Skocz do zawartości
IGNORED

Focal 826 warte zainteresowania?

Xiaze

Rekomendowane odpowiedzi

Generalnie zastanawiam się nad zakupem Focali chorus 826 do pomieszczenia 25 metrów. Teraz przechodząc do setna co w ogóle myślicie o Focalach. Słuchałem gorszego modelu o ile pamiętam 726 V. I były całkiem przyzwoite. I z czym najlepiej połączyć takie kolumienki? Marantz ? Denon? Rzecz jasna interesuje mnie tylko stereo, Na wzmacniacz i odtwarzacz CD planuję wydać 7 tysięcy. Proszę nie proponować mi zakupu, chińskich wzmacniaczy lampowych, mówić że do tych kolumn potrzebne są kable które jedynie mogę zdobyć w Indonezji i że kolumny te powinni rozdawać za darmo bo nie da się ich słuchać..

A czego słucham ? Niczego innego jak wszystkiego :)

Fani Focali wzywam Was :)

https://www.audiostereo.pl/topic/94198-focal-826-warte-zainteresowania/

Witam.Jesli dzięk Focali ci się podoba to zapewniam cie ,że warto zainteresować się lampą,ale raczej mocną.Chińska też może być.Masz na myśli sprzęt nowy czy second-hand.Pozdrawiam.Tomek.

Witam.Jesli dzięk Focali ci się podoba to zapewniam cie ,że warto zainteresować się lampą,ale raczej mocną.Chińska też może być.Masz na myśli sprzęt nowy czy second-hand.Pozdrawiam.Tomek.

Miało być dźwięk a nie dzięk.Znak zapytania też zjadło.Tak to jest jak się pisze w pośpiechu.Pozdrawiam.

Heja,

myślę, że jak najbardziej mogę zabrać głos w tej dyskusji.

Swoje Focale posiadam już od jakiegoś czasu. Zanim się na nie zdecydowałem poświęciłem sporo czasu i nerwów na kolejne odsłuchy. Śmiało, z czystym sumieniem mogę je polecić do odsłuchu. Wiadomo, że tego typu granie nie przypasuje każdemu, ale jeśli już komuś się spodoba to zakocha się w tym brzmieniu do końca życia :)

Co do walorów dźwiękowych nie będę się wypowiadał, bo od tego są odsłuchy aby przekonać się na własne uszy czy coś się podoba czy nie. Jeśli chodzi o samą jakość wykonania to rewelacja. Plusem kolumn jest to, że wszystkie komponenty są produkowane przez Focala. Naprawdę nie mam im nic do zarzucenia.

Co do powierzchni w jakiej u mnie grają to trochę ponad 30m2. Jak się sprawdzą w 25m2 nie wiem, nie wiem też jak stoisz z akustyką pomieszczenia. Co do samej elektroniki to ja w tej chwili korzystam z Denona, daje sobie dobrze radę, jednak w planach jest jego zmiana na coś fajniejszego (myślę o NAD C375). Odradzam Marantza (odsłuchiwałem KI Pearl Lite), wypadł z tymi kolumnami mega blado. Jedyna ważna rzecz w przypadku tych kolumn, to to że schodzą bardzo nisko z impedancją, z tego co pamiętam do 2,8 Ohma, także weź to pod uwagę i szukaj wysokoprądowego wzmacniacza o dużej mocy przy 4 Ohm. Co do zastosowania lampy się nie wypowiadam, bo to dla mnie wciąż czarna magia, jednak również spotkałem się z opiniami, że fajnie to pod lampką gra. Piszesz, że chcesz na elektronikę wydać 7k? Zerknij na zestawienie jakie gra u mnie, cena taka sama.

Jakbyś miał jakieś pytania pytaj śmiało :)

Pozdrawiam,

Zdecydowanie warte zainteresowania i odsłuchania! Mają swój styl, w którym się zakochasz, albo i nie:) Bardzo szczegółowe, przestrzenne brzmienie, potrafią grać cicho (!), ponadprzeciętna jakość wykonania, niestety bardzo wrażliwa na zarysowania (nawet szmatką) błyszcząca góra (front też błyszczący, ale po pierwsze zasłonięty maskownicą, a po drugie zbyt często nie wyciera się go z kurzu).

Mam pokój około 25 m kw. i jest OK.

U mnie grają z amplitunerem denona i nawet to zestawienie parę osób już zadziwiło (spytaj kolegi defola z naszego forum). Jak portfel pozwoli, kupię dla moich chorusów wzmak lub końcówkę caspian roksana.

I jeszcze jedno - zdecydowanie polecam zakup z drugiej ręki, wtedy będziesz miał fantastyczny stosunek ceny do jakości (niestety, trudno je trafić w odsprzedaży).

Zgadzam się z przedmówcami. Na potwierdzenie niech będzie fakt, że szukałem kolumn od listopada i nic mi nie podpasowało i wreszcie kupiłem Cobalty (poprzednik Chorusów). Nie są to zapewne kolumny najlepsze na świecie, mają swoje wady ale myślę, że z drugiej ręki w zakresie do 3000zł (mówię tu o Cobaltach) to dobry wybór. Tak jak pisał burz, szczegółowe, przestrzenne, wyważone, dodam od siebie- dość uniwersalne do każdej muzy, z szeroką i głęboką sceną z trochę wysuszoną średnicą i lekko poluzowanym basem. Mikro i makrodynamika jest ok.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

I jeszcze jedno. Z lampką naprawdę jest dobrze :) Słuchałem z Amplifonem WT40. Troszkę bas mógłby być lepszy, z większą dyscypliną i konturem ale poza tym, na moje ucho, nie było się za bardzo do czego przyczepić. Pełny, dynamiczny, przestrzenny i szczegółowy dźwięk z klasą.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Heja,

myślę, że jak najbardziej mogę zabrać głos w tej dyskusji.

Swoje Focale posiadam już od jakiegoś czasu. Zanim się na nie zdecydowałem poświęciłem sporo czasu i nerwów na kolejne odsłuchy. Śmiało, z czystym sumieniem mogę je polecić do odsłuchu. Wiadomo, że tego typu granie nie przypasuje każdemu, ale jeśli już komuś się spodoba to zakocha się w tym brzmieniu do końca życia :)

Co do walorów dźwiękowych nie będę się wypowiadał, bo od tego są odsłuchy aby przekonać się na własne uszy czy coś się podoba czy nie. Jeśli chodzi o samą jakość wykonania to rewelacja. Plusem kolumn jest to, że wszystkie komponenty są produkowane przez Focala. Naprawdę nie mam im nic do zarzucenia.

Co do powierzchni w jakiej u mnie grają to trochę ponad 30m2. Jak się sprawdzą w 25m2 nie wiem, nie wiem też jak stoisz z akustyką pomieszczenia. Co do samej elektroniki to ja w tej chwili korzystam z Denona, daje sobie dobrze radę, jednak w planach jest jego zmiana na coś fajniejszego (myślę o NAD C375). Odradzam Marantza (odsłuchiwałem KI Pearl Lite), wypadł z tymi kolumnami mega blado. Jedyna ważna rzecz w przypadku tych kolumn, to to że schodzą bardzo nisko z impedancją, z tego co pamiętam do 2,8 Ohma, także weź to pod uwagę i szukaj wysokoprądowego wzmacniacza o dużej mocy przy 4 Ohm. Co do zastosowania lampy się nie wypowiadam, bo to dla mnie wciąż czarna magia, jednak również spotkałem się z opiniami, że fajnie to pod lampką gra. Piszesz, że chcesz na elektronikę wydać 7k? Zerknij na zestawienie jakie gra u mnie, cena taka sama.

Kokomo zaskoczyłeś mnie tym że właśnie słuchałem Focali (niższy model) dokładnie z połączeniem AudioLaba i Denona :) Mogę kupić te kolumny nowe za 5k. Z 5 letnią gwarancją a to przemawia za tym, że gdy po roku stwierdzę: ,,to jednak nie to" nie stracę na nich kolosalnych pieniędzy.

Generalnie dźwięk jest przyzwoity, uważam jednak, że Focale lepiej sprawują się w muzyce elektronicznej niż symfonicznej. I wg mnie nieco dźwięk jest ocieplony za to z przyjemnym nie dudniącym basem. Odnoszę się do odsłuchu modelu 726, także z 826 może być tylko lepiej.

A co do akustyki powiem tak: nie jest idealnie. Kawalerka pokój połączony z kuchnią brak dużego dywanu, jednak dość spora ilość mebli tłumi echo.

Na chwilę obecną mam Technicsa także zakup samych kolumn na niewiele się zda. Ale z drugiej strony to jest okazja.

• 1 rok później...

Witam, wątek co prawda stary (ale ja jestem nowy :P) Napisze coś bo być może ktoś będzie szukał informacji, podobnie jak ja.

Posiadam co prawda 816V ale z tego co udało się mi wyczytać to 826 są jeszcze lepsze w niższych częstotliwościach.

Nie miałem niestety okazji osłuchać się na choćby cząstce tego co koledzy z forum, ale w porównaniu do mojego poprzedniego starego zestawu Kenwood + Jamo to jest to po prostu przepaść.

A i właśnie ja do nich mam Ki Pearl Lite na kablach audioquest'a type-4 a za źródło NA7004 i powiem, że bardzo dobrze znaną mi płytę OLDER Georga Michaele ten zestaw zrobił taką robotę, że uśmiech to mi przez cały dzień słuchania nie schodził z twarzy.

Defol napisał: poluzowany bas? nigdy w zyciu, Focale maja jeden z lepszych basów na rynku. To musiał być jakiś cienki wzmak.

One nie są bardzo wymagające, swojego czasu napędzałem je wzmakiem 2x9W i to na sporych poziomach głośności, to są całkiem skuteczne kolumny!

Podłączaj wszystko, co gra pełną średnicą (bo jak tu słusznie napisano jest osuszona/odchudzona) i łagodną górą, bo skraje pasma są podbite, a przetwornik AlMg użyty w ich tweeterze może spowodować krew z uszu (jak się nie złagodzi po drodze).

Za czasów nowości tych kolumn na rynku, kombinacją która miażdzyła wiele innych konfiguracji było Ayon Spirit + Ayon cd 1s + kabelki Chord Chorus. Po prostu miazga.

Słuchałem ich też z innymi lampami i zazwyczaj było fajnie, ale im lepszy wzmak, tym lepiej. One naprawdę potrafią sporo pokazać! Fajnie też grały z polskim Baltlabem.

Niestety, te kolumny mają tak, że z tanią elektroniką słabo grają. Zasada jest prosta - jeśli użyjesz przezroczystego wzmaka, to koniecznie ciepły, gęsty i barwny (ale nie powolny) wsad ze źródła.

Z tranzystorów można spróbować wysokiego Denona, Naima, Atolla. Nie mniej w 7k może być trochę ciężkawo.

hehe, chyba napisałem w jakimś starym wątku - no trudno, może to się komuś jeszcze na coś przyda ;P

Generalnie zastanawiam się nad zakupem Focali chorus 826 do pomieszczenia 25 metrów. Teraz przechodząc do setna co w ogóle myślicie o Focalach. Słuchałem gorszego modelu o ile pamiętam 726 V. I były całkiem przyzwoite. I z czym najlepiej połączyć takie kolumienki? Marantz ? Denon? Rzecz jasna interesuje mnie tylko stereo, Na wzmacniacz i odtwarzacz CD planuję wydać 7 tysięcy. Proszę nie proponować mi zakupu, chińskich wzmacniaczy lampowych, mówić że do tych kolumn potrzebne są kable które jedynie mogę zdobyć w Indonezji i że kolumny te powinni rozdawać za darmo bo nie da się ich słuchać..

A czego słucham ? Niczego innego jak wszystkiego :)

Fani Focali wzywam Was :)

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Blisko rok jak gram chorusami 816vw i faktycznie wszystko sie zgadza co Koledzy napisali powyzej odnosnie pozytywow.Niemniej jednak maja tez swoje wady.

Zle dobrana elektronika(zbyt jasna i detaliczna) i zapwne bedzie lipa na dluzsza mete.Z caspianem wiekszosc plyt gra naprawde dobrze,niestety te gorzej nagrane juz nie.Dlatego jesli `palisz sie` na focale to polecam poswiecenie jak najwiecej czasu na ich sprawdzenie(odsluch)bo graja dosc charakterystycznym dzwiekiem.Dla jednych zbyt `sterylna` srednica ,dla innych troche zajezdzaja estradowkami.

Moim zdaniem ze starannie dobrana (pod siebie) elektonika zagraja wysmienicie.

Pozdr.

wiekszosc plyt gra naprawde dobrze,niestety te gorzej nagrane juz nie.

Też to zaobserwowałem, ale to ponoć jest ogólna zasada, że w sprzęcie prezentującym już jakiś poziom to wychodzą niedoróbki źle nagranych płyt.

ciekawe, Focal rekomenduje 807 do pomieszczen ~20kilka metrów, to jak kolega widzi w 17m2 826??? to jakieś wyścigi??? po co?

czy 826 zagra dobrze w 17m2?, miałem 816 i nie był za duże ale z 826 trochę się obawiam czy aby nie za duże?

Seria Chorus to jeszcze nie ten poziom :). No chyba, że ze żle dobraną resztą toru...ale tak rozumując, to taki poziom osiąga się dość szybko.

Panowie wrzućcie jedno ogniwo lampowe w tor (zrodlo/pre) i po sprawie.

Co do detalicznosci zas - taki Baltlab Epoca - detaliczny, suchy,a z Focalami daje rade. A dlaczego? ano dlatego, ze realizuje praktycznie ideal drutu ze wzmocnieniem i sam prawie niczego nie psuje i w swojej klasie cenowej jest wybitny. Górę podaje detlicznie i kulturalnie - nie męczy.

Też to zaobserwowałem, ale to ponoć jest ogólna zasada, że w sprzęcie prezentującym już jakiś poziom to wychodzą niedoróbki źle nagranych płyt.

--

ciekawe, Focal rekomenduje 807 do pomieszczen ~20kilka metrów, to jak kolega widzi w 17m2 826??? to jakieś wyścigi??? po co?

Użytkownik krzysiekol dnia 13.06.2013 - 21:11 napisał

pisałem że miałem chorus 816 i jakoś dla mnie nie były za duże nic nie dudniło dlatego ciekaw jestem czy 826 też dobrze zagrają w tych metrach w końcu to 3drożna

Seria Chorus to jeszcze nie ten poziom :). No chyba, że ze żle dobraną resztą toru...ale tak rozumując, to taki poziom osiąga się dość szybko.

Panowie wrzućcie jedno ogniwo lampowe w tor (zrodlo/pre) i po sprawie.

Co do detalicznosci zas - taki Baltlab Epoca - detaliczny, suchy,a z Focalami daje rade. A dlaczego? ano dlatego, ze realizuje praktycznie ideal drutu ze wzmocnieniem i sam prawie niczego nie psuje i w swojej klasie cenowej jest wybitny. Górę podaje detlicznie i kulturalnie - nie męczy.

Różnie bywa. Słuchałem JMLab Electra 936 w 16 metrach, z odpowiednim wzmacniaczem. Dół był dużo skromniejszy, niż można sądzić z oglądu...Taki sobie...

I nie chodzi tu o żadne zawody. Ale o MUZYKĘ:)

A co do lampki w torze? Przecież to panaceum na wszystko - każde dziecko to wie:)

Pozdr!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Dziecko to wie, ale chyba nie zawodnicy wagi ciężkiej focalowej z tego wątku.

A co ma Elektra 936 do Chorus 826? Powiem Ci - dokładnie nic. Logo się tylko zgadza.

Inna sprawa, ze bywaja pomieszczenia, gdzie bas po prostu wcina i go nie ma.

A jeśli rzeczywiście chodzi o muzykę, to zamiana Chorusa 816 na 826 nie jest żadnym wyjśćiem. Ten sam crap.

Różnie bywa. Słuchałem JMLab Electra 936 w 16 metrach, z odpowiednim wzmacniaczem. Dół był dużo skromniejszy, niż można sądzić z oglądu...Taki sobie...

I nie chodzi tu o żadne zawody. Ale o MUZYKĘ:)

A co do lampki w torze? Przecież to panaceum na wszystko - każde dziecko to wie:)

Pozdr!

--

Z Focalami jest tak, że jak raz usłyszysz to potem wszystko wymienisz ale Focale zostaną. Dwa lata trwały u mnie poszukiwania i jest to na co liczyłem. Focale mnie nie zawiodły.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Dziecko to wie, ale chyba nie zawodnicy wagi ciężkiej focalowej z tego wątku.

A co ma Elektra 936 do Chorus 826? Powiem Ci - dokładnie nic. Logo się tylko zgadza.

Inna sprawa, ze bywaja pomieszczenia, gdzie bas po prostu wcina i go nie ma.

A jeśli rzeczywiście chodzi o muzykę, to zamiana Chorusa 816 na 826 nie jest żadnym wyjśćiem. Ten sam crap.

No tak.

Focal Elektra 936 JMLab ma jakieś 12 lat więcej od Chorusa VW. Większe przetworniki basowe, schodzi niżej, prawie 20 kg na sztuce przytyły (ze starości:) i w ogóle... to inna/wyższa liga:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

<br />A jeśli rzeczywiście chodzi o muzykę, to zamiana Chorusa 816 na 826 nie jest żadnym wyjśćiem. Ten sam crap.<br />

Poważnie aż tak kiepsko o nich sądzisz?

Co według Ciebie jest sporo lepszego w podobnych pieniądzach?

Odpowiem pokrętnie...może i odrobinę przesadziłem, ale skoro kolega zukzukzuk odwołuje się do "muzyki " czyli skali absolutnej....

Sam przerobiłem wszystkie półki Focala i mam na to jakiś pogląd.

Zależy też za ile realnie możesz kupić te nowe/używane kolumny i jaka jest reszta toru (i czy też zamierzasz coś w niej zmieniać). Jest trochę kolumn mniej znanych marek typu np Reference 3a, które też mają "niezły wygar", drive, detal, przejrzystość i mogą się bardziej podobać.

Poważnie aż tak kiepsko o nich sądzisz?

Co według Ciebie jest sporo lepszego w podobnych pieniądzach?

--

Nie znam tych urządzeń. Jeśli jednak 816 Ci w tym zestawieniu podchodzą, to faktycznie może warto pójść utartą scieżką.Albo poluj na jakieś używki 1027 Be i masz temat z głowy na lata. Warto też spróbować z 'innym Francuzem' czyli Trianglami. B. podobna szkoła brzmienia, w średniej półce grająca kulturalniej.

A Viena Acoustics z Marantzem słuchał? Zdaje się, że dysrtybutor tak zestawia. Oczywiście tu brzmienie diametralnie inne niż Focali.

za 816 z kablami Audioquesta Type-4(2m+3m)dalem 4600,

do tego Marantz Ki Pear Lite + Marantz NA7004.

--

• 1 rok później...

Hej, to chyba mój pierwszy post.

Nie chce zakładać, nowego tematu wiec odgrzeje kotleta. Zastanawiam się bardzo nad parka Focali Chorus 826V bo mam całkiem dobry deal na nie. Zastanawia mnie jak wypadają w porównaniu do Klipsch RF-63. Ktoś może słyszał? Potrzebuje pilnie odpowiedzi co wybrać

Dzięki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.