Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  104 członków

Emotiva Klub
IGNORED

Emotiva klub

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko pogratulować zadowolenia z posiadanego sprzęciku i dobranych komponentów 😃. Sam odnośnie mojego posiadanego  zestawu czyli Emotiva A2 , PT1 , KEF Q550 , Ricable Magnus i teraz zakupionego Mogami RCA 9 tu jeszcze dla sprawdzenia może pojawić się jakiś Neotech , Furutech 😉) nie zamierzam zmieniać jestem z muzy odtwarzanej z tego zestawu bardzo zadowolony.

@MuadDib

Pięknie.👏👍 Normalnie jakbym się cofnął w czasie, kiedy mój saluuun w bloku był przeznaczony tylko do zabawy, imprez... i innych podobnych okoliczności.😢 Szafeczka rulezzzz (jakieś bliższe szczegóły - kto, skąd i za ile?), podejrzewam że zestaw kolegi @Eemeryt też wygląda ostro, z Kef-ami po bokach. Ja to tylko na razie małe Emotiva ale może z czasem przerzucę się całkowicie na sprzęt tej firmy, choć Rotel i Marantz też dobrze robią swoje. Do wszelakich klocków Rotela mam niewytłumaczalną słabość, do Marantza też, ale nic nie trwa wiecznie. Tych zestawów Emotiva (wszystko, łącznie z głośnikami, tylko u jednego sub innej firmy, drugi go nie potrzebował) słuchałem już u dwóch kumpli, jeden miał małe jako fronty w stereo a drugi z tyłu jako surroundy, ale na moją prośbę pozamieniał skrzynki.😁 No trułem im przez kilka ładnych dni, niespodziewane wizyty, 😱 normalnie jak nie ja...ale to był szał a ja potrzebowałem czegoś małego, nie miałem miejsca na podłogowe. Ty też pokazywałeś mi je kiedyś na zdjęciu u siebie. Oczywiście piszę tu tylko o moich potrzebach, to jest tylko mój gust (więc nie chcę nikogo urazić) ale u mnie po wszelkich możliwych przesłuchaniach - salony, domy prywatne, w końcu mój saluuun po remoncie, wymiotły wszystkie inne monitory w cenie 1000 - 2000, choć były też dwa bliskie 2500. Wiem, to nie są wielkie pieniądze ale nowsze i troszeczkę starsze Elaki (moja grupa krwi), Mission, Wilson, Pylony, MA, B&W, Cantony, KeF-y ( piękne), Heco i jeszcze kilka innych dużo bardziej znanych i podziwianych w tym przedziale cenowym... wszystkie padły, choć niektóre dobrze się broniły.😜 Normalnie cud😂. Oczywiście Elaki Carina i Vela, monitorki Martin Logan ( czyli te droższe, w które próbowano mnie wkręcić) pokazały więcej ale to zdecydowanie nie były te widełki cenowe, 3 i 6 razy droższe skrzynki, i wszystkie z AMT więc to była taka wewnętrzna bitwa. Powtórzę jeszcze raz - to tylko wypadkowa oczekiwań, słuchanej muzyki i kompatybilności ze swoim torem audio, nic poza tym. Tu każdy i zawsze znajdzie coś dla siebie, po prostu my jako ludzie różnimy się... na szczęście.😁✌️

Patrzę na te Twoje głośniki, wiem - polska firma, bardzo chwalona ale czy mógłbyś mi napisać który to model, ile kosztował i jaką mają charakterystykę?

D.C.

Edytowane przez Cichy71

POZNACIE MNIE PO ŻÓŁTYM GARNITURZE - D.C.  

@Cichy71 jeżeli się nie mylę posiadasz przewody rca Neotech Nei 3003 więc moja prośba odnośnie opisania jak w Twoim zestawie te przewodziki wpływają na prezentację sceny dzwiękowej , czy jest szeroka , czy góra czasem się nie gubi i odtworzy s...cz... po których ucho zaboli? 

@Eemeryt

Nie, nie... żadnych metalicznych dźwięków, zero żyletek. Może góra nie jest aksamitnie łagodna (przy Inakustikach) ale z jednej strony jest bardzo szczegółowa, a z drugiej niezwykle uwodzicielska, atrakcyjna... choć czujesz że tak ma właśnie być, nie robi cyrku.. Właśnie sobie słucham "Private investigations" Dire Straits i gitara jest IMO boska... podobnie jak wokal. Dwa razy słuchałem tego na żywo, na ich koncertach... i jest w punkt. Tu także trzeba zaznaczyć że średnica i dół są kompletnie neutralne, ich wpływ na brzmienie jest "tylko" taki że w porównaniu z innymi  kabelkami jest czysto. To jest to o czym już pisałem - brzmienie czyste jak strumień, tak jak bym słuchał nowej płyty. Porównywałem to w skrajnych ustawieniach, raz z głośnikowymi - prosta skrętka miedziana ale OFC, 2 × 2,5 mm2 a drugi raz w moim tradycyjnym (obecnie) układzie z posrebrzanymi Inakustik Premium LS Silver, 2 × 1,5 mm2. I w obu przypadkach charakterystyka wpływa nieznacznie na brzmienie ale w inny sposób, pomimo tego co piszę o neutralności NEI-3003.  Przy miedziakach trzyma w ryzach bas, odrobinkę go odchudza ale tylko tam kiedy pojawiają się jakieś nieprzyjemne sytuacje, dudnienie, kiedy bas się rozłazi...Neo trzyma go raczej za pysk, ale spokojnie, czasami nawet pochwali, głaszcząc po nosku.😂 Średnica jest czysta jak łza ale nie taka tłusta i gorąca jak przy niektórych lampach,  jest  po prostu czysta, wokale są obłędne... nie jest bardzo ciepło, ani nie jest bardzo zimno, jest po prostu bardzo dobrze. Te głośnikowe miedziaki w innych układach grały cieplejszą ale mniej konkretną, trochę mniej szczegółową średnicą. Tu z Neotechem IMO prawie osiągnięto złoty środek, jest milutko jak to na wiosnę😁 a z drugiej strony jest wszystko co może pokazać średnica w tej kategorii cenowej. Oczywiście pozostaje to "prawie"...Prawie, ponieważ przy przejściu na posrebrzane jest jeszcze lepiej. Góra przy skrętce OFC jest dobra, również czysta ale troszeczkę , minimalnie przytłumiona. To dziwne wrażenie, ponieważ wydawać by się mogło że ta czystość, dokładność, chwilami analityczność Neotecha ustrzeże przed lekkim zamuleniem, ale to wyraźna wina głośnikowych, ponieważ przy innych, bardziej uniwersalnych kabelkach wszystko wraca do normy. Na Inakustikach, brzmienie trochę się zmienia. Przede wszystkim bas. Zero mułu, zero jakichś ",dodatkowych smaczków", po prostu dobrze i w punkcik. Ale trzeba pamiętać o tym że te małe monitorki zawsze będą zakłamywać obraz niższych tonów, niestety z takiej malizny cudów nie będzie, ale mnie taki przekaz pasuje, po prostu muzyka której słucham nie potrzebuje basu który przestawiałby ściany. Średnica jest dokładniejsza niż przy tradycyjnych miedziakach, analityczna, trochę chłodniejsza ale nigdy zimna (!), moim zdaniem jest piękna i właśnie naturalna. Góra po kilku godzinach odsłuchu daje kompletnie błędny odbiór, stąd często pisze się o metaliczności srebrzanek. 30-40 godzin grania, jeszcze lepiej - 70 - 80... i wtedy dopiero dochodzisz do tego że te posrebrzane Inakustiki to nie żadne żyletki, żaden bałagan na scenie. Opłacało się, za grosze. Góra niezwykle szczegółowa, ale zero burdelu i żadnego jazgotu. Jest, powtórzę po ra drugi ,- naturalnie...  na ile pozwala na to akustyka pomieszczenia i mój budżetowy zestawik. Średnica, już pisałem.

W obu skrajnych przypadkach ,i podobnie było np. przy Qed,- ach scena jest dość szeroka, środek wysunięty do przodu, ale w sam raz. Wiesz, najlepiej by było gdyby te moje głośnikowe miały charakterystykę złożoną z najlepszych cech każdego z tych kilku najlepszych testowanych kabli, ale cuda to tylko w biblii. Powietrze, mnóstwo powietrza, te małe pizdryki rozrywają mi te moje marne 16,5 m2 już na 10:30... i ani minuty dalej...

I na koniec wracamy do meritum czyli do tego o co pytałeś.🤣

Góra z Neo nie jest ani chłodna ani ciepła, podobnie jest ze średnicą... temperatura pokojowa.😁 Jest dużo szczegółów, jest czysto, bardzo czysto ,- co wciąż powtarzam. Nie mam pojęcia jak Neotech  zachowa się u Ciebie. U mnie scena jest szeroka, naprawdę piękne uczucie ponieważ dźwięk jest wszędzie, mnóstwo powietrza ale nie ma bałaganu. Kiedy już kupiłem te Neotechy i po kilku dniach odsłuchów podzieliłem się wrażeniami ze sprzedającym (Allegro, sam je konfekcjonuje) to powiedział mi że przy ,"troszeczkę" droższych systemach te RCA nie powinny mieć żadnego konkretniejszego wpływu na brzmienie. Powiedział mi że są mega neutralne, prawie jak Furutechy😉 i że jego zdaniem tak naprawdę niczego nie ujmują, niczego nie dodają.

No ale na szczęście 😜 u mnie ten systemik trochę tańszy, więc jakieś zmiany były słyszalne, także w porównaniu z różnymi modelami takich firm jak AQ, WW, Chord, Qed.... i jeszcze kilku innych. Czystość, konkret, neutralność (na miarę tego toru), naturalność, kultura, szczegółowość, przestrzeń.... bez nieprzyjemnych dodatków. Kabelki idealne? Oczywiście że nie, podobnie jak tor w którym się znajdują. Nie wszystko u mnie zagra cudownie i uwodzicielsko ale prawdą jest też to co powiedział mi wytwórca-sprzedawca... że za dobry IC kupiłem, 😂 trochę za dobry jak na możliwości mojego sprzętu. A w porównaniu z rozreklamowanymi interkonektami tzw. znanych firm jest tani, w tym przedziale cenowym gdzie najdroższe są Qed Reference, AQ Golden Gate, Red River czy WW Solstice (SOI) moim skromnym zdaniem (przy całym szacunku do Reference czy do Solstice które też polubiłem) bije je po mordach. Zastanawiam się tylko jak brzmią wyższe modele Neotecha, np. ten dwa razy droższy... kosztowałby pewnie z 600 PLN za parkę, a grałby pewnie jak konkurencja za 1200... 

Napiszę szczerze. W moich powyższych spostrzeżeniach jest za dużo ",poezji", poniosło mnie. Tak naprawdę to  zawsze byłem kablologiem-sceptykiem ale ta "czystość", "naturalność", "neutralność", "szczegółowość", "przestrzenność"... to moim zdaniem jest fakt, przynajmniej u mnie.

D.C.

@Cichy 71 Dzięki za opis , odczucia i porównanie które przedstawiłeś , a które w pewnym stopniu podpowiadają mi jaką podejmę decyzję . Będę potrzebował drugiego zestawu przewodów rca a z tego co  przerabiałem wskazane jest w torze audio zastosować przewody rca  innego producenta ale o podobnych parametrach np. neutralność , materiał z jakiego jest wykonany itp. Mogami który od parunastu godzin gra w moim zestawie prezentuje podobne walory do Twojego Neotech z małą ale ważną dla mnie różnicą polegającą na niezbyt szerokiej scenie dzwiękowej która dla mnie jest ważna. Jeżeli się nie mylę to zakupiłeś przewodziki u Pana Tomka , konkretny miły , pomocny  gościu który bardzo dobrze wykonuje zamówienie 😀.

@Eemeryt

Tak, dokładnie u Pana Tomka. 👍 Ostatnio wprowadził nawet Furutecha - full silver, ale chyba musiałbym zmienić wzmacniacz. 😂 Rotel jest extra ale posrebrzane kable i mariaż z Marantzem to dla niego optimum. Teraz jest super. Gdybym poszedł w srebrne solidy Neotecha w roli głośnikowych (o czym już zacząłem myśleć ale na szczęście na myśleniu się skończyło) i również srebrnego Furutecha jako IC... to chyba musiałbym się  pobawić  albo w jakieś tańsze lampy z drugiej ręki albo w jakiegoś starego, łagodnie brzmiącego Marantza, np. PM75... który brzmi cudownie, łagodnie, pastelowo... ale jest też "cudownie" stary i wydatek rzędu 1500 PLN ( na Allegro czy na Olx, ceny z kosmosu) a później latanie po serwisach... nie jest moim marzeniem. Kiedyś widziałem go po serwisie, powymieniane wszystko co miało być wymienione... prawie "nówka" sztuka😁, ale cena od razu - 2700... Podziękowałem, pomimo wszystko. Zresztą za chwilę i tak okazałoby się że na kable wydałem więcej niż na wzmacniacz i kolumny... Wszystkie wypożyczone z salonów i te pożyczone od kumpli kabelki, już oddane. Mam teraz tylko pięć głośnikowych,  Inakustik Silver, tradycyjny miedziak OFC Inakustika, miedziaki Cross-Tech... oraz świetnie brzmiące (ale IMO tylko w wybranym repertuarze,) śmiesznie tanie solidy - YTDY😂, 4×0,5 i 10×0,5, naprawdę warto je przećwiczyć. IC zostały mi tylko dwa - Neotech i tani ale bardzo solidny Cross-Tech. I tyle na razie mi wystarczy, już się pobawiłem.😁 Kiedy będę zmieniał sprzęt to może znów pobawię się kabelkami, na razie mam luz i wolę wydać kasę na dobrą płytę niż na zabawę w coś co obecnie ,(obecnie posiadane stereo) jest optymalne i nie wyjmę nagle 8 - 10 tysi (bo chwilowo ich nie mam) żeby poprawić brzmienie, na tyle żeby było to słyszalne.😉 A z tych tzw. firmowych to z tych podobnych cenowo do Neotecha Qed Performance Audio 40i i WireWorld Solstice SOI  zagrały również dość szeroką sceną. Je można wypożyczyć, Neo chyba nie... Piszę to tylko dlatego żebyś sprawdził wszystkie tropy, dla mnie Neotech w cenie ok. 300 PLN jest debeściakiem, dla kogoś innego może nim nie być. Pamiętajmy również o pewnych drobnostkach - małe Emotiva już same z siebie brzmią bardzo przestrzennie, podobnie jest ze wzmacniaczem Rotela,.. więc u mnie już na starcie scena ma swoje rozmiary, przynajmniej jak na taki niewielki pokoik. Neotech stawia kropkę nad i. Zresztą byłbym z niego równie bardzo zadowolony gdyby nawet jej nie postawił, po prostu kryształ, robi wrażenie na tle innych. Po czasie się przyzwyczajasz i  wydaje się że to normalka, nic wielkiego. Wtedy podpinam sobie porządnego, świetnie ekranowanego miedziaka OFC i pomimo tego że jest OK... to jednak nie ma startu, i wiesz o tym od pierwszej minuty. A później znów to samo czyli czystość, naturalność... nuda.😜

No i znów walnąłem "poemat" nie na temat...

D.C.

• 4 tygodnie później...

Na tą chwilę jadę na Mogami i jest ok , wprawdzie cały czas mam w pamięci szerszą scenę dzwiękową z rca Tarra , ale Mogami prezentuję większą głębie i szczegółowość .  Kusi mnie sprawdzenie Neotecha w cenie nie większej niż 200-250 zł. który zapewniłby szerszą scenę dzwiękową jednocześnie  ,, nie psując ,, tego co prezentuje obecny przewodzik . 

@Eemeryt

To kup Neotecha o długości 50 cm, jeżeli tyle Ci wystarczy. Ja mam 2 razy po 75 i dlatego cena wynosi nieco ponad 300 PLN. Po prostu kup krótsze kabelki i będzie grało.👍

D.C.

Ja potrzebuję jeszcze krotsze przewody , a to ze względu na ustawienie przedwzmacniacza na końcówce mocy , Wystarczy około 30-35 cm żeby się ,, nie plątał ,, z tyłu sprzęcicha 😉

20 godzin temu, Eemeryt napisał:

Ja potrzebuję jeszcze krotsze przewody , a to ze względu na ustawienie przedwzmacniacza na końcówce mocy , Wystarczy około 30-35 cm żeby się ,, nie plątał ,, z tyłu sprzęcicha 😉

No to pogadaj z panem Tomkiem, On jest otwarty na takie pomysły... i wtedy już na pewno zapłacisz mniej niż 200 PLN. Choć ja pomimo wszystko brałbym minimum 50 cm. Podobno za krótkie są nie halo... No i raczej nie stawiałbym niczego na końcówce mocy. Tam musi być powietrze. Wiem że to fajnie wygląda, taka wieża ale dawno temu przerabiałem coś podobnego i grzało się okropnie. Zresztą tzw. audiofilskie autorytety też odradzają, naprawdę. No chyba że Ty masz tam w środku jakiś zayebisty wentylator. Ja nie jestem na bieżąco więc przyjmę każdego njusa.😉

No ale OK, sorry za upierdliwość, już nie będę.😂 A Ty pogadaj o tych któtszych kabelkach, chyba że sam pobawisz się w DIY. Ja nie miałem lutownicy w łapie, w całym moim życiu, 🤣 więc stawiam na gotowce.

D.C.

Czytałem różne testy dotyczące długości przewodów rca i różne opinie przedstawiali testujący więc coś możeale nie musi być na rzeczy . Zakupiłem nóżki zarówno pod końcówkę jak i przedwzmacniacz i zapewniam że wentylacje mają doskonałą 😀. Dodam że przy moich poziomach głośności końcówka mocy jest leciutko ciepła o włączonych wiatrakach ( jeżeli w ogóle sa w A2) nie wspomnę 😉. Emotiva to solidny sprzęt  w tej półce cenowej.

19 godzin temu, Eemeryt napisał:

Czytałem różne testy dotyczące długości przewodów rca i różne opinie przedstawiali testujący więc coś możeale nie musi być na rzeczy . Zakupiłem nóżki zarówno pod końcówkę jak i przedwzmacniacz i zapewniam że wentylacje mają doskonałą 😀. Dodam że przy moich poziomach głośności końcówka mocy jest leciutko ciepła o włączonych wiatrakach ( jeżeli w ogóle sá w A2) nie wspomnę 😉. Emotiva to solidny sprzęt  w tej półce cenowej.

No chyba że są wiatraki.😁😉, ale jeżeli piszesz że jest w porządku to OK, nie ma sprawy. 👍

Emotiva to solidny sprzęt nie tylko w swojej ale w dwa razy wyższej półce cenowej a ich solidny set czyli średni przedwzmak, podstawowa końcówka i T- 2+  (o których pisałem powyżej) to zestaw który powinien kosztować razem spokojnie 25 tysi i nie piszę o flagowcach Emotivy. Za te wystarczająco dobre klocki razem z kolumnami T 2+ zapłacimy ok. 12 tysi... a grają tak jak by kosztowały właśnie dwa razy tyle. Chciałbym kiedyś posłuchać najdroższego przedwzmaka, najdroższej końcówki tej firmy wraz z T 2+... to kosztowałoby razem 19 000 PLN, chyba że Emotiva do tych swoich flagowych klocków szykuje jeszcze lepsze podłogówki, choć będzie trudno jeżeli nie będą chcieli zaszaleć z ceną... bo T-2+ to zayebiste skrzynki. Niesamowita sprawa, weszli z kopyta i leją wszystkich po pyskach, na tym pułapie cenowym a w niektórych przypadkach nawet na dwa razy wyższym.

Trochę szkoda że ludzie tak słabo znają tę firmę.

Cud. 🙏 😂

D.C.

Edytowane przez Cichy71

• 2 tygodnie później...

Witam, jako być może przyszły właściciel sprzętu Emotiva.Po przeczytaniu wielu opinii na polskich i anglojęzycznych forach  o tej niszowej na polskim rynku firmie, postanowiłem zaryzykować i zamówić na początek zestaw przedwzmacniacz PT1 + końcówkę A3( pod przyszłe również kino domowe) oraz kolumny podstawkowe B1+.

Moje pytanie brzmi, czy możecie polecić inne urządzenie, streamer ,które będzie preampem, będzie miało na pokładzie lepszy DAC i możliwość streamowania  plików w wyższych rozdzielczościach z serwisów takich jak np.  Tidal Master  (MQA),które może być zamiennikiem właśnie Emotivy PT1?

Czy jednak pozostać przy tym firmowym duecie i osobno dokupić DACa (proszę o propozycję w pułapie powiedzmy do 2000zł)?

Adam.

Jeżeli zakupiłeś to daj zestawowi pograć razem  , niech się ,, dotrze ,, przez dłuższy czas grając różną muzę o różnym natężeniu. Sam w przeszłości myślałem o dobranie przedwzmacniacza innej firmy ale po odsłuchach PT1 z A2 doszłem do wniosku że to zestawienie jest dla mnie bardzo dobre zarówno z jakości dzwięku jak i obsługi a i wygląd też na plus.  DAC wbudowany w PT1 jest dobrej sprawdzonej jakości ( bynajmniej dla mnie ) i w tej cenie nie znajdziemy zauważalnie / słyszalnie coś lepszego. 

@pedros300

I pamiętaj o jeszcze jednym - standy pod B1+ muszą być ciężkie, możesz dociążyć piaskiem. Chłopaki z tematu " Nasze ustroje" na pewno dobrze doradzą. Można łączyć na śruby ale blue tack to jeszcze pewniejsze połączenie. Wszystko dla dobrego brzmienia.😂

To musi stać jak ciężki pomnik, zero drgań, żadne tam kilkukilogramowe standy do KD. I wtedy usłyszysz co potrafią te małe pizdryki od Emotiva, wsparte naprawdę dobrą elektroniką tej firmy, cud - miód.... bo w kategorii jakość/cena naprawdę ciężko znaleźć coś lepszego. Ja mam B1+ i nie znalazłem lepszych monitorów w przedziale cenowym  1000 - 2000 (2250) PLN  a przerobiłem kilkanaście kompletów na różnych odsłuchach, także tych firm które uchodzą za kultowe.

Będziesz Pan zadowolony, jak mawiał klasyk.😁👍

D.C.

Dziękuję za porady odnośnie kolumn B1+. Zapytam się powtórnie, czy zna ktoś taki kombajn dobrze grający (preamp, lepszy DAC niż w PT1, streamer gęstych plików), który może współgrać z końcówką Emotiva A3 zamiast właśnie PT1? Sprzętu jeszcze nie zamówiłem i chcę ograniczyć ilość sprzętu do minimum. 

Może coś z asortymentu SMSL? 

@pedros300

SMSL? Zależy który, ale ludzie sobie chwalą, niektórzy nawet bardzo. Ja niestety jestem starym tradycjonalistą, zbieraczem płyt i na razie nie mam żadnego streamera. Normalnie nie potrzebuję - normalnie Neandertalczyk.😂 Ale za jakiś rok czy też też dwa i ja zapewne stanę przed podobnym wyborem, nawet jeżeli tylko z czystej ciekawości.

Wiem jak to dziala, ponieważ dwóch moich znajomych ma podobny układ od Emotiva i mogę tylko potwierdzić słowa kolegi @Eemeryt, że zestaw firmowy w zupełności wystarczy. Uważam że wyczerpuje możliwości Tidala, natomiast np. taki Qobuz to już półka wyżej, więc nie wiem... Ale jeżeli potrzebujesz czegoś mega, extra, super... i do tego budżetowo, bez wielkich wydatków, to wróć do strony startowej i załóż temat, albo w zakładce - START, albo w - PC AUDIO. Tam są prawdziwi szpece od takich wiławianek. Powodzenia.👍

D.C.

• 4 tygodnie później...

Witam klubowiczów.

W związku z tym, że stałem się posiadaczem zestawu Emotiva A2 + PT1 mam pytanie. Przedwzmacniacz z końcówką łączymy przez wyście MAIN OUT  czy X-OVER OUT. Obecnie mam podłączone przez to niezbalansowane MAIN OUT?

W dniu 14.07.2022 o 16:33, pedros300 napisał:

Witam, jako być może przyszły właściciel sprzętu Emotiva.Po przeczytaniu wielu opinii na polskich i anglojęzycznych forach  o tej niszowej na polskim rynku firmie, postanowiłem zaryzykować i zamówić na początek zestaw przedwzmacniacz PT1 + końcówkę A3( pod przyszłe również kino domowe) oraz kolumny podstawkowe B1+.

Moje pytanie brzmi, czy możecie polecić inne urządzenie, streamer ,które będzie preampem, będzie miało na pokładzie lepszy DAC i możliwość streamowania  plików w wyższych rozdzielczościach z serwisów takich jak np.  Tidal Master  (MQA),które może być zamiennikiem właśnie Emotivy PT1?

Czy jednak pozostać przy tym firmowym duecie i osobno dokupić DACa (proszę o propozycję w pułapie powiedzmy do 2000zł)?

Adam.

Witaj,

posiadam zestaw PT1 +  A2 i używam streamera yamaha wxc50 , jestem zadowolony z jakości dzwięku (wcześniej miałem tańszą yamahę wxad10) -  oczywiście wszystko obsługuje system musiccast.  tidal chodzi w zasadzie bez problemu , wg mnie obsługa tidala przez musiccasta jest mniej wygodna/intuicyjna niż bezpośrednio, ale można się przyzwyczaić. do tego streamera można też  podłączyć dysk zewnętrzny (pliki flac/dsd) - na razie tylko krótkie testy robiłem, może po wakacjach będzie więcej czasu. od roku mam na półce onkyo 6170 i jakoś pomimo kilku prób ta yamaha gra lepiej...

Witam klubowiczów.

czy ktoś  z Was próbował podłączyć subwoofer pod przedwzmacniacz pt1?

otóż u mnie po podłączeniu suba heco30a i podkręceniu przedwzmacniacza na poziom głośności w przedziale powiedzmy 40-50 sub jest ledwie słyszalny nawet po podkręceniu głośności na maxa na subie...po podłączeniu suba pod streamer yamahy wxc50 sub przy minimalnej głośności trzęsie mi "meblo-ścianką"...może ktoś podzieli się doświadczeniami :)?

druga sprawa przy okazji - jaki program polecacie (najlepiej bezpłatny) do odtwarzania plików flac/hires na laptopie (windows)? planuje podłączyć lapka pod przedwzmacniacz i sprawdzić z ciekawości jak to zagra.

z góry dziękuje za odpoweidzi:)

54 minuty temu, tade_os1983 napisał:

Witam klubowiczów.

czy ktoś  z Was próbował podłączyć subwoofer pod przedwzmacniacz pt1?

otóż u mnie po podłączeniu suba heco30a i podkręceniu przedwzmacniacza na poziom głośności w przedziale powiedzmy 40-50 sub jest ledwie słyszalny nawet po podkręceniu głośności na maxa na subie...po podłączeniu suba pod streamer yamahy wxc50 sub przy minimalnej głośności trzęsie mi "meblo-ścianką"...może ktoś podzieli się doświadczeniami :)?

druga sprawa przy okazji - jaki program polecacie (najlepiej bezpłatny) do odtwarzania plików flac/hires na laptopie (windows)? planuje podłączyć lapka pod przedwzmacniacz i sprawdzić z ciekawości jak to zagra.

z góry dziękuje za odpoweidzi:)

Znalazłem taki opis od Emotiva 

Wyjście dla subwoofera [4] pozwala podłączyć aktywny subwoofer.Wyjście stereo zwrotnicy [5] pozwala podłączyć zewnętrzną stereofoniczną końcówkę mocy.UWAGA: BasX PT1jest wyposażonyw wewnętrzny układ zarządzania basemz zastosowaniemaktywnej zwrotnicy i filtrów dolno- i górnoprzepustowych Linkwitz-Riley12dB/oktawę naczęstotliwości 90Hz.Układ ten pozwala na uniknięcie nakładania częstotliwości emitowanychprzez subwoofer i kolumny główne. Aby dopasować głośność subwooferów do głośnościkolumn głównych, należy zastosować regulację głośności subwoofera.UWAGA:Wyjściedla subwoofera[4]opuszczazsumowany, monofoniczny sygnałzawierającyczęstotliwości poniżej 90Hz.Wyjście stereo zwrotnicy [5] opuszcza stereofoniczny sygnałzawierający częstotliwości powyżej 90H.

Witaj w Klubie.

1 godzinę temu, Eemeryt napisał:

Takie połączenie które masz obecnie zostaw .

witaj w Klubie 😀

Witaj :).

zostawić sub podłączony pod streamer? w takim razie poco jest wyjście na sub w przedwzmacniaczu 🙃 . 

podłączenie pod przedwzmacniacz ma ten plus ze mozna sterować jednocześnie głośnościa kolumn + suba...przy podłączeniu pod streamer sub gra na stałym poziomie głośności niestety

W dniu 12.08.2022 o 23:01, Eemeryt napisał:

Znalazłem taki opis od Emotiva 

Wyjście dla subwoofera [4] pozwala podłączyć aktywny subwoofer.Wyjście stereo zwrotnicy [5] pozwala podłączyć zewnętrzną stereofoniczną końcówkę mocy.UWAGA: BasX PT1jest wyposażonyw wewnętrzny układ zarządzania basemz zastosowaniemaktywnej zwrotnicy i filtrów dolno- i górnoprzepustowych Linkwitz-Riley12dB/oktawę naczęstotliwości 90Hz.Układ ten pozwala na uniknięcie nakładania częstotliwości emitowanychprzez subwoofer i kolumny główne. Aby dopasować głośność subwooferów do głośnościkolumn głównych, należy zastosować regulację głośności subwoofera.UWAGA:Wyjściedla subwoofera[4]opuszczazsumowany, monofoniczny sygnałzawierającyczęstotliwości poniżej 90Hz.Wyjście stereo zwrotnicy [5] opuszcza stereofoniczny sygnałzawierający częstotliwości powyżej 90H.

Witaj w Klubie.

ok, dzięi za info. w zasadzie w instrukcji jest to samo :).  myślałem że może ktoś coś podpowie jak to wygląda w praktyce 🙂

Cześć. Wg mnie za te pieniądze nie kupisz bardziej funkcjonalnego przedwzmacniacza. Miałem długo xsp1 jeszcze gen 1 z xpa 2 i to był świetny zestaw. Integracja z KD , wyjścia na 2 śruby, filtry Górno i dolnoprzepustowe, dobre pre gramofonowe i wzmacniacz słuchawkowy. U mnie dopiero Lyngdorf wygrał z Emo :)

pozdrawiam
Misza

Jeszcze jedno pytanie,czy potrzebuję tego przedwzmacniacza jeżeli nie potrzebuje tych wszystkich wejść i wyjść, dack ktorego mam na oku ma opcje preampa ,czy w takim połączeniu nie będzie to zbędny element toru?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.