Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki Polonez 120

amatorik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem w posiadaniu kolumn Polonez 120 (podobne do mazurek120) w kolumnach głośniki to 2 x po 13/40/4 i niestety są do wymiany , i tu moje pytanie jakie głośniki kupić. Na aledrogo są tonsile

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o takich parametrach lecz nie wiem jaka jest ich efektywność db, natomiast są też inne marki jak Subbas Ddibeisi 91db lub też jakieś inne głośniki innych marek ,a może Tesle co kupić? . Wiem że szału nie można się spodziewać po tych kolumnach, może ktoś wypowiedzieć się co do opinii ktoś kto jest lub był lub słuchał Poloneza 120

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/94006-g%C5%82o%C5%9Bniki-polonez-120/

Sadząc po parametrach podanych na tej czeskiej stronie:

Ukryta Zawartość

to jest ten głośnik. Efektywność 89 db. Membrama polipropylenowa, zawieszenie gumowe.

Problem polega na tym, że z tego co ja wiem, w kolumnach Polonez 120 w oryginale grały GDN 13/50/1 z membramą celulozową i zawieszeniem piankowym. Są więc dwie możliwości: albo ktoś już wymienił głośniki w tych kolumnach na GDN 13/40, albo Tonsil robił te kolumny nie tylko na GDN 13/50, ale również na GDN 13/40. Może wypowie się w tej kwestii ktoś mądrzejszy ode mnie.

Ukryta Zawartość

Kuzyn murzyna

Może wypowie się w tej kwestii ktoś mądrzejszy...

4 x 35 daje 140 + 10 za wysyłkę = 150 złotych za same głośniki, które najprawdopodobniej wylądują w szafie,

ewentualnie z powrotem na allegro, tyle że nikt normalny nie da za nie więcej niż 50% i tak się skończy cała zabawa,

a żeby było weselej, to za mniej niż dwie stówki można czasami wyrwać kompletne i grające mazurek 110 czy scherzo 110,

to jaki jest sens w ogóle dupę sobie zawracać i kasę wyrzucać na bezsensowną reanimację kolumn wartych obecnie z 50 złotych,

tym bardziej, że efekt końcowy jest raczej do przewidzenia, bo bez dłubnięcia w zwrotnicy pewnie się nie obejdzie, a to znowu są koszta...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Ostatnie zdanie w moim poprzednim poście dotyczyło kwesti głośników, które grały w tych kolumnach: GDN 13/40 czy GDN 13/50? Bo może się Tobie Parantulla wydawać nieprawdopodobne, ale takie rachunki jak TY to ja też potrafię zrobić.

A skoro Amatorik otworzył ten wątek, to na te wydatki jest chyba gotowy i zdecydowany.

Kuzyn murzyna

Ok.dzięki za odpowiedź , czyli tak jak myślałem gra nie warta świeczki, a tak przy okazji zapytam co sądzicie o tych kolumnach jakie jest wasze zdanie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) powiem że rozważałem te jamo , no może są mniejsze i bardziej mnie się podobają co prawda cena trochę wysoka .Tu moja prośba możecie coś doradzić lub polecić , a jeszcze dodam czym to będę napędzał Radmor 5102 i myślę jeszcze o dodatkowej końcówce LM4780 2x60w jeżeli radmor nie dałby rady. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.