Skocz do zawartości
IGNORED

Diy - kolumny scan speak 18W8545 + 18W8535+ D2905/9900

westpol

Rekomendowane odpowiedzi

zrobiłem zdięcia zwrotki co sądzicie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ok postaram sie o schemat

Czy Ty czytasz co się do Ciebie pisze ?

Zadałem Ci kilka ważnych pytań na poprzedniej stronie .

1.Czy te kolumny są kopią jakiś kolumn , ewentualnie według jakiegoś pewnego , sprawdzonego projektu ?

2.Czy te kolumny robił ten od którego je kupiłeś . Jeżeli tak to czy stroił je do swojego pomieszczenia ?

3. Czy nie pomyliłeś się z wymiarami pokoju podając 2,5 x 2,5 metra ?

4. Jakie jest Twoje pomieszczenie - wymiary ?

odpowiedz dla muda44:

Nie wiem czy te kolumny sa kopią jakiegoś projektu , kupiłem jes od osoby która je zaprojektowała , mój pokój ma 3,5m na 4 m kolumny ustawione są na węższej ścianie

Nie wiem czy te kolumny sa kopią jakiegoś projektu , kupiłem jes od osoby która je zaprojektowała , mój pokój ma 3,5m na 4 m kolumny ustawione są na węższej ścianie

Ok to już możemy mieć jakiś pogląd.

Zostało popełnionych kilka karygodnych błędów.

Do pomieszczenia 2,5 ma 2,5 nie nadają się kolumny z midwooferami o tej średnicy a zwłaszcza dwie pary tych głośników :/

Kolejny błąd to dodatkowe danie głośnika na dole obudowy a za nim BR

Przy takiej powierzchni kolumny muszą być przy ścianie więc kolejne kłopoty z BR i równowagą tonalną z bliska.

Bo przy zwrotnicy I rzędu ten głośnik będzie przetwarzał cześć średnicy.

Następny błąd to po co wytłumienie w komorze dolnego głośnika skoro ma przetwarzać tylko bas ?

Do zrobienia dobrych kolumn potrzeba wiedzy , sprzętu i doświadczenia.

Z wpisów wnioskuje że wiedzy i doświadczenia zabrakło.

Prawdopodobnie kolumny były strojone do tego mizerniutkiego pokoiku stąd masz braki w basie.

Do tego z fotek wynika że jeżeli są to zwrotnice I rzędu to raczej jest za mało elementów na linearyzacje charakterystyki tych kolumn.

Nie wiem czy wiesz ale te głośniki maja górkę przy 800Hz stad być może efekt wypchniętej średnicy .

Twoje pomieszczenie też jest za małe na dwie pary takich midwooferów.

Moim zdaniem najlepszym wyjściem będzie albo oddać te kolumny albo zrobić monitory na jednej parze midwooferów.

Były kiedyś takie projekty z Akkusa.

Poszukaj - popytaj w klubie Akkusa .

Bo przy zwrotnicy I rzędu ten głośnik będzie przetwarzał cześć średnicy.

po czym wnioskójeż że to 1 rzędu jak tam jest to tak zrobione niechlujnie ,a na przykład ta cewka 3,2mH nie powina przenosić średnich tonów

Pozdrawiam

Tomasz

Bez schematu się nie da.

Po drugie czy głośniki mają oddzielne obudowy czy wspólną? Muszą mieć oddzielne bo 18w8545 i 18w8535 mają różne parametry TS.

Na razie to napisz czy komory dla głośników są oddzielne i jakie mają pojemności (który głośnik ma ile litrów) i czy obie są BR.

Na odległość nikt Ci nie zaprojektuje zwrotnicy. To co tam jest zrobione w tej chwili to jakaś kpina. Dobra zwrotnica to podstawa, przy złej zwrotnicy nawet najlepsze głosniki polegną.

Konstruktor od którego je kupiłeś najwyraźniej nie potrafił sobie poradzić z tym problemem więc się go pozbył.

Kolega muda44 dobrze ci radzi. Odeślij jedną kolumnę do akkusa, tam Ci ją pomierzą, zaprojektują zwrotnicę i wtedy zobaczysz na co stać te głośniki.

po czym wnioskójeż że to 1 rzędu jak tam jest to tak zrobione niechlujnie ,a na przykład ta cewka 3,2mH nie powina przenosić średnich tonów

Kolega sam to wyżej napisał.

Były kiedyś takie projekty z Akkusa.

Poszukaj - popytaj w klubie Akkusa .

Sorry - Akustyk a nie Akkus

Był taki model CC145RSE - popytaj :

Ukryta Zawartość

KrzysiekA - w tak małym pokoju to nawet dobrze zrobione nie będą dobrze grały.

Ukryta Zawartość

w następnym tygodniu podeśle wymiary w środku komór , rozumie że bez wytłumienia trzeba je mierzyć ??? , jak zaglądałem do środka są to dwie komory w górnej jest 9900+8535 , a na dole 8545 i tu jest bass refleks , po między tymi komarami w przegrodzie jest otwór przepust taki z 5 cm średnicy

że bez wytłumienia trzeba je mierzyć ???

Tak

po między tymi komarami w przegrodzie jest otwór przepust taki z 5 cm średnicy

Ale żeś trafił wynalazek :/

Pomiar niewiele da.

Nawet jak zmierzysz objętość w środku , ściankę przednią i rozmieszczenie głośników i tak trzeba będzie zrobić zwrotnicę od nowa.

Do tego trzeba zrobić model teoretyczny , pomiary z taką zwrotnicą i korekty które bez sprzętu nie zrobisz.

Natrudzisz się , nakombinujesz i wykosztujesz.

I nawet jak Ci się to wszystko uda to i tak takie kolumny nie nadają się do Twojego pokoju.

Dlatego zanim w to wszystko się wplątasz to poszukaj projektu na tym tweeterze i z którąś parą midwooferów.

Ze swojej strony polecam 18W8545 i budę do 25 litrów . Mogą to być duże monitory lub kolumny wolno stojące .

Tak

Ale żeś trafił wynalazek :/

Pomiar niewiele da.

Nawet jak zmierzysz objętość w środku , ściankę przednią i rozmieszczenie głośników i tak trzeba będzie zrobić zwrotnicę od nowa.

Do tego trzeba zrobić model teoretyczny , pomiary z taką zwrotnicą i korekty które bez sprzętu nie zrobisz.

Natrudzisz się , nakombinujesz i wykosztujesz.

I nawet jak Ci się to wszystko uda to i tak takie kolumny nie nadają się do Twojego pokoju.

Dlatego zanim w to wszystko się wplątasz to poszukaj projektu na tym tweeterze i z którąś parą midwooferów.

Ze swojej strony polecam 18W8545 i budę do 25 litrów . Mogą to być duże monitory lub kolumny wolno stojące .

A skąd pewność że się nie nadają? Ja bym dał szansę temu projektowi. Teoretycznie powinno być dwie i pół drogi.

Po co się robi dwie i pół drogi? Ano po to żeby zamiast baffle step korygować zwrotnicą korygować go dodatkowym głośnikiem basowym. Cała sztuka polega na tym żeby głośnik przenoszący najniższe tony odciąć w odpowiednim miejscu. Jeżeli się to zrobi prawidłowo to nie ma różnicy czy kolumna gra w 10 m2 czy w 50m2. Zaletą kolumny 2,5 drożnej jest wyższa efektywność.

Na początku trzeba sprawdzić czy pojemności dla poszczególnych głośników są odpowiedniej wielkości i jak jest ze strojeniem. Ten otwór między komorami zdecydowanie trzeba zatkać.

Jak już się okaże że obudowa BR jest odpowiednio zestrojona i że prawidłowo dobrano pojemności to można zabrać się za zwrotnicę. No ale bez pomiarów się nie obejdzie.

A skąd pewność że się nie nadają?

=

mój pokój ma 3,5m na 4 m kolumny ustawione są na węższej ścianie

Ja bym dał szansę temu projektowi.

Poprowadzisz Kolegę przez to wszytko ?

Poprowadzisz Kolegę przez to wszytko ?

A ja zadałbym inne pytanie. Czy poprowadzimy kolegę przez to wszystko?

Dla jednej osoby byłoby to dosyć duże obciążenie. Wspólnie jakoś pójdzie. Pytanie tylko czy kolega westpol chce to pociągnąć.

Pierwsze pytanie to czy da się w tej obudowie zrobić coś sensownego czy też trzeba robić nową obudowę. Jeżeli się da to dlaczego nie. Już nawet miałbym pomysł na zwrotnicę.

Dlatego trzeba by było sprawdzić jakie są pojemności na poszczególne głośniki. BR można dostroić.

No i kolega westpol musiał by się nauczyć mierzyć głośniki co nie jest znowu takie skomplikowane.

Co do samego wysokotonowego to w dalszym ciągu uważam że potrzebuje on wzmacniacza o przyjemnym brzmieniu i porządnych kabli i kondensatorów. Wiem, wiem że zaraz pojawią się wypowiedzi że to z kablami to bzdety. Ja mam jednak trochę inne doświadczenia. Im bardziej przeźroczysty głośniki a 9900 jest bardzo przeźroczysty tym bardziej słychać różnicę między kablami.

Dla jednej osoby byłoby to dosyć duże obciążenie. Wspólnie jakoś pójdzie. Pytanie tylko czy kolega westpol chce to pociągnąć.

Pierwsze pytanie to czy da się w tej obudowie zrobić coś sensownego czy też trzeba robić nową obudowę. Jeżeli się da to dlaczego nie. Już nawet miałbym pomysł na zwrotnicę.

Dlatego trzeba by było sprawdzić jakie są pojemności na poszczególne głośniki. BR można dostroić.

No i kolega westpol musiał by się nauczyć mierzyć głośniki co nie jest znowu takie skomplikowane.

Co do samego wysokotonowego to w dalszym ciągu uważam że potrzebuje on wzmacniacza o przyjemnym brzmieniu i porządnych kabli i kondensatorów. Wiem, wiem że zaraz pojawią się wypowiedzi że to z kablami to bzdety. Ja mam jednak trochę inne doświadczenia. Im bardziej przeźroczysty głośniki a 9900 jest bardzo przeźroczysty tym bardziej słychać różnicę między kablami.

sam az jestem ciekaw co kolega westpol postanowi zrobić z tymi kolumnami , czy posłucha się kolegów KrzysiekA i Muda44 którzy znają się na temacie bo szkoda by było aby takie głośniki się marnowały

Pozdrawiam

Tomasz

A ja zadałbym inne pytanie. Czy poprowadzimy kolegę przez to wszystko?

Sam wiesz że bez pomiarów lipa.

Nauczyć się też nie każdy podejmie.

Zresztą trzeba mieć wiedzę , sprzęt i POMIESZCZENIE .

Nie znam też 9900.

Dlatego po co wyważać już otwarte drzwi jak można poszukać gotowego , pewnego i sprawdzonego projektu z takimi głośnikami.

Ja bym tak zrobił.

Sam wywaliłem masę kasy zanim zrobiłem gotowca - ZRT Zapha.

I tu nie żałowałem na kable , części czy obudowę .

Teraz mam kolumny których wymiany nie przewiduję.

A tak to topienie kasy z wielką niewiadomą na końcu.

Na pewno tych głosników prędko nie sprzedam mimo wszystko gdyż nabyłem je w dobrej cenie trudno najwyżej bedzie trzeba jeszcze dołożyć pare groszy najpóźniej środa czwartek podam wymiary komór . Też jestem przekonany że one mi zagraja

zdaje sie tu Na wasze opinie i w pewnym sensie zaufanie - doświadczenie . Wiem ten mój pokój może nie jest za wielki do takich paczek ale tu chodzi o brzmienie nie potrzebuje robić dyskoteki w domu .Z reszta sami wiecie o co chodzi .

A tak wogóle kable w tych kolumnach to najtańszy kabel miedziany może ma 1,5 mm2 przekroju i sam mimo tego że nie jestem audiofilem wiem że one graja( na pewno trzeba zachować zdrowy rozsadek bo to tez ważne ) kiedyś zbudowałem sobie sieciówke z kabla głośnikowego o dużej czystości miedzi miał żyły pradowe 2 x4 m2 bez ekranu troche może prowizorka ale bardzo dużo dobrego wnosił do mojego poprzedniego systemu tak samo jest z głośnikowymi .

a swoją drogą jaki wy byście polecili dobry preamp do moich xindaków 8800 mnu w przystępnym pieniążkach

Bo ten mój CA coraz bardzej mnie denerwuje

Jeśłi chodzi o preampa to polecam kupić takie coś:

Ukryta Zawartość

- sprzedający może za małą dopłatą sprzedać zmontowany i uruchomiony układ.

do tego dobry potencjometr alpsa i przełącznik do wyboru źrudeł z allegro i obudowę i gałki np stąd:

Ukryta Zawartość

Oraz gniazdka chinch i przewody wewnętrzne stąd:

Ukryta Zawartość

Zostaje jeszcze gniazdo zasilające ale to już można kupić w dowolnym sklepie elektronicznym.

Za gotowy preamp wyjdzie poniżej 1000zł a będzie grał na poziomie topowych klocków lampowych, jedyny minus takiego rozwiązania to mała funkcjonalność spowodowana brakiem wejścia gramofonowego oraz zdalnego sterowania(no chyba że się komuś powierzy jego zrobienie) oraz to że trzeba to wszystko złożyć samemu w całości w obudowie- czyli wykonać samemu kilka wierceń w obudowie, przykręcić trochę śrubek i przylutować kilka przewodów.

Mimio wszystko uważam że będzie to bardzo dobry interes!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak wogóle kable w tych kolumnach to najtańszy kabel miedziany może ma 1,5 mm2 przekroju i sam mimo tego że nie jestem audiofilem wiem że one graja( na pewno trzeba zachować zdrowy rozsadek bo to tez ważne ) kiedyś zbudowałem sobie sieciówke z kabla głośnikowego o dużej czystości miedzi miał żyły pradowe 2 x4 m2 bez ekranu troche może prowizorka ale bardzo dużo dobrego wnosił do mojego poprzedniego systemu tak samo jest z głośnikowymi .

Z kabli możesz spróbować Kimber 4PR i przynajmniej na wysokie.

Zastanawiam się jakie brzmienie preferujesz bo może nie pasuje ci jedwabna kopułka zwłaszcza że ss9900 może być wredny dla reszt sprzętu. Dobrze by było żebyś gdzieś posłuchał aluminium n.p. Seas 27tbfcg. Może to jest brzmienie które ci bardziej odpowiada. Jeżeli tak jest to mielenie w zwrotnicy, wymiana kabli i kondensatorów nic nie pomoże. Wprawdzie Seas jest głośnikiem mniej wyrafinowanym niż ss 9900 ale za to o wiele mniej wymagającym głośnikiem jeżeli chodzi o resztę sprzętu. No i nadaje swoje własne niepowtarzalną barwę niezależnie od reszty sprzętu. Jeżeli komuś takie brzmienie pasuje to morze to być strzał w dziesiątkę.

Wiem ten mój pokój może nie jest za wielki do takich paczek ale tu chodzi o brzmienie nie potrzebuje robić dyskoteki w domu .Z reszta sami wiecie o co chodzi .

No i właśnie cały czas to staram się Tobie uświadomić.

Nawet jak je idealnie zestroisz na super częściach to tak duże kolumny nie będą dobrze grały w tak małym pomieszczeniu.

Nie ma takiej opcji.

Wyżej wspomniany monitor na tych głośnikach z membraną bierną by był najlepszym rozwiązaniem.

W tak małym pomieszczeniu nie ma nawet szans ich dobrze ustawić.

A bez poprawnego ustawienia żadne kolumny nie zagrają dobrze.

Zastanawiam się jakie brzmienie preferujesz bo może nie pasuje ci jedwabna kopułka zwłaszcza że ss9900 może być wredny dla reszt sprzętu.

Święta racja .

Głośnik ten jest bardzo wymagający od reszty toru.

Będzie uwypuklał jego niedoskonałości.

Lepiej mieć manię wielkości niż kompleksy. Jak to mówił Charlie Harper. Jepiej sobie wziąć i później przepraszać niż się spytać czy można i nie dostać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.