Skocz do zawartości
IGNORED

Ktoś opisze wkońcu Exellence Tonsila?

gigu??

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos opisze osobiste odczucia w Exellencach Tonsila? za 2500 gola komplet głosników chyba nie jest taki zły, tym bardziej że robiony u nasz. W Tonsilu tez mają komore odsłuchowa podobno. Co z ich jakoby sucha grą?. Przeciez to nie plastiki! Dajcie głosy...

A może słyszałeś żeby producent napisał lub zamieścił na swych stronach negatywne opinie - czytałem ale są moim zdaniem napisane stronniczo- (nie zmienia to faktu że może są dobre ) szukam kogoś kto usiłował je sprawdzić jak graja porównać z innym sprzetem zachodnimtej klasy lub wyższej niekoniecznie cenowej

Właśnie. Mam taki zestaw, dodałem je do bazy u Lukara, a recenzji jeszcze nie napisałem. Na początku warunki osłuchowe. Pokój 2x3,5m kolumny są zawieszone na scianach na wysokośc 1,4m (wiadomo kompromis). Ogólna charakterystyka: solidne wykonanie (monitor waży ponad 7kg a centralny ponad 12kg), choć mogły być całe z mdf-u (mają tylko front), dość trudne do wysterowania (mój Denon 1803 w trybie 6.1 wyraźnie nie daje rady prądowo, ale w trybie stereo jest OK), neutralne brzmieniowo, choć równowaga tonalna przesunięta ku tonom wysokim (moim zdaniem nie jest to podbarwienie, ale na ostro grającym sprzęcie może być nieprzyjemnie). Brzmienie - kino. Duża szczegółowość tych kolumn, dobrze służy budowaniu atmosfery filmu, dialogi są czytelne, a efekty przestrzenne - bardzo wymowne i to nie tylko w płaszczyżnie poziomej, ale i pionowej. Dodam jeszcze że przy bitrate dzwięku poniżej 448kbps wyraźnie słychać jak działa kompresor ac3. Brzmienie - stereo. Na źle nagranych płytkach jest strasznie, sucho, bez przestrzeni i szczegółów (zastanawiam się za co płacą relizatorowi dzwięku i na czym nagrywają) i gdybym nie posiadał płyt nagranych dobrze taka mogłaby być recenzja tych kolumn, ale nie jest. Gdy nagranie jest w porządku, brzmienie kolumn jast bardzo dobre (wiem, że jest to trywialne, ale różnice między nagraniami są na tych kolumnach ogromne). Pierwszą rzeczą o której warto wspomnieć jest niezła przestrzenność, dzwięk nie jest ograniczony położeniem kolumn, swobodnie budowane są plany. Dobra równowaga w zakresie tonów średnich, powoduje że brzmienie instrumentów czy ludzkiego głosu jest neutralne, pierwsze wrażenie może być niekorzystne. W zakresie basu jest nieźle, schodzą bardzo nisko (jak na monitor) i są szybkie, brakuje trochę zróżnicowania tonalnego. Wreszcie tony wysokie - bardzo duża szczegółowość (w porównaniu do innych zakresów) powoduje, że kolumny te są określane jako jasnobrzmiące, mnie to nie przeszkadza, ale trzeba uważać na elektronikę.

dzięki, no to sporo wyjaśnia - słyszałem że dla wzmaka 6omowego te kolumny są bardzo przyjazne z powodu duzej liniowości, ciekawe jak opinie innych. Cieszy mnie duza uniwerslaność szczególnie z uwagi na stereo.... Ktoś jeszcze będzie odważny?

a jak oceniacie przody - główne nie monitory, słyszałeś forest jak grają, puszczałeś dobre i złe nagrania?, byc może porównałeś do GLD np.dedykacji- z tego co słyszałem nie wartych ceny...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.