Skocz do zawartości
IGNORED

csa29 (ktokolwiek widział ktokolwiek wie

pavulon

Rekomendowane odpowiedzi

wchodzę sobie na stronkę audioklanu i oczom nie wierzę

zdjecie wzm. zintegrowanego csa 29, wygląda to cudnie, a logo firmy jest zdaje się tłoczone w aluminium,

no chyba chłopaki nie bawią się w wolnych chwilach 3dstudio

oczom nie wierzę, bo na stronie producenta jest ta nowa-stara "obrzydliwa" seria (bez krawieckich gałek)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ktokolwiek widział ktokolwiek wie?

Ukryta Zawartość

Aha rzeczywiscie, na zagramanicznych stronkach juz jest opis:

Chaque canal d'amplification dispose d'un tube double triode 6922 d'origine Sovtek (équivalence "militaire" du tube E88CC) qui attaque deux transistors Toshiba 2SC5200 (150 W, 15 a max.) qui travaillent en push-pull.

Test nowego Coplanda był w jednym z ostatnich numerów AV. Wypadł dobrze: nic dziwnego, Copland słynie z dobrych urządzeń. Sam miałem trzy wzmacniacze Coplanda: 8/14/28. Najlepsza była 14-stka. Miałem też CD 289: znakomita maszyna!

Wracając do 29-ki: po lekturze testu wydaje mi się na moje nietechniczne wykształcona, że różnica konstrukcyjna między nowym wzmakiem, a 28-ką nie jest tak znaczna, a cena - już tak. Uważam, że kwota 10tys. jest absurdalnie wysoka, gdyż używany 28 można kupić za niewiele ponad 1/3 tej sumy, także starczy jeszcze na niezłe głośniki albo odtwarzacz.

--->broy

ale znacznie taniej działa sie w grupie (ze sponsorem:Xena przemianowana na Primare Audio System) niż na własnym malutkim podwórku. Spójrz na wielkość oferty Primare+Copland parę lat temu i na obecną ofertę samego Coplanda. Ale to już problem producenta. Kilka lat temu sprzedawaliśmy trochę Primare i dużo Coplanda. Teraz jest odwrotnie - sprzedaż Coplanda to margines, a Primare ok.

Właśnie te niewielkie różnice skłaniają mnie do odsłuchów porównawczych, niedawno wymieniłem lampki w sekcji przedwzmacniacza więc sadzę, że porównanie będzie wiarygodne. A cena faktycznie wysoka.

TK

Oczywiście, rozumiem i nawet zgadzam się z tym z jednym wyjątkiem: dla klienta to nie ma znaczenia, czy jest grupa, czy nie, ile sprzedawaliście i sprzedajecie teraz itp.

Jeśli teraz za integrę 29 ma zapłacić dychę, to w tej cenie można wybrać coś innego, nie mówiąc o sprzęcie używanym: tutaj można kupić urządzenia wyższej klasy. Szkoda, bo marka Copland jest dobrze znana i ceniona w Polsce, a tak stanie się kolejnym drogim klockiem w salonach sprzedaży.

Pzdr

TK -> wydaje mi sie, ze sa co najmniej 2 powody:

1. Primare jest jednak na nieco nizszej polce niz Copland i jako taki sprzet logiczne, ze sprzedaje sie go wiecej.

2. W latach 1998-2000 Primare wszedl w segment rynku, na ktorym bylo miejsce na taki sprzet (chyba wlasnie Primare i Thule skorzystaly najbardziej)

3. Duzo agresywniejsza promocja marki Primare niz Coplanda.

Moge sie mylic, ale tak jakos to wyglada.

A CSA 29 - szkoda, ze jest sporo drozszy od CSA-28. CSA-28 to bylo bardzo dobre urzadzenie - ciekawe o ile 29 jest lepszy.

Pozdr.

Model 6.1 bardzo podobny do tego co jest w ofercie 6.9 Różnica jest taka iż ja mam talerz z płytą szklaną. Jak patrzę na zdjęcie 6.1 to ramie jest takie same tylko mocowanie jest pełne, a nie w kształcie litery C

[obrazekLUKASZ-141186_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szkoda, że ty jesteś w Poznaniu a ja w Warszawie. Wprawdzie w Warszawie tez mnie znają, ale nie wiem jak zareagują. Szczególnie jak pójdę w koszulce :) Jest ktoś chętny na te porównania po 30 będę luźniejszy, można by się umówić do Audio Klanu.

oj to sie faktycznie robi drogo a konkurencja w tym przedziale duza.

cóż z rozżewnieniem przyjdzie nam wspominać czasy jak do nas

po coplandy jeździła wiara z lepszego świata.

tak tak czytałem kiedyś wypowiedz na audioreview.com parę lat temu-

gość (hamburgerojad:-) cały happy pisał jak to w Polsce tanio sobie kupił

eeeh łza się w oku kręci

TK -> ja swoj jakis czas temu sprzedalem. Obacze wsrod znajomych - moze ktos ma - warto byloby porownac.

Wiesz - Copland a Primare - dla mnie i brzmieniowo Copland jest na wyzszej polce. Primare to dobry konkurent wlasnie dla np. Thule, od ktorego moim zdaniem ma produkty lepsze pod wzgledem brzmienie i jakosci wykonania.

Wracjac do Coplanda - byl kiedys taki wzmak CT402 - lampowe 2x30 w push-pullu. Porownywalem go kiedys z CJ'em (to byla najmniejsza integra - CAV-55 chyba) i moim zdaniem Copland wyszedl z tarcza - ja bym nie mial watpliwosci co do wyboru (ostatecznie kupilem wtedy CSA-28).

Pozdr.

Primare rzeczywiście miało być "tanim Coplandem" , chociaż ceny nie dokładnie to odzwierciedlały.

W Polsce w l. 90-tych Primare "startowało" od 2800 pln (A20) a Copland od 3600 pln (CSA8)

O ile dobrze pamiętam w Anglii A20 kosztował 700-800 GBP, a A30 1500 GBP. Copland CSA 8 900 GPB, CSA 28 1250 GBP. Nie było zatem "przepaści" cenowej. Copland oferował jednak urządzenia "bardziej audiofilskie".

Od tego czasu wiele się zmieniło - Primare się rozrosło, poszerzyło ofertę... a oferta Coplada "skurczyła" do de facto dwóch urządzeń. Tak to wygląda dziś.

Sam doceniam produkty Coplanda (CSA8, CSA14, CSA18 - pamiętacie coś takiego ??? , CSA28, CTA 401, CTA 402 i inne )- super. Dziś na półkach stoją samotne dwa "klocki" CDA 822 + CSA 29

--->: qb_1- ten Conrad to musiał byc CAV 50

>>>>>TK: wrocilem wlasnie z salonu na andersa w Wawie i po przegladzie wojska pt Primare/Copland (jezuniu jakie ceny...:) pogadalismy z kolega i stanelo na tym, ze w sobote porownamy Primarke A30.1 z....... Jolida 1501RC. Hmm, ponoc ta ostatnia jest jakas nieziemska alternatywa - a w cenach polkowych 50% tansza....

Ma to sens?

TK -> tak, chyba CAV-50. Copland wydal mi sie lepszy, wiec nie zastanawialem sie za bardzo nad tym CJ'em. Niestety wtedy budzet nie pozwolil na 402-ke. Teraz z kolei mierze troche wyzej.

Primare i Copland chyba nawet byly reklamowane w prasie razem przez jakis czas.

Benz Micro do najtańszych nie należy, podobnie jak Kontrapunkty Ortofona.

Obecnie używam K4 Projecta (miała zasadniczą zaletę - była tania), nie jest źle , ale niedługo, przyjdzie czas na zmianę.

Nie chcę jednak wydać na wkładkę więcej niż na gramofon, a z Perspective można dużo "wyciągnąć". Ogólnie uważam Projecty za udane urządzenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.