Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kable sygnałowe (interconnect) do 200pln

bumbum

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie posiadam kabelek Eagle cable MC60. Kupiony kilkanaście lat temu. Nigdy nie próbowałem żadnych innych kabli niże ten i dodawane do zestawów zwykłe 2xchinch .

Różnica w brzmieniu była zauważalna, ale może warto wreszcie coś zmienić na lepsze?

Posiadam sony CD x222ES, Wzmacniacz TA-F500ES i jamo s606 kable głośnikowe Jantzen Audio Denmark

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Muzyka to rock progresywny, jazz, szczególnie lubię kobiety, tzn. w sensie wokalu :)

Rebecka Pidgeon,Diana Krall, Norah Jones i inne.

Czy kabel w cene do 200pln +/- 50pln jest w stanie wnieść coś nowego do systemu, czy raczej dać sobie spokój i pomyśleć nad zmianą czegoś innego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

obstawiam ze wiecej wniesie zmiana głosnikowego powiedzmy 60zł/mb. Wątpie czy usłyszysz wyraźnie róznice zmieniając interkonekt na taki za 250, najepiej wypożycz posłuchaj

Konik123 może mieć rację. Wszystko zależy od tego, co chcesz osiągnąć (poprawić ?) tą wymianą. Jeśli uspokoić, to inne rady, a jeśli brak Ci otwarcia dźwięku czy naturalnej ( czasem przykrej barwy ), to trzeba całkiem innej metody. Tak w ciemno, to można się srodze rozczarować. A zakres cen głośnikowego jest znacznie szerszy ( od 60gr do kilkuset zł za metr); za to zmiany zwykle wnosi większe.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość

(Konto usunięte)

obstawiam ze wiecej wniesie zmiana głosnikowego powiedzmy 60zł/mb. Wątpie czy usłyszysz wyraźnie róznice zmieniając interkonekt na taki za 250, najepiej wypożycz posłuchaj

SUPER!!!

Do kolumn, które nowe można kupić za niecałe 1000,-, propozycja zakupu kabelków po 60,- zł/m - zakładając, że przeciętnie potrzeba 5 m = 300,- zł.

Po prostu reszta jest milczeniem...

bumbum - do tych 300,- dołóż 250,- zł, które masz na IC i kup lepsze kolumny, choćby używane za 1500,- do 1700,- zł, a usłyszysz zmianę i poprawę brzmienia, a nie daj się wpuścić w jakąś kablową paranoję... ;)

Gość

(Konto usunięte)

ok kupi za 1700 i co dalej? hmm wydać na kable 300zł?? nieee, lepiej dołozyć te 300 i kupić za 2tys i nie dać sie wpuścić w jakąś kablową paranoje.

Nie! Nie dać się wpuścić w jakąś kablową paranoję!

Kupić za 1700,- kolumny, a kable jak najbardziej pozostawić te, które już są!

:)

PS Chyba ktoś wciąż nie czuje zdroworozsądkowych relacji cenowych, a przede wszystkim i o to chodzi...

Kolumny za maks. 1000,- z kabelkami za trzy stówy...

Można i tak, no cóż...

bumbum - do tych 300,- dołóż 250,- zł, które masz na IC i kup lepsze kolumny, choćby używane za 1500,- do 1700,- zł, a usłyszysz zmianę i poprawę brzmienia, a nie daj się wpuścić w jakąś kablową paranoję... ;)

Ok wiec policzmy, Kolega chce wydać 250zł ale ok niech bedzie 300, Jego kolumny nowe są warte niecałe 1000zł wiec powiedzmy 950zł wiec uzywane to kwota rzędu 475zł (połowa ceny) 300 + 475 wychodzi mi 775, kurka wodna trzeba dołozyć tysiaka do kolumn za 1700zł chyba ze moje obliczenia są błędne:) ale popieram Nie dać sie wpuścić w jakąś kablową paranoje .... ;)

Gość

(Konto usunięte)

1. 300,- zł na nowe głośnikowe plus 250,- zł na nowy IC.

Dałem przykładową kwotę od 1500,- do 1700,- zł...

I nawet pozostając przy 300,-, można kupić znacznie lepsze kolumny używane za ok. 1000,- zł :)

(skąd od razu wzięła Ci się wycena 475,-? Może te Jamo są w miarę nowe i w idealnym stanie?)

2. Ważniejsze jest to, co jeszcze raz powtórzę:

Chyba ktoś wciąż nie czuje zdroworozsądkowych relacji cenowych, a przede wszystkim i o to chodzi...

Kolumny za maks. 1000,- z kabelkami za trzy stówy...

Można i tak, no cóż...

Czyli tak wychwalane s606 są do kitu? Jeśli do 1500 pln to jakie używane? co słucham wiecie, dodam ze pokój ok 30m/kw ,

Wysłano z HTC Desire z użyciem Tapatalk

Czyli tak wychwalane s606 są do kitu? Jeśli do 1500 pln to jakie używane? co słucham wiecie, dodam ze pokój ok 30m/kw ,

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Nie będę ci truł czy wierzyć w kable czy nie. Wisi mi to.

Uważam, że kable mogą wnieść sporą różnice, ale w systemie z pewnością z wyższej półki niż twoja. W bardzo budżetowym systemie zwykle usłyszysz niewielkie różnice.

W dodatku moim zdaniem IC słabiej wpływa na całość niż głośnikowe.

Kable dość łatwo wypożyczyć, więc warto sprawdzić.

Choć jak patrzę na Twój system, to na razie koncentrowałbym się na jego głównych elementach.

bumbum, taki jesteś ciekaw kabli...pożycz, kup - będziesz wiedział. Nigdy nie próbowałeś, to musisz spróbować. Najgorsze co się może stać, to po prostu nic nie usłyszysz albo nawet usłyszysz i będziesz mógł podjąć decyzję co dalej. Jeśli nie jesteś pewien, że słyszysz zrób ślepe testy dla spokoju i jak dalej nic nie usłyszysz zostaw w spokoju kable, a jak coś musisz zmieniać to masz jeszcze sprzęt i inne kable potencjalnie do wymiany. Szukasz najsłabszego ogniwa...może to kabel, a może nie - przekonasz się. Po czym poznasz, że "kabel coś wnosi do systemu", po opiniach a forum, czy sam będziesz oceniał ?

Lepsza scena, więcej szczegółów. Lubię słuchać niezbyt głośno, jamo wydają mi się takie przygaszone, mało szczegółów. Jak zrobię głośniej niby ok, ale jest za głośno.

Lepsza scena, więcej szczegółów. Lubię słuchać niezbyt głośno, jamo wydają mi się takie przygaszone, mało szczegółów. Jak zrobię głośniej niby ok, ale jest za głośno.

Witaj. Podejrzewam, że mierzysz znacznie wyżej niż jest Ci w stanie dać Twój zestaw. Jamo może i są chwalone, nie wiem nie słyszałem tych kolumn, ale jak mi się wydaje nie jest to marka utożsamiana z dobrym dźwiękiem. Twój wzmacniacz też szału nie robi więc w rezultacie dźwięk jaki jest taki jest. Przepraszam, że to piszę, ale mam wrażenie, że jesteś na etapie, w którym oczekujesz od dźwięku czegoś więcej niż jest w stanie wyprodukować Twój system. Na pewno żadne kable czy interkonekty w Twoim przypadku nie zrobią tego czego oczekujesz więc nawet nie myśl o nich, bo szkoda kasy. Przydałby Ci się chociaż jakiś DAC z pewnością zwiększyło by to liczbę szczegółów i nieco zdjęło "koc" z ztych Jamo ale ja raczej na Twoim miejscu tak jak pisano powyżej zbierał bym sobie powoli na lepsze główne elementy przede wszystkim kolumny zamiast wydawać kwoty rzędu 300zł na kable.

Miałem zamiar pod koniec roku zmienic wzmacniacz na lepszy , ale widzę że najsłabsze ogniwo to jamo, więc zaczyna odkładac na kolumny.

narazie pod uwage wziąłem

Dali Zensor 5

Tannoy merkury V4

Monitor Audio MR4

Kable za 200zl do 500ES za 300zł :)

nie daj się wpędzić w kable

kup sobie zwykly kabel za 15zl w media markcie i ciesz sie muzyka.

Czytaj trochę uważniej. bumbum ma kable, ale jest niezadowolony z dżwięku.

Poza tym widzę, że bumbum celujesz tylko w nowości szeroko dostępne w wielu miejscach, różnych miejscach ja takie kolumny nazywam marketowymi...jak będziesz miał fundusze pomyśl o sprzęcie używanym zamiast pakować się w takie nówki kolumny, które zazwyczaj jakością dźwięku nie grzeszą a cena na ogół jest nieadekwatna. Co do wzmacniacza masz spory pokój, ale jest kika modeli dziś już nazywanych przez niektórych kultowymi, które mogą zaspokoić Twoje wymagania na bardzo długo np. cyrus 1, 2(niech Cię nie zmyli wygląd czy wielkość tego pudełka one na prawdę mają moc), czy choćby marantz pm-80, które z pewnością są lepsze niż TA-F500ES. Jest tego naprawdę trochę. Jeśli będziesz już miał parę złotych odezwij się a na pewno ktoś Ci doradzi. Jest tu dużo doświadczonych osób a każdy kiedyś zaczynał tą przygodę i przerabiał wiele rzeczy. Pozdrawiam.

Czytaj trochę uważniej. bumbum ma kable, ale jest niezadowolony z dżwięku.

Faktycznie mój błąd, co nie zmienia faktu ze kable powinien sobie odpuscic, i odkladac fundusze na wzmacniacz i kolumny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.