Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  104 członków

Emotiva Klub
IGNORED

Emotiva klub

Rekomendowane odpowiedzi

Te spore monitory mam też w awatarze, wypychają sporo drgań do przodu, na klatę - zwłaszcza wokal (dykcja-rewelacja). Zapewne nie są finalne, ale do wiosny kombinował w tym nie będę.

To konkretnie ta para:

https://iviteraudio.pl/sklep/glosniki-hi-fi/mordaunt-short-ms-30i-custom-monitory-podstawkowe-rezerwacja

MS30i mają swoje zalety i wady też. W żelbecie zagrają jak w żelbecie, w dziurawce tak jak w cegle (tu najlepiej) a w ścianach drewnianych też jest inny rezonans pomieszczenia. Jest tam zwrotnica I rzędu, przednia ścianka z tylną zamknięta 4 grubymi prętami, membrana hiperboliczna (sztywniejsza, "śpiewniejsza" niż stożkowa). To OZ a nie jakiś bas-refleks. No i trzeba im jakieś 2 metry (5-7 stóp) od bazy stereo, bliżej jest przeraźliwie chaotycznie. Parę stopni (5-10°) je wystarczy skręcić i już zmieniają rozproszenie.

To monitory średniego pola a rekomendowana moc wzmacniacza to było 15-150 Wat (30 lat temu inną parę egzemplarzy tego modelu miałem) i po niegraniu na Denonach 525 i 725 zagrały mi na Xindaku A06, a z kolei TA2 daje znacznie więcej.

Teraz to niewiele napiszę, bo potrzebuję co jakiś czas zapuszczać do uszu Solwax® a do tego doszedł potężny katar, przejściowe uciążliwości...

Dlatego przeglądam płytotekę podczas smarkania, itd.

Nawet "Ona przyszła prosto z chmur" Budki Suflera (New Abra NA004) mi zagrała jak nigdy dotąd, bo oczywiście dokupiłem ERC-4.

[Volume w TA2 w zakresie 27-49/80]

PS.

Pomijając klubowe rozważania - na AVS grały Tannoy Stirling. Takie bym wolał, ale nie ich cenę.

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 19.10.2024 o 09:12, KamilAudioFan napisał:

Witam, TA2 docelowo z tymi kolumnami? Ciekawe czy w odsłuchu były by słyszalne różnice względem systemu dzielonego PT1/A2 który posiadam. Będziesz zadowolony. Emotiva daje dużo radości i nie ma ograniczeń. W między czasie wymieniłem kable i streamer i cały czas brzmienie się rozwija, także warto jej dać pograć z czymś podobnym jakościowo.

Spróbuj podłączyć coś z Opera , zobaczysz jaki będzie ciekawy efekt.

Ja połączyłem Grand Callas z DR2 i mnie zatkało jak to super gra , połączenie nieoczywiste ale działa, że hej

W dniu 19.10.2024 o 09:12, KamilAudioFan napisał:

warto jej dać pograć z czymś podobnym jakościowo.

Przy spisywaniu fraz utworu "Kasta pianistów" Kultu z 1986 roku z nagrania nakaseciaka skonwertowanego do yt korzystałem co prawda ze słuchawek ale uważam to co wyczyniają ze środkiem i z różnicowaniem barwy wokali te duże podstawkowce z 8calowym midbasem  (MS30i) za znakomite.

Oto próbka nagrania:

https://youtu.be/0TqkliH39QQ?si=WIrjyQdAB05SGCXq

Oto efekt a najtrudniejsza była 3 z 4 zwrotek, ta przykryta psychodelicznym tłem:

https://www.tekstowo.pl/piosenka,kult,kasta_pianistow__live_1986_wersja_klubowa_.html

Słucham często piwniczenia lub jakichś garażówek albo surówki z próbowni, przypadkowo nagranej na setkę, itd.

Uwielbiam nieformalne nagrania.

Edytowane przez xetras
Poprawka

W kwestii ustawienia ZG w konkretnym pomieszczeniu dla mnie pomocnym CD jest Chesky JD 68, sugeruję zaopatrzyć się w to narzędzie. Mi pomogło wielokrotnie. 

• 1 miesiąc później...

Witam wszystkich forumowiczów, dostałem w prezencie końcówkę emotiva a-300. Jaki polecacie przedwzmacniacz. Próbowałem zgrać to z technisatem 143, ale wyszła z tego tragedia. Proszę o podpowiedzi co można do tej końcówki ciekawego podłączyć.

W zasadzie odpowiedź jest prosta:) z żadnym pre nie uzyska Pan takiej synergii jak z przedwzmacniaczem Emotiva. Żeby w pełni wykorzystać potencjał fantastycznej końcówki A-300, którą Pan posiada, proszę zakupić do niej pre Emotiva PT2. Ten pełnokrwisty przedwzmacniacz, wyposażony w przedwzmacniacz gramofonowy MC/MM, DAC, tuner FM, czy wyjście słuchawkowe i subwoofera, doskonale dogada się z A-300. Dodatkowo kupując go w sklepie internetowym Emotiva, zyskuje Pan możliwość zapoznania się z tym urządzeniem do 60-ciu dni i w sytuacji, kiedy nie spełniłby on Pana oczekiwań, bezpiecznie zwrócić, odzyskując w pełni środki finansowe. Bardzo gorąco zachęcamy Pana do tego ruchu, bo PT2 jako przedwzmacniacz ustawił tak wysoko poprzeczkę, że bardzo często jest łączony także z końcówkami serii X. Gdyby z jakichś przyczyn PT2 nie mieścił się w budżecie, proszę zainteresować się Emotiva PT1, który można nabyć dokładnie na tych samych zasadach. W razie pytań bez problemu może Pan skontaktować się z dystrybutorem 🙂

Nie ukrywam, że ceny przekraczają mój budżet, nawet pt1. Dlatego liczyłem na pomoc forumowiczów w sensownym ( finansowym) rozwiązaniu tematu i przy tym, aby to brzmiało. Również nie ukrywam, że przeglądam Państwa stronę internetową i nie trafiłem, ani razu, na jakąś fajną promocję. Taka polityka, czy źle trafiam ? ;⁠)

19 minut temu, Aleksander7 napisał:

Nie ukrywam, że ceny przekraczają mój budżet, nawet pt1. Dlatego liczyłem na pomoc forumowiczów w sensownym ( finansowym) rozwiązaniu tematu i przy tym, aby to brzmiało. Również nie ukrywam, że przeglądam Państwa stronę internetową i nie trafiłem, ani razu, na jakąś fajną promocję. Taka polityka, czy źle trafiam ? ;⁠)

Najlepiej skontaktować się z dystrybutorem.

16 minut temu, Aleksander7 napisał:

Pozwolę sobie jeszcze drążyć temat, zamiast np przedwzmacniacza pt1, dołączyć wzmacniacz ta1 ? Czy to lipny pomysł ? tzn kolejny niepotrzebny bałagan nic nie wnoszący ?

Jeśli ma Pan kolumny, które posiadają oddzielne zasilanie poszczególnych sekcji, to jest to znakomity pomysł. Będzie Pan mógł wówczas grać w bi ampingu, a to już bardzo poważny abgrejd.

24 minuty temu, Aleksander7 napisał:

Dziękuję za informację i tak przy okazji, zapytam, skąd tyle szumu w kolumnach jak załączony jest technisat 143 ? Na zintegrowanym wzmacniaczu, tego wrednego efektu, nie było.

różna czułość poszczególnych komponentów, miałem to samo testując preampy stereo z Emotiva XMC2

eksperymenty z kablami itp niewiele dają, ja się poddałem , dalej stereo obsługuje XMC2 z końcówką mocy

8 minut temu, PG napisał:

różna czułość poszczególnych komponentów, miałem to samo testując preampy stereo z Emotiva XMC2

eksperymenty z kablami itp niewiele dają, ja się poddałem , dalej stereo obsługuje XMC2 z końcówką mocy

Czyli jak pisał SoundClub, do a-300 tylko przedwzmacniacz emotivy ?

Teraz, Aleksander7 napisał:

Czyli jak pisał SoundClub, do a-300 tylko przedwzmacniacz emotivy ?

trudno mi powiedzieć, nie chcę Cię ograniczać, na pewno Emo zgra się z końcówką bo mają tę samą czułość sygnału / prądu, może trafisz na inny preamp , który będzie pasował ale szczerze mówiąc niewiele jest na rynku sprzętu w niskich cenach i dobrej jakości.

Ja przetestowałem 5 czy 6 preampów (Emotiva nie oferuje obecnie nic w zamian za XSP1) i żaden mi nie pasował z racji szumów. Może coś bym znalazł innego ale za duzo zamieszania - kaucje , przesyłki , podłaczanie , przełączanie, pakowanie , rozpakowanie.

Chciało mi się mieć coś wow 🙂 ale w pewnym momencie stwierdziłem - rany tyle zamieszania , siadam i słucham muzyki zamiast wymyślać upgrade. Podziwiam ludzi , którzy często wymieniają sprzęt, że im się chce - kupować, sprzedawać, szukać

teraz jestem na etapie "a może zmienię kolumny" , przesłuchałem z 8 różnych marek i modeli i tez stwierdziłem , zostaje to co mam , może wrócę do tematu za rok

EMO jest o tyle super, że aby to poprawić trzeba się trochę napracować i mieć luźny budżet. Jak kupisz komplet do A300 to za pół roku / za rok słuch Ci się przyzwyczai (i to jest pułapka upgrade) ale realnie jak zaczniesz szukać i marudzić będziesz musiał wydać 2x / 3x tyle

nie mówię , że EMO jest jedyne i najlepsze na świecie ale moim zdaniem dla większości ludzi może być końcem szukania , zaoszczędzoną kasę wolę wydać na kabelki, kolumny,  płyty i dobry odtwarzacz CD

58 minut temu, PG napisał:

trudno mi powiedzieć, nie chcę Cię ograniczać, na pewno Emo zgra się z końcówką bo mają tę samą czułość sygnału / prądu, może trafisz na inny preamp , który będzie pasował ale szczerze mówiąc niewiele jest na rynku sprzętu w niskich cenach i dobrej jakości.

Ja przetestowałem 5 czy 6 preampów (Emotiva nie oferuje obecnie nic w zamian za XSP1) i żaden mi nie pasował z racji szumów. Może coś bym znalazł innego ale za duzo zamieszania - kaucje , przesyłki , podłaczanie , przełączanie, pakowanie , rozpakowanie.

Chciało mi się mieć coś wow 🙂 ale w pewnym momencie stwierdziłem - rany tyle zamieszania , siadam i słucham muzyki zamiast wymyślać upgrade. Podziwiam ludzi , którzy często wymieniają sprzęt, że im się chce - kupować, sprzedawać, szukać

teraz jestem na etapie "a może zmienię kolumny" , przesłuchałem z 8 różnych marek i modeli i tez stwierdziłem , zostaje to co mam , może wrócę do tematu za rok

EMO jest o tyle super, że aby to poprawić trzeba się trochę napracować i mieć luźny budżet. Jak kupisz komplet do A300 to za pół roku / za rok słuch Ci się przyzwyczai (i to jest pułapka upgrade) ale realnie jak zaczniesz szukać i marudzić będziesz musiał wydać 2x / 3x tyle

nie mówię , że EMO jest jedyne i najlepsze na świecie ale moim zdaniem dla większości ludzi może być końcem szukania , zaoszczędzoną kasę wolę wydać na kabelki, kolumny,  płyty i dobry odtwarzacz CD

Jeżeli budżet pozwala, proszę sprawdzić do swojej końcówki Benchmark LA4, lub HPA4 jeśli używa Pan też słuchawek. To doskonałe połączenia, które brzmieniowo zdecydowanie wykracza poza nieodżałowany XSP1.

21 godzin temu, PG napisał:

Trochę też, na zasadzie w miarę jedzenia apetyt rośnie. Na szczęście lub nieszczęście, zależy jak na to patrzeć, istnieje ograniczenie w postaci pieniędzy. Cóż, rozejrze się w eterze za pt100, pt1 lub pt2, może znajdę używkę w rozsądnej cenie. Myślę jeszcze o ta100 i ta1, tu SoundClub dał ciekawe rozwiązanie. Liczyłem na tzw Black-i. Niestety oficjalny dystrybutor raczej tak się nie bawi :⁠(

58 minut temu, Aleksander7 napisał:

Trochę też, na zasadzie w miarę jedzenia apetyt rośnie. Na szczęście lub nieszczęście, zależy jak na to patrzeć, istnieje ograniczenie w postaci pieniędzy. Cóż, rozejrze się w eterze za pt100, pt1 lub pt2, może znajdę używkę w rozsądnej cenie. Myślę jeszcze o ta100 i ta1, tu SoundClub dał ciekawe rozwiązanie. Liczyłem na tzw Black-i. Niestety oficjalny dystrybutor raczej tak się nie bawi :⁠(

Proszę się z nami skontaktować, bywają urządzenia outlet.

48 minut temu, SoundClub napisał:

Proszę się z nami skontaktować, bywają urządzenia outlet.

Dzisiaj już będzie mi ciężko, mimo wszystko proszę o konkretny namiar i ewentualnie na kogo się w tej sprawie powołać. 

• 1 miesiąc później...

Cześć wszystkim.

Od ponad roku mam końcówkę emotiva A2 podłączoną do wyjścia pre-amp ze wzmacniacza Marantz PM7004. Gra to bardzo przyjemnie. Ostatnio pozwoliłem sobie na zakup przedwzmacniacza Emotiva PT1. Podłączyłem do końcówki A2, wrażenie dźwiękowe jak najbardziej pozytywne, ale … jest jakoś bardzo cicho. Dużo ciszej niż pre-amp marantz + emotiva A2. Przy ustawieniu poziomu głośności na 10 prawie nic nie słychać, dopiero tak 27 do 33 na skali można posłuchać muzyki a i tak jest to dalej cicho. W miarę głośno robi się dopiero powyżej 50 na skali głośności. Nie mam porównania z innym egzemplarzem PT1 i w związku z tym mam pytanie do posiadaczy PT1 + A2, czy u Was też tak to cicho gra? Bardzo proszę o odpowiedzi, gdyż mam jeszcze możliwość zwrotu do sklepu a nie wiem co dalej robić.

3 godziny temu, uczadze napisał:

Cześć wszystkim.

Od ponad roku mam końcówkę emotiva A2 podłączoną do wyjścia pre-amp ze wzmacniacza Marantz PM7004. Gra to bardzo przyjemnie. Ostatnio pozwoliłem sobie na zakup przedwzmacniacza Emotiva PT1. Podłączyłem do końcówki A2, wrażenie dźwiękowe jak najbardziej pozytywne, ale … jest jakoś bardzo cicho. Dużo ciszej niż pre-amp marantz + emotiva A2. Przy ustawieniu poziomu głośności na 10 prawie nic nie słychać, dopiero tak 27 do 33 na skali można posłuchać muzyki a i tak jest to dalej cicho. W miarę głośno robi się dopiero powyżej 50 na skali głośności. Nie mam porównania z innym egzemplarzem PT1 i w związku z tym mam pytanie do posiadaczy PT1 + A2, czy u Was też tak to cicho gra? Bardzo proszę o odpowiedzi, gdyż mam jeszcze możliwość zwrotu do sklepu a nie wiem co dalej robić.

Nie znam tego Marantza, ale być może pokazywał on głośność w innej skali tzw. Real Gain (czyli 0dB to pełna moc, -10dB ciszej, -20dB jeszcze ciszej, itd.). Twój PT1 wygląda, że używa skali bardziej zrozumianej/logicznej dla laika od 0-80?(nie wiem ile tam jest max) im więcej na plusie tym głośniej. Mam Emotiva MC1 i tam ustawiasz jak chcesz widzieć poziom głośności- albo gain albo „normalnie”. Generalnie -20dB to już głośno-jak będę miał chwilę to zerknę jaki jest odpowiednik w normalnej skali.

W instrukcji masz napisane, że PT1 zawsze ścina głośność do 60 jeżeli go wyłączysz przy głośności > 60. Czyli producent uważa 60 za bezpieczną nie za głośną wielkość.

49 minut temu, gimza napisał:

Nie znam tego Marantza, ale być może pokazywał on głośność w innej skali tzw. Real Gain (czyli 0dB to pełna moc, -10dB ciszej, -20dB jeszcze ciszej, itd.). Twój PT1 wygląda, że używa skali bardziej zrozumianej/logicznej dla laika od 0-80?(nie wiem ile tam jest max) im więcej na plusie tym głośniej. Mam Emotiva MC1 i tam ustawiasz jak chcesz widzieć poziom głośności- albo gain albo „normalnie”. Generalnie -20dB to już głośno-jak będę miał chwilę to zerknę jaki jest odpowiednik w normalnej skali.

W instrukcji masz napisane, że PT1 zawsze ścina głośność do 60 jeżeli go wyłączysz przy głośności > 60. Czyli producent uważa 60 za bezpieczną nie za głośną wielkość.

Marantz ma zwykły analogowy potencjometr i przy ustawieniu na godz. 9 w połączeniu z A2 zestaw gra głośno. PT1 tak, ma skalę od 0 do 80.

Ze specyfikacji wynika że maks. poziom wyjścia PT1 to 4Vrms

a czułość wejścia A2 to 1,2V

Nie jestem fachowcem w tej branży, ale że jak dobrze pojmuje to max. sygnał wyjściowy przewyższa poziom wejścia? 

Gdyby było odwrotnie to faktycznie cały zestaw grałby cicho nie wykorzystując w pełni mocy końcówki nawet po odkręceniu gałki w PT1 na max. 

O rany to już lata temu jak się tym zajmowałem, ale rms to moc skuteczna czyli 4V rms to 5,65V szczytowej. Ta czułość wejściowa to napięcie, które potrzebne jest żeby całkowicie wysterować końcówkę. Nie wiem czy to 1.2V to skuteczne napięcie, ale powinni podać przy jakiej impedenacji.

Ale te wszystkie pierdoły nieważne - nikt by nie zrobił przedwzmacniacza dla mas, który nie wysteruje standardowej końcówki mocy - zwłaszcza Emotiva musi wysterować Emotive😀 To musi działać.

7 godzin temu, gimza napisał:

O rany to już lata temu jak się tym zajmowałem, ale rms to moc skuteczna czyli 4V rms to 5,65V szczytowej. Ta czułość wejściowa to napięcie, które potrzebne jest żeby całkowicie wysterować końcówkę. Nie wiem czy to 1.2V to skuteczne napięcie, ale powinni podać przy jakiej impedenacji.

Ale te wszystkie pierdoły nieważne - nikt by nie zrobił przedwzmacniacza dla mas, który nie wysteruje standardowej końcówki mocy - zwłaszcza Emotiva musi wysterować Emotive😀 To musi działać.

PT1 to świeżutki zakup więc oddałem do serwisu, żeby sprawdzili co i jak. Powiedzieli że wszystko jest ok i nawet porównywali z innym egzemplarzem i podobno gra tak samo. Ja nie mam tej możliwości aby porównać ale wg mnie to gra dużo, za cicho, jakby nie było końcówka A2 ma po 160W na kanał a ja tego w ogóle nie słyszę.

Wszystko jest w najlepszym porządku. Przyzwyczaiłeś się do fatalnie wyskalowanego potka w Marantzu, który o przysłowiowej 10 zaczyna już wyć.PT1 jest zaprojektowany poprawnie, po prostu rozkręcaj potencjometr do momentu, w którym głośność jest dla Ciebie satysfakcjonująca i nie przejmuj się cyferkami na displeju. PT1 i PT2 są zaprojektowane do pracy z końcówkami Emotivy i pracują z nimi doskonale, wiem bo mam w drugim systemie 🙂 Wszystko jest ok, ciesz się muzyką, bo ta elektronika gra świetnie za kasę, którą kosztuje.

Lenco,Benchmark,Harbeth,Ton Trager.

W dniu 8.01.2025 o 07:17, Lencoman napisał:

Wszystko jest w najlepszym porządku. Przyzwyczaiłeś się do fatalnie wyskalowanego potka w Marantzu, który o przysłowiowej 10 zaczyna już wyć.PT1 jest zaprojektowany poprawnie, po prostu rozkręcaj potencjometr do momentu, w którym głośność jest dla Ciebie satysfakcjonująca i nie przejmuj się cyferkami na displeju. PT1 i PT2 są zaprojektowane do pracy z końcówkami Emotivy i pracują z nimi doskonale, wiem bo mam w drugim systemie 🙂 Wszystko jest ok, ciesz się muzyką, bo ta elektronika gra świetnie za kasę, którą kosztuje.

Dzięki za sugestie. Faktycznie, potencjometr w Emotivie ma zupełnie inną charakterystykę niż w Marantzu. W PT1 jest tak, że początkowo głośność rośnie bardzo delikatnie a tak w okolicach 55 zaczyna gwałtownie rosnąć. Przy ponad 60-iu jest już głośno. Teraz już tylko delektuję się muzyką bez zbędnej analizy 🙂

Temat zamykam i dzięki za pomoc.

18 godzin temu, uczadze napisał:

Dzięki za sugestie. Faktycznie, potencjometr w Emotivie ma zupełnie inną charakterystykę niż w Marantzu. W PT1 jest tak, że początkowo głośność rośnie bardzo delikatnie a tak w okolicach 55 zaczyna gwałtownie rosnąć. Przy ponad 60-iu jest już głośno. Teraz już tylko delektuję się muzyką bez zbędnej analizy 🙂

Temat zamykam i dzięki za pomoc.

też mnie to kiedyś dziwiło - w XMC-2 wyskalowanie głośności jest od -96 dB do 0dB -> -96 najciszej -> 0 najgłośniej , można ustawić np do +10 lub dowolny limit na minusie. Normalny poziom słuchania dla mnie to -40 / -30 dB czyli daleko od początku i niedaleko do końca. Potencjometr jest bez ogranicznika , mozna gałką kręcić w kółko.

potem stwierdziłem , że nie ma to znaczenia czy świeci się -40 czy -30dB , słucham głosno lub cicho 🙂. Zresztą źródło cyfrowe i analogowe ma inny poziom głośności na wejściu a płyty CD też są różnie zrealizowane i jedna gra głośniej , inna ciszej.

jak testowałem Parasound JC2 miał on bardziej tradycyjny potencjometr - zaczynał się na "godz. 7" ale w okolicach godz. 10 było tak głośno, że nie dało się wytrzymać - a można było kręcić aż do "godz. 17"

miłego słuchania, napisz co słychać 🙂

Edytowane przez PG
  • 3 miesiące później...

Dokupiłem podstawki i nastąpiło epickie otwarcie, więcej precyzji i powietrza.

Standy open frame, robione pod Graham Audio LS6, rozmiar ramy akuratny pod Mordaunt&Short MS30I.

https://photos.app.goo.gl/neDWa5RLrGUPxmk58

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.