Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmaczniacz estradowy + kolumny domowe

Sean12

Rekomendowane odpowiedzi

Czy da się bardziej dosadnie napisać...

NIE NADAJE SIĘ. Taki sprzęt ma wiele wad, a jego jedyna zaleta, czyli duża moc, nie ma kompletnie żadnego zastosowania w domu.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Nie byłbym tak zdecydowanie na nie. Estradowy wzmak do dużego suba może być dobrym i ekonomicznym rozwiązaniem.

Do reszty głośników to tak jak pisali koledzy.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Estradowy wzmak do dużego suba może być dobrym i ekonomicznym rozwiązaniem.

To już lepiej kupić ten "duży sub" w wersji aktywnej ... w środku będzie lepiej dobrany wzmacniacz, zwykle w klasie D, a ostatecznie może to wyjść i tak taniej przy danej jakości, od kombinowania z pasywką + wzmacniacz estradowy.

Nie upieram się . Przecież tylko pytałem się o to rozwiązanie. Bo jak wiadomo cena mocnych domowych wzmacniaczy nie jest mała.

Szukasz mocnego, taniego wzmacniacza? = lubisz robić głośne imprezy w domu. Tonsil ZEUS (lub ALTUS) + wzmak estradowy jest dla Ciebie :)

Avantgarde

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

subwoofer gdzie można zastosować wzmacniacz z estrady.

Ukryta Zawartość

Też mam w domu Sigmy pod estradowym piecem 250W ale nie puszczam tego głośno. Może będe czasami słuchać głośniej jak zrobie pancerną openbaffle bo drgania są ogromne i przez to dźwiek do niczego. Mam odgrode grubości 5 cm ale to nie wiele, potrzeba metalowych profili i kilkadziesiąt kilo obciążenia aby usztywnić ten głośnik.

A w bassreflexie takie przetworniki i mocny piec to już chyba czysty sadyzm i obłęd w pokoju przeciętnej wielkości.

A jeśli idzie o coś co będzie nieco tańsze to 15 cali i wzmacniacz domowy, więcej nikomu nie potrzeba w domu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

NIE NADAJE SIĘ. Taki sprzęt ma wiele wad, a jego jedyna zaleta, czyli duża moc, nie ma kompletnie żadnego zastosowania w domu.

Jeśli można, to ja o tych wadach bym chętnie poczytał.

Jeśli można, to ja o tych wadach bym chętnie poczytał.

Zobacz mój poprzedni post:

"Po pierwsze, są głośne - głośno pracuje trafo (buczy) oraz wentylatory chłodzące końcówki. Wyłączenie wentylatorów powoduje bardzo mocne nagrzewanie urządzenia (lub zadziałanie zabezpieczeń i wyłączenie).

Po drugie, niewygodne sterowanie głośnością. Nie dość, że nie mają pilota, to potencjometry (niestety analogowe) są dwa - oddzielnie dla lewego i prawego kanału. Ustawienie równej głośności jest strasznie niewygodne. Raczej trzeba nastawić się na przedwzmacniacz.

Po trzecie, ich projekt i wykonanie uwzględnia granie max głośno (a mniej na np małe zniekształcenia) co jest ważne na scenie, a nie w domu.

Po czwarte, obudowa, waga, jakość i precyzja wykonania jest niedostosowana do domu (ale to akurat można znieść)."

Audiophools - goo.gl/NJkF8

@bmiara

Nie zrozum mnie źle, ale te cztery ujemne punkty są (chyba) do ogarnięcia;

ad1). Głośne trafo to wina producenta i należny taki klocek wymienić na taki, z niesłyszalnym trafem - no chyba że to taka ogólna przypadłość, i we wszystkich tych wzmacniaczach każde trafo brumi i brzęczy (?)

Nie wiem, bo nie miałem, ale czy wentylatory załączają są od razu, czy dopiero jak się układ nagrzeje ?

Bo jeśli po pewnym czasie, to znaczy że użytkownik daje już nieźle po zaworach.

ad2). Takie sterowanie głośnością to nic złego, zwłaszcza że są to przeważnie końcówki mocy, i jak sam słusznie zauważyłeś można je sterować z pre.

Audiofilskie końcówki mocy też tak mają.

ad3). Przy maksymalnej mocy wyjściowej zniekształcenia mogą być już znaczne, ale nie przy małej lub średniej.

Wystarczy looknąć w specyfikację tych urządzeń.

ad4). Oczywiście że można to znieść, a jak boczki obudujesz drewienkiem, zwłaszcza że są to przeważnie obudowy typu rack, to będzie całkiem przyjemnie wyglądało.

Myślałem że napiszesz coś o "paskudnym" brzmieniu tych urządzeń ;-)

Ale skoro tylko takie widzisz w nich minusy, to za przysłowiowe dwie stówki nawet nie ma się co zastanawiać.

Kupować i łupać, niech sąsiedzi wiedzą że "chipsy przyszły" i browar też jest ;-)

Chyba nie sądzisz że takie estradowe 600W będzie mniej zniekształcać przy kilku watach od klasycznego domowego wzmacniacza?

ad3). Przy maksymalnej mocy wyjściowej zniekształcenia mogą być już znaczne, ale nie przy małej lub średniej.

Wystarczy looknąć w specyfikację tych urządzeń.

Pokaż wykresy ... porównamy. Ew. pooglądaj sobie jak to wygląda w pomiarach miesięcznika AUDIO, bo skoro z taką pewnością twierdzisz że przy małej mocy nie będzie dużych zniekształceń, to chyba niespecjalnie jesteś zorientowany w tym jak wygląda zależność zniekształceń od mocy wzmacniacza tranzystorowego.

to chyba niespecjalnie jesteś zorientowany w tym jak wygląda zależność zniekształceń od mocy wzmacniacza tranzystorowego

Możliwe możliwe, ale ucieszę się jak mi to wyjaśnisz.

Zwłaszcza z podziałem na klasy, w jakich mogą te wzmacniacze pracować.

Możliwe możliwe, ale ucieszę się jak mi to wyjaśnisz.

Zwłaszcza z podziałem na klasy, w jakich mogą te wzmacniacze pracować.

Klasa A na przykładzie Accuphase E-560

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Klasa AB i Denon PMA 2010AE

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Klasa D na przykładzie kosztującego jakieś 10 kPLN Nuforce P9

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak widać zniekształcenia są najmniejsze przy większych mocach w A i AB , a przy tej nie taniej cyfrze jest całkiem nieźle już przy 1W, ale wątpię by przy taniej estradzie było równie dobrze ... szczególnie że te estradowe optymalizowane są do pracy na wysokim obciążeniu (co było tu już nie raz klepane)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... ale wątpię by przy taniej estradzie było równie dobrze ...

Najbardziej mnie cieszy to, że nie mówisz tego zbyt stanowczo, że jednak masz jakieś wątpliwości.

A jeśli już je masz, to teraz zdobądź schemat i zdjęcie wnętrza takiego wzmacniacza.

I jeśli się choć trochę znasz, i potrafisz czytać schematy, do dojdziesz sam do właściwych wniosków.

Ja nigdy swoich zdań nie opierałem na opinii innych ludzi, zawsze musiałem sam sprawdzić ich wartość.

Dlatego mówiąc, a opierając się tylko na opiniach innych, że te wzmacniacze są do dupy, jest po prostu nadużyciem.

Ludzie, końcówka mocy na estradę ma oddać jak najwięcej mocy w peaku w określonym przez producenta czasie zachowując małe zniekształcenia. Na koncertach nikt na te zniekształcenia nie patrzy, nie myśli nawet o tym, nie myśli też o barwie (choć czasem da się i takie rzeczy wychwycić). Biorąc pod uwagę koncerty na stadionach, ten kto nie był na takim koncercie nie wie co jest ważne - energia, na koncertach metalowych nie ma nawet szans wychwycić dynamiki, nie mówiąc już o lokalizacji źródeł pozornych. Instalacje estradowe mają za zadanie wytworzyć ścianę dźwięku, a używane wzmacniacze mają wytworzyć te 600W przy zachowaniu sprawności i, jak już wspomniane zostało wcześniej, zachowując małe zniekształcenia. Na koncercie na prawdę nie chodzi o barwę, dynamikę, spokój w muzyce, czy dźwięczną górę. Nawet przy koncertach fortepianowych, gdzie czasem trzeba ten fortepian wzmocnić, bardzo często brzmi to tragicznie..... Obudźcie się, powiedział to już Kyle, Bmiara - i dobrze gadają w tym przypadku.

Co do tych potencjometrów lewy prawy, bmiara, to tylko końcówka mocy, więc bez pre się nie obejdzie - także nie ma się o co martwić :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

bardzo często, nie znaczy że zawsze, choć w wielu przypadkach winą za brzmienie obarcza się sprzęt, a nie akustyka sceny ;-)

Dlatego nie można jednoznacznie wyrokować o ich jakości, zwłaszcza że taką produkcją zajmuje się zbyt wiele firm.

Jedne twory są lepsze, inne gorsze.

Demokracja zaś nie wymusza na obywatelach kupowania jednego typu wzmacniaczy, tv, pralek, etc.

Dlatego że gusta i potrzeby też różne, to w przypadku takich wzmacniaczy trudno o poparcie dla którejkolwiek z polemizujących stron.

Najbardziej mnie cieszy to, że nie mówisz tego zbyt stanowczo, że jednak masz jakieś wątpliwości.

Nie! Nie mam żadnych wątpliwości! Najmniejszych! ... i bez zastanowienia stawiam Twoją głowę pod szubienicę, na ścięcie jeśli tak nie jest :)

A jeśli już je masz, to teraz zdobądź schemat i zdjęcie wnętrza takiego wzmacniacza.

Możesz mi powiedzieć po co mam tracić czas na czytanie schematów? Gdzie sens? Nie lepiej sprawdzić gotowy efekt w postaci pomiarów całego urządzenia? - myśl chłopie, MYŚL!

Ja nigdy swoich zdań nie opierałem na opinii innych ludzi, zawsze musiałem sam sprawdzić ich wartość.

Taa ... coś sprawdzałeś ... chyba na swoje (zawodne) złote ucho - LOL

Dlatego nie można jednoznacznie wyrokować o ich jakości, zwłaszcza że taką produkcją zajmuje się zbyt wiele firm.

Jedne twory są lepsze, inne gorsze.

Demokracja zaś nie wymusza na obywatelach kupowania jednego typu wzmacniaczy, tv, pralek, etc.

Dlatego że gusta i potrzeby też różne, to w przypadku takich wzmacniaczy trudno o poparcie dla którejkolwiek z polemizujących stron.

Dobra, kup sobie altusy , do tego wzmacniacz estradowy którego tak bronisz do zastosowania w domu i ciesz się swoją nirwaną. - sorry straciłem cierpliwosć

k...a nie, nie mam żadnych wątpliwości! Najmniejszych! ... i bez zastanowienia stawiam TWOJĄ głowę pod szubienicę, na ścięcie jeśli tak nie jest :)

Nie irytuj się aż tak bardzo, skoro jesteś taki pewny to podstaw SWOJĄ głowę cwaniaczku ;-)

Tym wpisem dowiodłeś że jednak masz jakieś obawy.

Możesz mi powiedzieć po co mam tracić czas na czytanie schematów? Gdzie sens? Nie lepiej sprawdzić gotowy efekt w postaci pomiarów całego urządzenia? - myśl chłopie, MYŚL!

Masz rację, ale mogło by się okazać po odsłuchu, że to co posiadasz w domu szybko chciałbyś spieniężyć.

Ty się za to nie znasz, skoro do tej pory nie wiedziałeś jak wygląda rozkład zniekształceń wzmacniacza w funkcji mocy.

Wyrocznia z Delii, czy co ?

Panowie, te wzmacniacze muszą być przeźroczyste brzmieniowo, bo są z natury przewidziane na scenę.

Ciekawie by było, jakby z koncertu na koncert zmieniał się głos np. AMJopek.

To co macie w domu, to są najczęściej "lukrowane ciasteczka", a nie wzmacniacze.

To są koloryzatory i poprawiacze studyjnych realizacji, bo Wy tego oczekujecie i to dostajecie.

Panowie, te wzmacniacze muszą być przeźroczyste brzmieniowo, bo są z natury przewidziane na scenę.

Udowodnij to. Ja pokazałem pomiary trzech różnych domowych wzmacniaczy. Ty pokaż przynajmniej jeden taki pomiar estradowej, budżetowej (bo nad taką myśli założyciel tematu) końcówki mocy. Porównamy, pogadamy. Bo teraz to bardziej bijesz pianę ode mnie :)

Nie! Nie mam żadnych wątpliwości! Najmniejszych! ... i bez zastanowienia stawiam Twoją głowę pod szubienicę, na ścięcie jeśli tak nie jest :)

Ostroznie, ostroznie, obejrzyj poziom zniekształceń w funkcji oddanej mocy First Watt'ów:-)

Ostroznie, ostroznie, obejrzyj poziom zniekształceń w funkcji oddanej mocy First Watt'ów:-)

Spokojnie, spokojnie. To dokładnie oglądałem na przykładzie wzmacniaczy domowych. Ale niech kolega da do porównania pomiar z takiej niedrogiej końcówki estradowej 600W .

Końcówka pierwsza z brzegu, o mocy do 600W

Ukryta Zawartość

Te 600W to jakieś kryterium umowne, czy tak z kapelusza ?

Ukryta Zawartość

Panowie, te wzmacniacze muszą być przeźroczyste brzmieniowo, bo są z natury przewidziane na scenę. Ciekawie by było, jakby z koncertu na koncert zmieniał się głos np. AMJopek.

Ten głos można w tak łatwy sposób zmienić, że chyba nawet nie zdajesz sobie sprawy - byłeś kiedyś na koncercie, widziałeś jak się taki koncert przygotowuje, chyba raczej nie, piszesz bzdury i tyle....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Jeżeli sie wachluje membraną Seasa czy Scana do granic możliwości to jakie są zniekształcenia?

Podejrzewam że 18 cali o sprawności 98dB da to samo ciśnienie akustyczne z mniejszymi zniekształceniami.

Tylko jest kwestia co i poco komu bo każdy z nas chyba codziennie słucha w miare cicho.

No ale to wzmacniacze jak najbardziej domowe, w których minimum zniekształceń jest przy minimum mocy:-)

Tak to wzmaki domowe. Ale gdzie Ty widzisz te minimum zniekształceń przy minimum mocy to ja nie wiem. W takim Denon 2010 którego podałem masz 0,1% przy 1 W i 0,03% przy 10W i 0,009% przy 100W. ....więc gdzie widzisz te mniejsze zniekształcenia przy minimum mocy? Pokaż mi to palcem tudzież zaznacz, bo nie jestem w stanie tego dostrzec doktorku :)

Końcówka pierwsza z brzegu, o mocy do 600W

Ukryta Zawartość

Te 600W to jakieś kryterium umowne, czy tak z kapelusza ?

Ktoś tu rzucił taką mocą. Chodzi po prostu o relatywnie tani wzmacniacz, sporej mocy ... taki który podałeś myślę dobrze się wpisuje. Jednak nie ma tam informacji jakie on ma THD przy 1W, 10W, 100W.

Ukryta Zawartość

Pokaż mi to palcem tudzież zaznacz, bo nie jestem w stanie tego dostrzec doktorku :)

Ukryta Zawartość

Str. 15, wykres 7, 9 i 10

Cytat z manuala

"The distortion is very low, between .001% and .005% at 1 watt"

I sugeruję trochę mniej emocji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Str. 15, wykres 7, 9 i 10

I trochę mniej emocji.

No nareszcie jakiś konkret. Wykres ciekawy, korzystny przy bardzo małych mocach. Przy 20W @ 4 Ohm już wypada gorzej ( wykres 9 vs. Denon PMA 510 ). Wg. 5 strony ma zniekształcenia aż 1% już przy 25W dla 8 Ohm przy 1 KHz - relatywnie dużo. Co nie zmienia faktu że przy bardzo niewielkich mocach jest bardzo dobrze.

... z tym że teraz jak widzę są to pomiary jakiegoś wzmaka klasy A ... estrada to to nie jest :) Jest to ewidentnie wzmacniacz który gra bardzo dobrze przy niewielkich mocach. Jego moc maksymalna jest bardzo niska. Nie ma to jednak nic wspólnego z wzmacniaczem estradowym.

Ukryta Zawartość

Bo to wzmacniacze stworzone do cichego grania z wysokoskuteczni głośnikami, choć akurat F5 jest bardzo uniwersalny i ma taką wydajność, że potrafi wyjątkowo zdyscyplinować nawet bardzo dobry średnioskuteczny dwudrożny monitor z nieciekawym przebiegiem impedancji. Nie pisałem, że to estrada - po prostu nie wszędzie jest reguła, że zniekształcenia maleją zawsze ze wzrostem mocy.

Wzmacniacz który zaprezentowałeś jest po prostu "szczególny". Przeglądnij pobieżnie wszystkie wykresy z "AUDIO" ... praktycznie regułą jest spadek zniekształceń w tranzystorowcach do punktu przesterowania. Są oczywiście nieliczne wyjątki (jak np. ten model w klasie A oddający max 25W @8Ohm przy mocy określanej przy 1% THD)

Kilka starych wpisów forumowicza, który dużo widział i słyszał:

Zgadzam się z Tobą ad. sprzętu "audiofilskiego". Ponad rok mam wzmacniacz estradowy ADS który kosztuje 2500zł nowy na 3 letniej gwarancji i gra lepiej od niejednego klocka za 10.000zł. Pisałem o tym kiedyś (możesz sprawdzić). Kupiłem go na bas, ale spokojnie można słuchać w całym paśmie. "Audiofilskie" wzmacniacze w tej cenie przypominają zabawki dla nierozgarniętych dzieci :)

Wracając do pytania o brzmienie ADS. Jest klarowne, dynamiczne, rytmiczne, ogromna przestrzeć i swoboda. Brak jakichkolwiek naleciałości osładzających. Bas trzymany w ryzach i z energią armaty tam gdzie potrzeba. Dźwięk jest z lekkością wypluwany w głośników bez wrażenia kompresjii czy spowolnień. Nie jest to muzykalność w sensie drogiej lampy 300B czy 211, ale wolę to 100 razy osobiście (i nie ma problemów z lampami).

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.