Skocz do zawartości
IGNORED

H-K czy Yamaha, co wybrać?

errol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

planuję za jakiś czas kupić kino domowe, ale nie wiem na którego producenta się zdecydować - jedni polecają HarmanKardon a inni Yamahę. Kino ma służyć głównie do filmów, do gier z PS3 i czasem do muzyki - głównie elektronicznej i z bassem. Chodzi mi o czyste, dobre mocne bassowe brzmienie, żeby było naprawdę głębokie. Głośniki najlepiej 5.1, ale mogą też być 2.1 - w ostateczności. Jestem gotów wydać na to jakieś 2000-3000. Może niedużo, ale żaden ze mnie audiofil i nie szukam sprzętu naprawdę wypasionego, wystarczy "zadowalająco dobry" :) Co wybrać?

https://www.audiostereo.pl/topic/94388-h-k-czy-yamaha-co-wybra%C4%87/

Hmm.. Jak tak przejrzałem ceny to chyba będę musiał zainwestować minimum 4000 ;) Ok, niech będzie. Zależy mi na kolumnach + wzmacniacz i sub, odtwarzacz DVD nie jest potrzebny. Pomieszczenie średnie, 4m jedna ściana, 5m druga, ale całe kino będzie rozstawione tak mniej więcej w połowie (druga połowa na szafy, biurka itd). NIestety na chwile obecną nie mogę wrzucić zdjęć.

Słuchałem obu urządzeń i jak dla mnie Yamaha gra zbyt ostro (przy dłuższym słuchaniu męczy) i bas ma sztywniejszy od HK.

HK jest łagodniejszy i słynie z dużego mięsistego basu ale nie traci nad nim kontroli. Do pokoju 20m2 patrz na AVR460 lub podobny. Oczywiście polecam odsłuch - każdy ma inne preferencje i co jednemu się podoba innemu niekoniecznie.

Jedni polecają Yamahe inni Harmana a jeszcze inni Pionka Onkyo Denona Marantza. Więc jakjuż sam widzisz nie warto słuchać tego co kto poleca. Jeśli chcesz kino idz w tych producentów jesli mowisz o systemie 2.1 idz w stereo z dobrymi basowymi kolumnami. Amplituner nigdy nie zagra jak wzmak. Zestawienie Nad 326 + Klipsch Rf 52 i bedziesz mial basu az nad to

Macie rację, nie należy słuchać innych tylko samemu się przekonać.

@5z0p3n, twój zestaw jest bardzo ciekawy i odpowiada mi cenowo, jednak @ranczo przekonał mnie opisem bassu. Czegoś takiego właśnie szukam. Jednak AVR460 jest dla mnie za drogi, będę musiał zdecydować się na coś o wiele tańszego (wzmazniacz + 5.1) ale na pewno z H/K.

errol, audio jest kwestią subiektywną. Jednakże mogę się z Tobą podzielić moim doświadczeniem z odsłuchów przeprowadzonych z klientami, zatem nie jest to tylko i wyłącznie moja subiektywna opinia. Generalnie w niższych przedziałach cenowych, tj. 1500-2000 zł, klienci po odsłuchu w 9/10 przypadkach wybierali Harmana, mimo uboższych rozwiązań multimedialnych względem Yamahy. Brzmieniowo po prostu wypadał lepiej praktycznie pod każdym względem. Oczywiście nie chcę w żaden sposób mieszać Yamahy z błotem, jednakże uważam iż ich amplitunery spisują się znacznie ciekawiej w wyższym pułapie cenowym.

Moja subiektywna ocena? Również wybrałbym Harmana, podkreślam - w tym przedziale cenowym. Bardzo przyjemny mocny bass, nieco wylewny, ale nie spodziewajmy się cudów za te kwoty, dokładna średnica, bogata ilość detali. Soprany mogłyby być nieco bardziej podkreślone, ale cóż.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

@Sklep.RMS.pl, Twój post jeszcze bardziej przekonał mnie do H/K. Nie jestem audiofilem i raczej nie znajdę większej różnicy w sprzęcie wartym 3000zł i 10000zł. Poza tym do H/K przekonałem się kiedyś, jak usłyszałem kobiecy głos i myślałem, że ktoś za mną stoi, a okazało się że to był laptop znajomego składany na zamówienie, z głośnikami H/K :) Taki wspaniały dźwięk z laptopa!

@don111, celuję w zestaw Wzmacniacz H/K + głośniki 5.1 (aczkolwiek jeśli wpadnie mi w oko ładny i dobry zestaw 2.1 to też wystarczy, ale w ostateczności). Cena... hmm, tak realnie to widzę pomiędzy 2000-3000zł ale w ostateczności mógłbym odczekać kilka wypłat dłużej żeby odłożyć na coś ciut droższego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.