Skocz do zawartości
IGNORED

DENON DCD 1015 - Problem?

acid1234

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jeśli mogę to proszę o pomoc. Kupiłem Denona DCD 1015 i mam z nim

problem.

Wczytuję płyty nawet cdr bez większych problemów szybko i odtwarza dobrze tak do połowy płyty.

CD ma problem z odczytem ścieżek po przekroczeniu połowy płyty(ostatnich nie czyta na niektórych płytach).

Problem zaczyna się właśnie od połowy płyty pojawiają się jednolite trzaski najpierw mało słyszalne i na ostatnich utworach nie

do zniesienia.

Czym może być to spowodowane?

https://www.audiostereo.pl/topic/94020-denon-dcd-1015-problem/

1. Słabnący laser

2. Brak równoległości pomiędzy powierzchnią płyty a prowadnicami lasera

3. Nierównomierność obrotowa płyty, tym bardziej upierdliwa dla układu korekcji im wolniej się kręci (czyli ściężki dalej na zewnątrz płyty) spróbuj położyć jakiś ciężarek np. kilka monet lub grubych podkładek na docisk kręcącej się płyty i zobacz czy efekt ustąpi, jeśli tak do przeglądu silnik, wzmacniaczyk nim sterujący i jego zasilanie. Jeśli nie patrz pkt 1.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Jak to się człowiek natnie, a w rozmowie telefonicznej wszystko było super(zero problemów, a moich pytań sporo).

Będę musiał jutro się z nim rozmówić co dale z tym robić.

Orientujecie się jak wygląda koszt wymiany lasera w serwisie?

Polecicie jakiś serwis w Poznaniu?

>> opteron >>

Położyłem(przykleiłem) na talerzyku 3 monety(2 złote) sklejone taśmą i raczej nic się nie zmieniło.

Sytuacja wygląda w obu przypadkach tak:

silnik rozkręca szybko płytę > zwalnia obroty > laser próbuje się ustawić znaleźć ścieżkę > laser cofa się > zatrzymuje się silnik > wyświetlacz pokazuje czas całkowity płyty.

Płyta ma 76min a trzaski i problemy z odczytem pojawiają się po 45min (wzrastając).

Co do trzasków to wygląda to tak podobnie jak bije koło i raz ociera raz nie.Pojawiają się 2 trzaski na sekundę.

>>rafal735r>>

raczej równomiernie (prędkość) się obraca choć delikatnie bije ale to chyba norma.

Prowadnice są nasmarowane.

Witam

Jeśli mogę to proszę o pomoc. Kupiłem Denona DCD 1015 i mam z nim

problem.

Wczytuję płyty nawet cdr bez większych problemów szybko i odtwarza dobrze tak do połowy płyty.

CD ma problem z odczytem ścieżek po przekroczeniu połowy płyty(ostatnich nie czyta na niektórych płytach).

Problem zaczyna się właśnie od połowy płyty pojawiają się jednolite trzaski najpierw mało słyszalne i na ostatnich utworach nie

do zniesienia.

Czym może być to spowodowane?

Miałem przed wielu laty ten model Denona, tyle że nie po 10 właścicielach, lecz kupiony w sklepie. Miał identyczną przypadłość, czyli problem z odczytem płyt na których czas zapisu przekracza (lub jest bliski) standardowi CD-DA, określonemu bodajże w "Red book". Jak będziesz układał monety na talerzyku, to one się wreszczie oderwą od niego i zrobią "kuku" napędowi, płycie i optyce. Raz a skutecznie.

Pozdro,

Yul

>> Yul >>

Rozumiem, że po 80min moźe się problem pojawić problem, ale u mnie to jest 50min(do 74min powinien działać). Monety były na próbę i nie mam zamiaru ich tam zostawiać :).

>> Yul >>

Rozumiem, że po 80min moźe się problem pojawić problem, ale u mnie to jest 50min(do 74min powinien działać). Monety były na próbę i nie mam zamiaru ich tam zostawiać :).

No nie, to u mnie w nowym wówczas DCD-1015 aż tak źle nie było. Miał kłopoty z tymi ponadstandardowo długimi CD (nie pamiętam teraz ile to minut określa standard -72?). Silnik hałasował wóczas na ostatnim utworze, było chyba też trochę trzeszczenia. Horn Distribution umył wówczas ręce. bo jakoby nie było podstaw do naprawy gwarancyjnej ("zakładaj Pan tylko takie CD jakie określa standard, a wszystko będzie o.k." - i to była generalnie prawda.). Płyt na których pojawiał się ten problem miałem raptem tyle co palców u jednej ręki, rzadko tego słuchałem, a jak chciałem mieć spokój, to programowałem odtwarzanie i nie słuchałem ostatniego utworu. Po jakimś czase sprzedałem tego CD-eka, bo to w gruncie rzezczy nic specjalnego nie było. W następnym CD-eku Denona już takich niespodzianek nie było.

Pozdro,

Yul

P.S. Jeśli Ci trzeszczy od 50 minuty, to bym to zdecydowanie reklamował. Sprzedano Ci niesprawny odtwarzacz.

Jak to się człowiek natnie, a w rozmowie telefonicznej wszystko było super(zero problemów, a moich pytań sporo).

Będę musiał jutro się z nim rozmówić co dale z tym robić.

Orientujecie się jak wygląda koszt wymiany lasera w serwisie?

Polecicie jakiś serwis w Poznaniu?

Wymiana takiego lasera to nic skomplikowanego. Kupujesz KSS-240A za pare dych i sobie wymieniasz.

?👈

rafal735r>>

Może być podróba czy tylko oryginał bo ktoś wspominał, że tylko oryginał a to już 80zł.

Po zamontowaniu nie trzeba na pewno go regulować(czytałem, że potrzebna jest kalibracja)?

Podroba bedzie normalnie chodzic z tym ze nie bedzie tak zywotna jak org.. Nie wiem jak jest z tymi kalibracjami, ale jak ja wymienialem Sharpa w DCD-1550AR to nic nie regulowalem i chodzil jak zloto.

?👈

Ok dzięki Koledzy za pomoc.

To chyba nie laser. Jak laser może być dobry i sprawny do 50 minuty płyty, a od 50 minuty już zepsuty? To tak jakby człowiek był codziennie do godziny np. 18 zdrowy, a po 18 już ciężko chory.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.