Skocz do zawartości
IGNORED

Tuner teac T-9 rewelacja! ;)

amesv87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Krotko zwiezle i na temat... Otoz dzieki jednemu z forumowiczow trafilem ostatnio na praktycznie w ogole nie znany tuner Teac T-9, ktory rzadko ale pojawia sie na serwisach aukcyjnych i co wazne kosztuje doslownie grosze (swoj kupilem za 20zl;D). Wizualnie nie zachwyca, jednak dzwiek ktory on emituje jest naprawde nietuzinkowy. Aby opisac dzwiek tego tunera posluze sie cytatem wyzej wspomnianego forumowicza, ktory opisal go bardzo trafnie. "T-9 kreśli dźwięk grubą kreską, jest gęsty, trochę brakuje mu otwartości na górze pasma, ale barwa i to w jaki sposób odtwarza średnicę, powodują, że ciężko jest się przełączyć". Dodam ze piszacy to kolega porownywal go z takimi klasykami jak kenwood kt5020 czy kt990d i wg niego brzmi on od nich lepiej(!). Do mnie juz jedzie kt990d, wiec sam jestem ciekaw jak wypadnie w porownaniu z t-9.

Utworzylem ten temat, bo chce go wystawic na allegro i licze na to ze jego cena po tym poscie skoczy bardzo gwaltownie w gore... <hahaha> Nie moglem sie powstrzymac.... xD Tak powaznie to utworzylem go bo moze ktos kiedys na niego natrafi i zachecam azeby wtedy naprawde zaryzykowal kupienie go lub chocby przesluchanie i wtedy zdziwi sie ze swiat o nim milczal ;)

Ponizej fotki przedstawiajace i wg mnie imponujace wnetrze i panel czolowy;) (sorry ale nie rozkminilem jak sie tu miniaturki daje:P)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dsc8134.jpg

dsc8100w.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/94159-tuner-teac-t-9-rewelacja/

No tak.. watek bez wpisow tych co mysla ze sa fajniejsi tod innych to tutaj rzadkosc... ;) Co do tej zalaczonej grafiki to widoczny na zdjeciu sprzet nie jest moim glownym systemem ;) To sa klocki do sprzedania... xD

Widzę, że amesv87 spontanicznie podszedł do sprawy zakupu tego tunera i się pochwalił. Pewnie nie ma doświadczenia takie jak wielu tutaj piszących, ale uważam, że te przycinki są niepotrzebne. Osobiście kieruję się zasadą - nie słuchałeś, nie komentuj. Męczące są te wszystkie oskarżenia, o nabijanie sobie klienteli na sprzęt, który zaraz pewnie wyląduje na allegro.

Niedawno powstał taki fajny wątek "niewypały godne zainteresowania", który zamknął sam zakładający widząc atak agentów demaskujących "grupę trzymającą allegro", których argumenty przeciwko nabywaniu tzw. złomu były podobne do teorii, że to złe brzozy zaatakowały TU-154. Szkoda, bo temat mógłby się ładnie rozwinąć, ale jeśli każdego oskarża się o to, że promuje swój sprzęt z myślą szybkiego pchnięcia go na aledrogo, to moim zdaniem mamy do czynienia z zachowaniami delikatnie mówiąc niezdrowymi. Nie dajcie się ogłupić ani w jedną ani w drugą stronę.

Wracając do tematu - ten tuner to jest na prawdę świetny deal za te śmieszne pieniądze. O tym jaki jest dobry niech świadczy fakt, że trzymam go u siebie już kilka lat równolegle z Luxmanem T-03L (to jest srebrna wersja słynnego T-117L) i gdybym miał powiedzieć, który gra lepiej, to wolałbym nie odpowiadać :-).

Zobaczcie w jakim towarzystwie znalazł się na pewnej japońskiej stronie:

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się, że nieprzypadkowo :-)

Ukryta Zawartość

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Chord Mojo | Luxman T-03L | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

dzieki Sz@tynbury;) tak jak sie umawialismy 10% od ceny koncowej... xD

Czlowiek po raz kolejny chcial zalozyc temat, ktory mial pomoc innym w odkryciu nowych pozytywnych doznan dzwiekowych a wyszlo jak zwykle ;/ No trudno

Gość rochu

(Konto usunięte)

http://www.geocities.jp/freak_audio/FM.htm

Akurat to nic nie znaczy.

Kilku tunerów tam brakuje, kilka jest tam całkiem przypadkowo.

O co chodzi, przecież amesv87 sam zaczął z tym allegro i tu pewnie ma 100% rację, że to jest pierwsza myśl tego, kto wszedł do tego wątku. Próbujemy być tak samo dowcipni. :) Po wpisie Sztynbury mamy kolejny high-end z highendową ceną. O ile się nie mylę, to jest forum ludzi poszukujących dobrego dźwięku za rozsądną cenę (w większości), a takie wpisy są przeciwko ich (naszym) interesom.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Widzę, że amesv87 spontanicznie podszedł do sprawy zakupu tego tunera i się pochwalił. Pewnie nie ma doświadczenia takie jak wielu tutaj piszących, ale uważam, że te przycinki są niepotrzebne. Osobiście kieruję się zasadą - nie słuchałeś, nie komentuj. Męczące są te wszystkie oskarżenia, o nabijanie sobie klienteli na sprzęt, który zaraz pewnie wyląduje na allegro.

Niedawno powstał taki fajny wątek "niewypały godne zainteresowania", który zamknął sam zakładający widząc atak agentów demaskujących "grupę trzymającą allegro", których argumenty przeciwko nabywaniu tzw. złomu były podobne do teorii, że to złe brzozy zaatakowały TU-154. Szkoda, bo temat mógłby się ładnie rozwinąć, ale jeśli każdego oskarża się o to, że promuje swój sprzęt z myślą szybkiego pchnięcia go na aledrogo, to moim zdaniem mamy do czynienia z zachowaniami delikatnie mówiąc niezdrowymi. Nie dajcie się ogłupić ani w jedną ani w drugą stronę.

Wracając do tematu - ten tuner to jest na prawdę świetny deal za te śmieszne pieniądze. O tym jaki jest dobry niech świadczy fakt, że trzymam go u siebie już kilka lat równolegle z Luxmanem T-03L (to jest srebrna wersja słynnego T-117L) i gdybym miał powiedzieć, który gra lepiej, to wolałbym nie odpowiadać :-).

http://www.geocities.jp/freak_audio/FM.htm

Nawiązanie do Smoleńska jest co najmniej niesmaczne. Tuner jak tuner - w tamtych czasach 2/3 tunerów była bardzo dobra bo to inne czasy były i niemal wszystkie z nich można kupić za kilkadziesiąt PLN. W podanym linku tak jak napisał rochu: kilka tunerów przypadkowych i sporo brakuje. To że ów Teac tam się pojawił to jeszcze o niczym nie świadczy. Innymi słowy nie widzę powodu do podniet. A swoją drogą jeden taki wszędzie sklasyfikowany tunerowy high-end został zmieciony przez kilkuletniego Musical Fidelity.

Witam,

Krotko zwiezle i na temat... Otoz dzieki jednemu z forumowiczow trafilem ostatnio na praktycznie w ogole nie znany tuner Teac T-9, ktory rzadko ale pojawia sie na serwisach aukcyjnych i co wazne kosztuje doslownie grosze (swoj kupilem za 20zl;D). Wizualnie nie zachwyca, jednak dzwiek ktory on emituje jest naprawde nietuzinkowy. Aby opisac dzwiek tego tunera posluze sie cytatem wyzej wspomnianego forumowicza, ktory opisal go bardzo trafnie. "T-9 kreśli dźwięk grubą kreską, jest gęsty, trochę brakuje mu otwartości na górze pasma, ale barwa i to w jaki sposób odtwarza średnicę, powodują, że ciężko jest się przełączyć". Dodam ze piszacy to kolega porownywal go z takimi klasykami jak kenwood kt5020 czy kt990d i wg niego brzmi on od nich lepiej(!). Do mnie juz jedzie kt990d, wiec sam jestem ciekaw jak wypadnie w porownaniu z t-9.

Utworzylem ten temat, bo chce go wystawic na allegro i licze na to ze jego cena po tym poscie skoczy bardzo gwaltownie w gore... <hahaha> Nie moglem sie powstrzymac.... xD Tak powaznie to utworzylem go bo moze ktos kiedys na niego natrafi i zachecam azeby wtedy naprawde zaryzykowal kupienie go lub chocby przesluchanie i wtedy zdziwi sie ze swiat o nim milczal ;)

Ponizej fotki przedstawiajace i wg mnie imponujace wnetrze i panel czolowy;) (sorry ale nie rozkminilem jak sie tu miniaturki daje:P)

Gratuluję udanego zakupu. Brakuję takich wątków, gdzie audiofile piszą co ich ostatnio zaczarowało. Napisz jeszcze z czym to Ci tak fajnie zagrało, przyda się na pewno niejednemu. Nie przejmuj się złośliwymi, niegrzecznymi docinkami "liderów forum", tylko skup na postach, które wnoszą coś do tematu.

Przygnębiające jest, że szukając czasami jakichś wiadomości trafiam na obiecujące wątki, które są zalewane tonami niemerytorycznych złośliwych bełkotów zniechęcających do czytania i niestety zakładających je do pisania :(

Zgadzam się z Tobą, że za parę groszy można złożyć naprawdę pięknie grający system. Mi np sprawia dużą frajdę złożenie czasami takiego taniego systemu pomimo posiadania dobrej klasy systemu za dużo większe pieniądze ;)

A świstak siedzi i zawija w dwudziestozłotowe sreberka hajendy.

Po wpisie Sztynbury mamy kolejny high-end z highendową ceną. O ile się nie mylę, to jest forum ludzi poszukujących dobrego dźwięku za rozsądną cenę (w większości), a takie wpisy są przeciwko ich (naszym) interesom.

O właśnie o tym pisałem - nieumiejętność czytania połączona z popadaniem w skrajności. Ja nic o hi-endzie nie wspominałem. O tym Teacu wspominałem na forum kilka razy i jakoś ceny jego nie rosną.

Tuner jak tuner - w tamtych czasach 2/3 tunerów była bardzo dobra bo to inne czasy były i niemal wszystkie z nich można kupić za kilkadziesiąt PLN.

Absolutnie nie zgadzam się z tym stwierdzeniem.

To że ów Teac tam się pojawił to jeszcze o niczym nie świadczy. Innymi słowy nie widzę powodu do podniet.

O tym czy jest powód do podniet, mógłbyś powiedzieć dopiero gdybyś go posłuchał. Ja go słuchałem, miałem porównanie z wieloma innymi tunerami, na pewno nie anonimowymi. Co więcej, to nie ja zwróciłem uwagę na ten tuner, tylko znajomy, który miał takie maszyny jak Luxman T-12, Revox B-760 oraz Denon TU-850. Wiem swoje i na szczęście nikt mi nie musi wmawiać, czy coś jest cacy czy be. Tylko szkoda, że jeśli ktoś chce się pochwalić urządzeniem, które wg niego gra w danej cenie wybitnie, zostaje napadnięty przez speców-teoretyków, którzy od razu wiedzą, że coś co nie jest znane i kosztuje grosze, musi być do d...

Ja uważam, że na rynku wtórnym wciąż istnieją urządzenia, które są mocno niedocenione, a dźwięk jaki się z nich wydobywa jest wart wiele więcej od ich rynkowej wartości.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Chord Mojo | Luxman T-03L | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Absolutnie nie zgadzam się z tym stwierdzeniem.

O tym czy jest powód do podniet, mógłbyś powiedzieć dopiero gdybyś go posłuchał. Ja go słuchałem, miałem porównanie z wieloma innymi tunerami, na pewno nie anonimowymi. Co więcej, to nie ja zwróciłem uwagę na ten tuner, tylko znajomy, który miał takie maszyny jak Luxman T-12, Revox B-760 oraz Denon TU-850. Wiem swoje i na szczęście nikt mi nie musi wmawiać, czy coś jest cacy czy be. Tylko szkoda, że jeśli ktoś chce się pochwalić urządzeniem, które wg niego gra w danej cenie wybitnie, zostaje napadnięty przez speców-teoretyków, którzy od razu wiedzą, że coś co nie jest znane i kosztuje grosze, musi być do d...

Ja uważam, że na rynku wtórnym wciąż istnieją urządzenia, które są mocno niedocenione, a dźwięk jaki się z nich wydobywa jest wart wiele więcej od ich rynkowej wartości.

I nikt Ci się nie każe z tym zgadzać. Szkoda że facet taki jak Ty nie wie że w tamtych czasach jednak produkowało się zupełnie inną jakość jeśli chodzi o tunery. Bardzo dobrze grających było sporo a ładnie wyglądających jeszcze więcej. Lata 70-te to na tzw. zachodzie era radia. Niedawno ktoś zachwycał się jakimś Sanyo - także za 20 PLN i tak w kółko. A skąd wiesz że nie znam tego tunera? Znajomy kolekcjonuje tego typu zabawki od wielu lat. Nie powiem żeby był zły ale do czołówki trochę mu brakuje. A to że znalazł się w jakimś tam zestawieniu jeszcze o niczym nie świadczy. Nawet jeśli byłoby to fmtuner.info. Urządzenia niedoceniane lepiej niech takimi zostaną z powodów wielokrotnie podanych w tym wątku. Całe szczęście że jeszcze takie są.

Ja uważam, że na rynku wtórnym wciąż istnieją urządzenia, które są mocno niedocenione, a dźwięk jaki się z nich wydobywa jest wart wiele więcej od ich rynkowej wartości

Pamiętam jak w latach dziewięćdziesiątych znalazłem w jakimś komisie za parę groszy hi Endowy tuner Tandberga. Firmy zupełnie nieznanej dla mnie i w kręgu moich znajomych audiofili. Gdy po wspólnym odsłuchu stwierdziłem, ze to hi end i wybitne urządzenie spotkałem się prawie z drwiną. Do momentu, kiedy okazało się, że tuner to topowe urządzenie znakomitej firmy kosztujące ponad osiem tysięcy. Wtedy znajomy audiofil „odkrył”, wysoką klasę urządzenia „bo wcześniej to interkonekt był słaby w teście”

Nie ma sensu wchodzić w polemikę z ludźmi, którzy wypowiadają się krytycznie o czymś czego nie znają. Zawsze znajdą argumentację dla swoich teorii ;)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Raczej speców praktyków, bo przecież chwalą się oni dużym "doświadczeniem", które z reguły polega na odsłuchaniu tony klocków i absolutnym ignorowaniu jakiejkolwiek prawdziwej wiedzy. To są "eksperci", którym wydaje się, że dużo wiedzą, a tymczasem są jedynie katalogiem nazw i ewentualnie cen.

Nie wszystko co w książkach ma przełożenie na praktykę. Doświadczenie z innych branż nie do końca przekłada się na audio. Jak masz ochotę na konfrontację wiedzy praktycznej - zapraszam. Wtedy przekonasz się czy jest to tylko znajomość katalogów.

Pamiętam jak w latach dziewięćdziesiątych znalazłem w jakimś komisie za parę groszy hi Endowy tuner Tandberga. Firmy zupełnie nieznanej dla mnie i w kręgu moich znajomych audiofili. Gdy po wspólnym odsłuchu stwierdziłem, ze to hi end i wybitne urządzenie spotkałem się prawie z drwiną. Do momentu, kiedy okazało się, że tuner to topowe urządzenie znakomitej firmy kosztujące ponad osiem tysięcy. Wtedy znajomy audiofil „odkrył”, wysoką klasę urządzenia „bo wcześniej to interkonekt był słaby w teście”

Nie ma sensu wchodzić w polemikę z ludźmi, którzy wypowiadają się krytycznie o czymś czego nie znają. Zawsze znajdą argumentację dla swoich teorii ;)

No cóż Tandberg to legenda. Jeśli ktoś tego nie zna to bez komentarza. Polecam najlepszego decka jakiego kiedykolwiek wyprodukowano: TCD 3014. Były też inne dobre rzeczy. Choć stylistyka nie każdemu się podoba.

To jest dopiero dziwna sprawa, że high endowców z klockami za 20k sztuka minimum tak boli, że ktoś sobie wygrzebał tuner za 20 zł i go pochwalił, Nie jest to chyba wasz przedział zainteresowań, ani powód do niepokoju, bo chyba nawet 10cio krotny wzrost allegrowej wartości zabytkowego tunera nie odbiję się na waszym sprzecie z górnej półki. A może jednak to interes, w końcu takie atakowanie allegrowych zabytkowych klocków to w prostej linie nabijanie klientów sklepów audio...

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To jest dopiero dziwna sprawa, że high endowców z klockami za 20k sztuka minimum tak boli, że ktoś sobie wygrzebał tuner za 20 zł i go pochwalił, Nie jest to chyba wasz przedział zainteresowań, ani powód do niepokoju, bo chyba nawet 10cio krotny wzrost allegrowej wartości zabytkowego tunera nie odbiję się na waszym sprzecie z górnej półki. A może jednak to interes, w końcu takie atakowanie allegrowych zabytkowych klocków to w prostej linie nabijanie klientów sklepów audio...

Są rzeczy dobre i rzeczy złe. Problem w tym że trzeba potrafić odróżnić ziarno od plew. Cena nie ma większego znaczenia.

I będziemy grali w odtwarzacze/wzmacniacze/kable/kolumny (taki analog starej gry zwanej państwa/miasta)?

Jak będziesz kiedyś w Krakowie zapraszam na wspólne słuchanie muzyki. Może wtedy przestaniesz wygłaszać swoje bezsensowne opinie.

Aha, czyli udowodnisz, że ten tuner jest do dupy i nie warty 20 złotcyh, mimo, że go nie słyszałeś?

Ambitne wyzwanie.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Chęć manipulacji rynkiem to jedno, ale myślę, że większą grupę stanowią ludzie z kompleksami starający się zbudować wizerunek swojej osoby przed innymi a przede wszystkim przed sobą, bo mają taaaaaakie klocki i taaaaaaak się na tym znają. Dlatego tak łatwo zwykłe polemiki przechodzą w agresję "na noże" Bo nie chodzi wcale o sprzęt, czy wiedzę, ale problemy z poczuciem własnej wartości ;)

I nikt Ci się nie każe z tym zgadzać. Szkoda że facet taki jak Ty nie wie że w tamtych czasach jednak produkowało się zupełnie inną jakość jeśli chodzi o tunery. Bardzo dobrze grających było sporo a ładnie wyglądających jeszcze więcej. Lata 70-te to na tzw. zachodzie era radia.

To, że w latach 70-tych była era radia, chyba każdy wie. Ale nie oznacza to od razu, że większość tunerów grała bardzo dobrze, tutaj się nie zgodzimy i kropka.

A skąd wiesz że nie znam tego tunera? Znajomy kolekcjonuje tego typu zabawki od wielu lat. Nie powiem żeby był zły ale do czołówki trochę mu brakuje.

Jeszcze zależy jaką czołówkę ma się na myśli. Jeśli ścisły top, na pewno ten Teac w nim nie jest, jeśli szeroko rozumianą czołówkę, uważam że na to miano zasługuje. Pomijając oczywiście to, że nie wierzę, że słuchałeś tego Teaca. Mam swoje powody, żeby Tobie nie wierzyć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.