Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie systemu

spnmdm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Noszę się z zamiarem zmiany okablowania systemu (system typowo DJ'ski) i na razie mam w głowie taki setup:

Listwa zasilająca - NEEL N6EK

Kabel zasilający do monitorów aktywnych ADAM AUDIO A7X - NEEL N7ES Gold - 2 szt.

Kabel zasilający mixer ALLEN HEATH 4D - NEEL N7ES Gold - 1 szt.

do tego czeka mnie przerobienie gramofonów Technics 1210 MK2:

- pozbycie się oryginalnych kabli, dorobienie gniazda RCA - RCA z gramofonu do mixera firmy AUDIOQUEST Golden Gate albo Big Sur

- zamiana kabla zasilającego gramofon no NEEL N7ES Gold

Trochę to będzie kosztować i tu pytanie czy warto to robić? Tzn. inwestować w stosunkowo drogie kable zasilające, czy np. sama listwa już wystarczy. Czy wprowadzenie innego kabla zasilającego poprawi jakość dźwięku samego gramofonu? Co do kabli RCA raczej nie mam wątpliwości, ale może zamiast AUDIOQUEST CHORD Chameleon Silver Plus?

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

https://www.audiostereo.pl/topic/94069-okablowanie-systemu/

Z wymienionych przez Ciebie wariantów wartościowa może być tylko wymiana okablowania sygnałowego z gramiaków, choć efekt prawdopodobnie wątpliwy. Gniazda i wtyki ew. można wymienić jeżeli są starsze niż dekada i niepozłacane. Ogólnie lepiej wymień wkładki na nowe/inne->lepsze i/lub doinwestuj w nowy/stary/inny->lepszy mikser.

Sieciówki oczywiście możesz wypożyczyć i przekonać się lub nie o ich wpływie na dźwięk. Jeżeli masz już jakieś szersze doświadczenie w kwestiach sprzętowych (widocznie masz, bo monitorki zgrabne), to z pewnością nie dasz sobie niczego wcisnąć niechcianego towaru.

Dlaczego wychodzisz z załozenia ze rca da wiecej niz sieciówki? W moim systemie jest dokładnie odwrotnie, sam byłem zdziwiony. Czasami zasilanie ma zbawienny wpływ na cały setup audio, wiec zalecam troszke wiecej pokory, nikt nie wie jaki kabel jak sie zachowa przy jego klockach

Na wkładki nie narzekam SHURE White Label i jak dla mnie bardzo dobrze grają. Co do mixera to zmiana też będzie prawdopodobnie na RODEC MX 1800 - ale i tak to tego wszystkiego zastanawiam się jaki wpływ miałaby zmiana kabli na brzemienie całego systemu. Sprzęt to czysto domowy setup, żadnego targania do klubu. Lubię jak mi wszystko cyka jak należy:) dlatego zastanawiam się nad pewnymi zmianami.

Witam

Noszę się z zamiarem zmiany okablowania systemu (system typowo DJ'ski) i na razie mam w głowie taki setup:

Listwa zasilająca - NEEL N6EK

Kabel zasilający do monitorów aktywnych ADAM AUDIO A7X - NEEL N7ES Gold - 2 szt.

Kabel zasilający mixer ALLEN HEATH 4D - NEEL N7ES Gold - 1 szt.

do tego czeka mnie przerobienie gramofonów Technics 1210 MK2:

- pozbycie się oryginalnych kabli, dorobienie gniazda RCA - RCA z gramofonu do mixera firmy AUDIOQUEST Golden Gate albo Big Sur

- zamiana kabla zasilającego gramofon no NEEL N7ES Gold

Trochę to będzie kosztować i tu pytanie czy warto to robić? Tzn. inwestować w stosunkowo drogie kable zasilające, czy np. sama listwa już wystarczy. Czy wprowadzenie innego kabla zasilającego poprawi jakość dźwięku samego gramofonu? Co do kabli RCA raczej nie mam wątpliwości, ale może zamiast AUDIOQUEST CHORD Chameleon Silver Plus?

Zamiana tylko kabli czy to zasilajacego czy RCA do 1200MKII nic ci nie da. Wrecz przeciwnie dorobienie dodatkowego gniazda RCA moze (ale nie musi) pogorszyc sprawe.

Zamiana tylko kabli czy to zasilajacego czy RCA do 1200MKII nic ci nie da. Wrecz przeciwnie dorobienie dodatkowego gniazda RCA moze (ale nie musi) pogorszyc sprawe.

Zobacz tutaj na modyfikacje 1200:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

rzeczywiście bez prób i zmian w setupie człowiek nigdy się nie dowie jakie dla niego jest optymalne brzmienie. Największy problem polega na tym, że nie ma gdzie wcześniej posłuchać danego sprzętu. Sklepy sprzedające mixery dj'skie tych z wyższych półek i niszowych na stanie nie mają, jedyne co pozostaje to zamawianie i zwrot lub kurs do Niemiec:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.