Skocz do zawartości
IGNORED

flac do wma lossless

majes

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupiłem odtwarzacz cd NAD 565 ale niestety nie odczytuje plików flac z usb. Powiedzcie mi czym najlepiej przekonwertowć flacki do wma lossless? Próbowałem foobar2000 ale nie mogę sobie z nim poradzić, znalazłem taką stronę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jak dodać wma (mam windows 7 x64) ale przy konwertowaniu pojawia mi się błąd:

1 out of 1 tracks converted with major problems.

Source: "F:\VA - Trojka - Twoje Pierwsze Radio - 40 Przebojow na 40 Lecie (2002)\Cd 1\01 - Czeslaw Niemen , Pod Papugami.flac"

An error occurred while finalizing the encoding process (Object not found) : "C:\Pod Papugami.wma"

Conversion failed: Object not found

Drugi problem to taki, że jak podepnę xbox360 do tego NADa kablem optycznym to pojawia mi się komunikat w odtwarzaczu "not supported", macie jakies pmysły dlaczego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/94277-flac-do-wma-lossless/
Gość Wireless

(Konto usunięte)

Witam

Kupiłem odtwarzacz cd NAD 565 ale niestety nie odczytuje plików flac z usb. Powiedzcie mi czym najlepiej przekonwertowć flacki do wma lossless? Próbowałem foobar2000 ale nie mogę sobie z nim poradzić, znalazłem taką stronę http://www.hydrogenaudio.org/forums/index.php?showtopic=47759 jak dodać wma (mam windows 7 x64) ale przy konwertowaniu pojawia mi się błąd:

1 out of 1 tracks converted with major problems.

Source: "F:VA - Trojka - Twoje Pierwsze Radio - 40 Przebojow na 40 Lecie (2002)Cd 101 - Czeslaw Niemen , Pod Papugami.flac"

An error occurred while finalizing the encoding process (Object not found) : "C:Pod Papugami.wma"

Conversion failed: Object not found

Drugi problem to taki, że jak podepnę xbox360 do tego NADa kablem optycznym to pojawia mi się komunikat w odtwarzaczu "not supported", macie jakies pmysły dlaczego?

Co do 1szego pytania:

Niestety, komercyjny - dbPoweramp - posiada wtyczki do WMA Lossless, i pozwala na bezproblemową konwersję w obydwie strony.

Niestety, komercyjny

Nie trzeba żadnej komercji. Masz w systemie Windows Media Encoder i nim zrobisz wmalossless. Wcześniej jednak Foobarem przemień na Wav.

Zastanawia mnie tylko po co te wma? Czyżby ten NAD nie odtwarzał Flac a odtwarzał WMAlossless???

Nie trzeba żadnej komercji. Masz w systemie Windows Media Encoder i nim zrobisz wmalossless. Wcześniej jednak Foobarem przemień na Wav.

Zastanawia mnie tylko po co te wma? Czyżby ten NAD nie odtwarzał Flac a odtwarzał WMAlossless???

Dokładnie NAD nie odtwarza flac a odtwarza wma.

Windows Media Encoder jest zgodny chyba tylko z Win XP. Znalazłem taki program Format Factory i on ładnie konwertuje, tylko powiedzcie mi w jaki sposób, czym mogę sprawdzić czy to co przekonwertuje jest wma lossless czy jakiś stratny format? Jak w ogóle rozpoznać czy plik jest wma lossless?

Czyżby ten NAD nie odtwarzał Flac a odtwarzał WMAlossless???
Dokładnie NAD nie odtwarza flac a odtwarza wma.

W instrukcji obsługi nie znalazłem żadnej informacji o wsparciu dla WMA w wersji bezstratnej. Dlatego obawiam się, że odtwarzacz ten nie jest w stanie odtwarzać WMA Lossless.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

W instrukcji obsługi nie znalazłem żadnej informacji o wsparciu dla WMA w wersji bezstratnej. Dlatego obawiam się, że odtwarzacz ten nie jest w stanie odtwarzać WMA Lossless.

To też jest zagadka bo rzeczywiście napisane jest tylko mp3/wma ale spróbować trzeba.

[EDIT] Spoznilem sie. Cos mi nie pokazalo wszystkich postow.

A pewien jestes, ze nad obsluguje wma lossless?

Inna sprawa, ze zamiast utrudniac sobie zycie (odtwarzacz za ta cene moglby jednak obslugiwac flac), moze lepiej powalczyc z tym wyjsciem cyfrowym w xboxie.

Tu masz napisane co jest potrzebne do skompresowania do wma lossless - windows media encoder 9 (lub pewnie nowszy).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

[EDIT] Spoznilem sie. Cos mi nie pokazalo wszystkich postow.

A pewien jestes, ze nad obsluguje wma lossless?

Inna sprawa, ze zamiast utrudniac sobie zycie (odtwarzacz za ta cene moglby jednak obslugiwac flac), moze lepiej powalczyc z tym wyjsciem cyfrowym w xboxie.

Tu masz napisane co jest potrzebne do skompresowania do wma lossless - windows media encoder 9 (lub pewnie nowszy).

Ukryta Zawartość

XBOX też nie odtwarza flacków w domyślnej konfiguracji, żeby było śmieszniej :), może po płatnym zarejestrowaniu i pobraniu kodeków pójdzie.

Zdziwiłem się również z tymi flackami, wkładam usb a tu błoga cisza:( troche się wkurzyłem bo większą część utworów mam na dysku właśnie we flac.

Ukryta Zawartość

No ale do xboxa to mozna juz chyba swoj dysk wlozyc, lub chociaz podlaczyc takowego po usb, a wav'y to juz chyba czyta. Na nieskompresowanych plikach az tak duzo przestrzeni sie nie traci. Szczegolnie ze na plytkach cd muzyka jest nieskompresowana i nikt nie narzeka, ze mozna by upchnac wiecej. ;)

Ale dopiero teraz zalapalem ze ty chyba bys chcial korzystac z nada jako przetwornika tylko a zrodlem mialby byc xbox, tak? To musze powiedziec, ze mocno przeplacony przetwornik ci wyszedl. Moim zdaniem za duzo kombinacji. Prosciej bedzie kupuic plytki i nagrac cd-audio (dobre plytki sa nie drozsze niz zlotowka) albo nagrywasz na cd-rw. (Juz slysze gromy za tak niekoszerne rozwiazanie.)

server unreachable;--

Windows Media Encoder jest zgodny chyba tylko z Win XP.

U mnie na Viście działa

napisane jest tylko mp3/wma ale spróbować trzeba.

To sie raczej kwalifikuje pod "marzenia ściętej głowy"

Jak w ogóle rozpoznać czy plik jest wma lossless?

Najprościej to po wielkości. Jeśli ma ok 50-70% wielkości Wav, lub zbliżony do Flac to jest lossless. Jeśli ma sporo mniej to już stratna kompresja.

Ściągnij sobie program xrecode II. Soft posiada polską wersję językową i jest intuicyjny w obsłudze. Nim możesz skonwertować pliki do wma lossless (musisz tylko w ustawieniach wma wybrać "kompresja bezstratna". W razie wątpliwości potraktuj plik wynikowy MediaInfo - powinno być wma lossless. Pozdrawiam!

No ale do xboxa to mozna juz chyba swoj dysk wlozyc, lub chociaz podlaczyc takowego po usb, a wav'y to juz chyba czyta. Na nieskompresowanych plikach az tak duzo przestrzeni sie nie traci. Szczegolnie ze na plytkach cd muzyka jest nieskompresowana i nikt nie narzeka, ze mozna by upchnac wiecej. ;)

Ale dopiero teraz zalapalem ze ty chyba bys chcial korzystac z nada jako przetwornika tylko a zrodlem mialby byc xbox, tak? To musze powiedziec, ze mocno przeplacony przetwornik ci wyszedl. Moim zdaniem za duzo kombinacji. Prosciej bedzie kupuic plytki i nagrac cd-audio (dobre plytki sa nie drozsze niz zlotowka) albo nagrywasz na cd-rw. (Juz slysze gromy za tak niekoszerne rozwiazanie.)

Tak dysk możesz włożyć ale xbox nie odtworzy z niego pliku flac.

Nie, nie, źle mie zrozumiałeś, kupiłem NAD'a jako odtwarzacz cd ale chce wykorzystać go również jako DAC.

Ściągnij sobie program xrecode II. Soft posiada polską wersję językową i jest intuicyjny w obsłudze. Nim możesz skonwertować pliki do wma lossless (musisz tylko w ustawieniach wma wybrać "kompresja bezstratna". W razie wątpliwości potraktuj plik wynikowy MediaInfo - powinno być wma lossless. Pozdrawiam!

Programy ściągnąłem i kiszka plików wma lossless też nie odczytuje :(

Wniosek że z USB tylko można odtworzyć mp3 i wma z kompresją stratną. Ale powiem Wam że różnica w jakości pomiędzy CD i wma jest ogromna. Do tej pory nawet nie zdawałem sobie sprawy że aż taka.

Przy okazji pisałem do NAD z pytaniem czy da się w odtwarzaczy np zmienić czy zrobić upgrade softu żeby odtworzył flac i odpisali że nie ma takiej możliwości bo wymagało by to zmian również w sprzęcie.

Tak dysk możesz włożyć ale xbox nie odtworzy z niego pliku flac.

Nie, nie, źle mnie zrozumiałeś, kupiłem NAD'a jako odtwarzacz cd ale chce wykorzystać go również jako DAC.

Programy ściągnąłem i kiszka plików wma lossless też nie odczytuje :(

Wniosek że z USB tylko można odtworzyć mp3 i wma z kompresją stratną. Ale powiem Wam że różnica w jakości pomiędzy CD i wma jest ogromna. Do tej pory nawet nie zdawałem sobie sprawy że aż taka.

Przy okazji pisałem do NAD z pytaniem czy da się w odtwarzaczy np zmienić czy zrobić upgrade softu żeby odtworzył flac i odpisali że nie ma takiej możliwości bo wymagało by to zmian również w sprzęcie.

Możesz pobawić się foobarem z wtyczką foo_upnp (tu masz wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Ja dzięki temu po wi fi strumieniuję z laptopa pliki (głównie bezstratne: FLAC, APE, ALAC, WAVPACK) do Denona AVR-1912. Wtyczka działa też z xbox-em. Mój kumpel za moją podpowiedzią wypróbował ją w konfiguracji laptop (foobar + foo_upnp) + xbox podłączony do amplitunera i jest bardzo zadowolony z wygody rozwiązania, tylko mi jeszcze nie podziękował... ;-) Wiem, że trochę walczył z konfiguracją ale da się to zrobić a wygoda rozwiązania: bezcenna! :-)

Ukryta Zawartość

A dekodowanie mp3 i wma jest tam niby zrobione hardware'owo? Nie wydaje mi sie. Bardziej prawdopodobne, ze nie chca dodawac takiej funkcjonalnosci, bo maja ja juz w innym urzadzeniu i im sie nie oplacha i/lub nie chce.

Powalczylbym z umozliwieniem odtwarzania flac bezposrednio na xboxie. Jakies xbmc albo cos.

server unreachable;--

A dekodowanie mp3 i wma jest tam niby zrobione hardware'owo? Nie wydaje mi sie. Bardziej prawdopodobne, ze nie chca dodawac takiej funkcjonalnosci, bo maja ja juz w innym urzadzeniu i im sie nie oplacha i/lub nie chce.

Powalczylbym z umozliwieniem odtwarzania flac bezposrednio na xboxie. Jakies xbmc albo cos.

Wczoraj walczyłem z podłączeniem xboxa do NAD'a i nic. Cały czas jest komunikat "Not Supported". Juz nie wiem o co chodzi, czy to wina kabla? Ale nie wydaje mi się, na tym kablu miałem podłączonego kompa z amplitunerem i wszystko było ok. Chyba znowu napisze do pomocy technicznej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.