Skocz do zawartości
IGNORED

STX FX 300 rozsądne upgrade

krzysiekol

Rekomendowane odpowiedzi

Kolumny całkiem dobre - ale może da się lepiej gdy zainwestujemy do kilkuset pln

Czy wymieniając/przerabiając któryś z elementów da się uzyskać poprawę wysokich tonów?

(większa szczegółowość, lepsza rozdzielczość, a co za tym więcej blasku i powietrza w tym zakresie)

myślę że reszta zakresów w miarę dobra, chodź pewnie i tu można lepiej?

opis i foto

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-24531-0-56454700-1336721935_thumb.jpg

post-24531-0-08242000-1336721944_thumb.jpg

post-24531-0-94631100-1336721953_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/94278-stx-fx-300-rozs%C4%85dne-upgrade/

Możesz spróbować bez elementów Cp, Rp i Lp ale za wiele nie ma co tu mieszać. Samą zwrotkę wykonał bodajże misiomor, więc co tu poprawiać... :)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

jak myślicie jesli chodzi o takie posunięcie....z wymianą wysokotonówki to co by pasowało...w co najlepiej zainwestować? Ceramik STX? może jakiś SEAS albo USHER? powiedzmy że mamy 250 zł na głosnik

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Zadam pytanie. Co obecnie w tych kolumnach ci się nie podoba? Jaki element odstaje od reszty na minus? Czy faktycznie odczuwasz jakiś niedosyt związany z wysokimi tonami? Czy jest ich za mało / za dużo? A może wierność reprodukcji szwankuje?

To bardzo istotne, bo zamiar poprawiania na zasadzie, bo można spróbować, nie jest najlepszy. Tam są całkiem dobre głośniki, a więc chcąc wymieniać musisz się liczyć z kosztami - minimum to ponad 400 na wysokotonowe + zmiany w zwrotnicy (sam zrobisz?) No a może wszystkie głośniki wymienić? Za ile? Powiedzmy za 1200. Czy nie warto zatem sprzedać kolumn i kupić inne? A może nie ruszać tych i wybrać sobie projekt DIY i realizować go powolutku.

Czy faktycznie odczuwasz jakiś niedosyt związany z wysokimi tonami? Czy jest ich za mało / za dużo? A może wierność reprodukcji szwankuje?

tak jak napisałem na początku tematu:

aby uzyskać poprawę wysokich tonów: większą szczegółowość, lepszą rozdzielczość, a co za tym więcej blasku i powietrza w tym zakresie

- do tego dodam faktycznie obecnie jest ich za mało - i nie jest to wina wzmacniacza bo z innymi kolumnami gra na górze z większą ilością szczegółów itp.

zamiar poprawiania na zasadzie, bo można spróbować, nie jest najlepszy. Tam są całkiem dobre głośniki, a więc chcąc wymieniać musisz się liczyć z kosztami - minimum to ponad 400 na wysokotonowe + zmiany w zwrotnicy (sam zrobisz?) No a może wszystkie głośniki wymienić? Za ile? Powiedzmy za 1200. Czy nie warto zatem sprzedać kolumn i kupić inne? A może nie ruszać tych i wybrać sobie projekt DIY i realizować go powolutku

dobrze napisane - no i teraz mam kłopot

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Nie znam tej kopułki z STX, którą masz. W swoich DIY miałem tańszą i wysokie nie były zbyt ładne - niby było ich sporo i szczegółowo, ale jakiś taki "zapiaszczony" ten dźwięk. Kolega mój słusznie orzekł: "czemu się dziwisz, ze głośnik za 30 złotych, gra jak.. głośnik za 30 złotych".

Dostałem okazyjnie vify i to było to. Te lepsze kopułki STX są drogie - już AWX kosztuje dobrze ponad stówkę. A jak ten za dwie stówy nie spełni twoich oczekiwań? Może zatem faktycznie coś ze znanych przetworników? Sam jestem zwolennikiem jedwabnych kopułek, mają według mnie bardziej naturalny dźwięk, ale może faktycznie coś z kopułką ceramiczną, aluminiową lub tytanową będzie ci bardziej podchodzić.

może faktycznie coś z kopułką ceramiczną, aluminiową lub tytanową będzie ci bardziej podchodzić.

miałem kolumny na takich wcześniej i już nie chcę - tam z kolei było zbyt ostro jak dla mnie (przy mojej elektronice),

ale obecnie w stx to jednak trochę muli

Kolega ma kolumny na tej samej wysokotonówce tzn FX-200 i najwięcej dała wymiana kondesatora na wejściu filtru wysokotonowego tzn wg tego schematu C1 - 4,7uF na 4,7uF SCR KP SA. Wymiana tego kondensatora na KP SA rozwiąże twoje problemy. Jeśli chcesz mogę na PW dać ci namiary na niego to sobie spokojnie porozmawiacie.

Pozdrawiam

Daniel

W FX-200 podobnie jak w FX-300 jest także filtr trzeciego rzędu. Jak już wymieniać C1 to przydało by się wymienić C2 - 10uF na coś porządnego np Mundorfa Mcapa. AWX to bardzo dobry głośnik tylko kondensatory STXa kaszanią sprawę.

A obok kondensatorów wpływ mają, niestety wszystkie kable i w środku i głośnikowe oraz szerokość ścieżek płytki zwrotnicy, dlatego w dobrych konstrukcjach stosuje się łączenie "punkt do punktu". A blask i szczegółowość w moim przypadku zapewniła dopiero wymiana kabli na cienki solid. Ale to może tylko w moim przypadku ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Wyświetl postUżytkownik StaryM dnia 11.05.2012 - 13:16 napisał

zamiar poprawiania na zasadzie, bo można spróbować, nie jest najlepszy. Tam są całkiem dobre głośniki, a więc chcąc wymieniać musisz się liczyć z kosztami - minimum to ponad 400 na wysokotonowe + zmiany w zwrotnicy (sam zrobisz?) No a może wszystkie głośniki wymienić? Za ile? Powiedzmy za 1200. Czy nie warto zatem sprzedać kolumn i kupić inne? A może nie ruszać tych i wybrać sobie projekt DIY i realizować go powolutku

dobrze napisane - no i teraz mam kłopot

Dobrze Kolega pisze.

Szkoda pakować te kilka stów w takie kolumny.

Sprzedaj , dołóż i zrób :

Ukryta Zawartość

Jak masz więcej kasy to Hurricane z Audiohobby

I na długo zapomnisz o wymianie kolumn czy modyfikacjach ;)

Ukryta Zawartość

Jak masz więcej kasy to Hurricane z Audiohobby

I na długo zapomnisz o wymianie kolumn czy modyfikacjach ;)

Mam i polecam !!!

Grają w tej chwili pod innym sprzętem ( Naim Clone i DAC AK4396 by Waldi_06 ) i jest to ostatnie ogniwo, które przejdzie mi po głowie przy zmianach :-))

pozdrawiam

Jeżeli mogę coś zasugerować to wywal tą białą watolinę i daj filc :)

To jest wełna owcza z Greltonu nie watolina ...ścianki wyłożone są mata bitumiczną jakiej używa się w Car Audio ...nic nie zmieniam bo niema po co :-)))

Wracając do wątku to ...w trakcie wybierania dla siebie projektu mocno zainteresowany byłem FX 300 lecz w wersji kolegi Biganta ...

Ukryta Zawartość

Jego dzieło opiera się właśnie na głośnikach i oryginalnych zwrotkach FX 300 ...dowiedziałem się tego w trakcjie rozmowy telefonicznej ...nie powiem bardzo zachwalał brzmienie tych kolumn ...a nie traktuję kolegi Biganta jako sprzedawcy lecz jako pasjonata i jego szczerym wypowiedziom dałem wiarę.

Przejżyjcie wątek choćby tylko dla samych zdjęć ...majstersztyk !!!

Jednak coś mówiło mi żeby posłuchać tak zachwalanego projektu Hurricane ...w tej chwili kolumny pracują bez dedykowanych w projekcie zwrotnic pasywnych ...grają ze zwrotnicami aktywnymi AZA24 dzieła p.f.pawlikowski-ego ...oczywiście z zachowaniem punktu podziału głosników i kompensacji Baffle Step tak jak w oryginale.

Nie żałuje swojego wyboru :-)) miód, malina !!

Ukryta Zawartość

ciekaw jestem czy wymiana na rezystory mills w torze wysokotonówki oraz jako główny kondensator SCR KP SAnatomiast

w pułapce częstotliwościowej na mundorfa Mcap...przyniesie poprawę? czy to ma sens?

przyniesie poprawę? czy to ma sens?

Millsy są najlepszymi rezystorami jakie używałem w torze i od kiedy się o tym przekonałem używam ich zawsze ...zawsze wnosiły poprawę pod warunkiem, że towarzyszyły im dobre elementy ...z fabrycznymi knotami możesz ich zalet nie usłyszeć ...nie nastawiaj się, że jest to lek na wszystko ...spróbuj zacząć od wymiany fabrycznych sznurków na np. solid cora od jantzena

Jednakże każda próba to jakieś doświadczenia :-))) próbuj !!

.spróbuj zacząć od wymiany fabrycznych sznurków na np. solid cora od jantzena

Jednakże każda próba to jakieś doświadczenia :-))) próbuj !!

Nie próbuj !!

Przejrzyj ostatnie wątki o tuningu kolumn i zobaczysz, ze ta cała zabawa w wymiane kabli miedzianych na inne kable miedziane (czy nawet srebrne) nie dawała satysfakcji. Prawda jest taka, że jak komuś nie pasuję brzmienie kolumn to poiwnien je zmienić.

MARER, jak sugerowane przez Ciebie wymiany (począwszy od "fabrycznych szurków") nie przyniosą zadowalającego efektu, to zwrócisz autorowi tematu wydane pieniądze? Anonimowo w internecie to łatwo takie rady pisać, ale jakies poczucie odpowiedzialności wypada mieć. Takie pierdoły jak kabli i kondenstatory słyszą "złotousi" (to zmiany na granicy percepcji), a zmiane kolumn uslyszy nawet najwiekszy laik. Koszt bedzie podobny.

El sueño de la razón produce monstruos.

MARER, jak sugerowane przez Ciebie wymiany (począwszy od "fabrycznych szurków") nie przyniosą zadowalającego efektu, to zwrócisz autorowi tematu wydane pieniądze? Anonimowo w internecie to łatwo takie rady pisać, ale jakies poczucie odpowiedzialności wypada mieć. Takie pierdoły jak kabli i kondenstatory słyszą "złotousi" (to zmiany na granicy percepcji), a zmiane kolumn uslyszy nawet najwiekszy laik. Koszt bedzie podobny.

A skąd wiesz, że autor nie jest złotouchy i zakładasz, że nie usłyszy zmian ...jeżeli chodzi o zwrot za okablowanie 4 metrów kabla za 15zł za metr to niema problemu ...przynajmniej pomogę koledze przekonać się, że czy było warto ...a skazywanie na porażkę wszystkiego czego może się koleś czepić to tylko Twoje zdanie !!

Może wydać na kolumny ok. 10 tyś żeby przekonać się czy będzie lepiej ??

na razie zaczne od wymiany terminali na n/w Polink bo te zamocowane teraz są kiepskiej jakości

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest wełna owcza z Greltonu nie watolina ...

Ta wełna w tym miejscu niewiele daje.

Tłumi tylko wąski zakres wyższej średnicy którą w Hurricane przenosi zamknięty tweeter.

Do tego spowalnia bas.

Taka wełna ma za małą gęstość i dobrze będzie się sprawować gęsto upchana w OZ

Zresztą nie bez powodu konstruktor tych kolumn zrobił je z wytłumieniem ścianek właśnie filcem ;)

na razie zaczne od wymiany terminali na n/w Polink bo te zamocowane teraz są kiepskiej jakości

Poza kosmetyką zmian nie usłyszysz.

Jak już chcesz dobre gniazda , takie które warto wstawiać to pomyśl nad srebrzonymi CNC .

A najlepsze gniazda to brak gniazd :)

Ale w tym przypadku to nadal będzie kosmetyka wizualna.

Więcej dadzą kondy czy też kable w środku.

Zresztą nie bez powodu konstruktor tych kolumn zrobił je z wytłumieniem ścianek właśnie filcem ;)

W wolnej chwili spróbuję zrobić pomiary i przekonam się osobiście ile zmieni charakterystykę usunięcie tej wełny .....dzięki za poradę :-))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.