Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe glośniki - czy mogłem je zepsuć ?

Luzior

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od 10 dni jestem szczesliwym posiadaczem nowych kolumn Diamond 8.1. W moim malym pokoju kolumny radza sobie swietnie i jestem z nich bardzo zadowolony. A wlasciwie bylem do dzis. Postanowilem potestowac różne ustawienia kolumn. Przy przestawianiu nieświadomie przekręciłem gałkę głośności wzmacniacza na jakieś 60-70% (wzmacniacz 2x70W przy 8 ohm). Po wlaczeniu oczywiscie straszny lomot, od razu to wylaczylem.

Niby wszystko ok, ale przed chwila słuchając enigmy uslyszalem ze głosniki grają różnie - jeden z nich zauwazylnie ciszej i bez polotu - sychac to wyraźnie zwłaszcza na stopie basowej - lewy glosnik gra dynamicznie i nawet nieco zadziornie, a prawy jakos tak anemicznie. Zamiana kanałów we wzmacniaczu i przełączenie go w tryb mono nic nie zmieniły. Ciągle jeden z nich gra zauważalnie lepiej.

W sumie to nie jestem pewien, czy dopiero teraz zauważyłem różnicę między głośnikami, czy też mogłem coś zepsuć ? A jeśli tak, to jakie są szanse naprawy głośników przez serwis - w sumie oba grają poprawnie, choć różnie ?

Jestem laikiem, więc będę wdzieczny za wszelkie informacje.

Pozdrawiam

Bez paniki. Pierwsze co zrob to przelacz kanaly (tzn lewy z prawym) i sluchaj czy dalej brzmia roznie. W ten sposob zlokalizujesz problem, wzmak czy kolumny.

Powodzenia.

Nie doczytalem dokladnie. Czyli jezeli sprawdziles ze napewno kolumny i jest to dopiero kilka dni po zkupie bezwarunkowo bym wymienil na nowe. Jezeli tego nie zrobisz to zawsze bedziesz mial w swiadomosci ze cos nie gra tak jak powinno.

Jeszcze raz powodzenia.

Nie panikuj.

Najpierw sprawdz, co moze być przyczyną. Wmaka mozesz sprawdzić na słychawkach albo przełaczajac kolumny z prawego na lewy kanał . Wydaje mi się że raczej uszkodzenie tego typu (jedna gra lepiej) jest niemożliwe. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Miałem podobny problem. Jedna grała nieco ciszej - matowiej, bas był kiepski. Co się nie nagłowiłem, naustawiałem. Wiesz co się stało? Połączenie między klockami było nie najlepszej jakości i jeden kanał grał przez to ciszej. Poprawiłem przewody i jest git. Pozdrawiam i napisz jak Ci poszło.

Pozdrawiam

Dziękuję za rady

- być może znalazłem już przyczynę - jeden z przewodów był przykręcony do złącza głośnikowego tak, że nakrętka lekko nachodziła na izolację i przewód nie był mocno dociśnięty. Zmieniłem to i na pewno jest lepiej, choć nie idealnie.

Niestety nie miałem okazji posłuchać dokładnie - i tak spóźniłem się do pracy :)

Mam nadzieję, że będzie już ok - wczoraj zamiast muzyki słuchałem głośników :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.