Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki 6 ohm , wzmacniacz od 8 ohm

bumbum

Rekomendowane odpowiedzi

Większość wzmacniaczy marantza akceptuję głośniki pod 8 ohm, czy podłączając np. jamo s606 które są 6ohm jest jakąś obawa ze spale wzmacniacz?

Wysłano z HTC Desire z użyciem Tapatalk

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Dzięki, pytam bo to zawęża bardzo moje poszukiwania wzmacniacza. Nie wiem dlaczego robią takie wzmacniacze bo przecież większość top kolumny 4 i 6 ohmowe

Wysłano z HTC Desire z użyciem Tapatalk

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Temat był już poruszany, całkiem niedawno... Jeśli wzmacniacz nie ma zabezpieczeń, to będzie grało, lecz wzmacniacz będzie zużywał się szybciej. Znajdź i poczytaj sobie... Ja bym nie podłączał, ale są różne szkoły...

• 7 miesięcy później...

Nie proponuję mama ten sam problem.

Głośniki Jamo mam podłączone do wzmacniacza CA 550a.

Przy głosnym słuchaniu wzmacniacz wydziela dużo więcej ciepła co powoduje odpięcie i zaświeca się diodka ostrzegawcza.

....... lecz wzmacniacz będzie zużywał się szybciej. Znajdź i poczytaj sobie... Ja bym nie podłączał, ale są różne szkoły...

Dawno nikt tak mi humoru nie poprawił. :D

Przy głosnym słuchaniu wzmacniacz wydziela dużo więcej ciepła co powoduje odpięcie i zaświeca się diodka ostrzegawcza.

jaką efektywność mają te Jamo i jak głośno słuchasz muzyki?

jaką efektywność mają te Jamo i jak głośno słuchasz muzyki?

Są to Jamo 606 6omh

Zdaża mi się to najczęściej jak robie jakąs imprezkę więc pokrętło jest na MAXA ale bywało że sam słuchałem muzyki z youtube też na maxa bo była ciszej nagrana.

Są to Jamo 606 6omh

Zdaża mi się to najczęściej jak robie jakąs imprezkę więc pokrętło jest na MAXA ale bywało że sam słuchałem muzyki z youtube też na maxa bo była ciszej nagrana.

dear god, ja na CA 650 na godzinie 12 jestem juz bliski przesterowania kolumn.....na max to nawet lampka protection w CA nie zdazyla by sie zapalic jakby kolumn juz nie bylo. Viva Jamo ;)

Radze kupic mocniejszy wzmacniacz bo to co robisz to nic dobrego .

dear god, ja na CA 650 na godzinie 12 jestem juz bliski przesterowania kolumn.....na max to nawet lampka protection w CA nie zdazyla by sie zapalic jakby kolumn juz nie bylo. Viva Jamo ;)

Może dlatego sie tak dzieje że muzyki słucham z kompa nie mam CD.

Planuję zmienić głośniki.

Radze kupic mocniejszy wzmacniacz bo to co robisz to nic dobrego .

Mógł byś bardziej opisac problem "nic dobrego"

Nie lepiej wymienić głośniki.

Może są jakieś kostki które rególują to.

Mógł byś bardziej opisac problem "nic dobrego"

Nie lepiej wymienić głośniki.

Ogolnie to zawsze wzmacniacz powinien byc duzo mocniejszy niz kolumny chodzi o to by je dobrze wysterowal i nie musial przy tym dostawac zadyszki przy ktorej pojawiaja sie wieksze znieksztalcenia i inne rzeczy ktore sprawiaja ze muzyka nie gra czysto .

Jesli nie jestes zadowolony z glosnikow to mozesz je wymienic na inne a jesli ci odpowiadaja kup po prostu mocniejszy piecyk i bedzie ok problem zniknie tylko wtedy pamietaj ze jesli podczas imprezy przyjdzie Ci do glowy zrobic glosnosc na max to glosniki moga tego nie przezyc .

Ogolnie to zawsze wzmacniacz powinien byc duzo mocniejszy niz kolumny chodzi o to by je dobrze wysterowal i nie musial przy tym dostawac zadyszki przy ktorej pojawiaja sie wieksze znieksztalcenia i inne rzeczy ktore sprawiaja ze muzyka nie gra czysto .

Jesli nie jestes zadowolony z glosnikow to mozesz je wymienic na inne a jesli ci odpowiadaja kup po prostu mocniejszy piecyk i bedzie ok problem zniknie tylko wtedy pamietaj ze jesli podczas imprezy przyjdzie Ci do glowy zrobic glosnosc na max to glosniki moga tego nie przezyc .

Problem-nie problem w tym że głośniki działają w pomieszczeniu 25m2. Z głośników jestem nie zadowolony ale to z innego powodu - dźwięk - nie jestem tu żadnym audiofilem ale nie jestem z nich zadowolony może duża wina jest tego że muzyki słucham z komputera. Może masz jakąś wiedzę na temat DAC mówię tu o tych tanich (CAMBRIDGE AUDIO DACMAGIC i tańszych działają i poprawiają dźwięk ?

Problem-nie problem w tym że głośniki działają w pomieszczeniu 25m2. Z głośników jestem nie zadowolony ale to z innego powodu - dźwięk - nie jestem tu żadnym audiofilem ale nie jestem z nich zadowolony może duża wina jest tego że muzyki słucham z komputera. Może masz jakąś wiedzę na temat DAC mówię tu o tych tanich (CAMBRIDGE AUDIO DACMAGIC i tańszych działają i poprawiają dźwięk ?

Rozumiem masz racje komputer bez DACa to nic dobrego ja z DACami nie mam doswiadczenia sluchalem tylko Audinst HUD-mx1 bo moj kolega go mial do kompa wlasnie i dosyc fajnie to gralo jak za te pieniazki ale popytaj gdzies w klubach DAC albo w tematach o DAC ktos pewnie Ci cos taniego i w miare dobrego doradzi i powinno sie wszystko poprawic mysle ze glosnosc sygnalu tez .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.