Skocz do zawartości
IGNORED

Diy - kolumny scan speak 18W8545 + 18W8535+ D2905/9900

westpol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Słuchajcie kupiłem kolumny DIY na w/w głośnikach podłogówki 2,5 drożne ( wcześniej miałem budżetowe technics SBT200) , jestem zawiedziony brzmieniem tz mam wrażenie że wysokie tony są suche brakuje im tego delikatnego cykniecia , średnie słabo wybrzmiewaja , a bas nie ma zejscia jest dość płytki , może to dziwnie zabrzmi ale brzmienie moich starych techów na chwile obecna podoba mi sie bardziej . Sprzet towarzyszący na razie pre cambridge audio a500 + koncówki xindaka 8800 mnu + technics1200 mk 2(vinyle tylko) gatunek dużo elektroniki rocka . Zastanawiam sie nad przebudawą zwrotnicy jest pierwszego rzędu , ewentualnie sprzedaż co proponujecie jutro postarm sie załaczyć zdiecia zwrotki

Słuchajcie kupiłem kolumny DIY na w/w głośnikach podłogówki 2,5 drożne ( wcześniej miałem budżetowe technics SBT200) , jestem zawiedziony brzmieniem

Nie słuchałeś ich przed zakupem?

Słuchajcie kupiłem kolumny DIY na w/w głośnikach podłogówki 2,5 drożne

Pierwsze pytanie czy ktoś to dobrze pomierzył i zestroił ?

jestem zawiedziony brzmieniem tz mam wrażenie że wysokie tony są suche brakuje im tego delikatnego cykniecia , średnie słabo wybrzmiewaja , a bas nie ma zejscia jest dość płytki ,

Skoro brakuje cyknięcia to pozostaje zamiana na altusy 140 :)

Srednica z tych głośników jest jedną z najlepszych jakie słyszałem.

Z basem tez dają radę .

Pozostaje pytanie jak wyżej .

Aha - węglasy dobrze grają z Yaqinm MC-100B

U mnie grały obydwa ale w 2way ( 8535 i 8545 )

Skoro brakuje cyknięcia to pozostaje zamiana na altusy 140 :)

Srednica z tych głośników jest jedną z najlepszych jakie słyszałem.

Z basem tez dają radę .

Pozostaje pytanie jak wyżej .

Aha - węglasy dobrze grają z Yaqinm MC-100B

U mnie grały obydwa ale w 2way ( 8535 i 8545 )

kiedyś miałem altusy 140 i technics sb-500 czy jakoś tak i jeśli koledze nie odpowiada dzwię z scanów to naprawdę coś jest nie tak, albo po prostu przywykną do złego dżwięku które posiadają technicsy

Pozdrawiam

Tomasz

a znacie kogoś kto ma doświadczenie w budowaniu zwrotnic do tych głośników , przyznaje może nie mam dużego obycia jeżeli chodzi o ilość przesłuchanego sprzętu , ale muzyki słucham bardzo długo , i nie chodzi mi tu o ,,altusowskie cykanie " które jest wogóle nie na miejscu , w poniedziałek załącze zdięcia . Mam mozliwość przetestowania ich jeszcze z wzmacniaczem vincentem SV226 ale mysle że jest to mniej wiecej wzmak o możliwościach moich minibloków z tym że na lampkach , zobaczymy

kiedyś miałem altusy 140 i technics sb-500 czy jakoś tak i jeśli koledze nie odpowiada dzwię z scanów to naprawdę coś jest nie tak, albo po prostu przywykną do złego dżwięku które posiadają technicsy

9900 to bardzo przeźroczysty głośnik i niestety trzeba do niego bardzo starannie dobrać resztę sprzętu i nie tylko. Nie bez znaczenia są również kable i kondensatory w zwrotnicy. Barwę musisz zbudować przy pomocy reszty sprzętu. Osobiście nie słyszałem 9900 ale robiłem zwrotnicę do 9700 (prawie ten sam głośnik tylko z mniejszym przodem) Na kiepskim wzmacniaczu brzmi sucho i nieprzyjemnie.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

kupiłem kolumny DIY

Skoro piszesz, że ich słuchałeś wcześniej, to znaczy, że się spodobały. Zatem powstaje pytanie, dlaczego teraz u ciebie grają źle. Właściwe byłoby pofatygować się i posłuchać ich wcześniej na własnym wzmacniaczu, ale to "mądry Polak po szkodzie".

Dlaczego źle grają. Może być to kompletnie kiepska akustyka pomieszczenia, złe ustawienie itp., byłoby to optymistycznie, gdyby zmianą ustawienia się coś dało zrobić, ale to bardzo mało prawdopodobne.

Końcówek mocy bym nie winił, bo za barwę to nie one są odpowiedzialne najbardziej. Ale słabe gardło to ten CA. Jeśli słuchasz z winyli, to powstaje pytanie o preamp gramofonowy. W Technicsie jest wbudowany? Może kiepski?

Posłuchaj muzyki bezpośrednio z CA i użyj korekcji barwy. Poprawiło się? No to masz winnego...

robiłem zwrotnicę do 9700 (prawie ten sam głośnik tylko z mniejszym przodem) Na kiepskim wzmacniaczu brzmi sucho i nieprzyjemnie.

do jakiej kategorii zaliczasz słaby wzmacniacz bo ja chciałem kupić te SS 9700

Pozdrawiam

Tomasz

kable na pewno sa w walone najzwyklejsze bo sprawdzałem zwykłe miedziaki , kolega od którego kupiłem powiedział mi że jezeli chodzi o bas musze pobawić sie portem bass reflex , jeżeli chodzi o bas co mnie zastanawia ss8545 jest na samym dole obudowy w odzielnej komorze i jak przystwie ręke do niego to za bardzo nie czuje nawet podmuchu z tego portu a jednak przy kiku powinno być czuć że pracuje wiecie o co mi chodzi , takie wszystko jakby było w tych kolumnach zlane niby układ 2,5 drożny . Brat mój ma paradigmy studio monitory i też 2,5 drożny i wogóle jest inaczej , kiedy jest zejscie w materiale muzycznym najnizszego basu to u niego czuć że gra ten glośnik basowy robi robote a tu tego nie ma

do jakiej kategorii zaliczasz słaby wzmacniacz bo ja chciałem kupić te SS 9700

No może źle się wyraziłem. Nie kiepski tylko nieodpowiedni dla tego głośnika. Sam głośnik nie nadaje swojej własnej barwy dlatego dobrze by było żeby wzmacniacz miał przyjemne wysokie tony sam z siebie w odróżnieniu od n.p. Seasa 27tbfcg który narzuca swoją barwę która jest przyjemna. Powiedziałbym że przykrywa swoją barwą barwę reszty sprzętu. Ale ma to też swoje wady bo kiepsko różnicuje barwę. Wszystkie wysokie tony brzmią na jedno kopyto. Ale blacha brzmi wyśmienicie.

zgadza sie CA500 nie jest na pewno wyznacznikiem dobrego PRE i to nie podlega dyskusji ( kiedy kupowałem minibloki od razu Pan mi zaznaczył że rewelacji nie bedę miał dopuki nie dokupje pożadnego przedwzmacniacza ), xinadki może też nie jest to HI END ale 6 sankenów na strone + 60 tyś uf ,damping factor 210 przy 8 ochm coś znaczą w tym przedziale cenowym (3Tyś), a tym kolumną brakuje czegoś i nie do kończa wierzę że jest to wina systemu

kable na pewno sa w walone najzwyklejsze bo sprawdzałem zwykłe miedziaki , kolega od którego kupiłem powiedział mi że jezeli chodzi o bas musze pobawić sie portem bass reflex , jeżeli chodzi o bas co mnie zastanawia ss8545 jest na samym dole obudowy w odzielnej komorze i jak przystwie ręke do niego to za bardzo nie czuje nawet podmuchu z tego portu a jednak przy kiku powinno być czuć że pracuje wiecie o co mi chodzi , takie wszystko jakby było w tych kolumnach zlane niby układ 2,5 drożny . Brat mój ma paradigmy studio monitory i też 2,5 drożny i wogóle jest inaczej , kiedy jest zejscie w materiale muzycznym najnizszego basu to u niego czuć że gra ten glośnik basowy robi robote a tu tego nie ma

To dziwne. Ja jako niskośredniotonowy użyłbym 8545 a 8535 jako wsparcie niskich tonów. Obydwa głośniki grają w BR?

xinadki może też nie jest to HI END ale 6 sankenów na strone + 60 tyś uf ,damping factor 210 przy 8 ochm coś znaczą w tym przedziale cenowym (3Tyś), a tym kolumną brakuje czegoś i nie do kończa wierzę że jest to wina systemu

jezeli chodzi o system to wydaje mi się ze jest wystarczający do napędzenia tych głośników ale mam obawy ze to będzie coś nie tak z kolumnami

Pozdrawiam

Tomasz

Ale blacha brzmi wyśmienicie.

ja słuchałem blach i ogólnie nadają się do ciemnej elektroniki ,ja jestem na etapie poszukiwania kopułki którą chce zamienić u siebie z SS 9500 na coś lepszego i do elektroniki rotela rb-1080 rc-1070

Pozdrawiam

Tomasz

Gość StaryM

(Konto usunięte)

ale 6 sankenów na strone + 60 tyś uf ,damping factor 210 przy 8 ochm

Yyy... nie bardzo rozumiem, ale to ma być wyznacznik jakiś "dobrego" sprzętu?

W ogóle im więcej piszesz, tym mniej rozumiem. Skoro ci się dźwięk od razu nie podobał, to po co kupowałeś? Teraz mówisz o jakichś swoich podejrzeniach i nie wiadomo, o co naprawdę chodzi. I trzymajmy się faktów, a nie voodoo. Kable zostaw w spokoju, to nie o kable chodzi.

8535 gra zaraz pod wysokotonowcem w oddzielnej części obudowy jako sredniotonowy ale tez słychać z niego bas a na samym dole 8545 w oddzielnej BR mocno wytłumiona matami i filcem BR jest w osi głosnika 8545 do tyłu , czyli jak spojrze przez BR do srodka kolumny widze magnes , sory że znowu nawiążę do swoich technicsów ale z nich jak mi łupnie bas to ja go czuje aż czuć że w nich porty BS pracują ruch powietrza a tu nie ma tego to jest takie wrażenie jakby SS miały okrojone pasmo

i graja jakby stała kolumna z jednym głosnikiem szerokopasmowym nie czyje podziału rozdzielczosci pomiedzy 8535 a 8545

nie czyje podziału rozdzielczosci pomiedzy 8535 a 8545

to dziwne ale ktoś kto składał takie paczki to na pewno nie włożył do 8545 w szereg kondka :)

Pozdrawiam

Tomasz

kupiłem je na własne ryzyko ale biorąc pod uwage że to SS ( sama budowa tych głośników ) spodziewałem sie że beda przekazywać pewne emocje pozytywne przy słuchaniu muzyki a tu ich nie ma + cena jaka za nie zapłaciłem i dlatego jestem troche zawiedziony , na razie nie panikuje gdyż jest to konstrukacja DIY czyli może być źle zestrojona obudowa do mojego pomieszczenia jeżeli chodzi o np bas , + zwrotnica gdyż u poprzedniego własciciela calośc grała na lampach DIY w pokoju 2,5 na 2,5 m mocno wytłumionym , ja tu jestem po to aby zaczerpnąć wiedzy innych kolegów którzy co nieco wiecej wiedzą ode mnie ,przesiadłem sie z budżetowych technicsów na SS i one na razie mnie nie urzekają

"i graja jakby stała kolumna z jednym głosnikiem szerokopasmowym nie czyje podziału rozdzielczosci pomiedzy 8535 a 8545"

Tak najczęściej mają grać dobrze zestrojone kolumny - bez wyczucia podziału między głośnikami - tzn. że przy częstotliwościach granicznych na przejściu pomiędzy dwoma głośnikami nic złego się nie dzieje i wszystko dobrze zestrojono.

O technicsach o których pan pisze trochę wiem, słuchałem ich i nalezą one do najgorzej zestrojonych kolumn jakie można znaleść wogule - mają bardzo mocno wyeksponowany bas, wycofane wysokie tony i ogólnie kluchowate brzmienie które cierpi na brak rozdzielczości, przedwzmacniacz cambridge-a ma suche brzmienie - kompletnie wyprane z emocji z mocno osłabionym basem - końcówki xindaka są dosyć przezroczyste a więc ich brzmienie zależy mocno od przedwzmacniacza.

Same kolumny które pan kupił są najprawdopodobniej bardzo liniowe ale i pokazują każdy niedostatek sprzętu -przynajmniej takie mam doświadczenie z kolumnami na scan-speakach, wiem też że z odpowiednim wzmocnienie dadzą nieprawdopodobnie dobry dźwięk który starczy na długie lata.

Xindak powinien je porządnie napędzić ale taki przedwzmacniacz do nich to duży błąd-tu trzeba dobry ale niekoniecznie lampowy (chociaż tego nie wykluczam) preamp i dżwięk będzie taki jak trzeba z odpowiednią barwą i równowagą tonalną.

Ważne też jest jak ustawione są kolumny w pomieszczeniu- wiem że kolumny na scanach z otworem z tyłu wymagają dość dużego odstępu od ścian.

Proszę wziąć też poprawkę na to że słuchał pan dość długo kolumn które bardzo mocno odstają od jakiegokolwiek prawidłowego grania a więc słuch musi się przyzwyczaić do kompletnie innego mniej efektownego (ale za to prawdziwego i zajmującego) grania.

Na koniec radzę nie słuchać opinii tych co piszą że lepiej było nie kupować kolumn.

Z doświadczenia wiem że są to najczęściej oznaki zazdrości bo kupił pan kolumny które są rodzynkiem na rynku i których wartość materiałowa przekracza dwukrotnie kwotę którą pan zapłacił.

Ale co niektórzy zawsze wolą trochę ponarzekać i podokuczać innym z braku innych rzeczy do roboty - taka przypadłość każdego forum internetowego.

Z tych głośników, to powinien być AVALON ! Zwrotnica pierwszego na 2,5 kHz, kable do D 2905 - cienki solid. Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, ale moje podejrzenia budzi te 2,5 drogi. Gdyby pracował 8545 tylko z D2905.99000, sądzę, że byłoby inaczej. Do tego BR o średnicy z 65 - 70mm i powinno być, cytując Juliana, miodzio. Ewentualnie jakiś L-pad i to wszystko.Jakoś nie mogę się pogodzić z rezygnacją forumowicza z tych przetworników. To musi zagrać.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Żeby Ci dobrze doradzić musimy mieć więcej informacji !

1.Czy te kolumny są kopią jakiś kolumn , ewentualnie według jakiegoś pewnego , sprawdzonego projektu ?

2.Czy te kolumny robił ten od którego je kupiłeś . Jeżeli tak to czy stroił je do swojego pomieszczenia ?

3. Czy nie pomyliłeś się z wymiarami pokoju podając 2,5 x 2,5 metra ?

4. Jakie jest Twoje pomieszczenie - wymiary ?

5. Masz schemat ? Ewentualnie fotkę zwrotnicy albo choć podaj ilość części w jednej zwrotnicy.

Proszę wziąć też poprawkę na to że słuchał pan dość długo kolumn które bardzo mocno odstają od jakiegokolwiek prawidłowego grania a więc słuch musi się przyzwyczaić do kompletnie innego mniej efektownego (ale za to prawdziwego i zajmującego) grania.

Z tym się zgodzę.

Z doświadczenia wiem że są to najczęściej oznaki zazdrości bo kupił pan kolumny które są rodzynkiem na rynku

Widziałeś te kolumny ? Wiesz jak grają ?

Nie ?

To skąd pewność ze są to rodzynki na rynku ?

i których wartość materiałowa przekracza dwukrotnie kwotę którą pan zapłacił.

I co z tego ?

Jak są skopanie zrobione to takie za 2000zł mogą zagrać o wiele lepiej.

Ale co niektórzy zawsze wolą trochę ponarzekać i podokuczać

Kolega pyta i my odpowiadamy.

Nie widzę tu dokuczania a odpowiedzi kilku osób które wiedzą co piszą.

Xindak powinien je porządnie napędzić

I tu kolejny wyraz braku doświadczenia i osłuchania.

Znam te midwooofery dobrze.

I wierz mi 18W8535 PARA potrzebuje wydajnego wzmacniacza a 18W8545 wręcz spawarki !

Moich 18W8545 nie był w stanie prawidłowo wysterować Xindak 6950 ( 9 ) który słabeuszem nie jest.

Lepiej było z lampą Yaqin MC-100B która też potów z tych głośników nie wyciskała.

Są niepozorne ale potrzebują DUUUUŻO prądu.

A tu mama DWIE PARY prądożernych głośników.

Pewnie - zagrają nawet ze słabym wzmakiem ale słaby wzmak nie wyciśnie szybkości z 8535 i dynamiki basu z 8545.

zagrają nawet ze słabym wzmakiem ale słaby wzmak nie wyciśnie szybkości z 8535 i dynamiki basu z 8545.

i tu się zgadzam z kolegą ze te8545 potrzebują dobrego wzmaka kiedyś grały u mnie te głośniki z rb-1070 i było to słabo jeżeli chodzi o bas

ale po wpięciu rb-1080 to całkiem inna bajka i też mogę sobie wyobrazić co by było jak bym do nich podpiął jeszcze lepszy piecyk

Pozdrawiam

Tomasz

Słuchajcie widzę że temat sie rozwinął jutro cykne zdjecia zwrotki , ok zgodze sie że na pewno potrzebują mocnego wzmaka , też bede chciał wypożyczyć ( myślałem o sonus oliva przedwzmacniacz aby wyeliminować słaby punkt jakim jest CA ) - tak jak pisałm gdy kupowałem xindaki od poprzedniego właściciela od razu mi zaznaczył że ten mój CA jest lipny , mimo wszystko dzieki wielkie wszystkim za zaangażowanie , informacje , nie bede sie poddawał zobaczymy .

"Kolega pyta i my odpowiadamy.

Nie widzę tu dokuczania a odpowiedzi kilku osób które wiedzą co piszą."

Tu się zgadzam

Moja wypowiedź była trochę na wyrost, dotyczyła tylko i wyłącznie jednej wypowiedzi a więc jeśli ktoś poczuł się urażony to przepraszam, ale uważam że trochę racji miałem bo słowa:

"Niestety taką elektroniką ich nie napędzisz. Musiałbyś przyszykować jakieś 10 000zł. na używane klamoty i dopiero wtedy może być dobrze"

...są raczej wątpliwym dowodem wyrażenia swojej wiedzy, raczej brakiem znajomości rynku wtórnego- dobre i wydajne używane wzmacniacze które będą przystawały klasą do tych kolumn można wychaczyć jak się ma szczęście nawet za jedną trzecią podanej przez Audio Academy sumy.

"Moich 18W8545 nie był w stanie prawidłowo wysterować Xindak 6950 ( 9 ) który słabeuszem nie jest.

Lepiej było z lampą Yaqin MC-100B która też potów z tych głośników nie wyciskała.

Są niepozorne ale potrzebują DUUUUŻO prądu."

Nie chcę być złośliwy, samego yaquin-a nie słuchałem za to końcówek xindaka słuchałem i wiem że nie jest on wyrafinowany brzmieniowo ale napędzi trudne kolumny lepiej od większości tanich lamp(no chyba że ktoś mówi o wzmacniaczach za minimum 8000zł- lampowe primaluna lub copland za te pieniądze są już pod tym względem bardzo dobre) - oczywiście biorąc pod uwagę parametry wzmacniacza oraz same możliwości prądowe - nawet najlepsze lampy są pod aspektem wydajności prądowej problematyczne, zresztą proszę porównać współczynnik tłumienia obu wzmacniaczy- oczywiście tak jak pisałem lampy yaquin-a nie słuchałem i nie wątpie że barwowo może brzmieć lepiej ale to nie oznacza kontroli dźwięku a samę końcówki mocy jakie posiada właściciel tych kolumn są imponujące pod względem zasilania i możliwości dynamicznych i mają się nijak do średnio wydajnego xindaka 6950 zresztą proszę spojrzeć na to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zna pan scany lepiej ode-mnie i dobrze pan wie że wszystko zależy od ich aplikacji- jak ktoś je stroi za nisko i daje za duży litraż obudowy to aż prosi się o problem bo wtedy nawet krell może nie pomóc, jednak jeśli mają odpwiedni litraż i zestroi się je odpowiednio (lub nawet wsadzi 8535 w obudowę zamkniętą) to będą łatwiejsze (choć dalej nie łatwe) do wysterowania.

Jeśli kolumny są źle zestrojone to nawet "spawarka" nie pomoże.

"I co z tego ?

Jak są skopanie zrobione to takie za 2000zł mogą zagrać o wiele lepiej."

Najpierw trzeba to sprawdzić, a do tego potrzebny będzie schemat lub chociaż dokładne zdjęcia zwrotnicy i wymiary oraz strojenie komór głośnikowych, jeśli się okaże że coś nie tak to modyfikacje zwrotnicy nawet na dość dobrych elementach nie zmienią faktu że zakup kolumn na takich głośnikach za mniej niż 4000zł jest olbrzymią okazją- nawet jeśli ma posłużyć jako baza do gotowego produktu.

Oczywiście nie można lekceważyć tego że niektórzy chcą mieć gotowy produkt ale jak widzę kolega nie odsprzedaje od razu kolumn tylko szuka rozwiązania w modyfikacji kolumn.

Dalej jednak uważam że o ile xindak sobie poradzi z tymi głośnikami to najpierw trzeba zmienić przedwzmacniacz który kompletnie nie przystaję jakością do xindaka nie mówiąc nawet o głośnikach scan-speaka.

Można też sprzedać jedno i drugie trochę dopłacić i kupić np. to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.