Skocz do zawartości
IGNORED

nowe zycie tonsil gds 30/30

simon84

Rekomendowane odpowiedzi

witam zakupiłem prawie nowe bo tak wyglądają RpS_smile.gif gds 30/30 4ohm na licencji pioneera poczytam wiele postów konstrukcji .. i mam dylemat czy zamykać je w closed czy robić wentylowane.

muzyka głownie elektronika dnb alternatywna minimal itd

.Mam dwie propozycje

zamknięta ok35-40l mocno tłumiona

wentylowana ok 45l

strojenie tu tez by sie przydała pomoc bo ciężko z tym u mnie

całość będzie grac z driverem GDWT 12-19/150 8ohm

.proszę o rade osób które miały styczność z tymi głośnikami bo chciałbym zacząć robić paczki a projekt i pytania mnie trzymają .pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/94216-nowe-zycie-tonsil-gds-3030/

Robiłem 20 lat temu kolumny na tych głośnikach plus gwizdki GDWT z Altusów , kolumny miały grać w z amplitunerem

Było to coś ok 45 l bas reflex

I powiem jedno ,to nie są głośniki do domu ,zero niskiego basu ,to są głośniki do pieców gitarowych i do tego są idealne ,duża sprawność i duża membrana ,świetny dzwięk

Bas tak od ok 60Hz

mysle ze nie :) duzo projektow ale kazdy dodawal cos od siebie..patrzac np na unitre zg-50 paczki maja ok50l ...a i widziałem montowane gds w zamnietej w granicach max do40l ale to juz bardziej nadstawki a chcialbym by graly troszke kick basem bo niskiego basu i tak sie z nich nie spodziewam ..do tego dochodzi brak danych o głośnikach ..ktos mi doradzil " Jeśli rury BR to średnica 7cm dł 9cm i przy 45-50l masz strojenie w granicach 70Hz." troszke dla mnie wysoko chciałbym w granicach 55-60 hz..ale nie wykluczam tez zamkniętej ale co zniej uzyskam ? ktos musiałby mieć z nimi styczność by miec porównanie

bedzie to dom oraz działka rekreacyjna sezonowo ...jakies konkrety jesli juz te 45l to jakie br chciałbym jakis polsrodek

Niższego strojenia jak 70 Hz nie ma sensu dawać ,ten głośnik ma taką częstotliwość rezonansową

Obudowa zamknięta to już wogóle nie bedzie basu na tych głosnikach

Przypomniałem sobie że rura to była 75mm ,kanalizacyjna 10 cm dł

Zrób 50L i próbuj ,jak bedzie za duża to zawsze można zmniejszyć ,ale patrząc na kolumny do Eltona to raczej 50l nie bedzie za dużo ,bo te kolumny maja ze 100l na dwa głosniki

ja robiłem z jedną rurą

Na działkę to bedą idealne ,wszyscy wokoło beda słuchać hi hi

Ja pamiętam że w domu nie mogłem słuchać bo jak cicho nastawiłem to tylko były średnie ,jak troche podgłośniłem to sąsiedzi stukali w sciany hi hi

Jak zrobisz to napisz o wrażeniach z odsłuchu,

ciekawe , może ja po prostu nie miałem wiedzy i dlatego tak tępo grały

Pózniej zrobiłem na jednym piecyk do gitary dla syna i to było cacy ,był bardzo zadowolony

Znalazłem parametry GDS30/30

ktoś robił pomiary

Fs = 72.87 Hz

Re = 3.76 ohms[dc]

Le = 80.45 uH

L2 = 322.43 uH

R2 = 7.09 ohms

Qt = 1.22

Qes = 1.68

Qms = 4.44

Mms = 27.44 grams

Rms = 2.831266 kg/s

Cms = 0.000174 m/N

Vas = 68.81 liters

Sd= 530.93 cm^2

Bl = 5.302299 Tm

ETA = 1.52 %

Lp(2.83V/1m) = 97.21 dB

ooo super a szukałem kilka dni :)))) musze popatrzeć jak to wygląda w programie .kurde fajnie ze znalazles

czy może ktoś mi wrzucić tow winisd bo albo cos zle zrobiłem ale wychodzą mi fatalne wykresy ..bo nie wiem co złe wpisałem jakiś standardowy wykres 45l strojenie 60 ??

Na tym głośniku tylko TL. Z tym Qts każda inna obudowa nie ma sensu. Ewentualnie odgroda ale o basie możesz zapomnieć.

Ewentualnie tuba z odgrodą ale na bas w tym rozwiązaniu też bym nie liczył. Głośnik ma dosyć dużą membranę to ewentualnie możesz korygować charakterystykę elektronicznie przy czym z powdu zwarcia akustycznego głośno raczej nie możesz słuchać. Jeszcze inne rozwiązanie to dodatkowy subwoofer i odgroda ale jak na mój gust to nie po audiofilsku.

Pewnie zainteresuje cię artykuł poniżej.

tuba_1__184.jpg

Jakby zoptymalizować kanał TL w tej konstrukcji to wyszłoby z tego coś naprawdę ciekawego.

i zdecydowałem sie zrobić jedna kolumienkę .przeznaczenie działka rekreacyjna dokupienie używana kocówkę na mostek i jakosto bedzie ..paczka ok 80moze wiecej to zalezy ile mi wyjdzie netto .stoic bede później po projektach chce ok7-8cm na 10cm taki portami .po wykonaniu paczek zobaczymy jak sie zachowa w zamkniętej bo moze tak pozostanie .jakieś sugestie ?

Jak na działkę i nie musisz się ograniczać z wielkością to rób ćwierćfalowy TL. O BR dla tych głośników zapomnij. One nie nadają się do BR.

Zamknięta nie będzie miała zupełnie basu z podbitym wysokim basem.

ambitny projekt ale hmm az tak nie chce szalec ..z tego co czytałem prawie kazdy zamyka je w paczki ok 70-90l nie keidy closed ale duzo jednak daje br .zobaczymy co z tego wyjdzie skręcę i zobaczymy jak zagra to zamknięte w kazdej chwili moge otworzyć ..wiec do dziela ... mam jeszcze jedno pytanie czym to najlepiej zasilić szukałem jakiejś taniej kocowkina mostek co radzicie do max 200-250zl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.