Skocz do zawartości
IGNORED

Technics SL1200 ... hifi czy ściema?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Niektórzy Tachnicksa traktują dosć powaznie ;) (1210-tka)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

a ten to pewnie inna liga, co? ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niektórzy Tachnicksa traktują dosć powaznie ;) (1210-tka)

Xniwax piękny przykład happeningu wkleił. Gdyby to co na zdjęciu widać było wytworem jakiegoś artysty, to powiedziałbym że jest to tzw. instalacja, taka jak swego czasu dobrze znana rzeźba Jana Pawła II przygniecionego meteorytem.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdyby to co na zdjęciu widać było wytworem jakiegoś artysty, to powiedziałbym że jest to tzw. instalacja,

:)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Technics 1200Mk2 sote gra bardzo poprawnie ale szalu nie ma w porownaniu z audiofilskimi cackami,po zmianie ramienia na np. SME juz niektorzy twierdza ze jest bardzo dobrze (osobiscie nie testowalem).

Za 3000zl ostatnio ktos sprzedawal Michell'a Focus One z SME 3009 z piekna czerwona mata (teraz jest w ogloszeniach oryginal ale zmeczony zdziebko) , to mysle bardziej ,,Vintydzowy,, drapak nadajacy sie na stolik kogos takiego jak Ty :)

robix

Ukryta Zawartość

Takiego klasyka milo postawic na szafce:)

robix

Ukryta Zawartość

Innej lidze szacunek się należy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Kultowy to raczej stanowczo za dużo..... ot poprawnie skonstruowany gramiak z niezłym napędem. Chcesz mieć sprzęt na lata, to całkiem niezły wybór, ale wiedz że zawsze można lepiej. Dla mnie ten gramiak ma dwie wady - wygląd i to że już nie jest produkowany ;)

Wyglad? (o gustach sie nie dyskutuje) ,nie produkowany? (blagalm ,czesci jest do niego na peczki) ,gra lepiej od woiekszosci gowienek za podobne pieniadze.

SL1000 Mk2 robi robote a takich kozakow Technics ma jeszcze kilka:) tylko jak je ustrzelic za ,,normalne,, pieniadze hmm ?

robix

->robix i Borat

Potraktujcie, mój wpis o "wadach" ze sporym przymrużeniem oka...... Mam świadomość tego, że jest to konstrukcja sprzed 40-tu lat, a wtedy tak miał wyglądać gramofon hi-fi. Co zaś tyczy się zakończenia produkcji - jeśli ktoś chciałby kupić egzemplarz niemacany, to już po prostu coraz trudniej to zrobić, a to jest jednak bardziej wada, niż zaleta - niestety.

Ciekaw jestem, ilu ludzi spośród tych którzy zabrali tutaj głos, miało ten gramofon w domu.

Otóż ja mam ten gramofon w domu od 12 lat i jestem jego pierwszym właścicielem, dlatego chętnie się wypowiem.

Taki sobie kultowy gramiak Technics'a

Kultowy to raczej stanowczo za dużo

Kolego adamgdansk, kultowy, jak najbardziej. "Taki sobie" napewno nie.

Kolego Tomarder, a co Ty o tym wiesz, że twierdzisz że stanowczo za dużo ? Właśnie wystarczająco. Już ponad 10 lat temu, kiedy to kultura disc jockey'ów kwitła i rosła w siłę, statystyki wykazały na przykład, że gramofon Technics 1200 i kolejne modele sprzedały się w ciągu konkretnego roku w Japonii w większej ilości egzemplarzy niż gitary elektryczne. Tak, ten gramofon stał się ikoną tego pokolenia. Owszem, kto ma chęć może sobie mówić, że to przeciętny produkt zaadaptowany w dyskotekach do szurania płytami.

Czy to wada ? Otóż nie... Bo kto nigdy w życiu nie próbował szurać płytą w dyskotece, nie będzie miał pojęcia, jaka to sztuka i że wymaga sprzętu absolutnie doskonałej jakości. Taką jakość oferują te właśnie gramofony Technics'a. Myślę, że zasłużyły na trochę więcej szacunku. Bo na miano kultowego gramofonu już zasłużyły. Jest to bowiem jedyny model gramofonu, którego symbol będzie bezbłędnie wyrecytowany przez rzesze, które niejednokrotnie nawet w życiu nie widziały go na oczy ( a takich jest coraz mniej).

Gramofon Technics 1200, 1210 i wszystkie kolejne modyfikacje z pewnością nadają się jako pierwszy gramofon do słuchania płyt winylowych w domowym zaciszu na naprawdę, podkreślam, wysokim poziomie.

Precyzja wykonania, masywna konstrukcja, regulacja ramienia i jakość są tutaj nie do przeoczenia. Jeśli więc ktoś się zastanawia na wyborem gramofonu i myśli o takim zakupie to gorąco polecam.

A co do rozważań na temat, czy to Hi-Fi czy ściema, to zainteresowanym od razu gwarantuję. ŚCIEMA NA PEWNO NIE. A czy Hi-Fi ? Cóż jeśli nie masz zestawu stereo za grube $$$ to Technics SL-1200 mk2 będzie Twoim Hi-Fi przez długie lata. Ponadto uważam, że gramofon ten naprawdę bardzo dużo pokaże z niezłą wkładką i mówię na swoim przykładzie.

A jeśli odezwą się zaraz mąciciele, którzy napadną na mnie, że mam w domu jakiegoś wytytłanego dyskotekowego ścierucha i co ja mogę powiedzieć na temat jakości i brzmienia, to im przyznam rację. Taki Technics 1200 się nie nadaje. Ale ten którego ja mam TERAZ, nie ma z tym nic wspólnego ;-)

Ciekaw jestem, ilu ludzi spośród tych którzy zabrali tutaj głos, miało ten gramofon w domu.

Otóż ja mam ten gramofon w domu od 12 lat i jestem jego pierwszym właścicielem, dlatego chętnie się wypowiem.

Kolego adamgdansk, kultowy, jak najbardziej. "Taki sobie" napewno nie.

Kolego Tomarder, a co Ty o tym wiesz, że twierdzisz że stanowczo za dużo ? Właśnie wystarczająco. Już ponad 10 lat temu, kiedy to kultura disc jockey'ów kwitła i rosła w siłę, statystyki wykazały na przykład, że gramofon Technics 1200 i kolejne modele sprzedały się w ciągu konkretnego roku w Japonii w większej ilości egzemplarzy niż gitary elektryczne. Tak, ten gramofon stał się ikoną tego pokolenia. Owszem, kto ma chęć może sobie mówić, że to przeciętny produkt zaadaptowany w dyskotekach do szurania płytami.

Czy to wada ? Otóż nie... Bo kto nigdy w życiu nie próbował szurać płytą w dyskotece, nie będzie miał pojęcia, jaka to sztuka i że wymaga sprzętu absolutnie doskonałej jakości. Taką jakość oferują te właśnie gramofony Technics'a. Myślę, że zasłużyły na trochę więcej szacunku. Bo na miano kultowego gramofonu już zasłużyły. Jest to bowiem jedyny model gramofonu, którego symbol będzie bezbłędnie wyrecytowany przez rzesze, które niejednokrotnie nawet w życiu nie widziały go na oczy ( a takich jest coraz mniej).

Gramofon Technics 1200, 1210 i wszystkie kolejne modyfikacje z pewnością nadają się jako pierwszy gramofon do słuchania płyt winylowych w domowym zaciszu na naprawdę, podkreślam, wysokim poziomie.

Precyzja wykonania, masywna konstrukcja, regulacja ramienia i jakość są tutaj nie do przeoczenia. Jeśli więc ktoś się zastanawia na wyborem gramofonu i myśli o takim zakupie to gorąco polecam.

A co do rozważań na temat, czy to Hi-Fi czy ściema, to zainteresowanym od razu gwarantuję. ŚCIEMA NA PEWNO NIE. A czy Hi-Fi ? Cóż jeśli nie masz zestawu stereo za grube $$$ to Technics SL-1200 mk2 będzie Twoim Hi-Fi przez długie lata. Ponadto uważam, że gramofon ten naprawdę bardzo dużo pokaże z niezłą wkładką i mówię na swoim przykładzie.

A jeśli odezwą się zaraz mąciciele, którzy napadną na mnie, że mam w domu jakiegoś wytytłanego dyskotekowego ścierucha i co ja mogę powiedzieć na temat jakości i brzmienia, to im przyznam rację. Taki Technics 1200 się nie nadaje. Ale ten którego ja mam TERAZ, nie ma z tym nic wspólnego ;-)

Popieram w 100%!!!!

Patos ? To ten piąty muszkieter ? Kolego frywolny trucht, masz coś do dodania na temat, czy tak napisałeś, byle zaistnieć ? Nabijarka postów na bocznicy.

PS: Gdzie jest moderator ?

Dla mnie ten gramiak ma dwie wady - wygląd i to że już nie jest produkowany ;)

Dla mnie ten gramiak ma dwie zalety - wygląd i to że już nie jest produkowany :))

Patos ? To ten piąty muszkieter ? Kolego frywolny trucht, masz coś do dodania na temat, czy tak napisałeś, byle zaistnieć ? Nabijarka postów na bocznicy.

Cycu, leć do moderacyji jaśnie oświeconej czym prędzej!!! Niech ci dupkę utrze!!! No przecież nie może być tak, aby ktoś śmiał mieć inne zdanie niż ty - to nie do pomyślenia!!!

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

"Jest to bowiem jedyny model gramofonu, którego symbol będzie bezbłędnie wyrecytowany przez rzesze, które niejednokrotnie nawet w życiu nie widziały go na oczy ( a takich jest coraz mniej)."

To ten piąty muszkieter. No wybacz, ale ja nie dam rady zapamiętać tego symbolu. Mąciciel szaleje, ale naród zwycięży zmasowany atak imperialnych stonek.

Moderator, moderator...

Yul, czytałem Twoje posty i wielu rzeczy się z nich dowiedziałem. Powiem więcej, sprawiałeś wrażenie bardzo kompetentnego człowieka. Szkoda że się odezwałeś w tym temacie, bo czar prysł. Dla mnie możesz sobie być nawet papierzem polskiego gramofonu, ale jeśli większość z tych Twoich 5416 postów jest w tym tonie... Papier jest cierpliwy, ale może szkoda miejsca na serwerze. A poza tym, to kłania się czytanie ze zrozumieniem, bo rozmowa wcześniej zeszła na temat tonu wypowiedzi a nie zawartości merytorycznej.... A zanim kogoś nazwiesz Cycem, zastanów się jakich słów mógłby użyć w Twoim kierunku i czy miło by było Ci to czytać.

Przepraszam za offtop, z reguły staram się tego unikać. A co do Technicsów 1200 i kolejnych, to jeszcze raz gorąco polecam i zapraszam na priv.

Kolego frywolny trucht, może ciężko będzie Ci w to uwierzyć, ale wiem co mówię. Otóż bardzo wiele młodych ludzi, bezbłędnie kojarzy urządzenie "gramofon" z marką Technics i pionowym suwakiem z prawej strony, nie wiedząc nawet do czego on służy. Model ten stał się branżowym standardem już wiele lat temu. Symbol SL-1200 mk2 i 1210 mk2 naprawdę potrafi wyrecytować dużo więcej ludzi niż symbol innego gramofonu :-)

Nie jest więc to żaden "patos" tylko nazywanie rzeczy po imieniu i podawanie przykładów dla jego popularności.

Yul, a forum audiostereo jest jedyne w całym internecie. Weź pomyśl czasem, a nie tak klepiesz bez sensu w te klawisze...

->Chwilami

bez urazy - rzuć okiem na mój profil..... dlaczego napisałem że kultowy to za dużo? Wydaje mi się że kultowym może być wspomniany przez Borata VW garbus, choć nie każdy go miał, to jednak niemal każdy go zna i widział. SL12XX znany jest niestety/stety w dość wąskich kręgach ( i to bardziej dj-ów niż melomanów) . Może mamy inne pojęcie "kultowości".

W jednym się z Tobą zgadzam, że jest to dobry gramiak - dlatego też go posiadam.

Mam jednak świadomość że nie jest to najlepszy sprzęt na świecie i tak o nim nie będę mówił/pisał

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.