Skocz do zawartości
IGNORED

Thorens TD 150 mk 2 - Co zmienić aby było lepiej?

MAG

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę w pełni go wykorzystać , coś unowocześnić , zmienić aby było jak najlepiej.

Może wykonam obudowę całkiem nową jakieś sugestie???

Mam ramię SME 3009 series 3 mogę go zamontować pytanie czy warto???

audiomagia.blogspot.com

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ukryta Zawartość

Czytam tą stronę , może jakieś sugestie z własnych doświadczeń?

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Najfajniejszym 'upgradem' byłaby wymiana td150 na td3xx.

Najfajniejszym 'upgradem' byłaby wymiana td150 na td3xx.

A z czym było by lepiej ?

W czym jest lepszy 3xx od 150 mk 2???

audiomagia.blogspot.com

Nie no spokojnie. Pewnie że jest sporo lepszych gramiaków ale 150 też nie byle co. Warto siętrochę nią pobawić. Będzie grała :) Moje doświadczenia ze 160 -młodszym braciszkiem. Wytłumienie chassis dało dobre wyniki zlikwidowało przydźwięk od silnika (przenoszone wibracje) no i wymiana ramienia. Ja dałem SME 3009 II w najlżejszej wersji. Twoje jest jeszcze lżejsze. Na pewno warto tyle że raczej na miękko zawieszone wkładki. Wymieniłem też "podłogę" na 16 mm sklejkę oraz matę najpierw na korek potem na sorbothan - mnie przypadł do gustu dodał ciała a nie zmulił dźwięku. Planowałem jeszcze wymianę plinty na coś solidniejszego ale kupiłem Garrarda i Thorens poszedł w odstawkę. A ! Zrobiłem jeszcze forumowe PSU ( wpisz w wyszukiwarkę TTPSU) i byłem z niego mocno zadowolony - po pierwsze można było precyzyjnie wyregulować obroty ( oczywiście potrzebna była też tarcza i stroboskop) a po drugie zmiana prędkości obrotów była pod przyciskiem i to 16/33/45/78 rpm. Bardzo fajna zabawka. Podsumowując fajny gramofon ładnie grający wiele mu nie trzeba. Wymyć i naoleić łożysko i słuchać muzyki.

Poczytaj mój wątek o td318. Opisałem co tam zrobiłem.

Warto wytłumić obudowę/chassis.

Wymienić okablowanie w ramieniu, nie na byle jakie ale we właściwy sposób. To ma znaczenie. W każdym ramieniu, niezależnie od marki i modelu.

Wytłumienie silnika. TD3xx maja m in lepiej zaprojektowany układ napędowy, stabilizację i tłumienie/zawieszenie.

Pokrycie talerza farbą proszkową.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Kupiłem Garrarda 401. To jest inny trochę rodzaj grania. Masa energii wykop życie rytm i takie tam pierdoły. koszt - "tło" nie jest "czarne" w końcu to idler ale przy jazzie z lat 50 60 to kompletnie nie ma znaczenia. Okazało się że klasyka też gra kapitalnie. Mam jednak jeszcze trochę do zrobienia. Na nową plintę czeka system mono na drugim 12 calowym ramieniu. Będzie się działo.

Poczytaj wątek ahaji o 3xx, generalnie to podobnie zbudowane gramofony. Masz kapitalny gramofon do "upgradowania". Życzę żeby każda zmiana była na lepsze (tak jak było u mnie)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.