Skocz do zawartości
IGNORED

Nietypowy kształt pokoju - prośba o radę

reyn78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Cytując klasyka - koń jaki jest każdy widzi... a jak widać na załączonym obrazku kształt pokoju raczej na pokój audiofilski się nie nadaje i mam tego świadomość. Ponieważ przymierzam się do kupna jakiegoś sprzętu to chciałem się poradzić:

czy jest wogóle sens inwestować w sprzęt stereo przy takim układzie czy się od razu poddać i kupić słuchawki ;)

zakładając, że jest sens coś ustawić - to w którym miejscu byłoby to najlepsze z punktu widzenia akustyki - z praktycznego punktu widzenia możliwe są tylko ustawienia przy 2 ścianach - lewej i górnej.

Acha - od razu zaznaczę, że pomimo zgody kierownictwa zakładu (żony) budżet nie obejmuje remontu oraz przeprowadzki.

Bardzo dziękuję za wszelkie sugestie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zaczalbym od ustawienia na gornej scianie, ale poszukalbym sprzetu do sluchania w bliskim polu, wymiary pozwola oddalic sie wystarczajaco od scian z kolumnami. Na miejsce odsluchowe wybralbym srodek pokoju (nie doslownie) a do odsluchow lekki fotel, ktory mozna szybko przestawic.

Rodzina w takiej konfiguracji powinna to jakos zniesc :).Taka opcje zarazykowalbym ja i moge byc w bledzie;).

Dzięki za rady. Cieszę się, że pierwszy krok już został uczyniony w kierunku stereo... znaczy jest dywan ;)

Skoro już wiem, że jest sens w to brnąć to dalsze pytania:

niestety między kolumnami będzie musiał stać jakiś mebel (nie będzie to szafka na stereo) a dokładnie albo półka (wysokość 210 cm) na książki albo... pianino. Kolumny mogą być wysunięte przed oba meble. Pytanie - co będzie bardziej neutralne - dla mnie jako laika to książki zazwyczaj nie mają pudła rezonansowego więc powinny być lepsze...

druga rzecz - ustawienie w mniej więcej równej odległości od ścian po boku powinno być ok?

trzecia rzecz - czy w związku z relatywnie dużym metrażem (ok. 40m) na jakiś sprzęt (typ kolumn, etc) należy zwrócić szczególną uwagą a jakiś można od razu skreślić?

PS. Proszę o wyrozumiałość... podobno nie ma głupich pytań... podobno...

dla mnie jako laika to książki zazwyczaj nie mają pudła rezonansowego więc powinny być lepsze...

Dobrze kombinujesz, regał z książkami będzie domowym ustrojem pochłaniająco-rozpraszającym oczywiście w jakimś tam stopniu.

ustawienie w mniej więcej równej odległości od ścian po boku powinno być ok?

Może być tylko pamiętaj aby ta odległość nie była taka sama jak od tylnej ściany.

czy w związku z relatywnie dużym metrażem (ok. 40m) na jakiś sprzęt (typ kolumn, etc) należy zwrócić szczególną uwagą a jakiś można od razu skreślić?

Na pewno kolumny podłogowe :)

Trzeba też uwzględnić objętość takiego pomieszczenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.