Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-endowy kloc Xindaka-Xindak A600E

zildjian

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

W ostatnim numerze AUDIO recenzja Xindak A600E.Wniosek:zanim kupisz piec za 20.000, najpierw sprawdż rzeczonego Xindaka za trochę ponad połowę tej kwoty.Ktoś słuchał tego 50kg kloca?

https://www.audiostereo.pl/topic/94066-hi-endowy-kloc-xindaka-xindak-a600e/

witaj jestem szczesliwym posiadaczem tego xindaka i w polaczeniu z elektrostatami wypada znakomicie, wg niemieckich testow do 80w /8ohm pracuje w klasie A daje temu wyraz w wydzielanym cieple, po 5 miesiacach uzytkowania nie widze wad, brzmienie takie jak lubie dynamika,kontrola,rozdzielczosc, wyjatkowo duza naturalnosc instrumentów strunowych ale to moze byc zasluga loganow,po przeczytaniu testu z audio napisze czy mam takie same czy tez inne odczucia, caly czas przymierzam sie do bezposredniego porownania z pass labs x-350 ale te kilogramy ehh xindak w opakowaniu chyba 76 kg wazyl (drewniana skrzynia)

50 kg... SZACUN :] Myślałem, że 15 kg wzmacniacz to kawał solidnego kloca, 50 kg to nawet więcej niż stare monitory CRT 21" a już do ich dźwigania trzeba było mieć krzepę nie mówiąc już o 20 kilogramowym opakowaniu :)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Skaktus

Kiedyś słuchałem Pass'a-co prawda wiernego klona i nie byłem specjalnie zachwycony.Od kilku lat interesują mnie właściwie tylko lampy.I właśnie szukam czegoś w okolicy ceny Xindaka. Ale arcykiewamym pozostaję do Twojej "recenzji recenzji AUDIO" !

zildjian: ja przed zakupem chwilę słuchałem na przemian z brystonem 4sst2 (chyba nie pomyliłem nazwy) na konwencjonalnych głosnikach i xindak sprawiał wrażenie bardziej muzykalnego

Ujemny: te kilogramy wg instrukcji 53 to fajna sprawa, jak już sprzęt postawisz to ciężko się z nim rozstać i nie kusi na zmiany a i ewentualny złodziej mialby niemały problem wziąć po pachę :)

• 4 miesiące później...

Czekam na jego recencję !

Minęło trochę czasu od premiery najnowszej wersji tego wzmacniacza,może ujawnią się jeszcze kolejni użytkownicy.

Odświeżam wątek.

l'enfant sauvage

To prądu to żre co nie miara. Też zastanawiam się czy nie zakupić go ale w wersji końcówki mocy (A600P) i wstawić zamiast Audiomatusa A500. Jako, że net pozwala na 10 dniowy namysł na zwrot po zakupie wiele człowiek nie ryzykuje a warto sprawdzić czy wpasuje się w mój gust.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

też ciekawy

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

To prądu to żre co nie miara. Też zastanawiam się czy nie zakupić go ale w wersji końcówki mocy (A600P) i wstawić zamiast Audiomatusa A500. Jako, że net pozwala na 10 dniowy namysł na zwrot po zakupie wiele człowiek nie ryzykuje a warto sprawdzić czy wpasuje się w mój gust.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - do tego pokoju ???!!! Chyba raczysz żartować.....choć pewnie nie.....

Ukryta Zawartość

zmieściły się magnepany z zubami to i znajdzie się miejsce dla Xindaka. Najważniejsze by brzmienie odpowiadało mi. Do tego pewnie będą musiał zakręcić kaloryfer zimą to i na ogrzewaniu zaoszczędzę, :)

zmieściły się magnepany z zubami to i znajdzie się miejsce dla Xindaka. Najważniejsze by brzmienie odpowiadało mi. Do tego pewnie będą musiał zakręcić kaloryfer zimą to i na ogrzewaniu zaoszczędzę, :)

Nie wątpię.....zawsze kolumny mogą stać 0,25 metra od siebie, albo na sobie, gdy zmienisz na większe.....

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Czy w tym pokoju scena stereo w ogóle istnieje???!!!???

wrzuciłem prawie 20 paneli z wełny mineralnej PT80 ale za to jest efekt oderwania dźwięku od głośników. Poza tym panele dają ciekawy efekt, mianowicie słychać akustykę pomieszczenia gdzie była nagrywana płyta oraz słychać wybrzmienia dźwięków, które w normalnym pokoju gdzieś umykają i bez zmiany elektroniki pojawia się dużo szczegółw. Pokój bez adaptacji akustycznej nie nadaje się do słuchania muzyki choćby i miał 30m. Ludzie wydają krocie na sprzęt a adaptacja akustyczne wnosi więcej niż nowy super wzmak czy głośniki ale o tym jest pisane w sąsiedniej zakładce. Miałem te głośniki w dużym pokoju ok. 24m ale bez adaptacji i było gorzej niż w mniejszym z adaptacją, dlatego wolałem poświęcić pracę na poprawienie akustyki. Nie drogo a efekt gwarantowany. Został jeszcze sufit, który nie daje mi spokoju :)

Jestes pewny,ze slyszysz pomieszczenie studia? A jesli bylo nagrywane po 'linii' bezposrednio do konsolety z piecow czy kabiny prawie dzwiekoszczelnej perkusja czy spiew? Wybacz,to jeden z absurdow gloszonych przez recenzentow. Przyznaje,niektore firmy/wykonawcy jada na setke,ale to rzadkosc,raczej nie lubie tego hmm,puryzmu?

Kolega zn21 słucha głównie muzyki klasycznej ;-) ma prawo słyszeć pomieszczenie ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

ale wracajmy do Xindaka bo to on jest głównym bohaterem

Bohater na razie bez odzewu z forum.Choć podejrzewam,że nawet gdyby to dobrze gadało,to każdy kto ma 10k na wzmacniacz 5 razy się zastanowi czy nowe chińskie czy może używka z rodowodem;)

l'enfant sauvage

No niestety kolega ma racje... Taki xindak po zakupie i uzytkowaniu straci bardzo duzo na wartosci. Beda problemy z pozbyciem sie go... Niestety nie ma ''legendy'' :)

''Firmowki'' zawsze beda lepiej trzymaly cene w s/h ...

Ale chetnie bym go posluchal. Nigdy nie slyszalem Xindak/Vincent/Dussun a ponoc fajnie graja...

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

mam DAC-20 Xindaka. Był u mnie parę dni i pozostał, choć też do tanich nie należy. Dlatego nie miałbym oporów odnośnie wzmaka. Trzeba tylko uzbierać trochę kasy i dogadać się na wypożyczenie a potem podjąć na spokojnie decyzję. Ten wzmak miał Iceman007 ale zamienił na A600P też Xindaka. Wspominał, że przewrócił trochę klocków i w tej cenie to nawet używkę ciężko dostać z takim dźwiękiem. Wykonanie robi wrażenie.

Przy okazji opisu monitorów Avcon Avalanche skrobnąłem też i o owym Xindaku. Można rzec - robi potworne wrażenie! Oczywiście - in plus.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Przy okazji opisu monitorów Avcon Avalanche skrobnąłem też i o owym Xindaku. Można rzec - robi potworne wrażenie! Oczywiście - in plus.

Ukryta Zawartość

..tylko co znaczy:silny lecz niezbyt mocny bas?????

Ukryta Zawartość

Avconom u nas w pomieszczeniu trochę brakowało kopa z dołu.

Jeśli chodzi o A600E - to bardzo ciekawe urządzenie. Nie jest pozbawiony wad, ale jego wydajność prądowa jest niesamowita. A brzmienie? Hmmm... "Hybrydowe". Czuć obecność lampy w tym zestawieniu.

Jak będzie znowu w PL (z tego co mi wiadomo okolice grudnia) to na bank u nas w Gdańsku jeszcze raz zawita, bo wzbudzał dość spore zainteresowanie

Corradolicious miałem A600E, mam A600P, miałem też przez ponad 2 miesiące w domu PA-20. Znam te wzmacniacze na wylot. Ze wzmacniaczy tranzystorowych jakie mi dane było słuchać A600P jest najlepszym, ale trzeba brać poprawkę, że nie mam dużo doświadczeń z bardzo drogimi konstrukcjami w cenie powyżej 30 000zł. Parę razy na temat tych urządzeń pisałem. Napiszę jeszcze raz. Jeśli nie słuchałeś A600E w roli końcówki z dobrym pre to tak naprawdę nie wiesz co ona potrafi. Jako integra gra dużo inaczej sekcja pre w A600E przyciemnia brzmienie, dociąża dość mocno, spowalnia całość, góra jest delikatnie wycofana, generalnie całe pasmo jest przesunięte ciężarem w dół dlatego gra bardzo nasyconym, pełnym trochę takim nawet nadmuchanym dźwiękiem, ale trzyma pełną kontrolę więc nie odbiera się tego jako zmulenie. Natomiast z preampem góra staje się w pełni otwarta dźwięk jest wyraźnie szybszy, dół konturowy dalej mocny z wykopem, ale znika spora część krągłości. Poprawia się separacja przestrzeń powiększa znacząco. Jest wyraźnie lepiej, znika ocieplenie brzmienia robi się poprawnie niemal do bólu. Dalej mamy za to gładkość, dalej jest wysycenie średnicy lepsze niż w większości tranzystorów i dalej mamy ogromną swobodę i siłę tylko praktycznie znika charakter wzmacniacza robi się on dużo bardziej przeźroczysty. A600P wnosi lepszą rozdzielczość, przestrzeń i szybkość no i dodatkowe waty wpływają na jeszcze lepszy bas a PA-20 jest pomiędzy nimi bo w moim odczuciu referencyjny wzmacniacz jest wolniejszy od A600P i nie tak rozdzielczy. Przy kolumnach na jakich ja go testowałem przewagi większej mocy nie widzę niestety. Może z jakimiś potężnymi kolumnami sprawdziłby się lepiej od A600P tylko jak wielkie to by musiały być konstrukcje skoro A600E gra z taką swobodą jakby miał 2x 500W :-) Na tych wzmacniaczach namacalność instrumentów ich naturalność, barwność osiąga bardzo wysoki poziom nieosiągalny dla konstrukcji jakie miałem dotychczas okazję słuchać. Już A600E bez problemu radzi sobie z Brystonem 4B SST2, NAIM NAP250, Usher R-1.5, integry Luxmana czy Accu to nawet stać obok nie powinny (oczywiście musi być dobre pre do kompletu albo sterowanie z CD/DAC). Wady A600E o których piszę kolega wyżej to oczywiście występują głownie przy pracy jako Integra, lekkie napompowanie dźwięku i złagodzenie góry i delikatne rozmycie rysunku krawędzi dźwięków poprzez spowolnienie brzmienia(to znika z dobrym PRE i rysunek jest bardzo precyzyjny).

Swoją drogą te klocki to hi-end czy ktoś chce czy nie brzmieniowo to hi-end i temat powinien być w innej zakładce :-) Następna sprawa utraty wartości jaka utrata wartości ? Kupujemy za 12 000zł końcówkę A600P która gra jak zachodnie za 40 000zł i tracimy 5 tysięcy po kilku latach do tego mamy nowe na gwarancji. A teraz kupujemy podobnie grający klocek zachodni cieszymy się, że jest zachodni bo lepiej wykonany jakoś nie chce być tracimy po kilku latach 25 000zł bo nikt więcej nie da niż 40% za ten markowy hi-end po 5 latach i proszę nie mówić, że dostaniemy więcej bo obecnie na to nie ma szans Możemy tez za 12 000zł kupić 10 -15 letniego Krella, który wcale nie gra lepiej bo takie szroty już też słuchałem nie raz a po drugie ryzyko awarii, grzebania potrzeby wymiany kondensatorów w A klasowych końcówkach jest ogromne!

Kupujemy za 12 000zł końcówkę A600P która gra jak zachodnie za 40 000zł

Z jakim pre współpracuje ta końcówka u Ciebie?

Dzięki Ice za opis,wiele wyjaśnia.

l'enfant sauvage

Obecnie już bez pre a były po kolei Bryston BP25DA - trochę za szczupło i za jasno, BAT VK30 -lepsza przestrzeń, bas, gładsze brzmienie braki w nasyceniu jak przy BP25), AR LS27 genialna średnica i bas, ogromna przestrzeń za delikatna góra, AR LS17 super góra lepsza niż z LS27(dziwne) gorsza trochę przestrzeń i rozdzielczość średnicy, ale dalej taka sama plastyczność, barwność nasycenie i minimalnie gorszy bas od LS27 ale bardzo dobry dalej i to był ostatni pre, który kupiłem (tylko LS27 był wypożyczony reszta była moja) póki nie podpiąłem Calyx Femto bezpośrednio i już pre nie potrzebuje. Opadła ostatnia kotara jeszcze czyściej, szybciej z rozdzielczością lepszą od wszystkich pre (to akurat nie jest dziwne pre musiało coś zjadać) i żadnych problemów z nasyceniem średnicy a bas referencja.

Do jednego muszę jednak się przyznać LS27 dał tak piękną przestrzeń, gradację planów, że to jedyne czego nie mam z Femto a co ten jeden preamp potrafił lepiej albo bardziej uwodzicielsko pokazać :-)

• 3 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.