Skocz do zawartości
IGNORED

Regeneracja potencjometrów, selektorów.

bumbum

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest sens robić coś takiego? Na jak długa metę to się zda? Co Zazwyczaj jest przyczyną trzeszczenia, zużycie czy zaśniedziałe styki? Mam problem z selektorem źródeł w sony ta-f500 , przy przełączaniu trzeszczy, gdy robi się to energicznie to niby ok, ale nie zawsze zaskoczy jakiś kanał i wtedy trzeba poruszać. Ośka nie ma luzów, nic nie chrobocze. psiknalem na niego izopropanolem i na godzinę może pomogło. Po godzinie zaczął trzeszczeć jeszcze bardziej. Nie mam pojęcia czy jest sens bawić się w reanimacje go? W środku wzmacniacza było mnóstwo kurzu, dosłownie jakby ktoś worek od odkurzacza tam wytrzepał .

Proszę o radę bo nie wiem czy oddawać go do serwisu czy nie. Nie chce płacić kasy za usunięcie usterki na krótko.

Wysłano z HTC Desire z użyciem Tapatalk

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Odkurzyć, na potencjometry/przełączniki użyć preparatu Kontakt:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Będzie działać jak nowy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Dokładnie jak nadmienia kolega wyżej, w dodatku rutynowo zaleca się podlutowanie potencjometrów/przełączników. Często w wyniku wibracji mechanicznych tych elementów, połączenia ulegaja naderwaniu co przypominać może zilme luty. Ja to robię nakładając FLUX lutowniczy i delikatnie podgrzewając lutownicą pady. Flux rewelacyjnie usuwa zanieczyszczenia i tlenki osadzające się na cynie oraz regeneruje połączenie / zwiększa przewodność. Dodam jeszcze że z PR kontaktem nie nalezy przesadzać, wystarczy wprowadzić na prawdę niewielką ilość do wnętrza przełącznika / potencjometru regulatnie nim przy tym ruszając, aby aktywny preparat od razu się rozprowadził.

Bez rozbierania i perfekcyjnego czyszczenia z kurzu, po "psikaniu w dziurkę" z mieszanki pr kontaktu i kurzu robi się jedna wielka papka, która jeszcze bardziej szkodzi...

jeżeli potek naprawdę jest zajechany i powycierany to już niewiele mu pomorze pryśnięcie kontaktem da miesiąc albo dwa bez trzeszczenia do momentu aż nie wywietrzeje, szarpnąć się i wstawić nowy alpsa rk 27 i zapomnieć o nim.

Z pamięci także proszę wybaczyć jeśli niedokładnie.

W kilku miejscach czytałem iż używa się 2 kontaktów: jeden do rozpuszczenia "syfków", po jakimś czasie drugi do wypłukania. W/w kontakty różnią się literkami.

Oczywiście najlepiej wymienić, ale jeśli to się nie opłaca, lub potencjometru nie ma to kontakty, albo jeśli to możliwe kontakty + rozbiórka jest jedyną alternatywą. Ale jeśli potencjometr jest wyeksploatowany na maksa to tylko wymiana.

Psiknąłem kontaktem PR no i pomogło, selektor działa bez zarzutu, ale jak długo ciekaw jestem. Potencjometr nie trzeszczał ale w innym watku poruszałem sprawę znikania kanału. Ktos sugerował ze to niekontakt w potencjometrze a ktos ze przekaźnik.<br />

Potencjometr psiknąłem kilka razy, odczekałem kilka minut ale kanały znikały chociaz nie tak często. Nawet napisałem w tamtym temacie ze nie pomogło, no ale po godzinie czasu i częstym ruszaniu gałką, próbowałem chyba z 20 razy włączać go i wyłączać na rózne sposoby i kanały nie znikały. myslałem ze skoro nie trzeszcy to nie jest wina potencjometru.<br />

Co do nowego potka to raczej jest on nie do zdobycia,szukałem takiego i nawet w zgranicznych sklepach juz nie mają takiego.<br />

Oryginalny posiada dodatkową nózke dla tone control. Co prawda nie używam tego ustrojstwa ale przy odsprzedazy bardzo by zaniżyło to koszty.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Dziala, i działał będzie... PR kontakt to nie benzyna, ani nie aceton. To specjalny środek usuwający tlenki ze ścieżek węglowych, oraz jednocześnie smarujący mechanikę potencjometru (baza olejowa). Martwić byś się mógł, gdybyś spryskał to WD40 który by zaczął rozpuszczać tę warstwę...

Koledzy doradzają metody "miekkie".

Można również rozebrać potencjometr, przełącznik (również podobne do typu Isostat),... wcześniej go odlutowując z układu.

Oczyścić tym co się ma pod ręką (Kontact, Izopropanol,...).

Ściągnąć zatyczkę ośki (w stereo mogą być problemy z rozdzieleniem sekcji) i wysunąć.

Dogiąć styk ruchomy; po latach słabo dociskają do warstwy roboczej.

Nieco odgiąć styk ruchomy (tylko o ułamek mm) w przypadku potka; będzie jeździł po nowej ścieżce.

Mechanicznie jeszcze raz przeciścić.

Złożyć.

Wlutować.

W przypadku starych nie do zdobycia zamienników jest to jedyna metoda.

Wymaga trochę nakładu pracy i doświadczenia...

• 2 tygodnie później...

Niestety na niewiele zdało sie psikanie wiec potrzebuje potencjometr Alps 7-472-12-120k do modeli wzmacniaczy ta-f500es i podobnych.

Potencjometr jak wspomniałem ten ma dodatkowy odczep na regulatory barwy .

Czyjest szansa na dostanie takiego?

może jakiś Telpod by pasował na kabelkach podlutować ale żeby ten odczep miał? U mnie nie ma konturu więc to jest do barwy dźwięku raczej.

Wysłano z HTC Desire z użyciem Tapatalk

• 1 miesiąc później...

Witam...

Mam taki sam kłopot jak kolega. Ułamała mi sie część od potencjometru na której jest gałka od głosu zdjęcie 1. Kupiłem pot. ALPS RK27112 2 X 100K. (logarytniczny). Wlutowałem go na płytę - innej opcji nie było.

I muszę potwierdzić że kontur jest do barwy dzwięku bo nic nie reaguje. Rozebrałem stary potencjometr i wygląda to tak jak na zdjęciu nr. 3 Moje pytanko czy można zmostkować to jakoś ?

1117906400_1340039330.jpg

Zdjęcie 1.

6872249800_1340039465.jpg

Zdjęcie 2.

4476738400_1340037948.jpg

Zdjęcie 3.

ten nie przerywa Telpod 2x100 którego mam też działa ok. Ale nie wiem jak połączyć dwie pozostałe i przez to nie działa korekcja dzwięku. czy może orientujesz sie jak to połaczyć czy można je zewrzec z 1,3 tak jak na zdjęciu ??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.