Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie bezpieczniki

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Taaa, nie ma to jak bezrozumne cytowanie źrodeł. Stąd już prosto do wniosku - skoro powietrze JEST przewodnikiem, to do czego służą kable zasilające???

Zapewne do poprawy jakości dźwięku w urządzeniach Hi-End.

Do prawidlowego "poprowadzenia sciezki powietrznej" hi hi. Bo przeciez przewodnik to tylko cieplo oddaje a prad sobie gdzies obok plynie. 747 przeczytal jakis ekscentryczny opis przewodnictwa elektrycznego, zle go zrozumial i na postawie tego blednie wyrobionego obrazu przeprowadzil dalsze wnioskowanie i doszedl do tak interesujacych teorii jak "sciezka powietrzna". Drucik miedziany w prozni zapewne pradu nie przewodzi wcale bo tam przeciez nie ma powietrza...

I juz wiedomo co jest w tych bezpiecznikach, co tak sprawia, ze sa lepsze - specjalne powietrze.

server unreachable;--

• 1 miesiąc później...

Wracając do tematu, zakładałem ten wątek ze sceptycyzmu bo sam nie miałem doświadczeń w eksperymentach w wymianą bezpieczników i wydawało mi się to raczej mało sensowne.

Nadal nie mam zdania na ten temat czy to dział czy nie, czy wnosi zmiany czy też nie.

Ale 3 dni temu w moim DAC Metronome C-8 znalazły się 2 bezpieczniki Synergistic Research i na lampy zamiast zwykłych, fabrycznych, gumowych założyłem 2 najlepsze na rynku dumpery Herbies Labs model Rx.

Po 3 dniach grania mogę powiedzieć że choć zmiany kolosalne nie są to jednak są zauważalne.Zwiększyła się rozdzielczość i głębia sceny.

Czy to zasługa bardziej bezpieczników czy dumperów to nie wiem.Być może jednego i drugiego ale zmiany są....Dudała...Zmiany, zmiany, zmiany!

Zmiany, zmiany, zmiany!

zdejmij na razie te dumpery. nie sprawdza się dwóch różnych elementów na raz. nie chodzi przecież o zmiany dla zmian :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Wczoraj we wzmacniaczu, na próbę spolerowałem wszystkie złocenia na złączach ( przez kilka dekad zaszły jasnym nalotem ) i oczyściłem gniazdo bezpiecznika, następnie wymieniłem go na złoto-rodowany firmy Create Audio.

Włączyłem na cały wieczór, noc i dzień.

Dziś jednoznacznie słychać więcej w najcichszych i najsubtelniejszych fragmentach. Wysokie tony dostały większej wyrazistości, a to co wcześniej było ledwo zaakcentowane stało się czytelne od pierwszych taktów.

Blachy otrzymały więcej metalicznego wybrzmienia, a w ogólnym rachunku całość brzmi czyściej i żywiej.

Jakby tchnąć nowe życie w zmęczoną maszynę.

Ciekawe jak będzie za parę tygodni.

Polecam, koszt żaden, a zawsze to kolejny krok w przód na drodze do doskonałości.

Pozdrawiam

Pygar

P.s.

Zapomniałem o miękkich podkładkach dystansowych pod wzmacniacz, CD i tuner.

W końcu wszystko mogło mieć wpływ na uzyskany efekt.

• 2 miesiące później...

Na ten moment zostawiam sobie AMR. Głównie dlatego, że nie ustępują SR, a są jednak sporo tańsze. Łatwiej będzie dokupić brakujące 12 sztuk :-)

Po testach pozostały mi do sprzedania Furutech i Synergistic Research (bez naklejek). Fabryczne opakowania.

Furutech 5x20mm 1A 2 szt., 6.3x32mm 6.3A 2 szt. ,

Synergistic 6.3x32mm 2A 1 szt. , 6.3A 2 szt.

Stosowałeś różne bezpieczniki: 2A, 6,3A.

Na jakim wzmaku porównywałeś bezpieczniki, czy producent wzmaków specyfikował ten parametr oraz typ np. zwłoczny, szybki, ultraszybki?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Próbował ktoś tych bezpieczników Padisa?

No i tego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Tak, są lepsze od zwykłych. Bezpieczniki Furutech'a, które są ponad dwukrotnie droższe, to przebrandowane Padis'y. Padis'y taniej kupisz tu http://www.hifi-zubehoer.com/furutech-feinsicherungen-rhodium-a-13124.htm

Kurde zaraz chyba podłącze Denona do UPS pecetowego

zapewne będzie miał ostrzejszy dźwięk, taki tnący przestrzeń bo to chyba tani UPS i nie daje sinusa tylko trójkąty - taka piła ;)

czy tu bezpieczniki też poprawią brzmienie ?

Kurde zaraz chyba podłącze Denona do UPS pecetowego

zapewne będzie miał ostrzejszy dźwięk, taki tnący przestrzeń bo to chyba tani UPS i nie daje sinusa tylko trójkąty - taka piła ;)

czy tu bezpieczniki też poprawią brzmienie ?

Do czego pijesz ? :-)

UPS "daje" napięcie tylko w przypadku braku zasilania w sieci, więc podłączenie pod niego czegokolwiek nie spowoduje "trójkątów" :-)

Żeby można było korzystać z napięcia (dobrego) generowanego przez UPS trzeba mieć model z trybem on-line ( przetwarza napięcie w czasie rzeczywistym nie zależnie od tego czy jest czy go nie ma ).

Na bieżąco stabilizuje i wyrównuje wahania napięć wprowadzając porządek w przebiegu sinusoidy.

Taki UPS ma wentylator/y które uruchamiane są w przypadku większego obciążenia lub mają regulacje obrotów/temperatury wewnętrznej urządzenia.

Do czego pijesz ? :-)

UPS "daje" napięcie tylko w przypadku braku zasilania w sieci, więc podłączenie pod niego czegokolwiek nie spowoduje "trójkątów" :-)

Żeby można było korzystać z napięcia (dobrego) generowanego przez UPS trzeba mieć model z trybem on-line ( przetwarza napięcie w czasie rzeczywistym nie zależnie od tego czy jest czy go nie ma ).

Na bieżąco stabilizuje i wyrównuje wahania napięć wprowadzając porządek w przebiegu sinusoidy.

Taki UPS ma wentylator/y które uruchamiane są w przypadku większego obciążenia lub mają regulacje obrotów/temperatury wewnętrznej urządzenia.

e, to ten nie ma wiatraków, ma tylko duży ekran LCD - no to nici ze słuchania muzyki na prądzie typu piła ;)

Witam

Czy można we wzmacniaczu bezpieczniki zastąpić drucikiem jeżeli podłączę wzmacniacz do konwertera napięcia 120>240, w którym jest bezpiecznik.

Dzięki za odpowiedź

można, można i bez dodatkowych urządzeń zmostkować bezpiecznik w wzmacniaczu. Istnieje tylko bardzo małe prawdopodobieństwo, że jak coś będzie nie tak to mogą być większe straty materialne.

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

No i tego:

Ukryta Zawartość

Mam tego Padisa w CD, z takim kupiłem tego CD z salonu audio jako wystawowy. Dla porównania zmieniłem ostatnio na zwykły niemarkowy i po powrocie na Padisa wyczułem poprawę w zakresie góry pasma.

Planuje założyć podobny do wzmacniacza, liczę na podobne zmiany w brzmieniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam tego Padisa w CD, z takim kupiłem tego CD z salonu audio jako wystawowy. Dla porównania zmieniłem ostatnio na zwykły niemarkowy i po powrocie na Padisa wyczułem poprawę w zakresie góry pasma.

Planuje założyć podobny do wzmacniacza, liczę na podobne zmiany w brzmieniu.

U mnie zmiany były bardzo podobne, a dokładnie nastąpiło delikatne oczyszczenie i uszczegółowienie najcichszych dźwięków, z naciskiem na najwyższy zakres, plus bardziej naturalne metaliczne wybrzmienia instrumentów blaszanych.

Wzmacniacz Sansui AU-X911DG + bezpiecznik firmy Create Audio :

• Nano material internal wiring

• Ceramic casing

• Golden and Rhodium plated end caps

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie wymieniłem w wzmacniaczu bezpiecznik ze zwykłego 2,0 A na Padisa 2,5A.

Zmiany w brzmieniu są natychmiast zauważalne. Generalnie pojawiło się większe nasycenie w całym paśmie. Przybyło basu, chwilami jest go nawet za dużo.

Powiększyła się stereofonia i scena, wcześniej zawierała się pomiędzy kolumnami, teraz wyszła poza. Polepszyła się też precyzja i rozłożenie dźwięków i instrumentów na scenie.

Wyższe tony mają lepsze wybrzmiewanie, natomiast wokale jakby straciły trochę na dynamice, zwłaszcza męskie.

Jak ktoś napisał wcześniej, zmiany w brzmieniu są zauważalne i tylko od nas zależy, czy taki ich charakter nam odpowiada. Jeśli chodzi o mój system, to mi jak najbardziej. Jedyna moja uwaga to czasami przerośnięty bas.

Nie zauważyłem wpływu kierunkowości na brzmienie, w obu kierunkach było podobne.

Gość

(Konto usunięte)

Właśnie wymieniłem w wzmacniaczu bezpiecznik ze zwykłego 2,0 A na Padisa 2,5A.

Zmiany w brzmieniu są natychmiast zauważalne. Generalnie pojawiło się większe nasycenie w całym paśmie. Przybyło basu, chwilami jest go nawet za dużo.

Powiększyła się stereofonia i scena, wcześniej zawierała się pomiędzy kolumnami, teraz wyszła poza. Polepszyła się też precyzja i rozłożenie dźwięków i instrumentów na scenie.

Wyższe tony mają lepsze wybrzmiewanie, natomiast wokale jakby straciły trochę na dynamice, zwłaszcza męskie.

Jak ktoś napisał wcześniej, zmiany w brzmieniu są zauważalne i tylko od nas zależy, czy taki ich charakter nam odpowiada. Jeśli chodzi o mój system, to mi jak najbardziej. Jedyna moja uwaga to czasami przerośnięty bas.

Nie zauważyłem wpływu kierunkowości na brzmienie, w obu kierunkach było podobne.

I to wszystko za ok. 100,- zł?

O k**wa!...

I to wszystko za ok. 100,- zł?

O k**wa!...

Za darmo to możesz sobie zewrzeć obwód bez bezpiecznika i też powiesz to co wyżej na k ale jak ci pójdzie dym to miej pretensje do siebie.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)

Sprzęt jest tak dobry, jak jego najsłabsze ogniwo.

A co ma wspólnego ten truizm z tym, co napisałem?

Jestem pod wrażeniem rozmiaru dokonanych zmian.

Za darmo to możesz sobie zewrzeć obwód bez bezpiecznika i też powiesz to co wyżej na k ale jak ci pójdzie dym to miej pretensje do siebie.

jw.

Jestem pod wrażeniem rozmiaru dokonanych zmian.

Za jedyne 100,- zł...

W pierwszej chwili myślałem, że został zmieniony cały sprzęt, a przynajmniej kolumny na o klasę wyżej.

PS Jeszcze nie zdarzyło się ani mnie, ani nikomu z moich znajomych, by z powodu fabrycznego bezpiecznika poszedł dym, a teoretycznie jest to możliwe w przypadku każdego bezpiecznika (jeśli będzie felerny), nawet takiego za 1000,- zł.

Zawsze jest ten pierwszy ra!, poza tym działa życiowa zasada:

W układzie zabezpieczonym układem zabezpieczającym najczęściej psującym się elementem jest układ zabezpieczający.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jak wcześniej już pisałem, podobny bezpiecznik Padisa 0,5 A miałem już w zakupionym z salonu cedeku. Z czystej ciekawości, ale i dla "nausznego" zweryfikowania prawdy o tego typu bezpiecznikach, pobawiłem się w zamianę na zwykły. Zrobiłem kilka prób i za każdym razem słyszałem poprawę w detaliczności góry pasma po ponownym włożeniu Padisa.

Zachęcony efektami, zamieniłem na podobny bezpiecznik we wzmacniaczu. Zauważone zmiany brzmienia opisałem powyżej. Dodam jeszcze, że dotychczas do codziennego grania wzmacniacz był zazwyczaj rozkręcany wg jego skali na wyświetlaczu na 33-35, obecnie wystarczy ok 30-32 aby uzyskać już podobny poziom głośności (generalnie wzrost dynamiki i nasycenia w całym paśmie).

Tam, gdzie bas był chudy, jest go teraz w sam raz, a tam gdzie był ok, bywa, że jest go teraz za dużo i gra na granicy dudnienia. Mimo że regulatory bas/treble mam ustawione na 0, teraz zdarzyło mi się już ustawiać bas na -2 :) bo inaczej nie szło słuchać...

Szczerze to nie do końca rozumiem, z czego naprawdę wynika taka zmiana charakteru w brzmieniu. Byłem sceptycznie nastawiony do idei poprawy/zmiany brzmienia tylko i wyłącznie dedykowanym bezpiecznikiem, ale teraz usłyszałem, że to faktycznie działa.

Mój obecny system to wzmacniacz Block V-100, CD Block C-100 Advanced, kolumny B&W 685.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.