Skocz do zawartości
IGNORED

Bocznikowanie rezystorów mills w wysokotonówce

radziu21_

Rekomendowane odpowiedzi

Modyfikowałem ostatnie miesiące kolumny jamo D590, nie będę opisywał wszystkiego głównie chodzi o wysokotonówkę. Bawiłem się bocznikując rezystor w wysokotonówce. Oryginalnie był jakiś kondensator tantalowy równolegle połączony z rezystorem ceramicznym, ja wstawiłem millsa i polistyren ASC, brzmienie zrobiło się pełniejsze, ale mam wrażenie, że brakuje mi takiej kropki nad i w wysokich tonach. Kondensator to SCR KP SN. Miał ktoś podobne zabawy z millsami i co ewentualnie zastosował jako bocznik, dodam że nie wchodzi w grę wstawienie samego millsa bez bocznika.

Modyfikowałem ostatnie miesiące kolumny jamo D590, nie będę opisywał wszystkiego głównie chodzi o wysokotonówkę. Bawiłem się bocznikując rezystor w wysokotonówce. Oryginalnie był jakiś kondensator tantalowy równolegle połączony z rezystorem ceramicznym, ja wstawiłem millsa i polistyren ASC, brzmienie zrobiło się pełniejsze, ale mam wrażenie, że brakuje mi takiej kropki nad i w wysokich tonach. Kondensator to SCR KP SN. Miał ktoś podobne zabawy z millsami i co ewentualnie zastosował jako bocznik, dodam że nie wchodzi w grę wstawienie samego millsa bez bocznika.

A nie było to zabezpieczenie PTC z bocznikiem ?

Ja z doświadczenia (pewnie małego) wiem że wszystko co jest w szeregu układu warto dawać dobre. Mills to dla mnie już jedyne słuszne rozwiązanie jeśli chodzi o rezystory. Tym bardziej że są dostępne w PL. To dobrze zainwestowane pieniądze.

Zwrotnica w której umieściłem zmienione dane dotyczące tylko wysokotonówki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jedynie trzon korekcyjny i rodzaj uzytych elementów ma ograniczony wpływ na brzmienie .

Tego poszukuj w kondensatorze podłączonym do ujemnego zacisku głośnika .

Czyli mówisz o kondensatorze 3,3uf w tej chwili jest tam SCR KP SN, ale będę miał możliwość wpięcia na dłuższy czas Mundorfa Supreme Mcap, zobaczę jaki będzie wtedy efekt.

Czyli mówisz o kondensatorze 3,3uf w tej chwili jest tam SCR KP SN, ale będę miał możliwość wpięcia na dłuższy czas Mundorfa Supreme Mcap, zobaczę jaki będzie wtedy efekt.

Tak i dziwię się , ze zacząłeś z drugiej strony :-)

ten RC (mils z bocznikiem) to świetny patent na p...nie dźwięku, niby coś dodaje ale ,... - takimi upiększaczami f-my robią swój dźwięk

spróbuj to zdjąć i pomieniaj ten acs na coś zacnego do skutku, aż zacznie grać, ten kond w tym miejscu odpowiada za całą górę

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

W sumie prawda cały sygnał przechodzi przez millsa to jednocześnie przez ASC. To co proponujesz tam wstawić? Zależy mi na bardzo szczegółowej górze ze świetnymi wybrzmieniami talerzy, ale nie syczenia jak to było bez bocznika. Z ASC mam prawie wszystkie te cechy, ale brakuje mi trochę wybrzmienia talerzy. Niby jest, ale jakby delikatnie stłumione. No i może brakuje minimalnie powietrza, minimalnie!

wymagania masz spore jak na ten produkt, obiegowa opinia to "krew z uszu"

nic słabszego od tego tego SRC czy Audyncapa, teflony, oleje, foliowe, wszystko co zagra lepiej, w jakieś audiofilskie bym nie wchodził bo potrafią dogonią wartość tych paczek

można w minimalnym stopniu zmienić tą wartość ale o rząd w szeregu może być za dużo, składanie z dwóch daje niekiedy dobry efekt

w oryginalnym schemacie nie widać żadnego bocznika na tym rezystorze, skąd tam ten tantal

można spróbować dać ten rezystor przed SRC 1-2-3 ohm (?)

tak to jest z dłubaniem w zwrotnicach bez pomiarów czy symulacji - macanie :(

równie dobre mogłeś poprzednimi modami rozjechać podział

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Nie chodzi mi tu o kupowanie czegoś taniego, nie patrzę na to przez pryzmat wartości kolumn. Modyfikacje poszły daleko i generalnie jestem bardzo mocno zadowolony z efektu prócz wysokich.

Wpakowałem ponad 40 sztuk maty bitumicznej, wymieniłem okablowanie na srebro, wymieniałem w średniotonówce kondy na hovlanda musicapy i zmieniłem wysokotonówkę na ushera - taką mi polecono i jest ok. W średniotonówce i na basie nie zmieniałem parametrów podzespołów, zmieniłem tylko wartość rezystora-ów w wysokich po to by go ściszyć i dodałem ASC.

Na początek wymienię SCR na mundorfa, bo takie będę miał możliwość wpiąć i poczekam jak się wygrzeją. Później będę myślał dalej, a może będzie dobrze.

Boję się dać rezystor przed SCR, w tej chwili nie mam ŻADNEJ dziury w paśmie, a w takiej kombinacji może być różnie.

Ściszam go teraz przez zmianę millsów, ale ta kombinacja 0,86 najbardziej mi odpowiada - dźwięk się ładnie zgrywa ze sobą, wysokie nie odstają od reszty pasma tylko tworzą z resztą jedną całość, ale brakuje mi jeszcze przysłowiowej kropki nad i.

Hmmmm dostałem dziś Mundorfa Supreme Mcap wlutowałem szybciutko i ........ jest ogromna różnica na plus, wysokie od razu się otworzyły nie ma takiego niedosytu blachy. Może po chwili grania trochę brakuje spójności, ale przecież kondy muszą się wygrzać. Zmobilizowało mnie to do ukończenia srebrno-złotych kabelków głośnikowych w celu podłączenia bi-wiring. Po podłączeniu generalnie klapa, ale tak to już jest ze srebrem, za kilka dni się okaże czy trzeba coś jeszcze grzebać czy to jest to.

Zastanawiam się tylko co bym osiągnął zmieniając polistyren ASC na coś innego, może polipropylen???

• 2 tygodnie później...

Od wlutowania Mundorfa sporo się zmieniło, wygrzały się wreszcie kable i oczywiście same kondensatory. No i zacząłem się z powrotem bawić bocznikiem ASC, generalnie dźwięk mi odpowiadał, ale jakby to było gdybym nie spróbował go wylutować. I powiem tak wysokie zrobiły się bardziej ziarniste, przez co miałem wrażenie, że delikatnie syczały, ale pamiętajmy, że mówimy tu u niuansach. Z polistyrenem ASC jako bocznikiem wysokie idealnie uzupełniają średnicę, nie ma mowy o jakimkolwiek syczeniu, wysokie są delikatnie zaokrąglone i lecą w przestrzeń, świetnie podkreślając realność pomieszczenia. Ale znowu część płyt poszła w odstawkę, za to te dobrze nagrane....... bajka.

Teraz pozostało powalczyć jeszcze z minimalnie dudniącym basem, też niuans, ale jak już tyle udało się wyciągnąć z wrzeszczących jamo to nie ma rzeczy niemożliwych.

Nakamichi miałeś racje - dzięki. I pomyśleć, że miał tam być musicap hovlanda, ale w loudspershopie mieni i nadal mają tylko jedną tylko jedną sztukę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.