Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podłączyć 4 kolumny pod wieżę

adrianswdn14

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pewien problem ponieważ chciałbym podłączyć 4 kolumny po 8 ohm każda (space 86 i universum lb 155) tylko nie wiem czy to jest w ogóle możliwe :) nie znam się na tym więc proszę się nie śmiać.

bc2c42dac561.jpg

Na zdjęciu widać wyjścia zaciskowe (6ohm) więc nie bardzo jak podłączę pod nie 2x 8 ohm na kanał ale obok są dwa wyjścia prawy i lewy RCA (16 ohm) czy nie wykorzystując dwóch wyjść na zaciski bez problemu mogę podłączyć te kolumny do tych wyjść RCA (cinch) ?

Edit: Zapomniałem dodać że teraz kolumny "chodzą" pod wejściem 6 ohm wzmacniacz ustawiony na 1/4 max ponieważ boje się podłączyć kolumn pod te wejście 16 ohm żeby nie uszkodzić sprzętu. Czekam na odpowiedź i z góry dziękuje za fachowe rady.

16 ohm to kolumienki dźwięku otaczającego - co pisze zresztą.

W tego typu klamotach zalecają nie podłączać ich jeśli nie są podłączone główne kolumny.

Ogólnie ta aiwa i te "kolumny" to wielka.... kupa muzyczna.

A podłączanie pod tą aiwę 4 par kolumn to jak ciągniecie maluchem przyczepy od traktora.

P.S. Pozbądź się tych wynalazków jeśli nie chcesz sobie i innym trwale słuchu uszkodzić,

W tego typu klamotach zalecają nie podłączać ich jeśli nie są podłączone główne kolumny.

A podłączanie pod tą aiwę 4 par kolumn to jak ciągniecie maluchem przyczepy od traktora.

P.S. Pozbądź się tych wynalazków jeśli nie chcesz sobie i innym trwale słuchu uszkodzić,

Nie ma to jak fachowa porada :)

Nie ma to jak fachowa porada :)

A czego oczekujesz ? Mam człowiekowi kadzić, że kolumny z mongolskiej biedronki i ta Aiwa to super sprzęt ? I że warto się męczyć, bo na końcu czeka na niego Nirwana ?

Nie czeka, to nie zagra, nawet jakby tydzień modlił się w najbliższym sanktuarium. Nawet razem z Tobą, nawet na jednym klęczniku.

Informacja iż podłączanie kolumienek Surround bez podłączonych kolumn głównych może się skończyć spaleniem Aiwy dla właściciela jest ważna.

Sądzę iż właściciel wie co kryje się pod ta nazwą (ma google) Dla osób bez gogle - są to "kolumny" dźwięku otaczającego - zazwyczaj jeden głośnik w obudowie. I to wejście nie służy w żadnym wypadku do podłączenia drugiej pary kolumn głównych. Producent nawet założył niski poziom IQ użytkownika - stąd inne wejście, żeby ktoś z IQ ołówka się nie pomylił. (nie piję do nikogo z czytających !!! - To zabezpieczenie z gatunku: "nie prać żywych kotów" na pralkach z USA)

A moc tej Aiwy wystarczy.... na space86 zaledwie (stąd moje obrazowe porównanie maluch <-> przyczepa od traktora) . Jeśli kolega zakładający topik chce narobić hałasu: to byle jaki wzmacniacz 2 x 100 W i Altusy i będzie go słychać ulicę obok. A i tak jakość dźwięku będzie o niebo lepsza niż teraz.

A co sądzicie o tym pioneerze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A czego oczekujesz ? Mam człowiekowi kadzić, że kolumny z mongolskiej biedronki i ta Aiwa to super sprzęt ? I że warto się męczyć, bo na końcu czeka na niego Nirwana ?

Nie czeka, to nie zagra, nawet jakby tydzień modlił się w najbliższym sanktuarium. Nawet razem z Tobą, nawet na jednym klęczniku.

Informacja iż podłączanie kolumienek Surround bez podłączonych kolumn głównych może się skończyć spaleniem Aiwy dla właściciela jest ważna.

Sądzę iż właściciel wie co kryje się pod ta nazwą (ma google) Dla osób bez gogle - są to "kolumny" dźwięku otaczającego - zazwyczaj jeden głośnik w obudowie. I to wejście nie służy w żadnym wypadku do podłączenia drugiej pary kolumn głównych. Producent nawet założył niski poziom IQ użytkownika - stąd inne wejście, żeby ktoś z IQ ołówka się nie pomylił. (nie piję do nikogo z czytających !!! - To zabezpieczenie z gatunku: "nie prać żywych kotów" na pralkach z USA)

A moc tej Aiwy wystarczy.... na space86 zaledwie (stąd moje obrazowe porównanie maluch <-> przyczepa od traktora) . Jeśli kolega zakładający topik chce narobić hałasu: to byle jaki wzmacniacz 2 x 100 W i Altusy i będzie go słychać ulicę obok. A i tak jakość dźwięku będzie o niebo lepsza niż teraz.

Jezu człowieku wyluzuj bo krzyczysz pisząc :) ja to napisałem żartobliwie a ty wyjeżdżasz z takim tekstem...

podłacz se równolegle dwie do jednego zacisku jak chcesz żeby ci głośniej grały (predzej spalisz) albo w szereg tedy zagrają ciszej ale bezpieczniej będzie

Podłączyłem tak jak na obrazku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale strasznie spadła jakość dźwięku...

Więc co radzicie ? sprzedać aiwe universum i space ? i dołożyć jeszcze do jakiegoś zestawu ? tylko jakiego ? coraz bardziej poważnie rozmyślam nad zrobieniem kolumn Tonsil Zeus (diy). Pokój w którym będą stały kolumny ma 5m na 4,5m muzyka jakiej słucham:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubie niski bass i wyraźną górę bardzo często słucham głośno.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jezu człowieku wyluzuj bo krzyczysz pisząc :) ja to napisałem żartobliwie a ty wyjeżdżasz z takim tekstem..

Pierwsze widzę żeby się jąkać cytując - ogry nadal budzą lęk ???. A może wspólny tydzień na klęczniku z kolegą Adrian - wywołał u Ciebie stan paniki - luz to był właśnie żart

adrianswdn14 - Zdecydowanie sprzedać. Masz zakładki tanie kolumny, tanie wzmacniacze - czytaj, kombinuj, a kupuj na końcu - najlepiej po przesłuchaniu sprzętu. I nie ważne że nie kupujesz Hi-Endu. Nawet zwykłą wieżę warto "przesłuchać" przed zakupem. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.