Skocz do zawartości
IGNORED

uszkodzenie cd ...co może być popsute?

wit0

Rekomendowane odpowiedzi

-kupiłem odtwarzacz cd -luxman d105U.

no i kłopoty....

przeskakuje -zazwyczaj w tym samym miejscu -5-ty lub 6-ty utwór - przeskakuje około 30 sekund wstecz -i znowu i znowu...

Właczony na start z utworu 6,7,8 -zazwyczaj po prostu się zacina nie startuje -wyświetla odtwarzanie -jednak nie ma żadnych wskazań czasu -ani nic nie gra.

Wciskanie stop i ponowny start -nie pomaga -dopiero wysuniecie płyty i ponowne włożenie odblokowuje cdeczka..

-dżwiek -jakiś taki syczący -zupełnie nie jak luxman

i przesterowuje mi wzmacniacz na wszystkich normalnych wejsciach -wyraźne charczenia -dźwiek koszmar

Dopiero właczenie trybu cd straigh (wejście bezpośrednio na końcówkę -pomija wiekszość przedwzmacniacza -sygnał idzie jedynie przez regulację głosności i dalej w końcówkę mocy) powoduje w miarę poprawne odtwarzanie ...choć i w ten sposób dźwiek kiepski -dużo gorszy od taniego technicsa... jeśli wycisnie się cd straight i włączy normalnie -to wspomniany koszmarek.

więc:

-przeskakiwanie -na wszystkich płytach w zblizonym miejscu -na 5-9 utworze

-zacinanie się -w tych samych miejscach

-przesterowywanie wzmacniaczy -charczenia

-nieprzyjemny syczący i mało dynamiczny dźwięk

co może być uszkodzone ???

-warto negocjować cenę i próbować naprawiać ? czy z wielkim hukiem odesłać sprzedawcy?

Nie znasz sie, trzeba uciąć kabel i powiedzieć że niesprawdzony.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Na pewno przeczyszczenie i przesmarowanie prowadnic głowicy lasera pomoże,, również przemycie soczewki.

Gdy jest zakurzona może być problem z fokusowaniem wiązki na powierzchni płyty.

Ale takie objawy wskazują często na jednoczesne zużycie diody emisyjnej lasera. KSS-152A w oryginale kosztuje 90 zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zależy ile zapłaciłeś.

Pozdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

dużo zapłaciłem -bo miał być w dobrym stanie -a ja się napaliłem -mam identyczny wzorniczo wzmacniacz -i chciałem mieć komplet wintage... wiec zapłaciłem sporo. raczej przeplaciłem.

boję się jęszcze, że może i lampy zużyte...

Gość partick

(Konto usunięte)

boję się jęszcze, że może i lampy zużyte...

ależ gdzie tam zużyte, po głupich dwudziestu latach? ;-)

a tak serio, to nic nie negocjuj, nie naprawiaj, tylko odsyłaj i żądaj zwrotu kasy.

Moim zdaniem to chyba raczej awaria zasilania, jeśli była by to tylko kwestia samego lasera i jego końcówki to raczej odtwarzał by z takimi przerwami niezależnie od numeru utworu. Usterka występuje dość regularnie, więc raczej to nie laser. Przeczyszczenie prowadnicy i sprawdzenie stanu płytki zasilającej. Mogą to być zwykłe zimne luty. Ja bym pewnie zrobił, ale jak się nie znasz na elektronice, to tak jak mówi partick, nawet go nie rozkręcaj tylko odsyłaj!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Prowadnice i silniki do sprawdzenia, a szczególnie ten krokowy "suwający" laserem, problem może lezeć równiez w taśmie/połączeniu między laserem a PCB. Sam laser na pewno jest ok, zasilacz też...

Prowadnice i silniki do sprawdzenia, a szczególnie ten krokowy "suwający" laserem, problem może lezeć równiez w taśmie/połączeniu między laserem a PCB. Sam laser na pewno jest ok, zasilacz też...

tłumaczyłoby to zacinanie i przeskakiwanie -w ktorymś punkcie laser nie może sie przesunąć -i nie może odczytać nic poza małym fragmentem który akurat widzi.

natomiast przesterowywanie wzmacniacza (wzmacniaczy) -charczenia i ostry zniekształcony jakby posykujący dźwiek to chyba jakiś inny dodatkowy powód? czy blokujacy się laser -poza przeskakiwaniem może dawać i zniekształcenia dźwięku?

Raczej nie, usterka związana z charczeniem lub ze zniekształceniami to nie kończący się laser, ale problem w samej analogówce czyli od przetwornika do wyjść RCA, albo ogólnie w zasilaniu. Jeśli prąd na wyjściu zasilania jest za mały to może to powodować takie właśnie objawy.

Teraz jednak tak sobie pomyślałem, że te awarie mogą być niezależne, tzn zasilanie plus czyszczenie mechaniki plus naprawa/wymiana może wzmacniaczy operacyjnych.

Jak się nie znasz na elektronice to odsyłaj!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

lutownicę w reku trzymać umiem -i minimum pojecia mam.

ale to nie moja branża. tak wiec znam podstawy i niewiele wiecej. ogólnie zastanawiam się pod kątem opłacalnosci. bo dać kilka stów --potem dołozyć do naprawy i chrzanić się kilkaty godni -bez gwarancji, że będzie dobrze... -to może lepiej oddać i obczaić inny egzemplarz... z drugiej strony ten model jest doś żadko spotykany....

ile warto dać za ezgzemplarz luxmana D105u w stanie jak opisałem -przeskakujacy, zacinajacy się + ostry i charczacy dźwięk -oraz przesterowujacy wzmacniacze?

pozostaje pytanie -ile takie "kilka zł" za naprawę elektroniki może wynieść.?

wyglada, że cd jest mocno wyeksploatowane.

boję się, że zapłace za uszkodzony cd -i potem stracę masę czasu i kasę na naprawę odnowienie -a efekt może wyjść żałosny... żeby to samo przeskakiwanie -ale jednocześnie ostry i mało dynamiczny dźwięk i przesterowywanie przedwzmacniaczy /wzmacniaczy (poza bezposrednim łaczeniem pod końcówki mocy) -budzi niepokój co do sensu przedsięwziecia...

Z drugiej strony a modelu mi zależy -mam wzmacniacz luxmana z "tej seri " identyczny wzorniczo -zktórego jestem bardzo zadowolony (choć też bez naprawy się nie obyło) -cd ładnie by sie komponował ze wzmakiem -jednak szkoda płacić za złom... i jestem w kropce.

pewnie o zatrzymaniu -lub zwrocie zdecyduje czy sprzedający zechce zejść z ceny i na ile zachce... obecnie -zapłacilem za stan -z opisu allegro - "w pełni sprawny" -a cena jak za idealny -a rzeczywistość -jest jak jest i jak opisałem...

cały czas pytanie -ile warto dać za taki stan... uszkodzony

- boję się, że aby było dobrze to lista napraw będzie długa... czyszczenie mechaniki, wymiana lasera, może trybików i silnika przesuwu, opampów, kondów i lamp...

No chłopie, jeśli na aukcji było napisane w pełni sprawny to dzwoń do gościa i ma zejść z ceny albo sprzęt oddajesz i tyle.... Nie ma co dywagować i przedłużać tematu, bo Ci się czas skończy na negocjacje i g.... będziesz miał a nie odtwarzacz.....

tylko do ilu warto jeszcze negocjować -a powyżej jakiej ceny odsyłać i niech się martwi sprzedawca który wprowadził w błąd

-może przypadkowo.

bo w momencie piewrwszego odpalenia z godzinę grało... jeśli sprzedawca podpiął na moment -brzęczy znaczy się gra -to hajda....

choć moim zdaniem drogi sprzęt aspirujący do miana kultowego i lepszej klasy -nalezy sprawdzać dokładnie... bo setki złotych to płaci się za to, że jest dobrze, a nie ,ze jest jakoś tam....

powiedzmy pobieżne sprawdzenie to w sprzętach za kilka dych a nie za tysiaka....

może sprzedawca przeoczył usterkę.... pierwszy raz u mnie z godzinę pograło -choć brzydko grało. potem się zacieło. po kilkunastu godzinach zacina się już zawsze około 5tego utworu... jak odpalić 5,6,7.8 utwór dowolnej płyty - to zacina się po klkunastu sekundach....

o tym, że sprzęt jest niesprawny -dzwoniłem i mówiłem sprzedawcy w dniu odbioru paczki - miałem jednak dokładniej sprawdzić... i odesłać -albo zostawić sobie a sprzedawca opusci z ceny,. ino troszkę mało chciał opuścić -albo troszkę za dużo zostawało jak za uszkodzony sprzęt... napisałem maila, że chcę zwrócić sprzęt...

no chyba, że zjedzie z ceną tylko własnie do ilu ile warto dać -ile zaryzykować?

I bardzo dobrze! Będziesz szukał podobnego, a może napiszesz czego potrzebujesz, może coś doradzimy....., choć, jak musi być z tej samej serii, no to chyba nie ma co zaczynać tematu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.