prezentacja wysokich tonow dzieki obecnosci wstegi.

Mialem wymienic Kappy na cos z tej polki. Jednak po odsluchach i wymianie okablowania plus precyzyjne dostrojenie na zamowienie zwrotnic, Kappy zagraly jeszcze lepiej niz takowe R90 ! Gdyby ktos o tym mi powidzil raczej bym nie uwiezyl, a jednk prawda. Moze jest w nich inny sposob prezentacji wysokich.

Nie mniej jednak to dowodzi jednego - jakze fantstyczne glosniki musza tam byc.

Fakt ze napedzam je piecem Accuphase P5000. Sily wysterowania ze wzmacniacza wymagaja sporo, ale odwdzieca sie fenomenalnym basem. Jak wszystkie Infinity z wielkimi basowcami.

Jednak bez przerobek od nowosci, to R90 lepjej zagraja. Polecam zwrocic baczna uwage czy membrany sa w dobrym stanie, to wazna kwestia.

Hm.

Wszystko na tym świecie jest/wydaje się wielu jakieś niedopracowane. Do poprawki.

Sprzęt grający, samochody, domy, a nade wszystko - LUDZIE (chodzi głównie o nasze słabostki i "charakterki").

A może tak ma być?

Nie mniej, wszędzie próbuje się "tjuningu" i liftingu. Np. gro specjalistów stara się robić z ludzi, zwłaszcza kobiet - super piękności, a z urządzeń mechaniczno-elektrycznych - "rakiety" (ale busines!!!). Tymczasem, wynik tego zabiegu jest sprawą czysto SUBIEKTYWNĄ.

Jest lepiej? Czy raczej tylko inaczej? Czyli tak, jak MY (czyli zleceniodawcy i płatnicy!) chcemy żeby wyglądało, grało czy jeździło. Ale też częstokroć tak, jak nam wciska "tjunigowiec".

Tymczasem gro ludzi ma całkowicie odmienne zdanie o tych rzeczach.

Poprawił? Czy też tylko zepsuł w inną stronę, udziwnił?

Lecz, który tjuningowiec przyzna, że jego fura chodzi gorzej od fabrycznej? No który???

Pisałem kilka razy, że dla mego brata Kappy 8.2i były i tak najlepsze ze wszystkich moich Infinity. Nawet bez zestrojenia czy wymiany okablowania. Są GUSTA i guściki.

Powtórzę również zdanie ze swego poprzedniego postu:

...wielu muzykolubów kiedyś, a także i dziś postrzega inne głośniki jako lepsze, mające więcej basu lub wysokich, grające efektowniej itd...

Ale gdyby co chętnie posłucham tych "lepszych":)

Pozdr.

Właśnie słucham teraz swoich R-90 -tek i nie zamieniłbym na nic innego.. Firma , która je wyprodukowała testowała je na doskonałej elektronice i myślę ,że nie można poprawiać czegoś co jest bardzo dobre lecz szukać odpowiedniej elektroniki do poprawnego ich wysterowania a odwdzięczą się i to jak...W świecie audio jest wiele dróg do doskonałego brzmienia , każdy wybiera tą , która jest na topie lecz czy to dobra droga? Każda ingerencja w kolumnę zmienia brzmienie ale czy polepsza?

• Użytkownicy+

Sądzę, że wymiana nadgryzionych zębem czasu, utlenionych przewodów i terminali głośnikowych, jest wskazana. Zwrotnicę też można grzebnąć, ale skłaniałbym się raczej do podmiany elementów na inne z wyższej półki, ale o tych samych parametrach.

Lecz, który tjuningowiec przyzna, że jego fura chodzi gorzej od fabrycznej? No który???

Ten, który odżałuje 150 zeta i pojedzie na hamownię z prawdziwego zdarzenia.

Wtedy jest krzyk i łzy rozpaczy, że tyle siana poszło się ...

A najbardziej mi się podobał jeden kolo w "Turbo kamera" na TVNTurbo, który chyba z osiemnaście klocków wydał na tjuning A-8

a później dwa razy tyle na nowy silnik i płakał, że zwrotu kasy od Profesjonalnej Firmy Tuningowej doprosić się nie może, buehehe...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Możesz coś więcej na temat modyfikacji 8.2i napisać? Na czym polegała przeróbka zwrotnic? U kogo to robiłes?

również się chętnie dowiem, oraz jakie konkretne zmiany ta modyfikacja przyniosła :)

również się chętnie dowiem, oraz jakie konkretne zmiany ta modyfikacja przyniosła :)

Zapewne znaczącą poprawę praktycznie w każdym aspekcie brzmienia, słychać każda wydana złotówkę i tak dalej i tak dalej,

a cały tjuning sprowadzał się do zmiany wartości rezystora przed tweeterem i wepchnięcia paru starych szmat do skrzynek :)

Naturalnie jaja sobie robię, bo nie wiem, ale niestety najczęściej tak to właśnie w praktyce wygląda, człowiek kupę kasy za to buli

i szczęśliwy, bo mu gra inaczej (o ile faktycznie gra) a co ma nie grać inaczej jak na wysokich podbicie o 3dB (albo i więcej)

bas się kończy na 50Hz (albo i wyżej) i wcale bym się nie zdziwił, gdyby któryś głośnik został niechcący podłączony w przeciwfazie,

to jak to słynny Koksu powiada NIE MA LIPY żeby nie grało inaczej :)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

ja w wielkie cuda nie wierzę, jestem nieufny wszelkim modyfikacjom, choć jeśli jakieś fabryczne elementy są przeciętnej jakości na zwrotnicy, czy kable itd to czemu nie :)

gorzej z głębszą ingerencją tj przestrojeniem zwrotnicy, tu już trzeba by posłuchać różnic i mieć w razie czego możliwość powrotu do oryginału

dlatego samo zapewnienie "lepiej" , mi nie wystarcza, chciałbym się dowiedzieć nt konkretnych drobnych, słyszalnych różnic :)

ja w wielkie cuda nie wierzę, jestem nieufny wszelkim modyfikacjom, choć jeśli jakieś fabryczne elementy są przeciętnej jakości na zwrotnicy, czy kable itd to czemu nie :)

gorzej z głębszą ingerencją tj przestrojeniem zwrotnicy, tu już trzeba by posłuchać różnic i mieć w razie czego możliwość powrotu do oryginału

dlatego samo zapewnienie "lepiej" , mi nie wystarcza, chciałbym się dowiedzieć nt konkretnych drobnych, słyszalnych różnic :)

Oczywiste, że trzeba posłuchać! I to nie przez kilka godzin, czy nawet dni.

Czasami owe "rewolucyjne" zmiany mogą sprowadzać się tylko do tego, co pisze Parantulla...

W każdym razie, wg mnie 8.2i nawet przerobione na "rakietę" nie są w stanie dźwiękowo konkurować z R90. Inna budowa, inne głośniki, inna filozofia brzmienia itd. Oczywiście, dla niektórych mogą być lepsze.

Tymczasem pamiętam dosłownie "opad szczeny" jak nabyłem bezpośrednio po nich - IRS Sigma...

Lecz wiadomo w dużej mierze decydują GUSTA.

Pozdrawiam!

trzeba by posłuchać różnic i mieć w razie czego możliwość powrotu do oryginału

Z moich skromnych doświadczeń jednoznacznie wynika, że jedne i te same kolumny w ogóle nie ruszane z miejsca

potrafią zagrać zupełnie inaczej jedną i tę samą płytę nawet jednego i tego samego dnia i już dawno do tego przywykłem.

Dlatego moim skromnym zdaniem jakiekolwiek "porównania" przeprowadzane na jednej parze głośników

w jakichkolwiek odstępach czasowych, a już tym bardziej w obcych warunkach lokalowo sprzętowych,

delikatnie mówiąc mijają się z celem i jak dla mnie można to traktować jedynie w kategoriach ciekawostki przyrodniczej,

bo wartości poznawczej to raczej większej nie ma, chociaż na pewno może być miłą formą spędzania wolnego czasu.

Sam nie raz nie i nie dwa miałem dylemat, które kolumny sobie zostawić, mając dwie pary kolumn podpięte pod ten sam wzmacniacz

i praktycznie niczym nieograniczone możliwości ich testowania przez dowolnie długi okres czasu, o dowolnej porze dnia i nocy,

na dowolnym materiale muzycznym, bez ciśnienia na zakup jednych czy sprzedaż drugich, bo jedne i drugie grały fajnie, tyle że inaczej.

W takich przypadkach decydowały zwykle czynniki czysto praktyczne jak wielkość, wygląd, cena lub... opinia osobistej mej małżonki :)

Tak więc ja akurat z przymrużeniem oka traktuję rewelacje o diametralnych poprawach w brzmieniu fabrycznych kolumn,

po odłączeniu ich od źródła zasilania i jakichś tam przeróbkach, które nawet jeśli w rzeczywistości wprowadzają jakieś zmiany,

to początkowy efekt zadowolenia może się przerodzić w ból rozpaczy, kiedy postawimy obok identyczne niegrzebane egzemplarze

i zaczniemy porównywać "sztuka w sztukę" które grają wyraźnie lepiej, a nie tylko odrobinę inaczej, nierzadko gorzej niż oryginał.

Bywa:)

Co gorsza, porównywanie brzmienia kolumn na tych samych wzmocnieniach, źródłach, okablowaniu i akustyce też nie jest miarodajne! A wielu o tym zapomina!

Wg mnie Renaissance niestety nie grają (a to trzeszczą, a to wrzeszczą, a to bas się wlecze:) z wieloma szanowanymi, a czasami - kultowymi wzmocnieniami.

W tym względzie 8,2i są znacznie łaskawsze.

Bywa:)

Co gorsza, porównywanie brzmienia kolumn na tych samych wzmocnieniach, źródłach, okablowaniu i akustyce też nie jest miarodajne! A wielu o tym zapomina!

Wg mnie Renaissance niestety nie grają (a to trzeszczą, a to wrzeszczą, a to bas się wlecze:) z wieloma szanowanymi, a czasami - kultowymi wzmocnieniami.

W tym względzie 8,2i są znacznie łaskawsze.

Witam .. A ja sobie poradziłem z R-90 .... Ciekawy przypadek sprawił ,że w celach imprezowych podłączyłem końcówkę w klasie D ze stabilnym zasilaczem impulsowym i tak do dziś słucham. Leżą dwie końcówki bez obudowy małe to śmieszne ale doskonale gra.. Kilka razy już wracałem do Krell-a ale na krótko . Ciekawe jest to ,że podłączone jest to było grubym drutem nawojowym do silników.. Muzyka ma wreszcie sens ..rachunki mniejsze o 400zł ..i gdzie tu logika..... Dla mnie gra doskonale i szukam chętnego na legendarnego Krella KSA100mk2 nawet na jakąś wymianę.. I jak tu się nie denerwować...

Jakie to końcówki, czyżby Hypexy UcD?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Witam .. A ja sobie poradziłem z R-90 .... Ciekawy przypadek sprawił ,że w celach imprezowych podłączyłem końcówkę w klasie D ze stabilnym zasilaczem impulsowym i tak do dziś słucham. Leżą dwie końcówki bez obudowy małe to śmieszne ale doskonale gra.. Kilka razy już wracałem do Krell-a ale na krótko . Ciekawe jest to ,że podłączone jest to było grubym drutem nawojowym do silników.. Muzyka ma wreszcie sens ..rachunki mniejsze o 400zł ..i gdzie tu logika..... Dla mnie gra doskonale i szukam chętnego na legendarnego Krella KSA100mk2 nawet na jakąś wymianę.. I jak tu się nie denerwować...

I to może być to!

Miałem okazję słuchać IRS Beta napędzane jednym, jedynym wzmacniaczem cyfrowym Tact Millennium. WOW!!!

Choć jestem zdania, że w tutaj prawdziwa, stara klasa A (Krell, Gryphon) byłaby lepszą opcją! Być może czas pokaże?

Teoretyzując dalej. Jest jeszcze lepsze "wyjście". Na basy dać własnie klasę D, a na panel średnio-wysokotonowy - super mocne, lampowe końcówki ARC...

Muszę powiedzieć, że KSA 200S + KRC 2 (zamiennie z KRC HR) z R90 - to była bomba! Ale zmieniając preamp (dałem Tube do KSA) - czar niestety pryskał! To samo było w przypadku, gdy topowe pre Krella (HR) podpinaliśmy pod Parasounda.

Grał TYLKO fabryczny KOMPLET!

Próbowałeś KSA 100 z dedykowanym pre?

Pozdr.

Jesli chodzi o te Kappy.

Proponuje pozostawic komentarze stylu ze nie jestem przekonany itp.

Modyfikacja Kapp polegała na wymianie całego okablowania wewnątrz kolumny i dobraniu tylko czesci wysokotonwej zwrotnicy, tak by te glosniki lepiej wspolpracowaly z reszta. Reszta zwrotnicy jest ponoc dobrze dobrana.

Oczywiscie robione to bylo na moich oczach, to pierwszy warunek, ktory sobie zazyczylem.

Człowiek ktory sie tym zajmuje pracowal w firmie robiacej kolumny dobrej klasy.

Sadzicie ze dalbym to komus nieznanemu, czy amatorowi DIY ?

Jesli pisza coniekorzy ze modyfikacje sa sprawa czysto SUBIEKTYWNĄ, to tak jest.

Ale znaczy tez ze nie slyszeli, albo maja opinie wyrobiona na podstawie "fachowcow grzebal"

Jesli wlasciciel ma dwie pary takich samych kolumn, modyfikowane i w stanie fabrycznym. Miałem okazje odsluchu i mi przypadly do gustu to dlaczego nie ? Koszty tez troche wyniosly, takaze gdybym nie slyszal jednoznacznej poprawy to bym sie na to nie zdecydowal.

Zawsze jest mozliwosc posluchania, troche dziwne ze niektorzy ze znajomych maja "niby lepsze" na pewno drozsze kolumny, a mowia ze te by odkupili.

Sa rozne gusta.

Co do modyfikacji, robilem u Pana Jedrzeja. Informacie szczegolowe na PW.

Troche wydalem na ten ten sprzet, to wlasnie ze wzgledu pod kappy 9.2. Pod nie wybralem Accuphase P5000.

W przyszlosci mysle o jakis wyzszych modelach Infinity (ale juz tych z gornej polki).

Jedynie Kolumny Vintage i najprawdopodobnie Infinity wchodzi w gre, bo uwielbiam ta marke.

Kto wie, moze trzeba bedzie wymienic P5000 za P7100, jestem fanem koncowek Accu. Albo poszukac innej amplikikacji jesli sobie nie da rady.

Tego sie obawiam przy wielkich skrzyniach, tu musilbym zaczerpnac rady.

Gość Gość

(Konto usunięte)

I to może być to!

Miałem okazję słuchać IRS Beta napędzane jednym, jedynym wzmacniaczem cyfrowym Tact Millennium. WOW!!!

ja się własnie w tym tygodniu wybieram na odsłuch Kapp 8.2i napędzanych monoblokami NuForce Ref9. Daleko nie mam więc myślę że warto. Może by mi podeszły do bi-ampingum do moich Kapp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.